Môže ma gynekológ vypísať na PN, keď som tehotná a pracujem ako učitelka v MŠ?
Deti sú v MŠ stale choré a ja to od nich casto chytím. Chcela by som to preto, aby som neochorela. Je to mozné? Dôvod by bola aký? Rizikové teho?
@sima33310 nevidím dôvod pokiaľ nemáš problémy ísť na PN . Tehotenstvo zdravé samozrejme není dôvod ísť kvôli tomu že robíš v škôlke na rizikové poznám u nás učiteľku ktorá robila normal s bruškom a inú zas ktorá musela ísť na PN kvôli rizikovemu tým myslím vážne rizikové tehotenstvo
@mariska1989 No byt neustale chora tehotenstvu tiez velmi neprospieva.
@beata_k no pokiaľ sa choroba nevylieči tak sa vráti menšia a často preto býva často chorá autorka plus do toho telo si tvorí imunitu takže by tak často chorá nemala byť ako bola poprípade by som brala vitamíny na imunitu .. tiež som bola chorá mimo trhu aj 4 x do roka a ako som bola tehotná tak som chorá nebola
@mariska1989 Teraz si uz asi imunitu budovat nebude. Teraz je dolezity zdravy vyvoj dietata. A v skolke to su ine "lahodky" co tam deti mavaju.
Ďakujem za odpovede, skúsim sa opýtať jeho 🙂
@sima33310 určite by to nebolo rizikové tehotenstvo..pri rizikovom tehu je riziko potratu alebo skoršieho pôrodu, mamička MUSÍ byť častejšie kontrolovaná...to či ťa tvoj gynekológ nechá bez diagnózy na PN je len na ňom.....samozrejme treba počítať s prídanými kontrolami zo SP, čiže von len v čase vychádzok a kontroly u gynekológa.....neviem či by si bola na jar račej zatvorená doma ako na dvore v škôlke s deťmi.....
@sima33310 😂😂pracovala som obe tehu do 34tt,aninsom.nespekulovala PN, a ze tych "bacilov" v nemocnici nachytas.... Ale to take slovenské, pozitivny test a sup PN, Lebo robim tam a tam atc.. Nehovorim o rizikovych tehu a one za vazne stavy atc, aby naahodou nemal niekto pripomienky.. Ale len zato ze robim v skolke? To je dovod PN? To. By Vas Ani nemal kto osetrit ked sa kazda tehu v zdravotnictve "hodii" na PN
Je dokázané, že mnohé "bacily", ktoré sú v kolektíve malých detí sú teratogénne - teda ohrozujú plod. Bežne viem o tom, že ženy, ktoré pracujú v kolektíve malých detí (učiteľky, detské lekárky, atď.) idú po zistení tehotenstva na rizikové. Lekár by nemal mať problém ti dať PN.
@top_manazerka a diagnózu dá akú? Akože ja by som ju dala, ale bez vychádzok, však bacile sú vsade. Akurát som včera pozerala na jednu predavačku v Müller, bruško veľké a pracuje, chodia tam matere, kľudne aj so sopla v mi deťmi, chodia tam všelijako ľudia. Hold v at sa nedá len tak sedieť doma, lebo možno ma niekto v práci nakazí. Ja ziram.
@top_manazerka omyl, lekár nie že by nemal mať problém ich dať PN ale by ich na PN ani nemal dať......tehotenstvo nie je diagnóza na PN......a ani to že niekto robí učiteľku v škôlke...
@maciatkolulu ty si vážne myslíš, že gynekológ má problém hodiť na to tlačivo PN nejaké číslo diagnózy? Väčšinou zvyknú písať: nešpecifikované riziko potratu, resp. niečo v tom duchu. A nemôžeš predsa porovnávať to, že "bacile sú všade" s tým, že niekto pracuje v prostredí, kde sú skutočne koncentrované. Neviem na čo tak zíraš, je to úplne normálne.
Môj by ťa nevypisal,ak máš rizikové povolanie,má ti zamestnávateľ dať inú náhradnú prácu alebo ti vyplatiť náhradu mzdy a ti budeš doma. Ale práca v MŠ mi nepríde ako riziková práca,to skôr práca v nejakom sklade alebo čo,kde sa naťahuje s s ťažkými vecami.
@mogaa určite uznáš, že sú pracovné prostredia, ktoré proste pre tehotnú ženu vhodné nie sú. A zamestnávateľ ju nemá kam preradiť -na inú prácu počas tehotenstva. ČIže v tomto období sa čerpá PN.
@top_manazerka nie musi dat náhradu mzdy a ona bude doma.
@evica17 ty v akom ideálnom svete žiješ? To ktorý zamestnávateľ sa s týmto bude naťahovať? Rovno ti poviem - žiadny! Rovno ťa odkáže, že si máš vybaviť PN. A dávku bude platiť sociálna poisťovňa, nie zamestnávateľ.
Záleží to od lekára, ale ak mu vysvetlíš situáciu, tak by nemal mať problém. Aj kamošku takto jej lekárka vypísala v 3. mesiaci na PN. Dôvod sa dá nájsť keď sa chce 😅
Ak mas v skupine dieta do 2,5 roka nesmies v takej skupine pracovat skrz CMV. Aspon to kaze zakon v Rakusku. Ja som tiez isla na rizikove, lebo som skoncila v kuchyni ( nemali sme skupinu kde nebolo dieta do 2,5 roka ) a v kuchyni to bolo dvihanie veci, u mna to zial vydali na placentu praevia a skrateny krcok. Tiez Gyn videl riziko v moznej toxoplazmoze, listerii, takze ma vypisal skrz tie dve diagnozy bez nejakej debaty. Vela zien to tak riesi ako rizikove tehu, lebo naozaj mozes chytit cokolvek. Ono sice sa to pekne povie, ale ked budes mat zrovna smolu, tak nikto z ludi s tym dietatom napr postihnutym zit nebude.
@maciatkolulu v at he to v skolke jasne definovane zakonom, co a ako moze robit v tej skolke. Tam je bud preradenie na inu poziciu alebo Freistellung. To sa riesi hned od potvrdenia tehu. Ako predavacka nemas kontakt s telesnymi tekutinami ( zvratky, vykaly, moc, krv, hlieny), v skolke a na tych mensich detoch toto riziko mas a je to na dennom poriadku). My sme mali tehu kolegyne, zrazu dve deti sarlach, takze kolegyne boli hned mesiac mimo. My sme boli radi ked uz mali Freistellung, lebo to bolo take, ze potom museli byt Einspringerinnen a to je dost drahe. Inak by 25 deti nemalo s kym realne byt. Ja ked som ostala tehu, tiez neboli nadseni, nakolko som nemohla ostat v ziadnej skupine. V druhej filialke nam tiez dve ostali tehu a tiez isli okolo 15tt zo skolky. Niekde sa to da, kde su iba predskolaci a starsie deti, ale tie male tam to nejde.
@top_manazerka nie nemáš pravdu....ak zamestnávateľ nemá vhodné miesto pre tehotnú, má ju nechať doma alebo hoc sedieť u riaditeľky v kancelárii a daj jej pnú mzdu...PN na toto nie je....a škôlka nie je nemocnica , nie je to rizikové prostredie...
a keby sa skusis nejak dohodnut na tom normalne s obvodnym, ze mas z toho obavy, tak by ta nevypisal?
@mogaa s týmto s tebou súhlasím. Prečo by som napr ja malamist na on kde nebudem dostávať plnú mzdu,keď robiť môžem,reálne mi nič nie je, a aj robiť napr chcem. Čo keď to niekomu nebude vychádzať s pnkou ? Proste zamestnávateľ ti má nájsť náhradu,kľudne nech robí papiere,alebo čo,ale nemyslím že práca v škôlke je nejak mega riziková
Ked som lezala v nemocke videla som tam minimalne dve tehotne sestricky uz s celkom vyraznym bruskom a to mi pride ako viac rizikove prostredie plne bacilov, kovidu a podobne...to potom by asi naozaj nemal kto robit kebyze to tak vsetci vnimame 🤔
@mogaa rozumieš ma, že jedno je tvoja teória a druhé prax? Zažila som ako HR manažér takéto situácie.
@evica17 predstav si robotníčku v automotive výrobe, ktorá robí prácu, na ktorú jej postačuje nízka kvalifikácia. Táto žena je bez stredoškolského vzdelania, nevie nič robiť. A zrazu ostane tehotná.. a podľa teba z nej majú urobiť kancelársku krysu keď ani chúďatko nevie excel otvoriť?
@floki1994 tu sa ale bavíme o detskom prostredí, ktoré je infekčnejšie aj ako bežné oddelenie v nemocnici. Je to spôsobené tým, že deti ešte nemajú za sebou všetky očkovania, resp. možno práve prekonávajú detské choroby proti ktorým sa neočkuje. Pre plod sú však rizikové.
@top_manazerka a v nemocnici sa sestry potykaju s biologickym odpadom. Moc, stolica, zvratky, nozokomialne infekcie, otvorene infikovane rany...
To by nepracovali ani predavacky, upratovacky, uradnicky........... To len u nas je mozne zneuzivat system.
@stanulienkat no veď a ty si videla pracovať v tehotenstve nejakú zdravotnú sestru? Lebo ja len jednu - bolo to na recepcii u môjho zubára. 🙂

Nie, toto nie je dôvod na PN. Ale veľa lekárov nemá problém vypísať človeka na PN kedykoľvek. Čiže toto je otázka na tvojho lekára, nie na nás.