icon

Odmietla som amniocentézu

20. jún 2022

Dobrý večer.Hned v úvode vás prosím o zhovievavosť a porozumenie,nie som na tom teraz psychicky dobre a nezvládnem hejty či urážky.Hladam tu hlavne pomoc a možnosť sa vyzalovat a doslova vyplakať.
Po dvoch MA mi zistili príčinu- leiden mutácia V faktoru.
Momentálne som v 18 týždni zdravého tehotenstva.Pisem to preto,aby ste pochopili akou krížovou cestou som si prešla,kým som sa dostala do tohto šťastného bodu.Urobila som však ženy hroznú vec.Zatajila som manželovi,že som odmietla amniocentezu.Svokra a švagriná môjho muža tlačia,že si mám dať urobiť " testy" na downov syndrom.Nepriznsla som sa manželovi,že mne už ťa možnosť bola ponúknutá a odmietla som.Dnes som mu iba oznámila,,že ja to nechcem ísť zisťovať.Brali mi krv na vývojové chyby a výsledky sú v poriadku.Preftym ešte skrining šije či čo ( neviem ako sa to volá presne) aj to bolo v poriadku.Strasne sme sa pohádali,povedal že ak to bude nezdravé dieťa,tak to nerozchodi. Je možnosť požiadať o to vyšetrenie aj po odmietnutí?

Strana
z6
matullienka
20. jún 2022

Určite je tá možnosť keď povieš svojmu gynekológovi, že si si to rozmyslela, no konečné rozhodnutie je na tebe či toto vyšetrenie podstúpila

autor
20. jún 2022

Celkovo má to veľmi celé zranilo.Kazdy deň ďakujem Bohu že sme v poriadku.Verim že bude všetko v poriadku.A trápi ma že som mu klamala,to áno. Ale keď ja svoje dieťatko chcem s milujem ho už teraz.

zuzinkka18
20. jún 2022

A prečo ti navrhli odber plodovej vody?? Pre vek? Mne tiež odporučili odber plodovej vody, lebo na 3d utz mi našli nejaké odchýlky tiež som ale odmietla. Choré nechoré dieťa nešla by som na potrat...ten mi tam odporučili, keby niečo....

autor
20. jún 2022

@zuzinkka18 áno pre vek.mam už 39 rokov

jarmila2010
20. jún 2022

ved,ked mas vsetky vysledky ok,tak nechod...ja som rovno na zaciatku tehotenstva(vyssi vek 35 a 38) oznamila dr,ze ju nepodstupim v ziadnom pripade a prijmem dieta take,ake sa narodi

matullienka
20. jún 2022

Ak máš jedinú indikaciu vek, tak by som nešla, ine by bolo keby ti zle vyšli už nejaké merania alebo krvné testy

marrria1
20. jún 2022

Amniocentezu je možné vykonať do 24tt, aspoň mne tak bolo povedané.. Ja som ju tiež odmietla, mala som veľmi zlé výsledky z krvi, riziko DS 1:25..Skôr si treba zodpovedať otázku, co ak amniocentezu potvrdí vývojovú chybu, dokázala by si dieťa zabiť? Mrzí ma reakcia tvojho manžela.. Dieta sa môže narodiť zdravé a ochorieť aj neskor co by robil potom? 😥

mamamasama
20. jún 2022

Len ma zaujíma tvoj postoj k tomu, ak by bolo bábo downík. Išla by si na potrat? Lebo ak nie, tak je amnio zbytočná.

autor
20. jún 2022

@jarmila2010 všetky výsledky mám v poriadku.Tam ako píšem,môjmu mužovi dávajú rozumy ako sa vraví švagriná a jeho mama.Ze to treba.

anjelicek26
20. jún 2022

Ved genetika sa da spravit aj s krvi. Je to velmi drahy test, ale netreba pichat ihlu do brucha...je to taky kompromis... riziko amniocetezy je vysoke - za mna prilis vysoke... riziko zanesenie infekcie ci prasknutie plodoveho obalu... dohodni sa s muzom.

autor
20. jún 2022

@mamamasama ja to píšem v komentári vyššie.Ze svoje dieťa milujem už teraz .Toto je môj postoj.

zuzinkka18
20. jún 2022

Tak by som nešla, amnio je veľké riziko a ak sú všetky ostatné výsledky ok ...bola si aj na 3d ultrazvuku?

matullienka
20. jún 2022

Netreba pokiaľ máš všetky vyšetrenia v poriadku tak určite netreba, veď s ňou sú spojené aj riziká možno malé ale sú, tak ich možno treba predostrieť mužovi a otvoriť mu oči

autor
20. jún 2022

@zuzinkka18 nie,na 3 d ešte nie.

veronika_sk000
20. jún 2022

ak su vysledky v poriadku, tak by som to ani ja neriskovala a nesla by som

jarmila2010
20. jún 2022

muz by mal stat hlavne pri tebe..ja mam v tomto stastie,ze si nikym do takychto veci nenechame mudrovat

mondolina
20. jún 2022

znaky downa zistia aj na morfoultrazvuku, netráp sa, muža to prejde, vychladne a keď sa bábätko narodí bude šťastný ♥️

zuzinkka18
20. jún 2022

Tak sa objednaj pre pokoj v duši tvojej rodiny...a nech to I rovno zaplatia, ak im na tom tak veľmi záleží 🤦‍♀️😩

autor
20. jún 2022

@anjelicek26 a to si platí pacient v plnej výške?vieš mi o Tom napísať prosím trochu viac ak sa dá? ďakujem

deedol
20. jún 2022

hlavne by ste sa mali dohodnut s muzom (bez dalsich cleniek rodiny), je to dieta vas oboch.

autor
20. jún 2022

@mondolina ja sa veľmi ospravedlňujem ak to vyznie že som hlúpa....čo je to ten morfoligicky ultrazvuk?a v ktorom týždni sa to robí?

mamamasama
20. jún 2022

Tak potom nerieš, čo si myslí švagriná, alebo svokra. Nedovoľ im, aby sa do teba starali. Vieš si predstaviť, čo by robili po pôrode, ak im to už teraz dovolíš? Užívaj si tehotenstvo a bábo.

jarmila2010
20. jún 2022

@matullienka suhlasim..mozno muz,ani nevie,co to obnasa...autorka..zober muza na pokec ku gynekologovi...mozno ho to presvedci,ze to nie je nevyhnutnost,ako trdi jeho rodina

zuzinka888
20. jún 2022

Všetko dobre dopadne. Aj to vysetrenie nesie svoje rizika - treba vysvetlit manželovi ked vychladne. Je tam riziko potratu aj u zdraveho babatka. A stres a nepohoda tomu tiez nepomozu.Potom by si si to vyčitala. Ked babo lubis tak si ho chraň( ako medvedicapred svokrou a svagrinou). Bude to dobre.🤗

bolarazjedna
20. jún 2022

Áno, vola sa to trisomy test, stačí ze povieš gynekológovi, odoberie ti krv, za pár dní máš výsledky. Cena je podľa toho, či chceš dat vyšetriť iba 3 najčastejšie chromozómov chyby - Downov sy, trizomiu 13 a 18, či aj pohlavie, či aj iné zriedkavejšie genetické poruchy, tak cena je okolo 400-800eur podla toho. Cenník nájdeš ľahko aj na internete.

anariama
20. jún 2022

Tak ja som odmietla aj napriek zlým výsledkom na DS všetky platené testy, som objednaná na genetiku a tá povie ako to vyzerá. Napriek aj zlým výaledkom sme s manželom zhodnutý že si bábärko necháme.To že ti manžel takto odpovedal fuuu...no dosť by som to ťažko niesla..už teda že nemáte rovnaký nazor...to by ma vzalo viac asi ako výsledky zlé...No prajem ti silné odhodlanie, ak veríš svôjmu telu a rozhodnutiu, tak biď silná...teš sa z tehotenstva. Prajem nech ste zdraví🙏

autor
20. jún 2022

@deedol áno to by bolo najlepšie,ale bohužiaľ realita je taká aká je.

anjelicek26
20. jún 2022

Ano plati sa v plnej vyske, izoluju dna babatka v krvi matky a analyzuju to, predsalen supinky koze sa filtruju cez plodovu vodu, je v krvi matky teda aj to... to by bol kompromis, babatko v bezpeci. Keby ma mat nejaku diagnozu (co urcite nema ked bolo doteraz vsetko v poriadku) tak sa aspon viete na co pripravit.

belasy_motylik
20. jún 2022

Ja som spravila to isté, napriek krvným výsledkom s obrovským rizikom 1:9, nechcela som nijako ohroziť svoje dieťa, ktoré by som si nechala za každých okolností, manžel o tom vedel, amnio som odmietla, moja lekárka sa preto so mňou do pôrodu nebavila a vyšlo nám množstvo "zlých výsledkov" aj v iných oblastiach, píšem to v úvodzovkách, lebo nakoniec sa žiadny nepotvrdil a dieťatko sa narodilo s problémami, ktoré žiadne vyšetrenia počas tehotenstva neodhalili. Pokiaľ si rozhodnutá si svoje dieťa nechať, tak si treba premyslieť, čo má v rámci vyšetrení pre vás význam. V tomto by som išla aj proti svojmu manželovi.

selest
20. jún 2022

Toto asi odporucaju pre vek automaticky. U nas vsetky vysledky super a aj tak mi bola ponuknuta. Po 2 potratoch a 1 syncekovj s dg ktore by zrejme ani amnio neukazala som nesla. Mam doma jedno zdrave krasne mudre dieta. Pre mna to riziko 1 ku 100 bolo prilis vela aby som ohrozila babatko. Ak by si aj tak nesla na potrat tak je to vlastne zbytocne riziko..

Strana
z6