icon

Nízke PAPP-A, free beta HCG hodnoty z prvého skríningu v 12 týždni. Riziko trizómie 18,13

mariaola
28. aug 2022

Ahojte mamičky.
Chcela by som sa Vás spýtať či ste aj Vy mali podobnú situáciu ? A či ste mali nakoniec zdravé bábo ?

Po prvom skríningu ma gynekológ hneď poslal na genetickú konzultáciu, že vyšli zlé výsledky. No na genetike ma poslali preč, že mám čakať do výsledkov 2 skríningu v 16 týždni. A dovtedy sa nie len ja, ale vela mamičiek musí trápiť 😔.

Na Ultrazvuku v 12 týž. Gynekolog dokonca povedal (ešte pred skríningom), že podla pupočníka a počtu tepien je všetko v poriadku a že bábo by malo byť na 85% zdravé.

V 12 týž. a 5 dní mi brali odber na prvý skríning.
Mám 36 rokov a vyšli mi nízke hodnoty:
PAPP-A 0,22 MoM, free beta HCG 0,26 MoM.

NT (šijové prejasnenie) som mala na Utrazvuku dobré 1,62.
Bábo má CRL (dĺžku) 56,81 mm, hmotnosť 65 kg.

Na výsledku skríningu je dole uvedené: NEGATÍVNY s rizikom downovho synrómu 1: 1700
a v zátvorke (vid komentar nižšie), kde je uvedené v POZNÁMKE:
Riziko trizómie 18 (1:30)
Riziko trizómie 13 (1:35)

mariaola
autor
28. aug 2022

@vaneska A presne, odmietli ma na genetike. Že musím mať aj výsledky 2 skríningu.

katooshik
28. aug 2022

@mariaola ja som mala prinprvej dcérke riziko na DS 1:45 v druhom screeningu,išla som.na trisomy testy- tam negat. Pro druhej dcérke už v prvom screeningu riziko na DS 1:30,zase trisomy testy- a negat. Našťastie sú obe zdravé. Teraz som opäť tehotná a odmietam pre tieto stresy postúpiť tieto odbery,dieťa by som si bez ohľadu na všetko nechala. Dr nebola nadšená,ale chápala má. Nakoniec sme sa dohodli na kompromise,nejaké odbery budú,ale vyhodnotia to sami,nie v aboratóriu + podobne sono. Aj tak sa bojím že to zas bude stres.

vaneska
28. aug 2022

@mariaola a bola si na Kramaroch na genetike?

henrieta2022
29. aug 2022

@mariaola ahoj, pridavam vlastnu skusennost ☺️ z min roka. Dala som si spravit Trisomy conplete za 530€ aby som sa vyhla stresom z falosne pozitivnych vysledkov neplatenych screeningovych testov. Velmi vela som si o nich citala a zistila som, ze su v niektorych krajinach zakazane, prave kvoli tymto stresom,ktore prezivas aj ty. Trisomy a Nifty sa neopietaju o pravdepodobnosti ale na DNA dietatka, ktora ti uz koluje v zilach 😉Naspäť ku mne, prve odbery boli neplatne lebo som mala malo DNA,preto mi museli robit opakovany odber. Medzi tym mi dr spravil klasicke odbery. Vysledok neplatenych odberov vysiel hrozne. Mala som 1:5 na DS.. Dr mal prave dovolenku a aj napriek tomu mi volal,ze mam ist hned ku genetikovi atd. Tak som sa objednala. V den vysetrenia u genetika mi prisli vysledky Trisomy, boli negativne. Genetik to uzavrel, ze nepotrebujem ist na amnio ked som sa rozhodla pre Trisomy a vysli negativne. Morfologicky utz som si zaplatila v Gynsane v BA, tiez bolo vsetko ok. No a teraz prave krmim zdravu dcerku 🥳🙏☺️ Autorka, ako uz bolo pisane v komentaroch, je to len pravdepodobnost, ze jedna z 30 zien bude mat postihnute babatko. Ak chces mat istotu a netrapit sa, daj si spravit testy. Ak budem zase tehotna dam si ich urobit opat. Tie peniaze mi zato stoja. Tie testy by mali zakazat 🥺Niekto ma super vysledky a aj napriek tomu sa narodi chore babo a niekto ako napr ja ma riziko az 1:5 a zdrave babatko ☺️Takze sup objednaj sa a nestresuj🤗aj ked je to tazke, skus mysliet pozitivne, je to mnoho prispevkou s rovnakou skusennostou ako mam ja,ake ak smiem poradit tak si uz nic necitaj,radsej sa chod prejst☺️Drz sa a napis ako to dopadlo🤗🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

elenita
29. aug 2022

@mariaola ahoj, ja som tiez za trisomy. Dala som si spravit hned v 12 tt a tieto screeningy uz potom vobec nikto neriesil. A ja som mohla byt zvysok tehotenstva v klude 🙂

kiki68
29. aug 2022

@mariaola nifty test a mas pokoj. Tieto hodnoty su take nie velmi relevantne

mariaola
autor
29. aug 2022

@katooshik Fu chápem ťa. Aj ja som si myslela že na tie odbery už nepôjdem a predsa som to neodmietla. A vlastne ani neviem na čo toto cele je. Podla mňa Ultrazvuk by mohol stačiť, alebo rovno prečo radšej poisťovňa nehradí trisomi testy namiesto skríningom, ktoré nie sú presné. V inej krajne pri trisomi teste skumaju všetky chromozómy a nie len tri.

mariaola
autor
29. aug 2022

@henrieta2022 Ďakujem ti za skúsenosť a povzbudenie ☺️. Ja by som šla na trisomy testy, keby ako v Taliani z krvi vyšetrili všetkých 23 párou chromozômov a nie len 3. A preto posielaju na amnio lebo tam sa skúmajú všetkých 23 chromozómov ak nevídu dobre aj tie Trisomy testy.

queen_mary
29. aug 2022

@mariaola tak a preco nejdes na tu amniocentezu? Vsetko co sa ti tu poradi negujes. Tak sed doma a modli sa. Co ine ti uz poradit :/

denden77
29. aug 2022

@mariaola
aj Trisomy ma tuto moznost

queen_mary
Autor odpoveď zmazal
queen_mary
29. aug 2022

@denden77 wow to som ani nenasla. Ja som uz googlila pre fast cech testy v rakusku, ze ak by testovali vsetkych 23 😀 ale tam maju tiez len tie 3 najcastiejsie. Ze ak ma dieta poruchu na inom chromozome, tak zena vacsinou potrati...

queen_mary
29. aug 2022

@denden77 aj nifty nakoniec

denden77
29. aug 2022

@queen_mary ked som bola tehotna ja, tento Complete+ este tiez neexistoval 😁 ja som si davala v 2 tehotenstve ten Trisomy+ za 450

mariaola
autor
29. aug 2022

@queen_mary Veď ma z genetiky preč poslali. A ja som sa pýtala na podobnú skúsenosť či mali mamičky a napriek tomu zdravé deti a nie na možnosti testovania. Tak neviem prečo musíte byť negatívna, keď ani nečítate pozorne.

mariaola
autor
29. aug 2022

@denden77 Tak je fajn že sa to dá. Len nie každý má tolko peniažkov bokom.

henrieta2022
29. aug 2022

@mariaola ja som si dala komplete,takze tam mi vysetrili vsetky 🤗 stoji to sice 530€ ale za ten klud to stalo

mariaola
autor
29. aug 2022

@henrieta2022 Rozumiem. Veď ak človek má tie peniažky ako 100€ by som ešte dala ale 530€ žial no.

henrieta2022
29. aug 2022

@mariaola chapem. Len som reagovala na rozsah vysetrenia. V tom pripade by som zvolila amnio. Ono ked ma dietatko nejaky zdr problem a zisti sa to pocas tehotenstva, tak sa nato vedia dr pri porode pripravit a to je velmi dolezite. Vzdy je to lepsie ako nevediet a zistit az po porode. Ale to je len moj pohlad 🤗

mariaola
autor
29. aug 2022

@henrieta2022 Jasne. No mňa poslali z genetiky domov, že mám mať 2 výsledky skríningu v 16 týždni a amnio Vám až potom odporúčia. Ja som v 13 t a tak som sa chcela len spýtať mamičiek či mali výsledky ako ja a bábo v poriadku. Zatial nemôžem ani na morfol. ultrazvuk je skoro.

henrieta2022
29. aug 2022

@mariaola tie druhe vysledky mozu byt uplne v poriadku 🙂 ja napr ani neviem ake boli tie prve, to mi dr nehovoril a ja ako prvorodicka som ani nevedela, ze sa nieco take riesi🙈 drzim palce kazdopadne 🍀🤗

mariaola
autor
29. aug 2022

@henrieta2022 Hmmm aj to je fajn prístup lekára, lebo takto stresujú pri nekompletných výsledkoch 🤷🏻‍♀️. Ďakujem krásne 🌸🌺🌼

vaneska
29. aug 2022

@mariaola uz som sa raz pytala ci ta poslali z genetiky na kramaroch prec? Lebo ak ano, si nizky tt, volaj na genetiku na americke namestie. Tam ma zobrali, dokonca som tam s revom volala ze ma na kramaroch odmietli a vysvetlila co a ako a nasli mi termin tusim o 2 dni. Doktorky su tam mile. Amnio sa absolvuje v 17tt najneskor tusim. To si uz nepamatam presne, ja som tak nejak bola. Ak chces presne tie tyzdne tak ti pohladam papiere. Ale volaj genetiku na Americkom namesti. Ale mne tam povedali pri vysledku z krvi 1:2 su platene testy zbytocne vyhodene peniaze a poslali ma na amnio. Jasne, su tam nejake rizika pri amniocenteze ale vsetko vidis, je tam cely tim odbornikov. Mala som na seba otocenu obrazovku, mohla som to sledovat. Videla som ako mi tam vosla ihla a ako davali pozor aby neublizili malej. Dokonca tam zatrepotala rucickami lebo sa jej nepacilo ako ju vyrusili. Strach a stres bolel viac jak samotny zakrok. V ten den som o par hodin sla domov.

mariaola
autor
29. aug 2022

@vaneska Ahoj ja už to dokola opakujem a som myslela, že som ti aj odpísala a mám to aj v opise príspevku, že ma z Kramarov z genetiky posllai preč a mam prisť až s 2. vysledkami. Ja som vďačna za mamičky, ktoré sa tu somnou podelili o sboju skúsenosť a boli v podobnej situácii a aj s podobnými výsledkami skríningu a povzbudilo ma, že aj choroba (ktorú som mala v 2 mesiaci asi 4 týždne) môže skresliť výsledky.

vaneska
29. aug 2022

@mariaola jaj, prepac. Vcera som si to nevsimla ked som pisala. Tak skus to americke namestie, nic za to nedas. Max budes kludnejsia. Na keamaroch to nechcu robit po prvom scriningu lebo presne vedia ze tie vysledky mozu byt skreslene. Na druhej strane je tu to ale… co ak nie su skreslene. Daj na vnutorny pocit a skus inu genetiku. Neposlu ta prec. Nie je to sukromne pracovisko, ides klasicky cez poistovnu. Mne gynekologicka vypisala ziadanku

mariaola
autor
29. aug 2022

@vaneska ďakujem krásne za odporúčenie a radu 🌸🌷☺️👍. Ja by som šla na amnio ak by niečo bolo na ultrazvuku zle.

vaneska
29. aug 2022

@mariaola len doplnim pre upresnenie. Ak myslis morfologicky ultrazvuk, ten sa robi od 20tt. Amniocenteza sa robi medzi 15 a 17tt. Preto ti radim tu genetiku. Lebo ak chces pockat na morfologicky ultrazvuk a nieco by bolo zle, na amniocentezu uz ist nemozes. Viem to na 100% lebo ja som toto riesila. Chcela som sa vyhnut amnio ale na morfologicky bolo skoro. Na genetike ta nemusia hned poslat na amnio. Mozu ti odporucit aj tie platene testy. Zhodnotia ci v tvojom pripade maju alebo nemaju vyznam. Drzim palce.

mariaola
autor
29. aug 2022

@vaneska Jasne, ďakujem 👍

mariaola
autor
29. aug 2022

@mariaola Ja mám ultrazvuk dodatočný na domeranie hlabičky ešte 12.9., tak sa spýtam na to.

anavixy
29. aug 2022

Ale ved napriklad Dr. Grochal ma v sluzbach ktore poskytuje prvotrimestralny skrining, tak ako moze byt morfologicky utz az od 20tt?