Potrat v druhom trimestri: Potrebujem podporu a skúsenosti
Ahojte. Potrebovala by som pomoc, podporu, vlastné skúsenosti. Prišli sme o bávätko v 22 tt je to veľmi čerstvé. Normálne tu už aktívna nie som, ale potrebujem niekoho, kto mi poradí, pomôže.
Mesiac som mala špinenie a 3x aj zakrvácanie s tým, že nikdy nenašli zdroj prečo to je. Raz bola placenta nižšie a zdalo sa, že to bude z toho, no na ďalšej kontrole sa o 6 cm posunula hore a už to bolo dobré. Bez známok odlučovania…
Malý zdravý, vitálny a aj ja..
Horor bol, že mi odtiekla tento týždeň plodová voda (tak 90-95%), šanca tam bola, keby som nemala infekt… Cestovali sme kilometre v tomto stave za odborníkom, ktorý by nám nášho malého mohol zachrániť. Hospitalizovali ma.
Jednak sa mi v noci spustili kontrakcie a druhá vec sa zistilo, že to bolo pravdepodobne spôsobené infektom močových ciest, s kt. zvyknem mať problémy. Čiže som spontánne porodila, no samozrejme o maličkého sme prišli.
Fyzicky sa cítim dobre, sú to 4 dni, čo sa to stalo. Psychicky cítim obrovskú prázdnotu, zlyhanie…
3 dni predtým mi na poradni gynekológ našiel v moči krv, čiže ten zápal močových ciest tam už musel byť, no neurobil nič, asi si myslel, že to bude z toho špinenia, ktorému už neprikladal dôležitosť. Gynekológa chcem určite zmeniť, už nikdy sa pri ňom nebudem cítiť bezpečne.
Máte niektorá podobnú skúsenosť ako ja? Ako to dopadlo? Z čoho a ako to vzniklo? Potrebujem počuť aj nejakú pozitívnu skúsenosť, že sa nám to nabudúce podarí… lekári nám tvrdili, že je to celé taká nešťastná náhoda. Veľmi túžime mať bábätko, obaja sme veľmi zodpovední, svedomití, dávala som si celý čas počas tehotenstva obrovský pozor aj v čase špinenia som stále oddychovala s vyloženými nohami..
Ak ste tu niektorá s takouto skúsenosťou, dajte vedieť, potrebujem to veľmi… :(
Ahoj, veľmi ma mrzí tvoja strata.
Malinke sa ani nepokúsili zachrániť ako predčasne narodeneho?
Ja som síce nepotratila, ale v 34tt som dostala horúčky a malý mal silné ozvy, takže som mala akútny cisársky ešte v ten večer. Bola som v nemocnici, lebo mi veľmi tvrdo brucho a otvárala som sa. Stihli dať kortikoidy.
Ale k veci: v ten týždeň ma vyšetrovala lekárka a skúšala na koľko som otvorená. Bolo to dosť hlboké vyšetrenie. Neskôr som čítala, že práve pri Tom sa niekedy zanesie infekcia. Ja som mala tú baktériu iba v plodovej vode, ani v krvi, ani v moči. Keby to bolo v TT ako si bola ty, asi to tiež skončí zle.
Z tejto skúsenosti by som asi druhýkrát dr poprosila, aby mi toto hlboké vyšetrenie nerobila.
Veľmi ti želám, aby si sa čoskoro dočkala svojho dieťatka ♥️
@snehulak77 smutne je ze dieta je zivotaschopne,resp pokusia sa ho zachranit az od 24tt. Autorka,je mi to luto.
@loli27 prišla som o dieťa v 23tt..chýbali mu dva dni aby on zabojovali..takto ho nechali dva dni umierať až kým mu samemu nedotlklo srdiečko...
Je mi to veľmi ľúto co sa ti stalo,tie pocity po tom su hrozne ťažké a bolestivé..Mne nevedeli dôvod prečo sa to stalo.Niekedy sa to skratka stane...ale väčšinou po takomto niečom žena veľmi rýchlo môže otehotnieť znovu a je to úplne zdrave tehotenstvo potom.
Držím palce a veľa pozitívnej energie💞
@janinamojka až ma pichlo pri srdci pri tvojom komente. Si veľmi silná 🧸
@loli27 mne sa stalo presne to iste, co tebe, ale chvalabohu už v 35 tt. Zo zápalu močových ciest sa dostala infekcia do maternice, aj napriek pobytu v nemocnici a kvantum ATB čo mi dávali, infekcia postupovala a porodila som. Vďaka Bohu, ze to bolo v tomto týždni a mala bola po pôrode relatívne v poriadku, no tiež dostala ATB.
Úprimne mi je ľúto, čo prežívaš, pevne verím, že raz budeš držať v náručí zdravé dietatko
@snehulak77 žiaľ, ako už bolo spomenuté v komentári, tak životaschopné je bábätko je od 24tt. Tá plodová voda odišla kvôli tomu, že bola infikovaná.. Čiže aj keby možno by nebol zdravý a len by sa trápil. Ďakujem však za tvoju podporu.
@janinamojka to ma veľmi mrzí, viem si predstaviť, čo si zažila… Nikdy nezabudnem na ten pôrod. Narodil sa prirodzene sám, no ten pocit, že sa ku mne nikdy nedostal je strašne bolestivý. Keď sme šli rodiť srdiečko mu ešte bilo, ale ten pôrod a prostredie vonku však ešte neboli pre neho a neprežil to, lebo sme neboli vo vyššom štádiu.
@loli27muselo to byť hrozne pre teba..😢 môj bol veľký aj váhu mal.. oveľa menšie detičky sa zachranuju,avšak to by sme nemohli žiť na Slovensku..Primár mi to vysvetlil vtedy že u nás je proste taky zákon..
Pôrod bol to najhoršie.. môj nechcel ísť von a najhoršie boli tie blbé komentáre sestriciek pri porode .
Nakoniec som povedala ze ho nechcem vidieť tak ma prekryli plachtou dole..potom som to veľmi lutovala ze som sa s nim nerozlucila(o to dlhšie bolo to odputanie sa po porode od neho)
@janinamojka ahoj na instagrame dlhosledujem twins22weeks. Dvojicky narodene v 22 tyzdni, obidve maju tazke postihnutia. Kvalita zivota takto skoro narodenych deti je zial velmi otazna
@lija22 To áno..viem ze majú potom chudatka veľké zdravotné problemy a často aj postihnutia...
Len pri tej strate si to asi veľmi žena neuvedomuje..
To možno časom postupne keď bolest trosku prejde..
@lija22 tak je to otazne, ale hadam uz konecne ofiko potiahnu tie umele maternice, ved uz to maju 10 rokov v testovani. Potom by toto uz nemal byt problem. Je to strasne, ze az od 24tt zachranuju deti. Ja som sa cele tehu modlila nech som cez ten 24tt a keby cosi tak skusia zachranit. Treba dufat, ze uz sa to nezopakuje.
@janinamojka Ja som nerodila na SK, ale v Prahe, tam je to rovnako. Žiaľ, veľakrát nejde o to, že by nechceli zachrániť, ale o to, že takéto maličké detičky ani nemusia prežit pôrod a to bol asi aj náš prípad. Tiež som sa nechcela rozlúčiť, lebo by som to mala pred očami do konca svojho života.
@janinamojka Keď nosím dieťatko pod srdiečkom a cítim už pohyby a cítim, že resguje na hlas, je to ťažké. Ale samozrejme nechcela by som, aby sa trápil…
@loli27 ja som zazila to iste ale v 16 tt je to hrozne otrasne
Ahoj v prvom rade príjmy moju úprimnú sústrasť, viem čo zažívaš ja som minulí rok prišla o dve detičky. Najskôr v Januári 2023 UPT v 23 tt, synček mal VVCH - rázštep chrbtice, z pridruženými inými diagnózami a prognóza nezlučiteľná zo životom to bolo moje prvé tehu ktoré prebiehalo v poriadku no po morfologickom prišla obrovská facka od života neskutočná bolesť a smútok. Lekári mi pri prepúšťaní z nemocnice povedali že keď mi skončí šestonedelie môžeme sa začať snažiť znova, medzi tým sme absolvovali ešte genetické vyšetrenia našťastie to genetického pôvodu nebolo, len žiaľ zlá zhoda okolnosti. To mi dalo aspoň trošku útechu na boľavé srdce. V Apríli 2023 som zistila že som znova tehu, radosť obrovská no sprevádzaná smútkom, strachom že čo ak sa to znova zopakuje, chvála bohu nezopakovalo no nastal iný problém a to ten že mi začal povoľovať kŕčok maternice, robili mi aj serkláž no žiaľ cez to všetko mi steh praskol a dcérku som porodila predčasne v 28 tt. Rada by som ti napísala že ju mám teraz doma ale nemám lebo po 26 dňoch nám zomrela na komplikácie ktoré predčasne narodené deti postretnú. Dodnes nie som po psychickej stránke úplne ok, chodím k psychologičke snažím sa normálne fungovať no bolesť za oboch je rovnaká. Bolesť nepominie len sa stým naučíš žiť. Tu na koníkovi je skupina Mamičky anjelikov, pridaj sa k nám ak si tak už neurobila. https://www.modrykonik.sk/group/2081/

je mi je ľúto 😔 tiež som potratila v 2. trimestri, ale u nás to nijak neriešili, nehľadali zdravotné dôvody, že sa to bohužiaľ stáva. aj keď sme sa snažili o bábo asi 4 roky a zistili že manžel má problém so spermiami, mňa už neriešili, ja som v podstate iba sledovala bazalnu teplotu.. po potrate som otehotnela asi o pol roka a bola som na rizikovom od začiatku, vzhľadom na ten prvý potrat… čo sa týka psychiky, po kyretáži som bola ešte 10 dní v nemocnici a na liekoch, antibiotiká, proti bolesti, tak to som viac spala ako rozmýšľala, ale potom som bola dosť dlho mimo, bola som vypísaná asi 3 mesiace 😔 potom som sa vrátila do práce, ten smútok ma držal stále, ale v podstate som som stále verila že to dieťa mať budem a našťastie sa to podarilo… takže čo ja ti môžem poradiť? aby si si to odsmútila tak ako sa má a do budúcnosti sa nevzdávaj… držím paste…