icon

Očkovanie proti čiernemu kašľu v tehotenstve: Áno či nie?

21. mar 2024

Áno / nie ? Prečo áno, prečo nie ?
Prosím nech sa vyjadrujú v prvom rade zdravotníci a ľudia so skúsenosťami a vedomosťami o aktuálnej situácii.
Biomamičky a internetoví odborníci s vysokou školou Google nekazte diskusiu. Ďakujem😁

Strana
z2
autor
21. mar 2024

ešte doplním - v 3. trimestri

petronellla87
21. mar 2024

Tu sa pripnem, tiež nad tým rozmýšľam. Po sviatkoch mám poradňu, chcem sa na to opýtať gynekológa.

belllinka
21. mar 2024

Tak ale vieš, tu sa zdravotníkom nazve aj sestrička na očnom a pritom vie o očkovaní veľké NIČ 🙂

diewcatqoo
21. mar 2024

Tiez nad tym uvazujem a uz som viac-menej takmer rozhodnuta, ze ano. Este si to necham odobrit svojou lekarkou a pediatrickou. Zijem v CR a tu sa cierny kasel dost rozmohol, preto mam obavy. Poznam par ludi z okolia, ktori mali cierny kasel, a teda nie je to sranda.

valilienka2
21. mar 2024

na zaciatok by som si dala skontrolovat hladinu protilatok

amelia89
21. mar 2024

ano,ved normalne ockuju v zahranici na toto miliony zien v tehotenstve,ja neviem preco my tu mame trend rozporovat kazde odporucanie zdravotnickej obce, ja byvam v Prahe a je najvic pripadov cierneho kasla za poslednych 60 rokov,keby som bola tehotna tak ani sekundu nad tym neuvazujem aby som tuto pliagu niekde v elektricke chytila … a toto keby moje dieta dostalov skolke tak sa hanbim za seba, ze som mu odoprela zakladnu vakcinu. fakt na zamyslenie tito rodicia… toto nie je covid,kde chapem ze ludia mohli mat nejaky prirodzeny strach pred neznamym,ok. ale cierny kasel?

jablkovastrudla
21. mar 2024

My sme v Irsku a tu je to standard ockovanie, Mali sme ich mat asi 3 ked si dobre pamatam. Vsetky moje kolegyne aj kamaratky boli ockovane, doktori to u nas odporucaju-dieta by malo mat kvoli tomu protilatky kym nebude moct but samo zaockovane

cookie29
21. mar 2024

U nas standard ockovanie, ja som nebola, takze v 3T ma uz neockovali, az po narodeni, zvysok rodiny sa nechal zaockovat, aby sa chranil novorodenec. A toto bolo 6-7 rokov dozadu. Nie som zdravotnik, pisem len vlastnu skusenost. A pri druho dietati mi este platilo prve ockovanie, inak by som sa bola nechala preockovat

annm81
21. mar 2024

Nie som zdravotník, ale riadila som sa odporúčaním svojho lekára. Spomínal mi, že riziká sú minimálne v porovnaní s rizikom nákazy dieťaťa po narodení. Dostala som kombinovanú vakcínu čierny kašeľ+tetanus. Nebolo to na Slovensku ale v krajine, kde je to štandardný postup (štandardné, ale nie povinné).

ibatanecnica
21. mar 2024

@belllinka a ktorá sestra má informácie o očkovaní? To by mal asi lekár posúdiť nie?

belllinka
21. mar 2024

@ibatanecnica veď áno, veď o tom píšem, nech sa pýta kompetentného lekára. Lebo sem napíše, že chce info iba od "zdravotníka". Ale tu hocikto napíše, že "Som zdravotník a blabla..." Ale aký dzravotník, to už nenapíše 🙂

autor
21. mar 2024

@belllinka
Lekári vo všeobecnosti odporúčajú, rovnako aj môj. Nevidím dôvod zhadzovať tu sestričky na očnom, zdravotníkom je každý kto pracuje v zdravotníctve a aktívne sa venuje vzdelávaniu, takže sa tak nazýva asi právom. Okrem toho nenapísala som že chcem info “len” od zdravotníka. Ja rozhodnutá som, skôr ide o taký malý prieskum, keďže som to diskutovala s lekárom a bola som zhrozená z toho koľko ľudí je proti a ešte jeho osočuje a spochybňuje jeho odbornosť.
Ostatným ďakujem za reakcie😊

petronellla87
21. mar 2024

@valilienka2 prosím ťa toto si viem zistiť klasicky u obvodaka na požiadanie?

belllinka
21. mar 2024

ja nikoho nezhadzujem, iba sa pýtam, čo si myslíš, že o koľko toho vie viac tá sestra na očnom o očkovaní, ako iný bežný človeK?

autor
21. mar 2024

@belllinka Neznamená, že keď niekto pracuje na očnom tak nemá prehľad a nepohybuje sa medzi odborníkmi aj z iných oblastí. Neviem aké sestry poznáš, ale tie čo poznám ja sú poriadne kapacity.

autor
21. mar 2024

Ale samozrejme nie všetky. V každej profesii sa nájdu kompetentní a aj takí čo sú menej, celý život na jednom oddelení a bez snahy sa učiť ďalej, ale to som tu riešiť nechcela😅

almarka
21. mar 2024

Ja by som isto išla. Tiež sa to u nas v dedine vraj vyskytlo a teda novorodenci su najviac ohrození lebo este nie su zaockovani. Prvu davku dostanu v treťom mesiaci ale treba 3 davky takze kym ich nemaju nie su plne chraneni a takto ockovanim vies svoje dieťatko chranit hned po pórode.

suzy2508
21. mar 2024

Ja som do toho šla, dala som si pichnúť počas tehotenstva trojzložkovú Boostrix na odporúčanie mojej gyn. Protilátky prešli aj ku malému do bruška, čiže som bola po narodení viac v kľude čo keby.

valilienka2
21. mar 2024

@petronellla87 ano aj obvodny lekar moze vziat krv,ja mam syna ockovaneho a protilatky ziadne 🤦

svetlonos
21. mar 2024

Ahoj,
toto je zabavne 😁. Pred hodinou som telefonovala s kamoškou, v aptili rodi. Povedala mi, ze sa dala vcera zaockovat proti ciernemu kaslu aby ochranila aj bábo. Nedavno ze zomreli par dňové babatko naň. Dr povedala, ze to dieta tym dostava tiez ochranu. Ockovat sa deti mozu myslim az od 9 mesiaca. Ona je ok, ziadne vedlajsie účinky nema 🙂
Neviem ci som ti pomohla ked to nie je priamo moja skúsenosť, ale mozno trošku. Prajem vsetko dobre.

jankatusik
21. mar 2024

Tak lekári odporúčajú ockovat v 3 trimestri, ale či ockovat to sa musíš rozhodnúť sama. Aj proti covid ockovanie lekári tvrdili aké je to bezpečne a teraz…. Už je to potvrdené že u niektorých ľudí spôsobuje aj spôsobila vakcína zlyhanie srdca. Zase niekomu z nej nieje nič. Každý sa musí rozhodnúť sám a lepšie je si prečítať aj pre aj proti a utvoriť si vlastný názor lebo tu na koňový polovička bude tvrdiť áno drahá zasa nie. Takze tak pekný deň 😉

nikolia99
21. mar 2024

Ja píšem moju skúsenosť tu v rakúsku tiež netlačia, ale vysoko to odporúčajú a ja som ani neváhala a dala si to teraz v 30tt ….poznám 2 prípady z okolia kedy babatko zomrelo nato ale samozrejme každá mamička ako sa sama rozhodne…

bolarazjedna
21. mar 2024

Je to odporúčané pre očkovať ženy v tehotenstve proti čiernemu kašlu. Ja som to počula z úst prof. Jeseňáka, ktorý je jeden z najväčších odborníkov imunológie na Slovensku. So zialom konštatoval, že väčšinou mamičky na to nikto neupozorňuje počas tehu.

sabinka022
21. mar 2024

Ahoj. Ja som gynekologicka a zaroven som tehotna v tretom trimestri. Zijem v Prahe, extremne sa tu cierny kasle rozmaha. Ja sa idem dat ockovat buduci tyzden,takze za mna urcite ano. Pridavam screeny na danu temu od prof.Pařízka(uznavany gynekolog v CR i SR).

anomylka
22. mar 2024

A ja ti napisem ci sa ti to paci alebo nie. Mozes si aj vlasy vysklbat. Niekedy gynekolog neodporucal ani paralen pokial to nebolo uz surne. Nieto este ine lieky. A teraz? To vazne do seba a nenarodeneho dietata narvete vsetko? Len preto ze maju zdravotnici za to proviziu? Kde ste za posledne styri roky nechali hlavy? Rozmyslate nad nasledkami svojich cinov? Ci budete potom vyplakavat na nete a robit zbierky? Ci zasa budete vinit vsetkych naokolo a nie seba?

suzy2508
22. mar 2024

@anomylka následky ako napr. úmrtie novorodenca na čierny kašeľ? Kedysi odporúčali pijavice a fajčenie v tehotenstve (tomuto nie je tak dávno), avšak medicína šla neskutočne dopredu. Ja dúfam, že máme túto dobu demonizácie očkovania za sebou. Pre dobro seba a hlavne môjho dieťaťa. Môj pediater je zhrozený, koľko matiek odmieta povinné očkovania kvôli fear-mongering a ja sa začínam báť o zdravie môjho syna kvôli oblbovaniu matiek od nekvalifikovaných šarlatánov. Pekný večer 🙂

luliu
22. mar 2024

@belllinka úbohý útok zameraný na konkrétnu osobu

lusyc
22. mar 2024

Dala by som sa zaočkovať. Osobne si neviem ani predstaviť mať čierny kašeľ a byť po cisárskom, odhliadnuc od veľkého rizika nákazy pre bábätko.
A na poradni by som sa opýtala aj na ockovanie proti RSV, je to novinka a hlavne predcasniatkam bude zachraňovať životy.

nikasmile
22. mar 2024

Ja som bola očkovaná.

nahodnemeno
22. mar 2024

Ako lekar z oblasti pediatrie vysoko toto ockovanie odporucam. Pre tehotne je bezpecne a idealne 2.-3. trimester aby stihli IgG protilatky prejst placenou, co sa najviac deje ku koncu tehotenstva
Len dodam, ze zial, mnohi ambulantni gynekologovia nie su dostatocne erudovani a ockovat tehotne z neopodstatnenych obav nechcu .

Strana
z2