Očkovanie proti čiernemu kašľu v tehotenstve: Áno či nie?
Áno / nie ? Prečo áno, prečo nie ?
Prosím nech sa vyjadrujú v prvom rade zdravotníci a ľudia so skúsenosťami a vedomosťami o aktuálnej situácii.
Biomamičky a internetoví odborníci s vysokou školou Google nekazte diskusiu. Ďakujem😁
Ludi "z fachu" tu asi ťažko nájdeš. To, ze ti tu nejaký nick napise ze je pediatricka, všeobecná lekárka ci priamo gynekolog ešte neznamená, že tomu tak aj je. Za svoj stav a dieta si zodpovedná len ty sama. Takže si sama zvaz pre a proti a na základe toho sa aj rozhodni. To, ze 99 tehotným nič z toho očkovania nebolo, neznamená, že ty nemôžeš mať reakciu. Je to podobné, ako pri očkovaní deti, kde u niektorých sú zial aj nežiaduce účinky. Inak sa mi paci aj ten prístup, ze ked sa mi to paci a vyhovuje mi to, tak sa držím toho, čo zrazu hovoria lekári, keď nie, tak už je to moja vec. 👌 ono sa lekarov niekedy stačí opýtať, čo by poradili svojej dcére, synovi a nie, co sa hovorí všeobecne
Ahoj, žijem v zahraničí a toto očkovanie sa tu tehotným ženám odporúča (nie je povinné). Ja som ho absolvovala v oboch tehotenstvách. V prvom tehotenstve to bolo tuším v 32. týždni a v druhom tehotenstve v 28. týždni. Všetky ženy v mojom okolí, ktoré majú deti, toto očkovanie absolvovali a všetky deti sú v poriadku. Osobne som nemala žiadne vedľajšie účinky.
@lienka.7 Nájdeš neboj. Ja som nikde nenapísala, že sa idem riadiť názormi z diskusie. Napísala som že ma zaujímajú názory, aj keď rozhodnutá už som. Poniektorí neviem či neviete čítať alebo vidíte len to čo chcete. Ďakujem za komentár ale nie je nijako prínosný, tak si zbytočne mrhala časom.
@lavi24 ďakujem😊
žienky, prosím vás, ktoré ste sa dali očkovať, ako ste si to vybavili? očkovali vás u gynekológa alebo u obvodného lekára , akou očkovacou látkou a hradili ste si to samé? ja sa chcem dať zaočkovať, no u lekárky keď volám sa neviem cez sestričky dostať a oni mi povedali, že mám najskôr volať do lekárne, akú majú vakcínu a oni mi potom na ňu dajú predpis, v lekárni mi zas povedali, že oni predsa nie sú lekári a nevedia akú vakcínu mi majú predpísať, že musím mať najskôr predpis od lekára (čo mi samozrejme dáva zmysel). Aké máte prosím skúsenosti s týmto? Vopred ďakujem za odpovede
@sabinka022 môžem sa opýtať akou vakcínou ste boli očkovaná? Ja mám na výber iba Adacel a Adacel polio, len neviem ci sú ôk a ak áno tak ktorú...
@viktoria1234567 Ja mam Adacel. Ked som sa ockovala(presne pred rokom),bol obrovsky vypadok a neboli vakciny,tato jedina bola k dispozicii.
@rosiejane ja som sa ocekovala tehotná v novembri. Boli dve vakcíny. Gynekológ mi predpísal obe a že ktorú sa mi podarí zohnať, tu mám kúpiť
Platila som asi 20-30, eur..bohužiaľ, presnú sumu si nepamätám.
A ani neviem, ktorá z tých dvoch bola 😅
Ja som bola rada, že som nejakú zohnala
Všetko šlo bez problémov 😊
@oktober3 Ockoval ťa teda gynekológ? Či sa treba poradiť aj so všeobecným a pediatrom pre istotu? Veľmi ti zvažujem, na bomby som nebola preockovana (na toto by ináč mohli nejak upozorňovať, priznám sa, že ja takéto veci proste nedrzim v hlave, ani som netušila, že sa na to má človek preockovávať).
@oblecenie99 no môj prípad presne, tiež sa to ku mne dostalo mega náhodou a tiež ma preockovali pred 5 rokmi, ale asi iba na tetanus... a teraz keď je ten čierny kašeľ všade tak by o tom minimálne gyn mal informovať, že sa odporúča.
@sabinka022 no jedna pani čo som pozerala informácie napísala, ze ju v BA odmietli zaočkovať Adacelom hoci ho mala, lebo je vraj u nas zakázaný. Čo sa mi teda vôbec nezdá.. keďže ho viete kupit v lekárni.
Pripnem sa
Ahojte, mňa na konci 2022 očkovali Boostrixom. Sestrička z gyndy bola dohodnutá s lekárňou, že hneď keď vakcína príde, tak mi zavolá, aby som došla a aby mi ju pichli, a tak aj bolo. Už vtedy bol tiež veľký výpadok a čakalo sa na vakcínu. Platila som myslím 30 e.
Zdravotníci ti napíšu očkovať. Ja by som sa skôr zamyslela nad tým, prečo tehotným vysoko neodporúčajú napr paralen, resp použiť len v akútnych pripadoch, alebo obyčajne kvapky do nosa alebo do oka, ale vakcíny odporučia.
To je také na zamyslenie, aj keď je mi jasné, že ty už si rozhodnutá...
@oblecenie99 mňa ockoval gynekológ.
Ja som sa radila s p.dr. Čunderlikom , nakoľko som mala komplikované tehotenstvo, bola som u neho na Kramaroch vedená.
Tak isto aj Národnom ústave srdcovo-cievnych chorob. Malý mal perikardiálny výpotok na srdiečku.
Takže som sa pýtala koho som mohla. Všetci mi to odporúčali., Že je lepšie keď to ide cez moje telo a placentu, ako keby sa on narodí, a potom by to nedajbože dostal .
@oktober3 a akou vakcínou prosim

@anomylka Videla si bábätko s čiernym kašľom ? Lebo ja áno, našťastie prežilo😊Vlasy si nevyšklbem lebo takýto názor sa ma nijako nedotýka, ani v žiadnom prípade neovplyvní ten môj. Ty budeš jedna z tých odborníčok s vysokou školou Google, alebo máš nejaké štúdie ktorými vieš svoje tvrdenia podložiť? Skôr by ma zaujímalo či mamičky posraté z každého očkovania a lieku rozmýšľajú nad následkami. Asi preto som sa pýtala hlavne na názory ľudí “z fachu” lebo tie sú pre mňa relevantné. Takisto ma zaujímali skúsenosti iných ľudí, nie takéto úbohé výkriky čo nemajú ani hlavu ani pätu.
Ďakujem všetkým za reakcie a odpovede😊