Nedostatok železa v tehotenstve

zoe19
10. jún 2014

Ahojte holky som v 28 tt a nemali sme dobre vysledky z krvi,teda jedna sa iba o zelezo.Doktor mi dal tabletky ferro-folgamma: jest na lacno 1tabletku rano po pol hodine najesty.Samozrejme nieje mi z toho dobre po napapani mi prislo zle a prevracala som cely den,kamaratka brala tieto lieky tiez ale doktorka jej povedala najest sa! Az potom zobrat tabletku,prestalo to.Moja otazka znie mam sa radsej napapat? Pytam sa samozrejme zienok co maju s liekom skusenost 🙂 a tych ostatnych ake jedlo-ovocie-zeleninu hocico odporucaju na papanie aby som si mohla zelezo doplnit aj bez liekov🙂 dakujem a vsetkym tehulkam prajem krasny den bez tazkosti ahojte kocky 🙂

lll2010
10. jún 2014

@zoe19 ..ja som ich jedla po jedle, inak som ich neznasala, pretoze ma po nich zapchavalo..

ajana1
10. jún 2014

mne velmi pomohlo pit stavu z cervenej repy a pomorancov nakolko vitamin C pomaha vstrebavat zelezo. Taktiez vela strukovin a zelenej salatovej zeleniny. Ja som cele tehu nebrala ani jeden vitamin v tabletkach a uspesne som to zvladla 🙂 Moja "doktorka" mi totizto rovno povedala ze tie pripravky su velmi neefektivne nakolko ich telo nevie absorbovat

lorela
10. jún 2014

@zoe19 Nedostatok železa v tehotenstve je pomerne častý jav.
Myslím, že žiadne lieky by sa nemali užívať ráno na lačno; niektoré s jedlom, iné po, alebo s odstupom hodiny. Čo máš napísané v letáku? Ale na lačno ich neber určite.

Veľa železa má červené mäso, mastnejšie druhy rýb, sardinky, morčacie mäso, hovädzie, červená paprika, červená šošovica, orechy, listová zelenina.
Vstrebávanie železa podporíš spomínaným vitamínom C, jahodami, ale aj všeobecne fruktózou v ovocí a zemiakmi konzumovanými spolu "so železom". Naopak, vstrebávanie znižujú vajíčka a čaj konzumované spolu.

Príjem železa počas tehotenstva si treba ustrážiť aj z toho dôvodu, že keď sa minú jeho zásoby v tele, môže byť aj materské mlieko pri dojčení chudobné na železo a dieťatko takisto trpieť nedostatkom železa.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre