Predrakovinové zmeny na krčku maternice
Ahojte, som v 13. tyzdni tehotenstva a zistili mi, ze mam HSIL, CIN 2. Doktor navrhol pockat do porodu a sestonedelia a hned ist na konizaciu. Ze uz ani nie je potrebne robit dalsiu kolposkopiu a biopsiu. Co mi teda pride divne, lebo o 8-9 mesiacov mozu byt vysledky ine a mozno sa to vplyvom tehotenstva zlepsi. Mozno aj zhorsi, neviem. Nemate s tym niekto skusenost? Nestalo sa vam niektorej, ze po sestonedeli ste zrazu mali CIN 3 alebo sa to pripadne zlepsilo na CIN1?
@lila990789 sa som na tom bola podobne, precitaj prispevky vyssie. nakoniec mi nerobil doktor na NOU ani biopsiu, len ma budu sledovat a po porode pojdem na konizaciu (asi, ak sa to nezlepsi)
@lila990789 to sa zistuje uz z tej cytologie ak sa nemylim (ale fakt nedam za to ruku do ohna). Kazodpadne mne doktor povedal ze ked mas nalez ASC-H (a tie dalsie), tak tam na 99,99% je HPV. Moj doktor najprv tiez nemal vysledky kde by ukazalo HPV (aj ked uz mal ASC-H) ale potom uz v tehu knizke mam ze HPV pozit. Chapem tvoj strach, ja som si tym presla par tyzdnov dozadu a je to neprijemny pocit - ale ver tomu, ze pripadov, kedy sa to nerozvinie do najhorsieho stadia a kedy to skonci max konizaciou je omnoho viac ako tych druhych katastrofickych. Ver tomu, ze budes v tej stastnejsej kategorii. Ja som sa bala iba biopsie jak svet, lebo iny doktor co mi robil kolposkopiu ma vystrasil ze budem strasne krvacat a v tehotenstve je problem to krvacanie zastavit, etc. ale nakoniec ma Dr. Sadovsky na NOU iba pozrel a ani biopsiu nerobil. Ak ides k nemu, je to velky odbornik a odkedy som u neho bola, uplne spokojne tehotniem a snazim sa mysliet pozitivne. Uz na to ani moc nemyslim, aj ked o tri tyzdne idem na kontrolu a v kutiku duse dufam, ze to bude OK, ale aj on sam mi povedal ze v tehotenstve sa to “nezvykne zhorsovat”.
Ahojte, som tu prvykrat, tak neviem, ci hladat radu v novej diskusii alebo pisat do existujucej. Potrebovala by som poradit a neviem na koho sa obratit, kedze nikto z mojich znamych moju situaciu neriesil. Bola som na cytologii asi pred mesiacom. Moj gynekolog mi poslal list, aby som sa dostavila ohladne vysledku, tak som tam v tyzdni bola. Mam HSIL, tazku dysplaziu krcka a pozitivny HPV virus typ 16. Odporucil ma na jednu kliniku, na ktorej mi maju spravit konizaciu. Ked som sa tam chcela objednat, tak mi povedali, ze to robia tesne po menstruacii, ktora mi vsak teraz vychadza medzi sviatkami a potom az v predposlednom januarovom tyzdni, tak sme sa dohodli na zaciatok februara. Overovala som si to vsak este u svojho gynekologa, ale on mi povedal, ze to uz je neskoro, ze mozno budem musiet ist na rekonizaciu a pod. Tak som znovu volala na kliniku a oni ze preco ma gynekolog vystrasil a termin nezmenili, lebo ich pan doktor ide na dovolenku a pride az 7.1. a vsak po menstruacii budem aj tak mat az na konci januara. Mam strach, ze bude neskoro. Mozem ist na ten zakrok aj pred menstruaciou jeden ci 2 tyzdne? Ake mate skusenosti? Kedy ste dostali termin na konizaciu po zisteni zlych vysledkov na cytologii? Mam na nich tlacit, ze trvam na skorsom termine? Vopred dakujem za vsetky rady.
@domcokk ja som asi trosku iny pripad, ale ako vidis z par prispevkov vyssie, mne vo februari vysli z cytologie rovnake vysledky ako tebe, avsak ako tehotnej... o dva dni som isla na onkogyndu, ten nalez bol nastastie celkom “okej” takze sa doktor rozhodol pockat, kedze konizacia sa v tehotenstve nerobi... avsak ak by bol nalez velmi zly, terminovali by tehotenstvo a konizacia hned... nasledne som bola na kontrole v maji - nalez chvalabohz bez progresie a dalsiu kontrolu mam az po sestonedeli, ktore mi konci zachvilku... tiez cakam co bude... ale je pravda, ze doktor povedal, ze v tehotenstve to zvykne neprogresovat, takze v tomto som iny pripad... zaroven je to podla mna velmi individualne a mozu byt aj take pripady, aj onake, takze ti asi radit nechcem, aj co som sa docitala, ten progres zmien na krcku by vo vacsine pripadov nemal byt taky extra rychly... ale urcite sa to neda generalizovat... ide aj o tvoj pocit, ak mas byt teraz X tyzdnov v strese, psychika tiez moze robit svoje, ja by som na tvojom mieste skusila zatlacit, pripdne si to aspon odkonzultovat po telefone s lekarom, alebo skusit inu nemocnicu/stredisko, kde ta vedia osetrit skor...
@someone99 po sestibedeli chod na konizacii,preco chces spekulovat?Ved dieta budes mat,bude aj druhe,konizacia nieje ziadny radikslny zasah,je lepsie sivto dat do poriadku
Ahojte. Chcela by som sa opýtať ako je to s biopsiou. Robí sa to aj bez kolposkopie? Ze rovno biopsia? A teda kolposkopia že je ne pohodlná ale ze nič strašné, no ako je to s biopsiou? Boli to odstiknutie? Robí sa to v narkóze? Ci bez? Veľa sa potom krváca? Ďakujem za odpovede
@lenka1721 mňa objednali na biopsiu a ze do tej plytkej narkozy na 15 minút pôjdem, lebo ze to je neprijemne. Tak už neviem. Mam n87, 2 H-sil ťažkú dyspláziu, ale neviem nič viac. Robili mi len klasickú cytologiu. Čiže ani neviem ci som HPV pozitívna. Co vlastne z tej biopsie zistia? Strašný stres mam že rakovina z toho bude 🙄😔🤢
@hatsepset neboj sa nic. Rakovina krcka sa nevyvynie zo dna na den trva to roky? Chodis pravidelne na gyndu? Ak budes mat narkozu tak este lepsie pre teba aspon z toho nebudes mat taky stres alebo mozno budu stikat z viacerych miest. Urcite sa neboj stres tomu nepomaha. Ja viem ze lahko sa to hovori...ja som to tiez hrozne prezivala. A to uz mam konizaciu za sebou a dokonca uz aj cakame druhe babatko. Tak dufam ze to bude vsetko ok 🙂 drzim palce daj vediet ako si dopadla
@lenka1721 no práveže mi cyto nebola robená už riadne dlho... Tehotenstva a medzi tým vkuse nejaké gyno problémy, teraz už lekárka povedala ze spraví aj keď nie som ôk (mala som stredné masívneho streptokoka a dajakú mykozu) a vyšla ťažká dysplázia 🙄. Takže vlastne neviem ako dlho som v takom stave. Rodila som dva roky dozadu.
@lenka1721 no dúfam... Ja už city jak na hojdačke... 13.1 mam súd ohľadom striedavej starostlivosti (ja ju samozrejme nechcem ale znalkyna uznala že bude vyhovujúca... Takže pre mňa žiadna výhra... Snáď to bude pre syna dobre) a 14-15. 1 asi biopsia tak 2 týždne stres... Do toho mi prišlo z endokrinológie že mám zase horšie výsledky (hyperativnu štítnu žľazu) 😂😂😂 To už človek nevie kvôli čomu stresovať skôr. Ináč po konizacii ako dlho trvalo kým si mohla dvíhať dieťa a tak proste bežné veci robiť. Mňa svokra strasila (ona ma za sebou) že to dva týždne nič dokopy nerobila a ze aj mesiac aby som sa šetria ale ako... Nemôžem mesiac ležať panebože. Polovica rodiny ku mne isto dovolenku brat nebude 😂
@hatsepset vies co tebe sa mi zda ze zhorsuje vydledky aj stres co mas :-/ bude to dobre neboj sa. No ja som lezala iba v ten den v nemocnici 🙂)) potom uz nebolo kedy. Ako urcite sa vyvaruj sj sa bude dat dvihaniu moc tazkeho. Neviem ako velke mas dieta a kolko ma kg. Ved v nemocnici ti najlepsie poradia. Ja som sa pytala napr na cvicenie bo som bola po sestonedeli a este aj po cisarskom a povedala ze po tyzdni mozem pomaly zacat.