icon

Piata choroba a tehotenstvo

slexa
28. máj 2015

Ahoj maminy...máte alebo mali ste niektorá skúsenosti s tým, že mám dcéru 4,5 ročná, má piatu chorobu, vyrážky na ručičkách, ramenáchz bez hocijakých iných príznakov (bez horúčky) a ja som v 14 týždni tehotenstva...volala som so svojou gynekologičkou, vravela, že by to nemalo byť pre mňa riziko...ale ja krava furt musím šmírovať na nete a tam píšu iné bludy, že je to nebezpečné pre plod a podobne...ak by ste mali s tým hociktorá nejaké skúsenosti alebo vaši známi, prosím dajte mi vedieť, ďakovala 🙂

evina313
29. máj 2016

pise sa, že výsyp trva aj 3 tždne, ale moj syn ma už skoro cele telo ok, len na kolenach trochu...ciže za týžden je v podstate čistý uplne, + možno nejake 2 dni. nemohla to byt u vas nejaka alergia...jahody, čerešne...teraz je to blbe, ked zacina aj toto vsetko ovocie zrieť...

urma
29. máj 2016

@lucuska22 podla mna to je nieco ine 😉 . My sme to vooobec nemali drsne, ani trosku vypukle. Nie su to skratka pupaciky, ale farebne skvrny /najskor malicke bodky, vacsie bodky, zlievjuce sa cervene a v tom biele skvrnky/. Aj to miesto mi nesedi-brucho a chrbat nie su prave typicke.

urma
29. máj 2016

@evina313 moj prvy syn to tiez mal tak kratsie a druhy 3 tyzdne. Koncilo to presne na kolenach 😉

urma
29. máj 2016

@evina313 a este k tym lickam...tak isto sme mali, ze cervene-bordove a teple licka, ale dako som to vtedy este nepokladala za piatu /hoci som uz o nej mala nastudovane dost/, lebo syn je taky "horkokrvny" a aj bolo dost teplo. Potom sa mu po niekolkych dnoch zvlastne vyhadzala sanka 😕 este v ten den predlaktia a potom mi to doslo...

kikus48
29. máj 2016

@lucuska22 no licka by tam mali byt. Skor to bude nejaky parainfekcny exantem alebo nebrala nejake lieky, antibiotika alebo proti teplote? Nemala povlaky na madlach ?

lucuska22
29. máj 2016

@kikus48 praveze nic nebrala,skor som zmenila telove mlieko a avivaz,mohla by to mat z toho

urma
29. máj 2016

@lucuska22 podla mna moze...skor, ako siesta ci piata choroba. To uz atopiu by som skor hadala. Ale to ber to s rezervou...nie je to na tej fotke ani poriadne vidno 🙂 . Kolko ma mala rokov?

kikus48
29. máj 2016

@lucuska22 nemyslim ze je to parvovirus. Ale aj tak zajtra zavolaj gynekologovi, nech ti vezme krv. Istota je istota. Budes kludna. Aj keby to bol parvovirus, este to nic nemusi znanenat. Len ta pozve na castejsie kontroly aby sledoval babetko. Ide o prevenciu.

lucuska22
29. máj 2016

@urma bude mat 5 rokov v july,a co tato fotka?

lucuska22
29. máj 2016

@kikus48 urcite mu budem volat

urma
29. máj 2016

Inak na odlahcenie 😎 , ja uz som zmagorena z tych vsetkych koznych prejavov, odkedy sa narodil druhy syn /bude mat 2 roky/. Uz mal seboreu, atopiu, kvasinku, siestu, ovcie kiahne, teraz piatu chorobu....pred par dnami sa mu zas dake "nove" pupaciky zacali, tu a tam, jeden zmizne, 3 pribudnu a dnes som sa stazovala doma, ze neviem co to je. Moja mama ma potesila 🙂 /hadam to je ono/ - POTNICKY 😀 . Uplne som zabudla, ze aj take existuje 😉

lucuska22
29. máj 2016

@urma a potnicky by som mohla mat aj ja?

evina313
29. máj 2016

@urma no ved to...clovek už je zmagrený z tolkých diagnoz...ja ked som bola so synom teraz u lekarky tak jej vravim : pani doktorka, ja už viem diagnozu, je to 5.choroba. Ona že ani, mame toho teraz stasne vela ale vela vam o tom nepoviem, lebo je to viac menej nový vírus, takže o nom v podstate vela neviem, to predtým býval iba exem, alebo potničky...a teraz 5.6....

kikus48
29. máj 2016

@urma ver ze zvycajne ani koziar nevie co vysev sposobil

evina313
29. máj 2016

@lucuska22 to asi nie...to bude skor ta avivaž...

urma
29. máj 2016

@lucuska22 nooo, hadam by to aj mohli byt potnicky 😉 . A vyhadzalo sa jej to tak naraz, ci postupne? Je tiez taka "horkokrvna"alebo bola v niecom menej priedusnom obolecena? my to teraz mame tak hustejsie na krku v zadu. Dnes bol na slnku a tam mu to naskakalo, predtym tam mal len ojedinele pupaciky a zrazu husto.

urma
29. máj 2016

@kikus48 Tak nikto tomu neveri viac, ako ja 😀 preto ziadnemu ani nechodim. za tie 2 roky som bola s malym presne 2x. A bojujem sama. Dokonca ani piatu nebol schodpny lekar na pohotovosti identifikovat...som to tu pisala tusim...Isla som s nim preto, aby mi to viac-menej potvrdil, nech mozem informovat tehotnu svagrinu, s ktorou bol v kontakte. Este kym to nedostal druhy syn, tak som mu par % bola ochotna uznat, ze to nebola piata, ale uz nie....

n161109
29. máj 2016

@jeinabe pekny den zelam ja som ju zatial nedostala a pevne verim ze uz ani nedostanem ... asi som ju mala .. drzim palce

lucuska22
29. máj 2016

@urma boli sme na chate tam lietala mokra spotena,vies ona je taka pevnejsia bude mat 5 a ma 28 kg takzevje horkokrvna

urma
29. máj 2016

@lucuska22 ved pre pokoj duse /ak jej to nahodou aj nezmizne/, mozes ju behnut ukazat Dr. Potnicky hadam rozoznaju 😅 . Alebo ta poprehanaju kade-tade, dozvies sa vseliake diagnozy, budes studovat ako zerava po nete 😀 az zistis, ze to nesedi a vratis sa k svojmu rozumu. U mna to teda mava aj takyto priebeh 😉 Darmo, mama si najlepsie pozna dieta.

lucuska22
29. máj 2016

@urma no muz s nou bol rano na pohotoovosti a tam pani mudra ze 5 detska a ze nemusim stresovat vraj to neni pre tehotnu nebezpečné,no tak neviem

urma
29. máj 2016

@evina313 ja som si nedovolila /viem, ze to Dr. neznasaju/ rovno z fleku povedat, ze viem diagnozu 😉 , nechala som lekara, nech si povie svoje a ked uz mi strcil do ruky papier a recept na antihistaminika, tak sa uz medzi dverami pytam, ci to nemoze byt piata choroba, lebo mali ju udajne aj decka v skolke....no a teda hned ma zotrel, ze to vyzera INAK. /to som uz videla aj fotky tu na fore, ktore boli teda tej nasej podobne...hmm/. Aj preto som sem dala ja fotky, nech si mozu pozriet dalsie mamicky. A tusim dam este par 😀 , odfotila som aj neskor, ako mal take vacsie vyzretejsie flaky na rukach. Asi po 2 tyzdnoch 😝 od prveho vyhadzania.

urma
29. máj 2016

@lucuska22 Aha...tak opacne, ako u nas 😀 😝 .

urma
29. máj 2016

P.S. Dufam, ze si to tu teraz nebude pan doktor citat a nebude ma zalovat za verejne osocovanie 🤐 😀

zuzkagu
30. máj 2016

@lucuska22 5 choroba je pre tehotnu nebezpečna 6 choroba nie, vela doktorov tieto dve choroby nepozná hlavne tých starších, no a dokonca soms a stretla s mladým vysokoškolákom čo študuje klinicku patologiu a on mi povedal že toto ešte nepočul, no dosť čudne, nie? inak na tieto choroby vyslovene lieky niesu pretože často ani neviete že ste infekčny, ak sa telo už vyhádže nieje infekčne. Ja som dcere dala spraviť krvne testy pretože som bola tehotna a v prípade že by somto dostala som nechcela aby si ma prehadzovali že čo to môže byť. No s krvnym vyšetrením bol problem lebo to nikde normalne nevyšetrujú, sestrička musela obvolať 3 centra že kam tu krv poslať. na Vysledky osm čakala skoro 3 týždne.

lucuska22
30. máj 2016

@zuzkagu uz som na nervy nakolko ona to ma od soboty len chrbatik a brusko a hrudník,nikde nema nic tak ja neviem ci to dpktorka bobec aj.poxnala,idem druhej uvidíme co povie. Mala to ma na dotyk drsne vystupene na kozi a nema to uz ani cervene ani nic

kikus48
30. máj 2016

@lucuska22 najlepsie je ist na kozne. Aj tak vas tam lekar posle. Ale pokial nemala teploty, nevyzera to na infekcne. Niekedy sa da povodca zistit zo serologii, ktore treba zobrat. Ci uz dcery ale aj u teba. Vacsinou vsak tieto vysevy dostanu meno ako parainfekcny alebo toxoalergicky exantem. Mala by mat antihistaminika, najlepsie dithiaden a co je dolezite hypoalergennu stravu - aspon tyzden. Ked ozaj nemala teploty, zvacsene uzliny ci povlecene mandle, tak sa na 95 perc nie je coho bat. Obvodny pediater by vsak tie serologie zobrat mal.

lucuska22
30. máj 2016

@kikus48
@zuzkagu
@urma
@evina313 tak baby krv na protilatky mi zobrali,isla som aj s malou dnes nasej dr a ta mi povedala ze s istotou to nieje 5 choroba,vraj ta zacina tvarou a je to uplne cervene take flaky,ona ma na kozi akoby drobne potnicky a ma ich normalnej farby tela... Tak som sa ukludnila ale uplne kludna budem po vysledkoch

evina313
30. máj 2016

tak aspon to....možno naozaj ta avivaž, príp. jedlo 😉

lucuska22
30. máj 2016

@evina313 som sa ulkudnila ale este pockam na testy dufam ze uz som to prekonala v minulosti a nebudem uz takto stresovat