Očkovanie v tehotenstve proti Covid-19
Ahojte tehulky,
chcela by som sa opytat ci ste sa dali zaockovat v tehotenstve na Covid-19. Ak ano ktorou vakcinou v ktorom tyzdni a ci ste mali vedljasie ucinky.
Dakujem.
@pepss ja sa tiez bojim, ale vsade mi lekari kazu. Ze ako je to mozne ze takto riskujem. Tiez som za to aby som sa radsej neockovala....neviem co robit. Som v 24tt
@michaelamomla v podstate je aj zbytocne sa pytat na nazor inych, lebo aj tak ti niektore napisu ze ano a niektore ze nie...podla skusenosti tu ti skor napisu ze nie...ale z vlastnej skusenosti hovorim ze sa musis sama rozhodnut, ja som tiez dlho vahala a nepresvedcili ma nazory ostatnych ale vlastne presvedcenie a poznatky pozbierane z vedeckych studii.
Nedala som sa, neodporúčal mi to ani všeobecný lekár a ani gynekológ. Že radšej až po tehotenstve.
@michaelamomla No ja som mala covid pred týždňom cca a som 23 týždeň tehu. Moja lekárka ťažko znášala keď som jej povedala že každé 4 hodiny beriem Paralen . .tak neviem či očkovanie je úplne ok. .ale sú tu aj na MK baby čo sa ockovali a vraj v pohode, podľa mňa každý organizmus reaguje inak aj na covid aj na ockovanie
@michaelamomla teda v tehotenstve sa 95% liekov neodporuca, neodporucaju sa aj niekotre bylinky, ja by som sa v tehu ockovat nedala. Ale kazdeho nazor a kazdy nech si spravi ako uzna za vhodne. Len raz by mi niekto siel vycitat ze som tehotna a neockovana to akoze co teraz? Taki ludia nemaju mat deti ci co? 🤦♀️ svet hore nohami
@michaelamomla v ziadnom pripade. Poznam uz dve dievcata co po vakcine potratili. Nedajte sa ockovat preboha!
Uz len fakt, ze doteraz bolo zakazane ockovat tehotne zeny a kazdy liek je nebezpecny. Ako vobec moze niekto uvazovat o experimentalnej vakcine a uviezt do nebezpecenstva vlastne babatko?!
Rozhodnutie je na tebe, ale pokiaľ dostaneš kovid vo vyššom štádiu tehotenstva a budeš mať vážne problémy, tak spravia cisársky rez a budeš sa trápiť a strachovať aj o svoje nedonosené dieťa... O tom že vo vysokom štádiu tehotenstva sa zadýchaš aj pri prechádzke hore kopcom a zle sa dýcha keď máš nádchu už ani nehovorím. Komplikácie môžu mať aj novorodenci, ktorých matky prekonali kovid...
V tehotenstve sa dať očkovať ? V žiadnom prípade. Experimentálnou vakcínou ohroziť seba aj dieťa. Čo je to za gynekológa, čo to vôbec dovolí, odporučí.
Ja tiež neodporúčam. Nemôžem s určitosťou povedať či vakcína zapríčinil stav v akom moje bábätko aktuálne je, ale všade v každej jednej lekárskej správe mám zapísanej, že sa stav objavil 2 týždne po očkovaní. Nikto to na plnú hubu ale nepovie, všetci len "zatiaľ nevieme čo to spôsobilo"
@miriam11 odhliadnuc od pochybnej fcb stranky, ktoru zdielas, som asi 20 sekund patrala na googli, kto je ten doktor. Naslo mi nekonecne mnozstvo odkazov, kde je dokazane, ze klame, je konspirator a puta na seba pozornost uplnymi, alebo ciastocnymi klamstvami, za co si vysluzil patricnu kritiku vedeckej obce.. Naozaj ako relevantny zdroj nestaci otitulkovane videjko na pochybnej fcb stranke...
https://www.logically.ai/articles/who-is-dr.-ro...
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Robert_W._Malone
@michaelamomla ak musíš chodiť medzi ľudí a nevieš sa izolovať aspoň do cca 34 týždňa,potom sa asi radšej daj zaočkovať. Ak sa môžeš izolovať,tak sa s nikým nestykaj osobne v uzatvorených priestoroch a vybavené...
@mon1806 v 20 tt malému zistili hydrops (je celý opuchnuty, hromadí sa mu tekutina pri pľúcach). V 16 tt som bola na konzultácii u gynekológa aj kvôli vakcíne, tú odporúčal, urobil vyšetrenie, sono malý bol zdravý, žiadne známky hydropsu nič.. V 18 tt som sa nechala zaočkovať. Naozaj s istotou nevie nik povedať, či toto spôsobila vakcína (nebudem to tvrdiť ani ja, ale ani to nebudem vylučovať), ale lekári nevedia prísť na to čo to spôsobilo. Všetko čo by mohlo tento hydrops vyvolať-rozdielne krvné skupiny rodičov, prekonané infekcie v tehotenstve, genetické ochorenia.. Zatiaľ je všetko negatívne. Takže neviem. Zatiaľ dostávam len odpovede "je to reakcia organizmu na niečo"
@naobedbuduspagety no ty vole tak to ďakujem veľmi pekne, s takým som sa ešte nestretla aby v takom štádiu malo dieťa niekedy hydrops aj ja som mala bábätko s hydropsom ale hneď na začiatku tehu mi na to prišli no cca 11 týždeň samozrejme neprežilo, čo sa netýka vás jasne, ale toto mi príde strašne divne ze nič nebolo v 16 TT a zrazu to ma je mi to nesmierne ľúto strašne strašne :( :( a držím vám palčeky aby vám všetko dobre dopadlo
@naobedbuduspagety mrzi ma tvoja skusenost, drzim palce, nech to s babetkom dobre dopadne. Tiez by som asi vahala s ockovanim v tehotenstve. Skoda, ze sa tu siria bludy, ktorym veria ludia, co sa ockovat mozu a maju, aby ochranili aj tehotne a male deti...
Moja neter robí v Nemecku gynekologičku... len teraz tam mali taký prípad, že mamička nezaočkovaná, neviem v ktorom týždni, ťažký priebeh COVIDu. Musela ísť na pľúcnu ventiláciu, tak išla pred tým na cisársky rez. Dieťatko má kilo, je v inkubátore. Mamka porezaná po cisárskom reze na umelej pľúcnej ventilácii.
Takže áno, moja neter gynekologička by ti odporúčala sa zaočkovať...
@miriam11 Počul som to len včera, detaily nepoznám... ale keby bola zaočkovaná, tak na pľúcnej ventilácii veľmi pravdepodobne neskončí.
@michaelamomla ja som v 34. TT a zatiaľ žiaden lekár pri ktorom som bola, mi to nekazal. Gynekológa som sa na to pýtala, vraj odporúča po 600 nedeli. Tak ja ešte vydržím, aj tak skoro nikam nechodím a kovid som mala pred rokom, tak hádam aj nejaké protilátky sú 🙂 Konečné rozhodnutie je aj tak na tebe
@michaelamomla Nuž toto je taká otázka, že nikto ti na ňu nedá konkretnu odpoveď a musíš zvážiť ty sama, čo je najlepšie. Ja osobne som sa dala zaockovať v 19 a 24tt Phizzer. Z nežiadúcich účinkov som nejaké mala, ale nebolo to také hrozné, ani teplotu som nemala.
Môjmu rozhodnutiu ale predchádzalo dllhe niekoľkotýždňové študovanie relevantných štúdií zo zahraničia, pýtanie sa lekárov, odborníkov a pod.
Aj na FB je skupina, ktorú založili lekárky a zdieľajú a skutočne štúdie o dopade Covidu a aj očkovania: https://m.facebook.com/groups/415053919557464?g...
U mňa zavážilo, že som predpokladala príchod 3. vlny na jeseň a pôrod mám v decembri - čiže tretí trimester a pôrod v najhoršom období čo sa Covidu týka. Jedna vec je dopady očkovania, iná dopad Covidu. Covid u tehotných v treťom trimestri nie je žiadna sranda, o tom málo kto hovorí - pritom to môže byť ozaj nebezpečné.
Ja som momentálne v 32+tt a vďaka Bohu všetko vyzerá byť v poriadku, tak snáď aj bude. 🙂 A inak ešte k tým liekom v tehotenstve a očkovaniam, že nikdy sa tehotným ženám nedávali a pod. ... Je to somarina :D ... v západnejsich krajinách sa štandardne tehotným ženám očkujú vakcíny proti čiernemu kašľu a chrípke už niekoľko desiatok rokov a nik to nerieši. Takisto aj u nás v tehotenstve častokrát lekári podávajú žene pri zápale/infekcií antibiotiká, lieky proti bolesti alebo dokonca aj hormonálne lieky, napr. Kortikoidy v prípade, že prichádza včasný pôrod a je potrebné dovyvíjať pľúca dieťaťa v brušku. Takže také tie reči, že tehotná ani Paralen nemôže je totálny blud, ktory bol platný asi tak 30 rokov dozadu.
Samozrejme aj očkovanie môže mať svoje riziká - v medicíne nosnej nič bez rizika, ale treba si zvážiť, či ti riziko Covidu stojí za riziko očkovania a naopak. 🙂
Odporúčam ti teda sa až tak veľmi neriadiť tými rečami okolo, ale skôr ti odporúčam hľadať naozaj reálne informácie o vykonaných štúdiách ... Dopadoch Covidu a očkovania a pýtať sa priamo odborných lekárov.
Držím palce pri rozhodovaní a želám, aby ste boli obaja zdraví 🙂
Treba relevantne info citat, vyhybat sa napr.takym argumentom, ze lieky su zakazane, tak co uz ockovanie …treba realne pochopit, na akom principe funguje vakcina a na akom napr ibalgin🤦♀️ Toto je pre mna prvy signal, ked to niekto porovnava, ze netusi, o com hovori. Tvrdenia, co vsetko sa moze stat bez podlozenych udajov su tiez take, ako ked ja napisem, ze vdaka vakcine sa mi podarilo otehotniet, pretoze som 5 rokov riesila problem s plodnostou a 3 mesiace po 2.davke som otehotnela (nic to s tym nemam, ale pre porovnanie “argumentov”). Ja som momentalne v 15.tt, bola som pozvana na 3.davku a tiez vaham, nie kvoli nasledkom, ale kedze mam imunodeficit, horsie som reagovala po 1. aj 2.davke, cize si nie som 100% zatial ista. Skor sa priklnam k vakcinacii, nakolko mam kamarata lekara z covid oddelenia a tie pribehy o tehotnych s covidom su naozaj neprijemne…vratane pacientky v 3.trimestri, ktora im zomrela, ine komplikacie nemala, zdrava baba…Teraz to okolo nas zacina vyskakovat, covid je vsade naokolo, tak je aj vacsie riziko nakazy. Ak by sme mali maly kontakt s ludmi a vedela by som sa viac izolovat, menej by som zvazovala tu 3.davku. Kedze vsak pracujeme s ludmi,detmi, nevieme sa tomu velmi vyhnut. Ale toto je napr nieco, co moze zavazit. Ak si vies davat fakt velky pozor a riziko nakazy je nizke, je to pre teba len plus. Co sa informacii tyka, naozaj si hladat zdroje, relevantne info. Dnes uz existuju mnohe data a statistiy, ktore porovnavaju napr.riziko potratu po vakcinacii a pri covide. Je to tazke, kazdy ma nazor, formuju nas media, ludia, s ktorymi sa stretavame…ja mam nastastie skvelych lekarov, ktorym doverujem a ktori su odbornici, cize sa viem o nich opriet a vedia mi dat objektivne argumenty pre a proti. Drzim palce pri patrani a rozhodovani
@marseillefan tvoja odpoved je velmi doveryhodna, moja neter povedala, pocul som ...🤦♀️

24 a 28 tt, Pfizer
vedlajsie ucinky bolest ruky a mierna unava