icon

Potrat s Prostinom

veronickamirko
19. feb 2017

Dobrý deň mamičky. Chcela by som sa opýtať či niektorá z vás má skúsenosti s umelím prerušením tehotenstva pomocou Prostinu?
Je táto forma potratu volitelná alebo ju musí naordinovať jedine doktor bez ohladu na vašu žiadosť?

Je to pár dní čo som objavila 2 čiarky na teste. No žial bábätko si nechať nemôžem kedže už dávnejšie mi bolo povedané že v prípade tehotenstva je 95% pravdepodobnosť že dieťatko by sa nenarodilo zdravé alebo vôbec živé. Klasického zákroku sa velmi bojím preto sa snažím nájsť iné riešenie.
(Áno dávali sme si pozor, užívala som aj antikoncepciu ale stalo sa)
Ďakujem za prípadné odpovede.

Strana
z2
moni244
19. feb 2017

@veronickamirko zabudni na tabletky, na slovensku su zakazane, jedine kyret, takze musim ku gynekologovi, nic ine ti neostava

veronickamirko
autor
19. feb 2017

@senta_sofia je mi jasné že mi to len tak nepichne a tramtadadá a je po všetkom. Len som chcela vedieť či si pacient sám môže toto zvoliť a či sú doktory na SK tomuto spôsobu naklonení ako možnej alternatíve alebo je teda len jedna jediná možnosť a doktor ma s tým rovno vysmeje. Mám prísť na kontrolu o 2 týždne kedže doktor na sone len pokrútil fúzami a povedal že v maternici nevidí nič no je nález na maternici (mala som cistu od cca 14r). Ak by to bol prípad mimomaternicového tehotenstva viem že iná možnosť ako chirur. Zákrok neexistuje no ak by to bolo klasické tehu chcela som vedieť aj o iných metódach. Napr. V česku je legálne UPT pomocou Mifegyne ktoré žial na SK neni dostupné no dočítala som sa o tejto možnosti. Kedže mám ešte 2týždne tak som chcela vedieť o všetkých dostupných metódach a vybrať si tú ktorá by mi bola najmenej proti srsti ale zároveň by bola legálnou cestou pod dohladom lekára

veronickamirko
autor
19. feb 2017

@emili31 ja sa pôrodu nebojím predsa už som jeden zvládla a nebol práve najlahší. Druhá vec je že dieťatko by som na adopciu už určite nedala keby si ho vynosí mala som túto možnosť aj pri prvom bábu ale to som zariekla hneď na začiatku. Je to buď alebo. Ale vedome s vysokou pravdepodobnosťou velmi chorého/postihnutého plodu vstupovať do tohto rizika mi neni velmi po vôli. No možno ma teraz mamičky zožerú zaživa ale podla mňa je to aj pre to bábätko utrpenie keď sa narodí postihnuté nikdy nebude môcť chodiť/rozprávať/hrať sa/ vidieť/ počuť dokopy v jednej diagnóze. Kamarátka má takú sestru. Keď sme boli spolužiačky na sš často mi o jej utrpení rozprávala. A to doktori mamičke celé tehu tvrdili že malá bude zdravá a až v polke 8meho mesiaca prišli na tieto poškodenia (tuším sa k tomu pridružil ešte rázštep?) Síce je to 15r dozadu kedy sa toto dievčatko narodilo. No podobné poškodenia hrozia môjmu tehu dnes a naozaj toto riziko podstúpiť nezvládnem.

emili31
19. feb 2017

@veronickamirko ja chapem ze sa bojis rizika...v 11tyzdni sa robi ultrazvuk, potom su afp testy, potom tripple a ak je plod poskodeny mozes myslim dokonca bezplatne do 24 tyzdna ukoncit tehu..naozaj dnes vedia tak diagnostikovat ze je velka sanca vediet jak si na tom uz aj okolo toho 14tt...a sk bude poskodene hradi poistovna zakrok....ale ked nemas nic potvrdene tak je tu aj otazka "co ked....." co ked je zdrave.....?

bosoriak
19. feb 2017

@veronickamirko OK ja ta nebudem ani prehovarat, ani vraviet "nechaj si a uvidis", je to vylucne tvoje rozhodnutie (a tvojho partnera). Metodu a sposob a pripadne rizika a komplikacie ale ries urcite so svojim lekarom. Tu ti tazko niekto poradi, ci lekar berie do uvahy zelanie pacienta. Jeden moze, druhy nie.

Ja trosku off topic - z pohladu lekara si myslim, ze kyretaz je ista, relativne bezpecna a overena metoda. Pri tej akoze "setrnej" metode vypudzovania po podani prostaglandinu budes mat niekolkohodinove kontrakcie, bolesti a celkom dost vysoke riziko komplikacii ak nieco v maternici ostane. Pri kyretazi zoskriabu sliznicu so vsetkym. Pri vypudzovani tam pokojne moze plod ostat a ty budes musiet aj tak ist na kyretaz. Proste si myslim, ze nemas vymyslat a ked uz sa raz rozhodnes pre tento nezvratny zakrok, chod k lekarovi, zaplatis poplatok, spises ziadost a tusim o 2 dni pojdes na zakrok. To je z medicinskeho hladiska najbezpecnejsie.

nini1010
19. feb 2017

@veronickamirko Boze co to tu tocis stale dookola o poskodeny plodu?Lekar plod este ani poriadne nevidel na sone podla toho co pises,nemas ani len sajnu o tom ci bude mat dieta nejaku vadu,nemas ani len zaujem zistit ci bude chore a ty robis vsetko preto aby si nemusela riesit potrat standard.cestou ale co najutajenejsie.Myslis ze sme tu vsetky blbe?proste narovinu povedz ze ty to dieta nechces a nechces aby ktokolvek vedel ze si vobec otehotnela tak tu z nas prosim ta nerob hlupane.

meggyinka
19. feb 2017

Ahh zena !!! Je tolko moznosti ...ak sa bojis si nechat dieta ...existuje anonymny porod. Hniezdo zachrany...proste kto chce hlada sposoby kto nie hlada dovody..kazda jedna zena ktora otehotnie premysla cele tehotenstvo ci bude babo zdrave a ci aj ona ten porod prezije..kazda jedna...a zeny maju aj horsie diagnozy a idu do toho lebo aj to 1% je nadej ....ak by ti to povedali aj pri prvom dietati to by si znova riesila len ako sa ho "zbavit" ? Nepochopim ta . Lebo najlahsie riesenie je vzdat sa. Dnes na slovensku ma kazdy 6 par problem otehotniet. Vaz si to a ako sa hovori najkrajsi dat ktory mozes dat svojmu dietatu je dalsi surodenec....

geriberry
19. feb 2017

@veronickamirko Nejdem ťa tiež prehovárať, no mojej kolegyni lekár povedal po prvom pôrode presne toto isté, dokonca jej prísne zakázal otehotnieť , pretože by na 100℅ mala postihnuté dieťa. Zmenila lekára, nechala sa poriadne vyšetriť, a teraz má dve zdravé deti. Je to samozrejme tvoje rozhodnutie, takže rob ako to cítiš.

vevesh
19. feb 2017

Vsetky tie, ktore sa tu tak navazate, ze sa vyhovara....MALI ste/MATE postihnute dieta???????????Zbierat vrchnaciky od flias ci 2%zobrat od ludi na liecbu je fakt "super", alebo nemat cela rodina nic do ust, lebo treba taky pristroj /pomocku/liecbu/stravu/lekara atd... - je to slobodne rozhodnutie paru, ci a co (ne)urobi....
a co keby ste mali zomriet pri porode....radsej nech su siroty dve (a z toho mozno jedno tazko postihnute) , ako normalna rodina, kde matka dovychova dieta mozno do staroby....

@veronickamirko normalne sa porozpravaj so svojom gynekologom v style, ze takto to chces a uvidis, co povie , za to nic nemas... (a nezacinaj vetou, ci by bolo mozne, lebo ti da rovno odpoved, ze to nie je mozne....)prajem vela sil....

malabiba
20. feb 2017

@veronickamirko porozprávaj sa s lekárom, jedine on ti poradí...a sem prosím nepíš, tu pochopenie nenájdeš...držím palce

veronickamirko
autor
21. feb 2017

@vevesh @malabiba ďakujem za neodsúdenie velmi si to vážim. No problém sa asi "ukončil" sám. Od včera poobedia som mala bolesti a v noci som začala krvácať. O 2h idem k doktorovi zistiť čo sa vlasne stalo..

vincp
21. feb 2017

@veronickamirko tie vyjadrenia o postihnutí plodu mame za sebou aj my. kedze som brala silne lieky na reumu, dodrzali sme prisny detox , vzdy ale bolo riziko a s tym sme aj do toho isli. Prve ok, pri druhom mi dr Grochal povedal, ze maly bude liliputan. Pre nas sa tym nic nemenilo, dokopy som mala.12 hospit pre udrziavanie....maly mal 4230pri porode, v roku a pol ma 15kil a nosime 86/92oblecko. Kedze pri počte dvox drobcox sme skoncili, zvazujem podviazanie vajecnikov. Ak zlyhala antikoncepcia, zvaz aj tuto formu.

veronickamirko
autor
21. feb 2017

@vincp o podviazaní som už uvažovala len som sa dočítala že sa robí až nad 40r prípadne keď má žena viac ako 5 detí. Neviem ako je možné že HAK zlyhala kedže sme dávali pozor aj na to aby manžel včas vytiahol to čo vytiahnuť mal. Ale ako som už písala v noci mi začalo krvácanie v sprievode bolestí tak už len čakám na to nech starká príde z roboty aby mi postrážila drobca a mohla som odbehnúť k doktorovi. Prípadne ak by si vedela o tom že sa dá podviazanie vaječníkou vybaviť aj za iných situácii ako som už vyššie popísala mohla by si mi prosím poslať súkromnú správu? Na internete mi to nechce vyhladať. Ďakujem

vincp
21. feb 2017

@veronickamirko podla stareho bol vek nad 35 a tri deti. teraz je to bez ohladu na vek a pocet deti, dava sa ziadost od gyneokologa,mesiac musi byt podana ( ak si to rozmyslis) a po mesiaci sa podstupuje zakrok

Strana
z2