icon

Neobmedzené vychádzky počas maródky v tehotensvte

zuzu9011
17. feb 2014

Ahojte baby chcela by som sa opýtať, ktorá z Vás má skúsenosti s PN a vychádzkami dá sa poprosiť lekára aby dal neobmedzené vychádzky.? dá sa to vôbec-.?-... ako je to vlastne:?... a ked mam zmluvu na určito dá sa isť bez rizika na PN:?... ako to je :? pomožte dakujem.. 🙂

tehotna13
16. aug 2015

@ladyblcha tak uvidíme čo bude ja by som brala akúkoľvek ľahšiu pozíciu čo by mi ponúkli lebo robiť 12 ranné nočné stále v stoji plus že sa pri tom narobím ako kôň skrátka je to fyzicky aj psychicky dosť náročné plus pracujem v blízkosti plazmy či čo to je čo vraj tiež škodí bábätku tak vás prosím držte palce nech mi nájdu niečo ine aj keď pochybujem lebo ako som písala pozíciu kde robili tehotné zrušili 😞

ladyblcha
16. aug 2015

@tehotna13 drzim, ty si im to oznamila pisomne?
hlavne sa nenechaj odbit. ak si im to oznamila, vyhodit ta nemozu a adekvatne ta musia kompenzovat.

tehotna13
16. aug 2015

@ladyblcha no ešte mi lekár nedal potvrdenie takze musím počkať do 26teho kým pôjdem znova k nemu až potom to môžem poslať písomne lebo bez potvrdenia (aj keď neviem prečo mi ho nedal ) im to oznámiť nemôžem práve preto aby som neprišla o zamestnanie

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tehotna13
16. aug 2015

@fidka79 haló asi nevieš čítať ja nechcem byť na pn a asi si stále nepochopila akú mám prácu veľmi rada by som ti ju na nejaky čas dala vyskúšať

ladyblcha
16. aug 2015

@tehotna13 este nemas ani tehu knizku ani? lebo aj ta staci - kopia z prvej strany.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tehotna13
16. aug 2015

@ladyblcha nemám nič možno preto že to bolo vlastne v čase dovolenky kedy tam bol len doktor bez sestriciek takze mi ani krv nebral ani nič také len potvrdil tehotenstvo a dal iný termín kedy mám prísť ale veľmi pekne ti ďakujem za rady je vidno že aspoň ty si ma pochopila o čo tu vlastne ide tak ozaj ďakujem za podporu a rady

tehotna13
16. aug 2015

@fidka79 veď som rada že narozdiel od teba aspoň niekto mi poradil že ak nechcem pn zamestnávateľ je povinný to riešiť o tomto som nevedela keďže je to moje prvé tehotenstvo

ladyblcha
16. aug 2015

@tehotna13 drzim palce, nech to dobre dopadne, a potom pripadne daj vediet co ti navrhli.

tehotna13
16. aug 2015

@ladyblcha ďakujem veľmi pekne určite napíšem keď už budem vediet viac ozaj si mi moc pomohla

ukulela
16. aug 2015

baby - mala ste niektora pripad, ze ste ziadali zamestnavatela o preradenie kvoli tehu? alebo sa to akosi automaticky riesi PNkou? lebo ani mne sa to tak nepaci, ze zena povie, ze robi 12ky, na rizikovom pracovisku, tak lekar posle na PNku - a pri tom by ju zamestnavatel mal preradit. a zakon riesi aj pripad, ak jej nema dat aku inu pracu - potom by mala ostat doma a normalne dostavat cast platu (opravte ma, ak sa mylim) ... kazdopadne nerozumiem zenam, ktore sa kvoli tehotenstvu, ktore nie je rizikove, nechaju na 7-8 mesiacov cielene vypisat PN a potom sa rozculuju, ze im nic nie je a nemaju neobmedzene vychadzky :( (netvrdim, ze je to konkretny pripad z tejto didkusie - len pre info). Aj mne moja gyndoska nukala PN, ze ci nechcem, ze mam narocnu pracu - ja som sa dohodla so zamestnavatelom a nebol problem. Ano, su pripady, ked firma so zamestnankynami kyva, ale to by mal riesit inspektorat prace, nie PN.

zuzka_puska
16. aug 2015

ahojte 🙂 Tak ja som sla na PN hned na zaciatku tehotenstva, ked som zistila ze som tehu. Svojmu gynekologovi som povedala, ze v praci zazivam neustaly stres, som pod tlakom, a ze citim, ze pri akomkolvek strese mam bolesti v podbrusku. Lekar usudil, ze mi bude lepsie ak budem cele tehu na PN, pretoze stresy dietatku skodia 🙂 🙂 Tak som marodovala.... Mala som obmedzene vychadzky, lekar povedal ze neobmedzene vychadzky mi dat nemoze, to sa vraj neda. Takto na PN som bola 2 mesiace,kedze mi bolo doma dlho, rozhodla som sa ist do prace - s tym ze zamestnavatel ma preradil z tej pozicie, ktora mi skodila - co je aj zakonom dane, ze zamestnavatel musi dat zene take miesto, aby sa jej pracovalo dobre, bez obmedzenia. Pripadne, aj aj pracuje fyzicky tazko, je povinny ju preradit na lahsie prace. Tak ma teda preradili.....kedze som ale na tej pozicii mala nizsi plat ako na tej stresovej...poziadala som si o vyrovnavaciu davku od statu, tym padom mi doplacali ten rozdiel, aby som dostavala taku sumu aku som zarobila predtym 🙂 Takze som robila lahsiu pracu, menej stresovu, za ten isty peniaz ako pred tehu. Bola som spokojna.

ukulela
16. aug 2015

@tehotna13 ono zamestnavatel je povinny ta preradit na vyhovujucu pracu. ak na novej pozicii zarobis menej, musia ti doplatit do vysky povodneho platu. dokonca, ak nema pre teba vyhovujucu pracu, mala by si mat narok na pracovne volno s nahradou mzdy. http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi... ... len neviem, do akej miery a za akych podmienok sa to vyuziva. v tom clanku je aj link na zoznam rizikovych prac. nastuduj. ono ozaj je lepsie vybixivat si u zamestnavatela lepsie podmienky, ako trcat doma a cakt na kontrolu zo socialky, lebo tehotne oni lubia kontrolovat (mam zname, ktore kontrolovali presne v minute ukoncenia vychadzky) takze tak .. drz sa a drzim palce, nech vsetko dobre dopadne.

zuzkagu
16. aug 2015

baby ja toto na MK nepochopím, niekto tu položí otázku a čaká normálnu odpoveď resp. radu a väčšina z vás hneď útočí.
proste odpovedajte k téme nie ako sa to nemá robiť alebo podobne dokelu, všetky ste bez empatie alebo čo.
ja som pri oboch tehu robila do posledného dňa tehotenstva, nič mi v podstate nebolo všetko som zvládala v pohodičke, do dvoch dní som vždy išla rodiť (áno chodila som normálne do práce počas MD) ale bohužiaľ tretie tehu nieje úplne pohodičkové a nebojím sa priznať že pre mňa aj sedavá práca v kancli za PC nebola žiadna výhra kedže som mávala závrate a odpadávala som a to som sedela, tak som proste išla na PN ( to som od roku 2004 nebola PN nikdy) a odoktor sám mi dal hneď bez toho aby som ja niečo MUDr hovorila mi napísal vychádzky od 8 do 18, to nieje neobmedzená vychádzka, to je vychádzka od do. Ani na sociálke s tým nemali problém.

tehotna13
16. aug 2015

@ukulela ďakujem za pomoc a nie za odcudzovanie som veľmi rada že mi niekto aj naozaj poradil lebo o tejto možnosti som nevedela myslela som si teda že ma môžu preradiť len viem že u nás už nie je tá pozícia kde predtým dávali tehotné tak som nevedela čo v takom prípade robiť ešte raz ďakujem

sense
17. aug 2015

@tehotna13 to nie je tvoj problem ko to on vyriesi...ale ak chces pn a je jedno kvoli comu resp.potom to co s on suvisi vychadzky na 4 hod denne a dost....dieta mozes ohrozit hocikde ....

tehotna13
9. sep 2015

@ukulela ahoj no tak zatiaľ sa u mňa veľa nezmenilo papier som im priniesla ale bez toho aby so mnou akokoľvek komunikovali ma iba preradili na ranné 8hod. smeny ktoré mi moc nevyhovujú lebo vtedy mi býva najviac zle a keďže práca mi ostala ta istá tak je do dosť ťažké už druhy krát som požiadala o preloženie inam a zatiaľ sa nič nedeje neviem do kedy to budem takto zvládať boli ma spodok bruška keď som v práci tak neviem čo bude ďalej zatiaľ je dosť to na nič 😢

ukulela
9. sep 2015

@tehotna13 skus sa informovat na inspektorate prace, aku ma zamestnavatel povinnost, do kedy ta musi preradit a ko presne je to s nahradou mzdy a platenym volnom. ... ked to nepojde, tak aj ja ti len poradim skusit sa s gyndsom dohodnut na PN ... a hoci nie som zastana takych rieseni,uznavam, ze zamestnavatelia so zenami -tehotnymi mozu zametat ao chcu. drzimti palce.

dkethe
23. sep 2015

a co pripad, ze mam velmi narocnu pracu ale zamestnavatela blbca a inak som plne zdrava - da mi mudr neobmedzene vychadzky?

tehotna13
23. sep 2015

Ja som nedostala zatiaľ žiadne a tiež mám smolu len v tom že mám zamestnávateľa ktorý kašle na to že som tehotná ale neriešim už nemá to význam bábätko je dôležitejšie

ukulela
23. sep 2015

@dkethe to by ti mudr nemal dat marodku :( ale teda vieme, aki su zamestnavatelia a zeny si radsej marodku vybavia. ale ani v takom pripade, ako pises, neobmedzene vychadzky nedavaju. kamoska bola takto pri oboch tehu PN(robi v obchodnom retazci) a vypisala ju len kvoli praci, problemy nemala, no ale vychadzky dopo a 2 hodky popo. ziadne ze cely den ... to by na poistovni hned zbystrili, ze tehotna na PN a neobmedzene vychadzy, ze to asi nie je s kostolnym riadom ... ak chces ochranit babo pred stresom a namahou vpraci a inac to nejde, iba PN, musis sa zmierit s obmedzenymi vychadzkami

tehotna13
23. sep 2015

@ukulela ja som to nakoniec vzdala a musela som na pn keďže 3 tydne zamestnávateľ neprejavil záujem niečo zmeniť teda okrem toho že ma dal na ranné smeny a tam to pre neho haslo a vôbec ho nezaujímalo čo robím a kde ani ako to zvládam a to som cez majsterku žiadala o to aby ma dali inam lebo viem že takú možnosť majú ale proste sa na to vykašľali tak mi doktor dal pn po tom ako som mu opísala čo robím usúdil že to pre bábätko nie je vhodné a dokonca som zatiaľ bez vychádzok ale co iné mi ostáva keď chcem aby bolo bábätko v poriadku musím sa s tým zmieriť aj keď je to dosť ťažké 😢

mishka18
24. sep 2015

neobmedzené vychádzky sa v tehotenstve vybaviť dajú, ale len v prípade že sú potrebné v rámci liečebného režimu. Určite nie kvôli tomu že je na PN niekto, komu nič nie je 😉 Lekár musí napísať zdôvodnenie, prečo sú neobmedzené vychádzky pre pacientku potrebné a musí to schváliť posudkový lekár na sociálke

01kristinka
30. sep 2015

@matik199526 prosim ta ako to dopadlo s tou tvojou pn? Ja robim tiez v zdravotnictve, preto sa pytam. Dakujem

katkasofka
19. máj 2016

@zuzkat1 ahoj chcem sa spytat keby som chcela ist na pn koli tomu ze uz nevladzem chodit do prace lebo bude aj teplo a budu prazdniny tak sem tam budem chciet s dcerou niekan vypadnut nie cele dnisediet doma a chceme ist aj na tyzden dotatier na chatu kde bydene iba na chate daju sa dat tie neobmedzene vychadzky?

zuzkat1
19. máj 2016

@katkasofka no neviem ci je teplo dovod na pnku...to zalezi od dr ci ti da,a ked chces menit miesto pobuty treba to hlasit na socialku a neviem ako by sa pozerali na to ze ides na dovolenku ked si pn...ja som bola raz mimo domu ale bolo to u rodiny a hlasila som aj adresu...pn mozes byt ak mas nejake zdravotne problemy alebo rizikove tehu ale teplo plus dovolenka to asi neprejde

zuzkat1
19. máj 2016

@katkasofka ale mozes ist na matersku uz 8tyzdnov pred terminom porodu...

juliii
8. jún 2016

Vaše tvrdenia, že ak môže chodiť žena von, tak môže aj pracovať sú neuvážené!!!! Je rozdiel isť sa prejsť a dvihať v práci 150 kg pacienta alebo tam chytiť infekčne ochorenie... zamyslite sa! Nie každa z nas v zamestnani posedava!

olifcek
8. jún 2016

@juliii ani sedava praca nemusi byt v pohode. moze tam ist o prilis vela stresu, napriklad...