Nevhodná práca v 6. týždni
Ahojte. Som ešte len v 6 týždni, ale riešim pre mňa obrovský problém. Pracujem v pekárni, celé hodiny na nohách, obrovská psychická záťaž keďže nám pracovné tempo určuje pec. Máme s kolegyňou 25 minút na urobenie ďalších 100-150 chlebov, keď už píska pec musíme utekať aby nezhorel chlieb. Niekedy je problém dostať sa na wc. Robím aj nočné, ale keby mi ak dali robiť len denne, sú to hodiny a hodiny na nohách, s veľkou fyzickou námahou. Gynekológ ma nechce nechať na PN,ani obvodný. Viem že keď mi nemaju ako upraviť prácu musia ma nechať doma a dať mi plný plat. Riešili ste to už niekto ? Ja sa roboty nebojím, ale toto už nevládzem. Ako mám postupovať? Môžu mi povedať že má doma nenechajú ?
Predpokladam, ze pracujes aj s bremenami, dvihas tazke veci a pod., pri takej praci nevidim dovod, aby ta lekar nenechal na PN 🙁
Ak oznámi písomne tehotenstvo musia ti nájsť prácu kt môžeš vykonávať ako tehotná. Ak takú prácu pre teba nemajú, tak bud ta môžu nechať doma a budeš dostávať plat, ale môžu ta kľudne nechať aj sedieť 8hodin niekde v kumbalku ale čistiť stoly od múky napriklad
Ak nemáš diagnózu nemusí ta nechať lekár na PN, pretože co môžu a nemôžu tehotné upravuje zákonník práce. Predpokladám že ešte ani tehu knižku nemáš
@barboracom moja známa robila z drevom a tiež ju nechcel gynekológ nechať na PN ale obvodný ju vypísal ale bolo to ťažké chod k obvodnemu a povedz ze ta boli chrbát si tehotná
@dakota50 akoze v 6 tt ju bolí chrbát z tehotenstva? Vyššie píše,že ju nechce vypísať ani gynekológ,ani obvodný.
@hylary no predstav si,že aj keď to nejde z ich peňazí, nemôžu si len tak vypísať PN pokiaľ na to nie je diagnóza a tehotenstvo pokiaľ viem, nie je diagnóza na PN 🤷
Pokiaľ je pre Teba práca náročná, treba písomne oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo a požiadať o preradenie na inú prácu. Ak by ti dal menej platenú prácu, môžeš požiadať o vyrovnavaciu davku
@lilinka88 o to ide. Že u nás menej náročná práca nieje. Všetky sú rovnaké. Ja som žena ktorá sa roboty nebojí, ale toto naozaj už nezvladam. 10-12 hodín na nohách, bez možnosti oddýchnuť si. 500 krát denne sa musím oprieť o brucho a načrieť do veľkej nádoby cesto. Potom mám každu chvíľu krce. Nezelam vám aby ste to musela zažiť
@barboracom
Nie, toto naozaj nie je dôvod na PN. Dôvodom na PN je zdravotný problém. Vypísať PN z vyššie spomínaného dôvodu je nezákonné, hoci áno, mnohí lekári to robia, avšak mnohí nie, pretože dodržiavajú nariadenia.
Avšak zákonník práce pozná riešenie na túto situáciu. Je potrebné, aby ti lekár dal potvrdenie, že tvoja práca nie je vhodná pre tehotnú, následne požiadaš zamestnávateľa o preloženie na vhodné pracovné miesto. Pokiaľ také nemá, ostávaš doma na platenom voľne, čiže nepracuješ a dostávaš plnú mzdu. Hovorí o tom zákonník práce, § 162. Veľa žien toto nevyužíva, lebo sa hodia na PN alebo sa boja to riešiť so zamestnávateľom, pretože povedia, že u nich to zamestnávateľ nepovolí. Ale zamestnávateľ sa v tomto prípade nerozhoduje, či povolí alebo nie. Zákonník mu to prikazuje. Ale ako píšem, je potrebné mať potvrdenie od lekára, že tvoja práca je pre tehotné nevhodná a ohrozuje ťa.
@barboracom apropo, sama píšeš, že o tejto alternatíve vieš, tak prečo chceš byť PN, mať menej peňazí, sedieť doma a chodiť von len počas vychádzok, keď môžeš mať voľno s plnou mzdou. Nechápem tomuto fakt.
@ivkazba ďakujem. Och lebo ja som citlivá a mäká, ak mi šéfka povie že mi to nedovolí tak sklopim uši. Niesom veľký bojovník. Bojím sa že má pošle kade ľahšie
@barboracom šéfka môže hovoriť, čo chce. Zamestnávateľ je v takom prípade povinný ti poskytnúť pracovné voľno, nerozhoduje sa či dovolí alebo nie. Ak sa bojíš resp. nie ozaj ani trochu asertívny typ, rieš to písomne s vedením alebo personálnym a nie priamou šéfkou, ona o tom nerozhoduje pokiaľ nie je majiteľka resp. konateľ. Ak je, tak by som jej to dala písomne a požadovala písomnú odpoveď, ak by odmietla, požiadala by som opäť s odkazom, že odporúčaš jej poradiť sa s inšpektorátom práce, že na toto máš nárok (to by ju mohlo motivovať dodržať zákonník práce).
Ak bude potrebné, kľudne napíš IP a vymyslíme, ako to napísať. 😉
@dakota50
@barboracom ja nikomu neželám zle,ani netvrdím,že si lenivá, bojíš sa práce alebo že máš robiť túto robotu. Ale ako píše vyššie @ivkazba sú iné zákonné možnosti ako to riešiť. Akurát u nás je proste zvyk ísť rovno na PN. Hlavne,že všetky tvrdíte,že tehotenstvo nie je choroba,ale akonáhle nie je dr ochotný vypísať falošnú PN, tak je najhorší na svete 🤷 tí dr sú tiež kontrolovaní a tiež si musia vedieť každú jednu PN obhájiť.
Mimochodom, keď chceš úľavy v práci, oznámila si už zamestnávateľovi tehotenstvo? Tam treba začať a možno nadriadení sami budú riešiť situáciu...
A samozrejme si treba uvedomiť, okrem toho,že PN je 55% priemernej hrubej mzdy, musíš celé tehotenstvo dodržiavať liečebný režim, rozumej sedieť doma a von iba cez vychádzky, ktoré sú v lepšom prípade 2 hodiny ráno a 2 popoludní
@barboracom povedz gynekológovi ze ti býva zle, máš závraty, alebo niečo si vymysli, vypísať ta musí bud obvodný alebo gyne.. Ja som na PN od začiatku tehu robila som na are v nemocnici (ťažké bremena, nočné, 12ky, infekcie z krvi, hlienov a iných telesných tekutín), tehu knižku som dostala až v 10tt.. Drzim palce 🙂
@hylary a preco by mal? preco by lekar mal riesit, co ma riesit zamestnavatel? ved aj ten lekar ma kontrolny organ nad sebou a kam by dosiel, ked by nechaval davy zien na PN bezdovodne? chapem autorku a jej problem ale to nech riesi so zamestnavatelom, lekar postupoval spravne, nie je medicinsky dovod nie je PN

@barboracom toto je sila. Nedali ti pn akoby to slo z ich vrecka. Nonsens!