icon

Prečo je toľko tehotných žien na PN?

7. nov 2022

Baby neviem či to vnímam len ja, ale posledne týždne je tu xy tem od žien, ktoré su pomaly cele tehotenstvo na PN..taktiež keď som bola u lekárky tak takmer všetky tehotné sa tam bavili, že su PN že treba aj oddychnuť...neviem ja som asi divná ale tehotenstvo neberiem ako chorobu a fungovala som normalne, a praca mi len prospievala...akože ak má žena naozaj vážne zdravotné problémy tak ok ale žeby pomaly každá druhá? Aj kamošky v mojom okoli vypisané všetky, že načo sa trapit a to su prvorodičky😑 akože nenudite sa doma? Však ešte ďalsie 3 roky tipujeme budete na materskej..mňa by porazilo vkuse doma sediet...Však t

Strana
z5
tenerifka
7. nov 2022

Lebo na Slovensku je to tak?
Lebo system to povoluje?
Lebo sa im nechce robit?
Hociktora z tychto moznosti, v pripade, ak zena nema zdravotne problemy. Vyber si

autor
7. nov 2022

@tenerifka hej len od tych co zdravotne problemy nemaju by som cakala trosku charakteru a ferovosti.. no asi tak vo sne...

klarissa25
7. nov 2022

Preco charakteru a ferovosti ? V čom je to nefer voči žene ktorá sa rozhodla pracovať aj ako tehotná? Neobhajujem, len sa pýtam...

doriiis
7. nov 2022

Áno,čakás veľa od niektorých...a čo 3 roky? Rovno 6.Vies ako to chodí.A medzitým stihnúť ešte dva pôrody,3x úrad práce a nejakú tú PN

nafka0483
7. nov 2022

@klarissa25 Ferovost voci systemu a spravodlivosti ako takej 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

vevapeto
7. nov 2022

Keby si radšej riešila, prečo je toľko ciganov na invalidných dôchodkoch a rôznych príspevkoch hoci do kasy neprispeli ani 1€.

klarissa25
7. nov 2022

@nafka0483 nerozumiem...však bola resp je zamestnaná a odvadzala odvody z ktorých sa jej vypočíta pn. Podľa mňa to teda vôbec nie je o ferovosti... to ze z našich daní idú dávky našim spoluobčanom ktorí nikdy nikde nič neprispeli, to je nefer

doriiis
7. nov 2022

@vevapeto ...preto isté,prečo su na PN tehotné...lebo môžu,lebo im to systém dovolí,lebo nechcú pracovat

autor
7. nov 2022

@klarissa25 myslim to tal ze ked som zdrava mlada zena a nemam dovod nepracovat tak nebudem odrbavat system a vypisovat sa na pn ...ale tl je mozno len moj uhol pohladu no

monika_mt
7. nov 2022

No ale zase vypise doktor len tak zenu len preto, ze je na tehotna? Lebo ona mu povie ze chce byt na PN? To sa mi nezda, isto v ich pripade je im indikovane nejake zdravotne riziko kvoli ktoremu ich doktor vypise na PN. To si zase nemyslim ze si niekto moze len tak odist na PN len kvoli tomu ze je tehotna. A zase, povedzme si uprimne, pokial teda niekto chce zneuzivat socialny system a byt na PN, aj ked jej nic nie je - pocas PN musi byt zena viac menej doma, vychadzky ma len nejake obmedzene hodiny do dna. Takze ani to nie je nejaka vyhra byt cele mesiace doma ako vo vazeni.

klarissa25
7. nov 2022

Doktor nevypise nikoho len tak... a nie každá žena robí v kľude niekde sedavu prácu

vevapeto
7. nov 2022

@doriiis ale rozdiel je v tom, že ta jedna skupina pracovala pred PN a platila si odvody.

nadazdi
7. nov 2022

Záleží to aj od prace akú robíš.. ja som pracovala popri škole v gastre, pred štatnicami som otehotnela, šla som na pn, hádam nebudem 12 hodín na nohách obsluhovať ľudí, ktorí sa zaujímajú o všetky kktiny na svete len nie o svoj život ako napr vidíme tu na koniku.. keby sedím v kancli ako teraz, si ďalej robkam spokojňučko..

monika_63
7. nov 2022

Zalezi aj od toho aku pracu zena vykonava. Ak pracuje v kancelarii, s pracovnou dobou od 8h do 16h, je nieco ine, ak pracuje na zmeny. Ja som pracovala vo fabrike, na 3zmeny, po oznameni som robit nocne nemusela, ale poobedne ano, a este praca dalej od domu, cesta autobusom do prace skoro 1,5h, cesta z prace tiez. O 4h som vstavala na rannu, z poobednej chodila o pol 12 vecer. Toto ma hrozne unavovalo, a tiez mi v buse bolo zle. Vydrzala som do 7mesiaca robit, potom uz nie, musela som ist na pnku. Zopar zien tam tiez bolo tehotnych predtym a sice jej trochu upravili pracu, ale aj tak sa dost narobili s bruchom pred sebou.

autor
7. nov 2022

@monika_mt to by ste sa cudovali. Kamosky povedali ze im byva nevolno ..lekar napisal nejaku diagnozu a bolo. A cim dalej taketo pocuvam :/

valeriakadarova
7. nov 2022

A tebe to nie je jedno? Ja zas nechápem zakladanie takýchto tém každý deň, kde si tu idete riešiť komplexy jak sa niekto opovažuje odrbávať systém... Musíš mať neskutočne nudný život, keď potrebuješ riešiť životy iných...

autor
7. nov 2022

@nadazdi ako ok toto beriem..zavisi aj od typu prace

viestta
7. nov 2022

Pretože ženy nepoznajú svoje práva. Ak robia roboty nevhodný pre tehotné, zamestnávať povie daj sa vypísať. A lekári ich dajú na PN, pritom v takom prípade ma žena nárok na náhradu mzdy od zamestnavatela. No ale, prečo by ju zamestnávateľ atil, keď sa to dá aj inac.
Potom sú také, ktoré sa dajnu vypísať. Bud dohoda s doktorom alebo mu niečo nabulikaju. A doktor ich vypíše, niektoré veci sa ťažko dokazujú, že nie sú. Bolesti chrbta, trpnutie noh, závrate...
Nastastie pre systém, sú ženy, ktoré objektívne nemôžu pracovať zo zdravotných dôvodov a sú aj také, ktoré systém nezneužijú.

autor
7. nov 2022

@valeriakadarova ked ta tema nezaujima nemusis komentovat. Pytam sa zo zaujomavosti..pekny de

esmeronka
7. nov 2022

Ja som tiež tehotná PN lebo pracujem v nemocnici a keď som dvíhala pacientov,ktorý mali 90-160 kg na are ver mi neni to rozmaznanosť s mojej strany ja som po polohovaní pacientov mala krče take že som klačala a plakala.....treba sa pozrieť aj ake maju tie kamošky zamestnanie...ak robia v kancelárii alebo niekde kde sa fyzicky nenamahaju je to len ich vychcanosť a pohodlnosť

juliet86
7. nov 2022

ja chaoem ze su aj zeny co su lenive a ulievaju sa. ale su aj zeny co maju len nevolnosti a zvracanie a tocenie hlavy cely den celu noc. najma v prvom trimestri. su iste joby co by som nedala ako tehotna. napr 12tky v gastre. zafajcene priestory. nocne sluzby alebo aj jaslicky kde dvihas 10-15kilove deti. je tam vysoka chorobnost atd. keby som mala tento druh jobu a nevolnosti tak je to pre mna prekazka.

autor
7. nov 2022

@esmeronka jasne toto chapem..ano moja skkr pracu v kancli..

autor
7. nov 2022

Ešte by som dodala neutočim..mna len zaujima uhol pohladu inych ..lebo ja by som to doma nedala tal dlho 🙂 kazdy nexh si robi co chce inak

esmeronka
7. nov 2022

celý ten systém je zle postavený ja keby môžem chodím do práce lebo fakt to ide na psychiku stále byť len doma a ísť k doktorovi,na nákup....keby je fixne stanovená suma PN pri zamestnaniach,ktoré niesu rizikové viacere by si rozmysleli či na tu pnku pôjdu

dixitka
7. nov 2022

Ja som v 17. tt, na PN nie som, ani sa nechystám… ale robiť sa mi tiež veľmi nechce, odkedy som tehotná 😅 v 1. trimestri som mala vkuse nevoľnosti a bola som veľmi unavená (mám aj problém so štítnou žľazou, takže to k tej únave ešte prispelo). Nejako som to pretrpela a teraz už je to lepšie, ale motivácia do práce rapídne klesla, a to som predtým makala na 120 %. Teraz sa ledva donútim ísť aspoň na 75 % výkon. Ako keby ma to prestalo zaujímať a radšej by som nakupovala výbavičku a študovala si, ako udržať novorodenca pri živote :D

Plánujem teda robiť ďalej, normálne až do 34 tt, ak sa dačo neskomplikuje. A snáď sa mi dačo z tej motivácie ešte vráti. Ale neodsudzujem ani tie, ktoré to “zabalia” a idú na PN, najmä pri fyzicky alebo psychicky náročnej práci

k16k18
7. nov 2022

A čo? Ja som išla hneď ako som zistila ze som tehotná.....bolo mi zle, grcala som a v robote mi nikto nepomohol tak som sa tam na nich vykašľala a išla na pn ...hádam sa nebude riadiť nejakou ženskou na MK co si o tom myslí lebo ona dokáže pracovať

lilope
7. nov 2022

Vidíš, ja som chcela pracovať, ale gynekológ ma vypísal PN, že vzhľadom na niekoľkoročné snaženie a po dvoch potratoch nezistenej príčiny, pričom sme s manželom absolvovali všetky potrebné vyšetrenia a žiadne ochorenie/chyba/dôvod prečo sa to stalo a prečo nemôžem tak dlho otehotnieť sa nezistilo, povedal, že nebudeme riskovať a urobíme všetko preto, aby som dieťa už donosila. Najprv som na to veľmi nechcela pristúpiť, lebo byť doma je naozaj nuda, ale vzhľadom na všetky predošlé peripetie a sklamania som si povedala, že urobím všetko preto, aby sme vytúžené dieťa mali. Keby sme sa tak dlho nesnažili a nemala som potraty, určite by som PN odmietla.
A neboj sa, zo sociálnej poisťovne ti necucám ani cent, môžeš byť pokojná. Som totiž štátny zamestnanec a PN čerpám z fondu mimo systém do ktorého som niekoľko rokov priespievala. 😉

simca06022011
7. nov 2022

Pretoze vela ludi nepracuje, pracuju rozne kratkodobe prace, nepoznam naozaj zenu, so stabilnou karierou, ktora by otehotnela a supla sa na PNku dlhodobu a potm MD a RD, ak naozaj nemala zdravotne problemy. A tie kratkodobe to vyuziju, mozu prat PN, nemusia sa strapit kde pracovat, pripadne maju kariery = ziadne (bez nejakej urazky ale proste je to tak, ej im to jedno), pripadne este je mozne, ze nemaju pracu v ktorej MOZU byt tehotne. Ja som grcala ako stena cele tehotenstvo, od zaciaktu az do konca, od 6mesiaca cele noci, rano som sa pozbierala o 9tej a isla do prace,a ni by ma nenapadlo doma lezat aj ked o 12tej mi vela krat hlava padala na stol, proste aktivitou som sa prebrala... ak ina nema moznost, posunut si pracovnu dobu, pripadne supnut to na homeoffice,a lebo cely den ma vykladat tovar v tescu tak je jasne, ze bude doma :D A poberie si Pnku.
Dalsi dovod moze byt ze su starsie rodicky,v ela z nich sa DLHO snazilo otehotniet, a proste nechcu sa namahata a riskovat a co ja viem co...
Bohuzial je to na lekarovi, mal by to usmernit, urcit kedy je PN nutna kedy nie, rizika, na zaklade minulosti, zdravia..... a ked to nerobia, nechaju si casto nadiktovat co maju robit, je naoazj prehnane mnozstvo ludi na PNkach.

simca06022011
7. nov 2022

A inak, nie je to ziadna sranda byt doma na PN, citat MK a googlit... ja som rada ze som tehotenstvo odpracovala, vyhla som sa stresov zo vsetkych moznych chorob, vysetreni a "postupov" overenych vo vychove, dojceni, starostlivosti, dokonca porodoch :DDD Precitala som si jednu knihu, nejaku brozuru kt som dostala v tehotenskej krabici u lekara a tym sa moje "zdroje" uzavreli a mala som uplny klud :D

sense
7. nov 2022

Ja som časť tehu, robila len 50perc lebo zdravotné Problém a od 7 mesiaca pn a teda hoci som mala neobmedzené vychádzky aj tak som nič nemohla a teda myslím ze dovtedy som za celý svoj život nenapozerala toľko seriálov, Talkshow, nenahrala hier ako vtedy, a keď chlap nebol doma tak som aspoň vysávala a prach utiera la lebo ma išlo poraziť, lebo ma už ani len knižky nebavilo čítať 🙈 a preto nechápem tiez co tie ženy robia obzvlášť ak máji len vychádzky alebo aj žiadne vychádzky na začiatku... Ale inak nech každý podla svojho svedomia a vedomia. Je mi to jedno. Mňa porazalo byt doma aj s bronchititodiu doma 2 týždne , tak som chodila občas do lesa mimo civilizaciu

nevenka
7. nov 2022

Tak sestra napriklad mala pracu v kancli, ale plnu stresov, cestovanie autobusom, obrovsky myom, kvoli ktoremu v roku 2020 potratila v 14tt., doktor ju vysmial, ze xy zien s myomami je a ze to nie je dovod na PN. No ked zacala z nicoho nic zas raz krvacat v 20tt., skoncila v nemocnici a zrazu uz to bol dovod na PN. Takze zavisi aj od lekara. Nie je dobre niekedy ani dlho sediet, ked to tlaci na krcok a zacne sa otvarat, napriklad.
Ja som teda na rodicovskej a dviham si dieta, co narobim, ale robi mi problemy tato namaha, aj vela chodit, tvrdne mi uz dost brucho. Ked som dlhsie na nohach, mam krce. Preeklampsia v predchadzajucom tehotenstve. Takze keby som aj mala pracu, asi by som radsej sla na tu PN aj preventivne, nie ze predcasne porodit, lebo "tehotenstvo nie je choroba". Sesterka bola tehotna len 2x, v podstate bezproblemove tehotenstva, az na to, ze grcala xy krat denne, odpadavala, zohla sa zapnut tenisky a uz grcala. Robila vtedy v UK v nejakom sklade s oblecenim a z tych smradov jej bolo v kuse zle. Ostala doma. Pre nu obe tehotenstva boli ako keby brala 9 mesiacov chemoterapiu, tak jej bolo v kuse, ze uz nikdy viac.
Takze mozno, ak mas okolo seba PN-kove mamicky, tak mozno polovica z nich je len "leniva", ostatne mozu byt take specificke pripady, no. Nemozes vediet.
Ja som bola teda doma tiez, ako nezamestnana, pri prvom a nikto ma zamestnat uz ako tehotnu ani nechcel, ale teda ja som sa doma nenudila. Prerabali sme byt, takze som skrabala tapety, malovala, umyvala okna atd...Potom som uhackovala drobcovi merino deku, ja som v kuse mala co robit. Varila som, piekla a takto. Ale ja som ten typ, ze ja si vzdy cosi najdem na robotu. A ked nie v byte, tak u nasich na zahrade som pomahala cez leto, na jesen. Vyzivy som robila, to ma este napadlo.

Strana
z5