icon

Nízka váha dvojročného dieťaťa

ajka321321
21. nov 2017

Dobrý deň, mám dcérku, ktorá bude mať o dva mesiace 2 roky a jej váha sa pohybuje okolo 9200 gramov. Jej pôrodná hmotnosť bola 1940 gramov. Nemôžem povedať , že by bola dcérka slabý jedák, skôr má také fázy jedenia a nejedenia. Veľmi ma trápia reakcie okolia, že je dcérka veľmi drobná. Veľa mám ju porovnáva so svojimi rovnako starými deťmi a krútia hlavou ako môže byť taká malička:( Potom som spochybnená a trápim sa, či je všetko u nej v poriadku. Doktorka vraví, že je to v poriadku, že sú aj drobnejšie deti a vzhľadom na jej pôrodnú váhu je to v norme. Čo si o tom myslíte? Ďakujem

alenkay7
21. nov 2017

@ajka321321 neviem cim sa trapis ak je zdrava. ty si vysoka s mužom?

ajka321321
autor
21. nov 2017

hej,sme pomerne vysokí

tinka13
21. nov 2017

Netreba da trápiť. Moj starší syn - 5 rokov bol vždy o číslo menší od deti jeho veku , rástol, vyvíjal sa a prospieval. Doktorka povedala, že je to v poriadku. Teraz má tiež len 16kg a 106cm, čo je 5,5 ročného malo, ale behá, skáče a už v troch rokoch sa naučil sam čítať. Mladší má 26 mesiacov a tiež len 10,5 kg. Ale energie ma na rozdávanie. A to mali obaja pri pôrode 3,3 kg.

zltalienka
21. nov 2017

@ajka321321 myslím si to isté, čo povedala lekárka.
Chápem, že Ťa ako mamičku musia komenty okolia trápiť. Skús sa nad ne povzniesť a/alebo ich slovne odpalkovat späť.
A btw. aká je vysoká?

vrana80
21. nov 2017

ahoj, ak je dcerka zdrava tak sa urcite netrap a hlavne si netreba vsimat okolie co porovnava, kazde dieta je jedinecne a k tej jedinecnosti patri aj vyska a vaha 😉

34michaela
21. nov 2017

@ajka321321 podla mna kým je zdrava tak to nieje problem taký.Poznam mamicku,ktorej dieta ide mat 2 a pol roka a vazi este menej ako vy,8,5kg.A tiez je uplne zdrava.A co ma dalsiu dcerku tak ta ma 7mesiacou a vazi 8kg.

deti95060810
21. nov 2017

my mamičky sme také nespokojné duše... -viem to podľa seba. stále sa nám niečo nepáči. ak je dieťa zdravé, nerieš.
ešte pozri percentilový graf detí - dievčat. a možno budeš prekvapená koľko detí je takých ako tvoje - drobnejších.

tinaa64
21. nov 2017

Neries....pokial je dieta zdrave....moja v decembri bude mat 4 a v aprili mala len 11 kg a teraz pribrala 2 kg...ja neviem ale mam pocit ze v dnesnej dobe ak dieta na 2 roky nema 20 kg tak uz je povazovane dobre ze nie za podvyzivene....ja som videla 9 mes.a uz malo 12 kg co moja prva mala 12 kg na 3 a pol roka...starsne tucko bolo to dievcatko...Ja som aj rada ze moja ma taku vahu aku ma...ze nieje z nej tucko..a myslim si ze prave ona ma normalnu vahu....bohuzil tabulky su dnes inak nastavene....malokedy vidim dieta s takou tou normalnou vahou.

tinaa64
21. nov 2017

A moja mala poeodnu vahu 2830 g a 49 cm...vobec sa netrapbokokim...svagrina mi tiez hovori aka je moja malicka a na nuz e ..mama ti nedava jest?na to mam nervy...ona ma 2 deti jej dcera ma 12r
a podla mna tak 70 kg ma urcite a syn 18r a viac ako 100 kg ma urcite...a na lekarku bola urazena lebo jej povedala ze jej dcera je tucna...ona ju berie ze jw uplne normalna..ale ta moja skoro 4 rocna je pre nu chuducka..jasne ze je ked je zvyknuta na svojich tuckov....aj moja ma obdobie jedenia a nejedwnia...neriesim to...a je ina 5 jedal dookola kt.jej chutia...nestresu a okolie ignoruj ak bidi mat nemiestne poznamky😉😁

ankare
21. nov 2017

Ž hlúpych reči si nič nerob. Každý sa vyvíjame vlastnym tempom. Usmej sa a povedz, že bude modelka. 😁

nevesta1974
21. nov 2017

Chcem Ta ukludnit...my s manzelom sme vysoki obaja, ja mam 180cm...dcerka mala por.hmotnost 2690g, na rok mala 8440g, teraz ma 4,5r.a cca 15kg....nikdy to dr.neriesila, je zdrava a plna energie, nie je velky jedak a aj to malo co zje vyskace. Mam aj mladsieho syna, kt.ma 20m a vahu rovnaku ako dcera, ale startoval z porodnej vahy 4090g...takze kazde dietatko( aj tych istych rodicov) je ine, preto netreba deticky porovnavat, ked je dcerka zdrava, ostatne velmi neries...kazdy ma svoje tempo a nastastie nie sme vsetci rovnaki ;)

bielavila
21. nov 2017

@ajka321321 moj maly mal 8,5 kg ked mal dva roky, teraz ma 3 roky a 12,8 kg, narodil sa dvojkilovy, je proste mensi a ako spagetka, ale uplne zdravy a krasny, vraj dorasie, neboj sa a nestresuj urcite dorastie, ked ti na to lekarka nic nepovie je zbytocne sa stresovat, tiez kade chodim tam mi vravia, ze aky malicky a uz rozprava, aky stuplik a uz chodi, aky drobcek a uz vie farby a ja na to, ze ved ma 3 roky, je normalne ze chodi, rozprava a vie farby, a ludia v soku, ze ma uz ma 3 roky..., tiez sa stretavam s tym, ze mu nedavam jest alebo ho lutuju, ze aky drobcek, kazu mu nech ide na dazd, ze tam vyrastie...atd je to dost trapne a neprijemne pre mna niekedy, ale netrapim sa tym, maly je krasny ako babika, sikovny, upne zdravy a pre mna dokonaly, reci inych si uz nevsimam...

bobana297
21. nov 2017

@ajka321321 ak je zdrava neries to. mon syn ma 14 mesiacoc a 16 kg. Vsetci mysli ze ho prepchavam a neviem co. Ale bohuzial on sa narodil ako maly cvalko 4810 g. krasne rastol pomaly co mesiac.to kg. Teraz zacal uz chodit tak uz to trosku zostalo stat. A ani nieje tucny. Moj muz ma 185 cm a 110 kg a nikto mu neveru tu vahu lebo je od narodenia aj s jeho bratom postavou jak sportovec ( coz tehni sa mu zdvihnut činku a nie to este sa hybat nejako vo fitku 😂) . maly je zdravy tak.neriesim 🙂 a kazde dieta je ine. takze to pprovnavanie ohromne milujem 😩

betina1984
21. nov 2017

Moja ma 6 rokov a nema ani 20 kg. Tiez je tenka. Je dost, ale mat tak jej metabolizmus 🙂

janickadr
21. nov 2017

@ajka321321 Ak ste obaja vsoki a dcerka je okrem toho, ze je aj chudsia, aj nizsieo vzrastu, spytaj sa v skupine Nase dieta rastie pod 3 percentilom, tam ti ozaj velmi pekne vedia poradit... 🙂

ajka321321
autor
21. nov 2017

ďakujem veľmi pekne za všetky vaše povzbudivé slová 🙂 budem sa snažiť si to nebrat tak k srdcu a tesit sa tomu, ze je taka aka je🙂 naozaj je to o tej individualite každého dietata🙂

7rebeka11
21. nov 2017

Nasa ma 2,5 a nieco cez 10kg a je krasna a sikovna 😄 a urcite aj vasa 😉

tinaa64
22. nov 2017

@ajka321321 vobec si to meber k srdcu tie primitivne nazory..kazde dieta je ine...kazde ma iny metabolizmus,kazde inak papa...neboj...urcite nieje chora...sesternica ked bola dieta tiez sjoro nic nejedla a bola chudulinka...a psychologicka ze je anorekticka..10rocne dieta a anorekticka😂😂😂..teraz je znej normalna zdrava zena s dvoma detmi...ziadna anorekticka nebola

ckatka
11. jún 2020

@ajka321321 môj syn má v 3,5 roku 15 kíl. Synovec v 4 rokoch 12 kíl. Sú úplne iné typy postavy. Váha nie je všetko. Pokial je dieťa zdravé a prospieva...je to OK.

noonna
12. máj 2025
@ajka321321

ďakujem veľmi pekne za všetky vaše povzbudivé slová 🙂 budem sa snažiť si to nebrat tak k srdcu a tesit sa tomu, ze je taka aka je🙂 naozaj je to o tej individualite každého dietata🙂

@ajka321321 ahoj. viem ze je to uz nejaky ten rok ale zaujima ma ako ste s dcerkou dopadli. Mame presne rovnaky problem - ma 21 mesiacov a vazi 9200g. Pediatricka porobila vsetky testy, najprv nizke zelezo, potom B12 vitamin. Nakoniec povedala ze uz nema co jej dat vysetrit a s tym to uzavrela. Vahovo ale pod 5tym percentilom. Trapime sa s jedlom, ma nechut. Maso ziadne nezje, ani zemiaky, jedine co jej chuti je ryza a tarhona. Kasa obcas. Teraz bola chora tak schudla aj to malo co pribrala. Uz som z toho na prasky, k lekarke opat ideme tento tyzden a poprosim ju nech nas posle na gastro - ci nahodou nejaka intolerancia/celiakia..

domi30bratislava
2. nov 2025
@noonna

@ajka321321 ahoj. viem ze je to uz nejaky ten rok ale zaujima ma ako ste s dcerkou dopadli. Mame presne rovnaky problem - ma 21 mesiacov a vazi 9200g. Pediatricka porobila vsetky testy, najprv nizke zelezo, potom B12 vitamin. Nakoniec povedala ze uz nema co jej dat vysetrit a s tym to uzavrela. Vahovo ale pod 5tym percentilom. Trapime sa s jedlom, ma nechut. Maso ziadne nezje, ani zemiaky, jedine co jej chuti je ryza a tarhona. Kasa obcas. Teraz bola chora tak schudla aj to malo co pribrala. Uz som z toho na prasky, k lekarke opat ideme tento tyzden a poprosim ju nech nas posle na gastro - ci nahodou nejaka intolerancia/celiakia..

@noonna ahoj noonna. Sme v tom s tebou. Moja bude mat 21 mesiacov a 9000g. 2x za mesiac mala hmacky a grcanie tak sme skoncili na 8500g. Ako ste na tom momentalne? Zlepsilo sa nieco?

noonna
9. nov 2025
@domi30bratislava

@noonna ahoj noonna. Sme v tom s tebou. Moja bude mat 21 mesiacov a 9000g. 2x za mesiac mala hmacky a grcanie tak sme skoncili na 8500g. Ako ste na tom momentalne? Zlepsilo sa nieco?

@domi30bratislava ahoj. Dcerka mala v auguste 2 roky a vazi nieco malicko cez 10kg. Mava obdobia kedy jej chuti viac, potom menej. Je velmi vyberava, maso nezje ziadne. Boli sme v maji na tyzden na pozorovani v nemocnici kde jej spravili vsetky mozne vysetrenia ale nic sa nezistilo okrem potravinovej intolerancie na bielko. To vsak nie je dovod nepriberania. Takze sme stale na tom istom. Nic ine jej nechyba, beha a rozprava. Len tie kila..vypada v kolektive rovesnikov mladsia aspon o pol roka.

lilli22
9. nov 2025
@tinka13

Netreba da trápiť. Moj starší syn - 5 rokov bol vždy o číslo menší od deti jeho veku , rástol, vyvíjal sa a prospieval. Doktorka povedala, že je to v poriadku. Teraz má tiež len 16kg a 106cm, čo je 5,5 ročného malo, ale behá, skáče a už v troch rokoch sa naučil sam čítať. Mladší má 26 mesiacov a tiež len 10,5 kg. Ale energie ma na rozdávanie. A to mali obaja pri pôrode 3,3 kg.

@tinka13 prosím ta, moje staršie dieta je na tom úplne rovnako ako tvoj syn, rovnaky vek, váha, výška a stále uvažujem ci predsa len neísť na endokrynologiu pre istotu... Co hovorí vaša doktorka? Naša, ze netreba, ze to nie je zle,.. no nie je ale mohlo by byt aj lepšie... 😅