Odumierajúca placenta a zlé prietoky v 36. týždni
ahojte...potrebovala by som len vase skusenosti s takymto pripadom..dufam ze sa niekto najde...sestra lezi od pondelka v nemocke s tym ze mala je moc malinka nesedi jej tt s terminom porodu skracuje sa jej rychlo krcok...dnes jej robili sono a vysledok dr povedala "plodovej vody dost,prietoky su zle a placenta stara odumiera dieta ma malo kyslika a krvi"viac k tomu dr len dodala ze zajtra to budu musiet skontrolovat zas a odisla..to kolko ju takto chcu alebo mozu nechat bez kyslika,resp s takym malym prisunom kyslika este k tomu ked mala je malinka slabo vyzivovana?(v pondelok mala 1740g) a mala by byt v 36tt...dakujem za kazdu info
@lubenka131 no mrzi ma to, ze dnes sa zatial nic nevyriesilo. Velmi mi je luto tvojej sestry, co ona musi teraz prezivat. No je to tazke, na jednej strane, kde by sa clovek mal citit bezpecnejsie ako v nemocnici, ked nieco nie je v poriadku, ale na druhej strane, ked uz tolkokrat pochybyli lekari, tak je im uz aj tazko doverovat. Ale dufam za tvoju sestru a jej malinku, ze vedia co robia. A nepoznate nejakeho lekara, ci uz v rodine, alebo kamarata, aj z inej nemocnice, ktory by bol gynekolog-porodnik, ze by ste mu opisali situaciu a ci postupuju spravne v Trnave... Ale asi nie, to by ste uz asi riesili. To ma len napadla taka moznost, ze sa skusit spytat ineho lekara, ci by mala ist malinka von, alebo naozaj je lepsie cakat, dokym malinka trosku vyrastie. Joj, je to velmi tazke. Clovek nevie, co je najlepsie. Ci pockat tam, alebo ako baby radili ist do inej nemocnice. No velmi drzim palce... Vecer ako sa modlim za svoje deticky aby boli zdrave, tak sa pomodlim aj za tvoju sestru a jej malinku.
@lubenka131 ahoj, no dúfam, že jej dali kortikoidy na dozretie plúc, nech si sleduje ctg, záznam by nemal byť pod 120. Dnešným trendom v nemocnici je "nestarajte sa my vieme všetko" .Držím palce nech všetko dobre dopadne 🙂
mala som spolubývajucu a mala presne takéto problemy ... a hend ju prenašali do martina .... pri prvých pasoch zistili že babo je moc malinke nedobre vyživovane ... tak chvilu poležala v nemocke a potom urgentne do martina ...
@lubenka131 ach 😕 ......je to smutné že takýto vlažný prístup má tá nemocnica.....neviem si ani predstaviť čo prežíva tvoja sestra a celá rodina.....nech si pozorne všíma pohyby dieťatka......v pondelok na vizite osobne sa treba opýtať primára či je takýto stav v tehotenstve normálny a na čo sa vlastne má čakať.......určite sa nebáť doktora....či má náladu doktor alebo nie musí vám odpovedať s tým, čo všetko môže nastať......a v prípade nespokojnosti s ich prístupom nebáť sa....existujú aj iné nemocnice.....držím palce.....nerozumiem prečo jej nedávajú infúzie.....
Po tom všetkom čo hovoria o Trnavskej nemocnici (ak je tam), aké detičky odtiaľ odchádzajú, tak by som tam nebola ani o sekundu dlhšie.. Dúfam že je sestra aj s drobčekom v poriadku a dopadne to všetko dobre..
@kveta
@mata128
@mimik79
@molniak
@maznacik007 Baby mne tá dr povedala že keby to bolo zle primár by pri odchode z nemocnice nákazal čo ďalej...že oni ju sledujú..ale jak na pasoch zistia či má dosť kyslíka___veď tam zisťujú pohyby kontrakcie srdiečko nie?dostáva infúzie ale tie má zevraj na udržanie maternice lebo že ju má už v takom stave že na pôrod a že stačí malej jeden prudsi pohyb a spustí pôrod spontánne....dostáva nejaké injekcie do brucha a lieky...chodí na pasy dva krát za deň a to je všetko...večer jej sestrička povedala keď sa opýtala aký bol záznam že ani dobre ani zle...že im to tam nejak vypadávalo nejaký signál či čo....a este toľko mi dr povedala že keby bola placenta v takom zlom stave už by ju vyberali....la neviem ale keď to neni take vazne načo jej to tak povedali že prietoky zle placenta odumiera_???mala mala v pondelok 1740g....moja sestra strašne malo je...jej nič nechutí nič jej nejde všetko ju napína ...ja neviem načo čakajú....a ďakujem že na ňu myslíte
@lucka011
@sendy182
@22beba
@alka61
@katarina_st
@m_atil_ka
mne vtedy robili aj taky zatazovy test, pri ktorom sa zisti ci sa dietatku dobre dari a ci ma dostatocny prisun kyslika. Napoja na infuzkul, tam daju par kvapiek uz neviem coho co ti vyvola na chvilu kontrakcie a pri tom si napojena na pasy a ide zaznam. tam sa da vsetko vidiet...ja som z MT a tam som aj rodila a keby sa im len trosku nieco nevidelo na tom zazname tak uz urobia cisarsky a to ze dietatku ma odhadovanu nizku porodnu vahu a placenta uplne 100 percentne nefunguje a este ani zaznam nie je uplne super, nebude nieco v poriadku, stale nechapem na co cakaju, malinkej by bolo vonku uz dobre....
To isté som mala aj ja, pred 14 rokmi a 10 rokmi opat.Okamžite som šla na sálu, samozrejme už predtým som bola hospitalizovaná, pretože zlým prietokom predchádza vysoký krvný tlak a iné...
@lubenka131 ja neviem Lubka je to divne jak to beru jako nech je to tak jak hovoria,ale mam pocit,že vzdy sa tam jednalo na prikaz primara aj pri tych nestastiach co boli minule v spravach..či je tam už druhy?? neviem ja by som sa spojila s inym doktorom v inej nemocke...
@silvia2013 no sestra ma zas nizky tlak ja uz neviem sama :-/
@0604katka
@mimik79 ano ten zatazovy test robili aj kamoske pichli jej oxytocin na vyvolanie a sledovali...ten bol dobry tak ju nechali a dodnes neporodila 😀 tiez jej kvoli zlym ozvam chceli spravit hned cr...ale sestre neviem nikto zatial ten test nerobil...lebo jeden zaznam je dobry druhy ani dobry ani zly a na treti povedia hmmm.....sama uz neviem co na to povedat...dnes tam bol izbovy lekar mu hovorila o tom sone ktore jej mali robit vcera kontrolne a nikto nerobil a povedal ze v papieroch to neni ale ze keby mal niekto cas jej ho spravia dnes ked nie tak zajtra jej lekarka...pristup na milú.........
@lubenka131 no tie infúzie sú aj na posilnenie plodu....kámoška čakala malé bábo a tak viac pribralo ešte v brušku 😉 ......môže tvoja sestra brať aj neaké vitamíny magné B6 a podobne.....to že ju monitorujú je len dobre.....a ultrazvuk by mali robiť každý deň.....držím palce.....sestre pozitívnu energiu posielam a nech nemysli na zlé veci lebo to žiaľ bábatko cíti...... 😉
@lubenka131 no ja mam za sebou nieco podobne, v 29tt mi zistili, ze mala zaostava v raste, kvoli zlym prietokom..hospitalizovali ma a cca kazdy 2-3 den mi robili sono, ctg mi robili tiez cca. 2x denne, preventivne som dostala aj kompletne dve davky kortikoidov (nastastie)..ako mi vysvetlil lekar, vzdy je dolezite zvazit, ci uz to dieta vybrat, alebo mu este je lepsie v brusku, aj za cenu hypotrofie plodu, oni na tom sone tiez zistuju, ci mozog ma tych zivin dostatok..na druhej strane, ta vaha pri takom tyzdni je strasne malo, podla mna to mali ukoncit este skor, sestra nechodila skor na kontrolu prietokov ? ved to sa kontroluje uz od 30tt - podla mna to zaostavanie v raste uz musi trvat ovela dlhsie, ta vaha co ma teraz je tak na 31-32tt a nie 36tt !. Moja mala sa narodila v 34tt s vahou 1490gramov a to uz zaostavala v raste tri tyzdne..
@lubenka131 ja ale fakt neviem na co cakate...uz by som davno bola ne revers v inej nemocnici...
@vierka0 sestru totálne zanedbal jej lekár jemu to nesedelo stale ale stale to bral že otehotnela neskor ako si myslia...v novembri jej teho nezistil a v januári v rakusku už končila 12tt(pracovala v rakusku s manželom)on ju nikdy nevysetril jak mal...teraz som sa dozvedela že on jej ani vagin.sono nikdy nerobil a ani krv jej nebraval lenn raz v 16tt....každá poradňa bola viac menej zo sestričkou a aj napriek tomu že zaostávala vtedy cca tyzden dva aj tak ju dal na poradňu po mesiaci a keď mi to hovorila(je prvý krát tehotná sama nevedela čo všetko sa má vyšetrovať) tak som jej povedala aby išla k inému draale v ten deň už ju poslal na rizikovu poradňu....s výsledkom termín pôrodu neznámy.....a aj tam jej spravili vyšetrenie skonštatovali že je menšia a dali za ďalšie dva týždne..a vtedy rozhodli že treba hospitalizáciu....dnes jej izbový dr zastupujúci cez víkend povedal na jej otázku prečo jej nerobili kontrolne sono ktoré v piatok robila doktorka a po výsledku povedala že to treba na dalsi deň skontrolovať(včera)tak nato jej povedal keď bude čas spravia jej ho este dnes keď nie tak jej ho spraví zajtra jej doktorka izbova ktora ju má na starosti...tak som zvedavá
Lubenka, sestra mala lekára v zahraničí?
@lubenka131 tak ono mali by vychadzat z terminu, ktory bol urceny v tom cca. 12tt..kazdopadne by uz mala byt napichana kortikoidmi..drzim palce
@lubenka131 tie njekcie co jej pichaju do brucha je na vyvin pluc podpora aby sa rychlejsie vyvijali ak bude musiet ist babo von
@molniak nie kortikoidy jej nepichaju...
@vierka0 tiež som to počula niekolko krát že termín sa má určiť na začiatku..
@silvia2013 nie.ona tam pracovala ale lekárovi išla tu v tt keď prišla po sezóne domov....lenže tu jej tehotenstvo nezistil...tak išla spať pracovať a v januári musela ísť v rakusku na pohotovosť kvôli kŕčom a bolestiam a tam istíjg že je v 12tt
@lubenka131 ahoj,tak ako to vyzera so sestrou???
@mata128 ahoj...vcera jej robili sono...v piatok jej povedali po sone ze mala ma 1740g ....vcera povedali 1820g ze pribrala 100g hovorim to neni 100g no ale ze podla zaznamu mala 1720...kazdy dr povie ine a napise ine...to ze placenta je stara a odumiera znamena ze porod uz moze nastat kazdu chvilku aj to ze ten krcok jej max opotrebeny....ze za ten tyzden sice pribrala malo ale aspon nieco....chcu asi aby vydrzala co najdlhsie....ze do porodu tam bdue urcite a aj na cervenom rezime ale ze urcite to nebude do 19.8 ze urcite skor vzhladom na tu placentu a tak....tak teraz uz len cakat kedy sa vypyta sama alebo kedy prestane placenta plnit funkciu uplne a vyberu ju alebo co...takze ju len sleduju pasmi 2x za den a davaju jej tie infuzky 2x za den a 1x za den injekciu do brucha...tak uz len cakat
@lubenka131 - ak prestane placenta plnit svoju funkciu je to otazka par minut, co to dietatko musi von, dva krat denne pasy absolutne nestaci. Riskuju strasne vela :( Baby tu dobre radia, uz davno mala zmenit porodnicu, nie je to v poriadku, ani vaha dietatka, ani prirastky, ani nic :(
@lubenka131 juj zlatko drzime jej palce !!!!
a neni to nebezpecne pre dieta :(((
vybrat asi este nemozu co malo ma kil :(((
@anjelicek26 vcera dr povedal ze by ju mali monitorovat kazdy druhy den a tie dva pasy za den zevraj ukazu ci je nieco zle alebo nie a kedze ich mava zatial ok tak nic ine nerobia ze keby sa nieco dialo ma zvonit sestricke ta jej pribehne popocuvat z pristrojom.....dnes sa mi stazovala ze ju boli "spodok"ako na menzes a malu citi strasne dole...aj ja som citila na dotyk ze mala je nizko...ze si citi to brucho tuhe no mne sa "zdalo?normalne ani tvrde ho nemala...oni sa vraj snazia aby bola v nej ze kazdy den je pre to babo dolezity...ze keby bolo treba oni vedia co maju robit,...a hned by zakrocili...ze zrely plod je v 38tt....ona by mala zacat v sobotu 36+0 a dnes jej povedali ze 36+0 je dnes....kazdy den jej povedia inak normalne mi to pripada ze vzdy -1 den...ja uz neviem co....ale jedna znama hovorila ze uz to dlho asi nebude...vcera mala vraj prietoky hranicne(v piatok zle) sama neviem...kazdy to mera inak...
@monika15 dakujem...ano kvoli vahe chcu aby vydrzala co najskor...snad to uz dlho nebude...uz by som bola "radsej"aby bola v inkubatore kde si ju uz vypiplu nez sa takto strachovat..(aj ked viem ze je lepsie ked je tam)
@anjelicek26 oni hovoria ze nie je uplne nefunkcna ale ze odumiera...a ze to je pred porodom normalne ked sa chysta rodit...
@lubenka131 Lubi, ja sa uplne cudujem, ze ty s tou tvojou papulou ukecanou /myslim to v dobrom/ si tam este nenarobila riadny cirkus a poriadok....toto nie je normalne a sestru ste mali co najrychlejsie zobrat inam.....uplne suhlasim s kockami, co tu pisu.....
@lubenka131 ahoj ja nerozumiem prečo monitorovať každý druhý deň....kde majú oni istotu?.kde ju len berú??!....ozvy na pásoch minimálne 2-3x denne u nás je tento postup normálny!!!!.....prosím poraď sa v inej nemocnici ohľadom starostlivosti v takýchto prípadoch 😉 .......ja by som to takto nenechala........sestra musí mať odbornú starostlivosť.....liečbu....injekcie,infúzie.....a hlavne musí byť informovaná o svojom stave a hlavne o bábatku...... 😉
@katren Kati (ako ma poznas 😀) praveze som bola za dr (vid vyssie koment) a odbila ma ze tam primar nie je a ona je vlastne len v sluzbe v pohotovosti a dvomi vetami mi vysvetlila ze takto sa to nehvoori ze placenta odumiera ze nehape preco jej to dr po sone takto povedala ale ze ta placenta sa chysta na porod u kazdej rodicky a ze pred porodom to tak ma byt,.,...tak isto aj ten krcok ze ma max opotrebeny znaci ze sa ten porod vlastne moze kazdym dnom spustit...a im kedze nesedia tie tt a je v 36+0 a mala na tie tyzden nesedi chcu aby v nej pribrala co najviac...samozrejme ze som bola najprv mila aby mi aspon nieco povedala)ale ked uz ma chcela odbit som zhukla ze to skratka nie je mozne aby zene prvorodicke povedali ze jej odumiera placenta prietoky ma zle a nic s tym nerobili....primar sa dnes rano na vizite nejak nevyjadril akurat izbova dr povedala ze pokial su pasy ok tak este cakaju...na vcerajsom sone jej iny dr uz nepovedal ze ma prietoky zle ale hranicne...

Ja som mala presne to iste aj ked uz na konci 38tt ale doktor to riesil okamzite. Najprv vyvolany porod prirodzeny ale asi po dvoch hodinach zle vysledky na ctg a okamzite uspat a sekcia. A potom mi doktor povedal,ze malinka uz by ani den nevydrzala.... Chvalabohu mam zdravu 4rocnu dcerku ae keby to hned neriesil.... Kazdopadne zajtra sa dozadovat nech s tym daco robia