icon

Potrat s Prostinom

veronickamirko
19. feb 2017

Dobrý deň mamičky. Chcela by som sa opýtať či niektorá z vás má skúsenosti s umelím prerušením tehotenstva pomocou Prostinu?
Je táto forma potratu volitelná alebo ju musí naordinovať jedine doktor bez ohladu na vašu žiadosť?

Je to pár dní čo som objavila 2 čiarky na teste. No žial bábätko si nechať nemôžem kedže už dávnejšie mi bolo povedané že v prípade tehotenstva je 95% pravdepodobnosť že dieťatko by sa nenarodilo zdravé alebo vôbec živé. Klasického zákroku sa velmi bojím preto sa snažím nájsť iné riešenie.
(Áno dávali sme si pozor, užívala som aj antikoncepciu ale stalo sa)
Ďakujem za prípadné odpovede.

Strana
z2
nini1010
19. feb 2017

Tak si nemala otehotniet ked teraz riesis ako ho co najrychlejsie zabit!a co tych 5%?kde ai mala rozum a preco si nemala nasadenu spolahlivu antikoncepciu ked si na tom takto zdravotne?a este sa tu ided poradit ako potratit.sorry,voci tomuto empaticka nedokazem byt.

veronickamirko
autor
19. feb 2017

Nini1010 je tam jasne napísané že som antikoncepciu užívala a dávali sme si pozor. Ja sa pýtam na skúsenosti a nie na vaše opovrhovanie. Nemáte najmenšie tušenie prečo sa tak musím rozhodnút tak ma prosím nesúdte. Nato tu nieste aby ste sa domňa obúvali. Ďakujem za pochopenie

katkakovac
19. feb 2017

Na tvojom nieste by som sa obratila na gynekologa. Tu sa porozumenia zial nedockas. A tiez pochybujem, ze ti tu niektora verejne napise, ze absolvovala potrat. Gynekolog ti vsetko vysvetli a uvidis ako dalej.

sense
19. feb 2017

Spytaj sa gynekologa... Ten ti najlepsie povie co a ako....tu ta zeny akurat tak ukamenuju.... Inak v zahranici sa v prvych tyzdnoch tejotenstva robi tabletkovy potrat nie kyret, rovnako aj v pripade miss abort nerobia hned kyret, ale podavaju tabletku...

sense
19. feb 2017

@nini1010 ziadna antikoncepcia nie je 100%, jedine tak nesulozit....

Najlahsie je cloveka hned odsudit....v konecnom dosledku bude musiet ona s tym zit a vyrovnat sa s tym....

bosoriak
19. feb 2017

@veronickamirko Na Slovensku sa pokial viem ine prerusenie tehotenstva nez kyretaz nerobi. Ma to nejake podmienky a obmedzenia. Musis ist k lekarovi tak ci tak, to nie je chripka, ktoru vyliecis doma. On ti vysvetli vsetko, co sa da urobit.

senta_sofia
19. feb 2017

@veronickamirko moja sestra bola rovnako sprosta, kupila si cez net nejake tabletky na vyvolanie potratu, nasli sme ju pri WC,co vracala a prehanalo ju a samozrejme krvacala jak prasa, neviem, odkial to mas,kedze je to na predpis a vyslovene sa tam pise,ze na pouzitie v nemocniciach, ale bohuzial,nepodporim ta,precitaj si neziaduce ucinky, predstav si masivne krvacanie a porozmyslaj nad tym,ci to ustojis doma. Moc tej tvojej rozpravke o zdravotnych dovodohmch neverim a keby si nahodou chcela dat tomu sancu,vedz,ze v dnesnej dobe vedia uz v ranom stadiu tehotenstva posudit,ci bude dieta zdrave. 100% istotu samozrejme nemas nikdy, ale o tom polemizovat nebudem.

sjuzan77
19. feb 2017

@veronickamirko co ak by bolo dieta zdrave, nechala by si si ho? Pozri, ak mas taku diagnozu, telo v drvivej vacsine plod samovolne potrati. Viem o com hovorim, v mojom pripade ma vsetci lekari od tehotenstva odhovarali, mam geneticku anomaliu, ktora bud sposobi smrt plodu, alebo riziko, ze dieta sa porodu nedozije, max. bude zit par hodin. A ejha, mam doma dva zive a zdrave zazraky, ktore si to vybojovali. Ano, o 3 drobcov sme prisli, ale som prikladom, ze sa stavaju veci, nad ktorymi lekari neveriacky krutia hlavami. Takze ak dieta nechces len kvoli riziku, pockaj minimalne do prvych testov, potom budes mat cas sa rozhodnut..

bosoriak
19. feb 2017

@senta_sofia Vidis, to ma ani len nenapadlo,ze to planuje urobit nacierno bez lekara. To je fakt najlepsi napad na ohrozenie svojho zivota.

nini1010
19. feb 2017

@senta_sofia Presne tak je to vymysel.kazda matka,normalna matka by v takomto pripade pockala na testy a vysetrenia ktore by potvrdili zdravotny stav dietata a neriesila by okamzite potrat.je to inak a dovody su vymysel.

nini1010
19. feb 2017

@sense Ok,beriem ale na tomto fore hadam nemohla cakat ze ju niekto podpori v potrate?!

lubkavargova1
19. feb 2017

No ja neviem, ale radit ohladom toho ako si spravit potrat "nacierno"....no ja neviem, v dnesnej dobe kedy sa da zistit IP adresa a potom uz len krok k osobnym udajom....nejaky dobry polis co sa vtom zacne hrabat alebo nasrata rodina cez media a ma aj portal aj zienky na krku trestny pruser..a ja dam krk na to, ze pokia by to nedopadlo dobre, tak admini tu budu svoj krk chranit a nie uzivatelov.

nini1010
19. feb 2017

@lubkavargova1 No,profilovku si uz stiahla do par minut.

sibalka21
19. feb 2017

Taketo veci mas riesit s gynekologom a nie na fore, kde sa niektore mamicky snazia aj niekolko rokov o babo!!! Je jedno preco chces zabit vlastne dieta... Ale ak sa ti po tomto "domacom zakroku" nieco stane, bude to len tvoja chyba.... Zaujimave, ze lekarskeho overeneho zakroku, kde budes pod staroslivostou doktora, sa bojis... Ale domaceho potratu, od ktoreho nevies co mozes ocakavat sa nebojis? Hmm.... "Odvazne"

jaris84
19. feb 2017

@veronickamirko nie vždy je pravda to čo ti povie lekár. Už keď to tu dieťatko je, aj napriek tomu, že ste si dávali pozor...Asi to tak ma byť. Možno práve toto dieťatko vyvráti názor lekárov, že nebudeš mať zdravé deti. V rodine mame prípad, kedy lekári posielali matku na potrat, lebo dieťa bude ťažko postihnuté, zle testy, zlý utz dokonca aj 3D a poviem ti .... Teraz ma to dievčatko 5 rokov a nemá žiaden problém- je úplne zdravá. Keby vtedy išla ta matka na potrat na základe naliehaniu lekárov??? Daj tomu dieťatku šancu, jeho okrem teba nemá kto chrániť...Pozri, keď sa nemá narodiť, tak odíde samo, ale keď sa ma narodiť, prečo mu na to vziať právo?

senta_sofia
19. feb 2017

@nini1010 hlavne,ze v podmienkach bazara ma,ze ma mal dietatko... Ale ano,nemoze mat deti :-/

veronickamirko
autor
19. feb 2017

Zrejme sme sa zle pochopili. Ja som mala na mysli či ma niekto skusenost s tym že lekar povolil prerusenie tehotenstva pomocou tejto tabletky a nie že si to chcem urobiť sama doma. Ak by bola možnosť vybrať si medzi takouto formou a formou chirurgickeho zakroku tak volim určite tuto cestu !

gagik
19. feb 2017

@veronickamirko a ako vies ze by babo nebolo v poriadku? Ved taka diagnoza ani neexistije , kde je 100% pravdepodobnost choreho dietata. Proste chces ist na interupciu a bojis sa chirurgickeho zakroku, tak uvazujes ze s tabletkou by to bolo lahsie.

sjuzan77
19. feb 2017

@gagik len na margo tej diagnozy - ver, ze existuje a nie jedna..

veronickamirko
autor
19. feb 2017

@gagik Jedno dieťatko mám tehotenstvo bolo velmi rizikové a už vtedy hrozilo že sa nenarodí zdraví. (Klop klop) má "len" alergiu na BKM .
No pri pôrode som skoro zomrela spolu s ním. Pre zanedbanú starostlivosť v nemenovanej nemocnici mi zostala silná infekcia vďaka ktorej ostali aj trvalé následky na mojom zdraví. Vďaka tejto infekcii je tá vysoká pravdepodobnosť že by bolo dalšie dieťatko choré a vzhladom k tomu že jedno mám nechcem riskovať že by som pri tom druhom už pôrod neprežila/babetko by mi zomrelo/narodilo sa postihnuté. Dosmrti by som si musela vyčítať že som o tejto hrozbe vedela a aj tak som ju podstúpila.
Tak áno volím menšie zlo ísť na UPT ale chirurgického zákroku sa bojím preto by som radšej volila možnosť tablety/injekcie pod drobnohladom lekára.
Snáď už som to napísala dosť zrozumitelne aby už žiadna mamička nenašla dôvod obúvať sa domňa za to že vidím takéto riešenie.

kendall
19. feb 2017

Zakroku sa bat bemusis, nie je to take strasidelne- ten samotny zakrok myslim, nie psychiku zeny, co to musi podstupit. Si pod dohladom lekarov, nic by sa nemalo stat, na rozdiel od metody tabletkou doma, to na Slovensku ani nie je zakonom dovolene, zatial.

veronickamirko
autor
19. feb 2017

@kendall na Slovensku je to povolené pomocou práve toho Prostinu len ma zaújmalo či si môže túto metódu zvoliť sám pacient (požiadať o ňu lekára)
Alebo mu ju lekár vykoná jedine ak to sám uzná za vhodné a nezohľadňuje pri tom prosbu pacienta.

kendall
19. feb 2017

Ja ked som musela ist na potrat lebo embrio sa neudrzalo, tak som bola u 3 lekarov a kazdy jeden mi povedal ze treba urobit kyretaz lebo je to proste dokladnejsie vycistenie nez ako by som sama mala krvacat. Lekari nie su tomu vobec nakloneni, a vzdy radsej volia kyret

senta_sofia
19. feb 2017

@veronickamirko nema skusenost nikto,pretoze na umele prerusenie tehotenstva,o ktore mozes poziadat na zaklade vlastneho rozhodnutia sa vykonava len chirurgicky. Su to tabletky na vyvolanie porodu,nie potratu a pri tych komplik

senta_sofia
19. feb 2017

@veronickamirko a pri tych komplikaciacg,co si vymenovala,hlavne tu infekciu,by ti to ziaden lekar nepovolil.

kendall
19. feb 2017

Presne tak to nie su tabletky na vyvolanie potratu, ale porodu. Si si to musela pomylit. Tabletky na potrat u nas nie su dovolene.

veronickamirko
autor
19. feb 2017

@senta_sofia . prikladam foto hned prve na čo sa Prostin 15m používa:
Na ukončenie tehotenstva.
Preto som bola otvorená tejto možnosti kedže vo vela prípadoch klasického chirurgického prerušenia často prichádza aj k vážnim následkom. A velmi sa toho zákroku bojím lebo keď som čítala cenník zákrokou u nás v nemocnici tak UPT do 8 týždna je písaná že sa robí bez anestézii čo si tiež celkom dobre neviem predstaviť ako je to možné no to by som už psych. Určite neustála kedže mám obavi aj z klasickej návštevy gyn. Lekára nie ešte bez anestézii si dať robiť takýto zákrok.

veronickamirko
autor
19. feb 2017

6. Od vrchu UPT do 8 týždňa bez anestézii

emili31
19. feb 2017

@veronickamirko nemusis ist prirodzene rodit... existuje aj cisarsky a je kopec zien co roky cakaju na adopciu...nemusis si nehavat babo, ale nezabijaj ho len pre tvoj pocit ze ASI bude chore a aASI sa nieco pri porode posere....to su domnienky ktore su nepodlozene....male chce zit, daj mu sancu na zivot....

senta_sofia
19. feb 2017

@veronickamirko ja som pozerala tablety, nic to vsak nemeni na tom,ze ziadost na umele prerusenie tehotenstva ide od tvojho gynekologa a ten ta odposiela do nemocnice,zvysok je uz otazka na nich,aj vzhladom na to,co si nasla,urcite ti to nepichne v ambulancii,kedze sa to podava v infuzke.

Strana
z2