icon

Od ktorého týždňa je možná interrupcia?

11. jún 2024

Dobrý deň,

od ktorého tyzdna je možné najskôr podstúpiť interupciu, dnes som zistila, že som tehotná, mám v tom jasno, zdravotné problemy, 42 rokov, nedostatok financií, ťažké depresie, proste nepíšte mi tu nič o dieťati, poprosím len reálne od ktorého tyzdna sa dá podstúpiť interupcia, dakujem

Strana
z3
almia
Odpoveď bola odstránená
autor
11. jún 2024

prosím admina o zmazanie témy, ženy prosím nahláste túto tému, nech je zrušená, ďakujem veľmi pekne 💚

almia
Odpoveď bola odstránená
marcela199
Odpoveď bola odstránená
tamitamitami
Odpoveď bola odstránená
rebeka25
11. jún 2024

Odporúčam ti spomenúť žltého sloníka, vtedy nabehnú a mazu všetko 🤣

marhulka13
11. jún 2024

@rebeka25 Ty moj kokos, prídem sem a to tu jak po vojne. Premazane zbytocne adminom, to radšej mohli celú diskusiu vymazať, než takto traposit

marcela199
11. jún 2024

@marhulka13 tiež nechapem😂 a uz vobec nechapem preco bol zmazany moj kometar ked nebol absolutne utocny a zastala som sa autorky 😀vyjadrila som svoj nazor, s tym že som neodhovarala autorku ani som neisla proti nej😂napisala som svoju skusenosť ale okej😃

marhulka13
11. jún 2024

@marcela199 presne tak aj moje. Tiez som sa jej zastala pred tou sfanatizovanou tetusou a ze preto mazu môj komentár, lebo odpovedám na vymazaný komentár. Jak u debilov

rebeka25
13. jún 2024

@marhulka13 u mna to isté. @admin prečo nevymazete diskusiu? Autorka Vas o to poprosila aj tak takto premazana nemá žiadny zmysel.

autor
13. jún 2024

chápem vás ženy, mohol to zmazať, aj tak nejaká posahana tetusa má nezaujima

majkabambulik
30. júl 2024

tu je poradna priamo z MK Zuzana Straková a Ivana Antošíková
ODBORNÍK
Dobrý deň,

cením si, že ste sa na nás s dôverou obrátili. Píšete, že ste tehotná a doktor Vám už aj vypísal papiere na interrupciu. Pýtate sa, či je možné zrušiť žiadosť u doktora. Samozrejme žiadosť sa dá zrušiť. Aj keby ste už boli na klinike a rozmyslíte si to v poslednej chvíli, tak je možné odmietnuť zákrok.

Rozhodnutie o ukončení tehotenstva je jedno z najvážnejších rozhodnutí v živote ženy. Otázka neplánovaného tehotenstva je hodnotovou otázkou. Nedá sa na to pozerať čisto racionálne, ani čisto emočne. Ide skôr o postoj k ľudskému životu ako takému.

Rozhodujete nie len o svojom živote ale aj o živote svojho dieťatka, ktoré sa už vyvíja. Nepíšete podrobnejšie o Vašej situácii. Len to, že manžel bol na pochybách s tretím dieťatkom. Teda neviem aké sú okolnosti, ale z našich skúseností, okolnosti, ktoré vedú tehotné ženy k ukončeniu tehotenstva sa odstupom času dokážu upraviť. Často nám potom ženy píšu, že dnes by sa už rozhodli inak.

V prípade, že sa neviete rozhodnúť, nemalo by ísť o vonkajšie vplyvy, pre ktoré uvažujete nad ukončením tehotenstva. Pri rozhodovaní odporúčame zamerať sa skôr na životné hodnoty, ktoré máte. Skúste si odpovedať na otázku - čo pre Vás znamená život tohto dieťatka? Nakoľko tehotná už ste, tak sa zamerajte priamo na život Vášho dieťatka. Čo pre Vás znamená?

Ukončenie tehotenstva nesie so sebou aj možné následky, o ktorých je dobre vedieť ešte pred samotným rozhodnutím. Ide o celoživotné rozhodnutie. Tehotenstvo sa nedá vymazať zo spomienok, ani zo života celkovo.

Interrupcia nesie so sebou riziká po fyzickej aj psychickej stránke.

Z fyzických následkov to môžu byť napr. rôzne zápaly, zrasty, poškodenie vnútorných orgánov, silné krvácanie, poruchy menštruačného cyklu, neschopnosť otehotnieť, neschopnosť udržať chcené tehotenstvo v neskoršom období a pod.
Medzi psychické patria napr. úzkosti, depresie, výčitky svedomia, poruchy spánku, problémy so stretávaním tehotných žien, rôzne druhy závislostí, problémy vo vzťahoch a neschopnosť postarať sa o staršie deti o domácnosť a ďalšie.

O následkoch po potrate je zo zákona povinný informovať Vás aj gynekológ, s ktorým podpisujete Informovaný súhlas pri umelom prerušení tehotenstva.

V každom prípade, rozhodnutie je na Vás. Odporúčam Vám dopriať si dostatok času na rozhodnutie a nerobiť rozhodnutie pod tlakom. Podľa platnej legislatívy na Slovensku, je možné ukončenie tehotenstva do 12. týždňa tehotenstva.

Z našej strany Vám vieme ponúknuť sprevádzanie počas celého obdobia tehotenstva, informácie o finančných dávkach, na aké by ste mali nárok pred a po narodení dieťaťa, materiálnu pomoc cez naše spolupracujúce organizácie (základná výbava pre bábätko príp. oblečenie pre Vás aj Vaše staršie deti a pod.), bezplatnú konzultáciu s gynekológom alebo právničkou, pomoc pri hľadaní bývania, informácie o náhradnej osobnej starostlivosti, pestúnskej starostlivosti, adopcii alebo utajenom pôrode.

Ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete podporu, neváhajte nás anonymne kontaktovať priamo do našej poradne.

S pozdravom
Ivana

web: www.alexisporadna.sk
mail: poradna@alexisporadna.sk
tel: 0911 350 200

andrea2667
2. máj 2025

Máš psychické problémy? Ak zabiješ svoje dieťa, budú tisícnásobne horšie a nikdy si to neodpustíš. NEROB TO, PROSÍÍÍM!!! Všetko sa dá vyriešiť, len to jedno nie.

misuliks
2. máj 2025
@andrea2667

Máš psychické problémy? Ak zabiješ svoje dieťa, budú tisícnásobne horšie a nikdy si to neodpustíš. NEROB TO, PROSÍÍÍM!!! Všetko sa dá vyriešiť, len to jedno nie.

@andrea2667 pozri si dátum, kedy bola diskusia založená

andrea2667
3. máj 2025
@misuliks

@andrea2667 pozri si dátum, kedy bola diskusia založená

@misuliks vďaka za upozornenie. Moja chyba.

zuzanockamt
3. máj 2025
@andrea2667

@andrea2667 To si si schválne vyhľadala staré diskusie o UPT?

andrea2667
3. máj 2025
@zuzanockamt

@andrea2667 To si si schválne vyhľadala staré diskusie o UPT?

@zuzanockamt Nie. Písala som inej tehuľke (tej istej ako ty) a toto mi vyskočilo pod diskusiou ako podobná téma. Pravda je, že dátum som si nevšimla, za čo som sa už ospravedlnila. A ty ako si sa sem dostala? Hádam ma len nesleduješ? 🤣🤣🤣

Strana
z3