Pozitívny skríning na Downov syndróm
Ahojte, chcem sa podeliť o moju skúsenosť s pozitívnym skriningom na downov syndróm 1 v 160.
Mam 25 rokov čakám prvé bábo ktoré je plánované. Keď mi lekárka zavolala s týmto výsledkom celkom ma to zronilo. Potom už bola návšteva na genetike kde sa ma pani doktorka snažila presvedčiť že je to naozaj vysoké riziko,vraj kvôli vysokému veku, a mala by som podstúpiť amniocentezu, najhoršie pre mňa bolo že chcela hneď odpoveď či pôjdem. Bol to pre mňa úplný nátlak. Hovorila som jej že idem aj na morfologicky UZ, so smiechom mi povedala že ten vôbec nie je presny. Samozrejme odber som nepodstúpila a morfologicky UZ ukázal že chlapček je zdravý a nemá žiadne anomálie. Týmto príspevkom chcem len upokojiť mamičky v takejto situácii, netreba strácať hlavu a nie vždy veriť lekárom. Ja som od začiatku vedela že bábo je zdravé proste to tá matka cíti. Viac by mu ublizilo keby sa ďalej stresujem.. Vďaka bohu mi pomohli aj mamičky na tejto stránke a veľmi ma upokojili príspevky o tom že mali oveľa horšie výsledky a majú zdrave krásne deti.❤️ Tieto testy sú naozaj nepresné a je to len štatistika.
Vsetko v pohode ale.. kvoli VYSOKEMU VEKU? 🧐
@vanilkovazmrzka 25 a vysoky vek? Ako keby mala 45.
@sedkaj
to mi skôr príde ako nejaký tajný experiment nechutný!
A ja som zase čítala, že práve riziko DS je vo veku 20-30 väčšie a častejšie výskyt ako v relne vysokom veku 40+.
Hlavne jed ta pod tlakom skoro nútila hneď rozhodnúť. No ozaj ako nejaký experiment.
A zahlásil ti ešte ze vysoký vek 🤯
To treba nevyhnutné rodit uz vc18tich co max do 22 rokov??
Vymenená doktorka, zmenila by som ju. Mam 42, 3x tehotna a až originál tomto treťom som na tých testoch bola. Maju kepsi ultrazvuk, chcela som sa dozvedieť pohlavie 😁. Výsledok tiez nič moc koli veku 😂 ale neriešim. Ultrazvuk v pohode, všetko ôk zatiaľ a na potrat by som aj tak koli tomu nesla. V tom sme mali s muzom ešte pred detmi obaja jasno!
Dr bol v šoku ked som mu to povedala, ze na co som tam teda isla? No na to aby som sa uz popri dvoch dectoch doma vedela ako tak pripraviť aj na takúto možnú dg. Teda keďže podľa mňa je ine mat DS dieta ako prvé, druhe alebo uz tretie.
Len krútil hlavou, prečo si chcem zivot komplikovať keby k tomu došlo.
To len taky mimo výlevy.
Ale v tých výsledkoch je jasne napísané, že to nie je presne - niečo v tom zmysle.
Aminokyseliny je za mna predsa len riskantna a teda musela by som mať na nu sakra dôvod! V niektorých štátoch ju dokonca vobec nerobia.
@sedkaj Myslim, ze je dolezite, aby sa tu povedalo, ze tieto testy naozaj su statisticke, preto sa aj vysledok udava ako pomer.
1:160, ako si ty mala, znamena ze 1 zena zo 160 s rovnakymi vysledkami bude mat dieta s DS.
Je na tebe, co s tym vysledkom spravis.
A aby som sa zastala lekarov, amniocenteza je jediny diagnosticky nastroj ktory maju schvaleny na stanovenie takejto diagnozy pred narodenim. Preto nemozu odporucit iba morfo sono ako jediny nastroj. Musia mat amniocentezu.
Ale tu ma matka dolezitu ulohu rozhodnut sa, co bude robit keby to dieta DS malo. Ak neprichadza do uvahy, ze by prerusila tehu, tak amnio podstupovat nemusi, lebo vie, ze aj tak by s tym vysledkom nerobiladalej nic.
Celkom sa divim, ze ti neodporucili ist na trisomy resty z krvi, kde sa da dost presne urcit ci dieta DS ma alebo nie.
@veselo_neveselo na trisomy test mi pani genetička povedala tak isto že nie je presny...
@sedkaj Nie je presny ako? Ake percenta?
Ale zas, ona ako doktor sa moze spoliehat jedine na amniocentezu, (asi) nesmie vyvodit zaver z nicoho ineho. Takze asi tak :-/
Mne vyšiel Down 1:75 a mám zdravého syna, tie Triple by som si už nedala robiť.
@veselo_neveselo na trisomy test mi pani genetička povedala tak isto že nie je presny...
@sedkaj ahoj prosím ťa aké ti vyšli výsledky z toho triple testu?
@sedkaj Ahoj, ja som druhého syna čakala v 35 rokoch a mala som horšie skóre ako ty. Ale so mnou jednali doktori úplne inak. Všetci mi hovori že to je len kvôli veku a tak aj bolo. Bola som na morfe, trisomy testoch a všetko ok. Na trisomy testoch tiež chcela odo mňa vyjadrenie že ak vyjdu zle či pojdem na odber plodovej vody ale že to len kvoli poisťovni nakoľko im schvalovanie trvá dlho. Keď som mala výsledky, sa ma len opýtala či tú možnosť využijem alebo nie. Samozrejme som odmietla.
@sedkaj Ahoj, ja som druhého syna čakala v 35 rokoch a mala som horšie skóre ako ty. Ale so mnou jednali doktori úplne inak. Všetci mi hovori že to je len kvôli veku a tak aj bolo. Bola som na morfe, trisomy testoch a všetko ok. Na trisomy testoch tiež chcela odo mňa vyjadrenie že ak vyjdu zle či pojdem na odber plodovej vody ale že to len kvoli poisťovni nakoľko im schvalovanie trvá dlho. Keď som mala výsledky, sa ma len opýtala či tú možnosť využijem alebo nie. Samozrejme som odmietla.
@3petka mne vyšlo 1:90 doktorka mi robila opakovaný odber o týždeň neskôr a ten zrazu vyšiel 1:250…. V piatok som bola na trisomy, ale toto čakanie je vážne psycho Ach…

@sedkaj to bol tripple test? To sa ani nedivim