Prerušenie tehotenstva v 23. týždni zo zdravotných dôvodov dieťaťa
Ahojte, chcem sa spytat ci niekto ma skusenost s tym, ze musela ist na prerusenie dietatka zo zdravotnych dovodou maleho. Mne dnes zitili, ze malemu nefunguje jedna oblicka ma problem s bruskom a razstep, mozno aj deformaciu kosticky koli tomu na hlavicke.. Na genetike mi bolo povedane ze este 2 vysetrenie a potom nech sa rozhodnem ci prerusim alebo nie. Moja stara mama bola zdravotnou sestrou na novorodeneckom a neurologii velmi vela rokov, hovorila ze taketo deticky maju velmi maju sancu prezit viac ako 2r. Ja som sa uz rozhodla, ist na prerusenie ak sa vsetko potvrdi, len neviem co presne mi urobia, chcem sa opytat ci niekto to uz zazil, pripadne ak niekto vie ako to chodi na kramaroch. Dakujem
@zuzana1781 Kedže Boh je len jeden takže s veľkým B. A Boh plne rešpektuje slobodnú vôlu človeka,preto veľa krát nemôže aj keby chcel zasiahnuť lebo nikdy nekoná proti vôli človeka. A myslím, že dnešná doba je toho dôkazom. Ani v raji nazabránil, aby Adam a Eva jedli zo stromu života, rešpektoval ich slobodnú vôlu,ale dôsledkom ich konania bola smrť. Každý môže konať podľa svojej vôle, ale potom musí niesť aj následky a nie potom bezhlavo obviňovať Boha.
Nerob to, daj tomu dietatku sancu, je vela pripadov kedy lekari tvrdili, ze dietatko bude chore a nestalo sa tak. Si jeho mamicka, nechaj ho uvidiet tvoju tvar. Ak by sa aj dozilo len dva roky, budes stat pri nom a ono ta bude milovat nech je akekolvek. Prosim, premysli si si este svoje rozhodnutie...
Ahoj mojakamoška tiež musela ist na prerušenie tiež babetko bolo chore nevedela sa rozhodnut až ked vydela 3 a 4 d tak bola mimo ale povedala si žemusi a tak aj bolo bola na kramaroch a hovorila mi že dalo sa tam vydržat držim ty maminka palce a neboj budešmat štastie a budeš mat nadherne babetko vela uspechov a vela syl ty prajem
@cathka je ine ked tvrdia lekari a ine ked sa potvrdia vsetky geneticke testy, vysetrenia, dnes to uz nie je ako kedysi !!! nechapem fakt neiktore mamy, len ta co neprezila netusi co to znamena sa takto trapit.....
Ja mám stále v pamäti jednu vetu "Ak odhodíš jeden kríž často príde iný a ešte oveľa ťažší" a na to si vždy spomeniem.
Inak no neviem ale koľko detí postihne smola, že postihnutie je spôsobené pri pôrode napr. mozgová obrna, tak potom by mali matky mať možnosť rozhodnúť či ho utratiť, alebo nie.Sorry ale ja skutočne nevidím rozdiel medzi utratením bábätka v 24tt, 30 tt alebo v 40 tt.
@margaretka nevies co som prezila ja, tak ma nesud.
@sylviasz Autorka uz je rozhodnuta, pytala sa len, ako to prebieha. Ak nevies povedat k teme nic uzitocne, nespamuj. Pre krestanskych fanatikov su tu ine fora. Ja som neveriaca a nemam problem respektovat kazdu vieru, kazdy nazor, kazde rozhodnutie kazdeho cloveka, pokial je to jeho vola. Preco to ty nedokazes? Peace 😉
@cathka nesudim, nedovolila by som si to,nepoznam tu ani jednu z vas ani jednej osud, moj nazor bol vseobecny napisala som mamy... nie ty.
Takze nedalo mi to a musim napisat. Je mi do placu kolko ludi kolko deticiek sa v tomto zivote musi trapit kolko nestastia a utrpenia 😢 preco je to tak PRECO...som matka a tiez by som mamicke radila alebo teda na jej mieste by som si nechala babo pretoze predsa je to krv jej krvi Bozi dar....ale tie ktore toto radia vratane mna a prosia aby si to rozmyslela....vedia aky je zivot s takym dietatkom co to vsetko obnasa pozastavujem sa na tom pretoze to nie je tazke sa starat o postihnute dietatko to je proste viac ako to...aj ked ja tiez do toho nemam velmi co hovorit ten kto neprezije alebo nepreziva nevie...radime ale keby sme mali rovnaku situaci kto vie ako by sme na nu reagovali. Je tu moznost ze dietatko je zdrave kolko bolo takych pripadov dokonca aj ja mam znamych so zlou diagnozou a predsa sa narodilo zdrave babo...ale co ked nie....treba pocuvat srdce alebo rozum?...tazko povedat ja by som sa asi zblaznila
@niki89 drzim palce ! nech sa nepotvrdi, presne tak, co stara mama mala dnes je o 100 percent inak. Urcite ti odporucam aj diagnozy zistene prebrat s odbornikmi, nacitat, skusit najst podobne mamicky... a urcite aj so psychologom riesit. vies dietatko ako " potrat" ti vyvolaju, vytlacis ho bolestami a kontrakciami a potom bude umierat, moze kludne aj par hodin zit a dokonca aj laktaciu budes mat..... z vlastnej praxe, vela zenam pomoze dietatko porodit ked sa vypyta a pochovat ho dostojne . samozrejme je to tazke a sama by som nevedela co robit , tak urcite by som sa obratila aj na psychologa nech potom nemas vycitky a nech si vysporiadana so svojim rozhodnutim.
Jeziiiiiiis,baby.......pytalo sa tu len na to aky to ma priebeh,uz beztak rozhodnutie,ktore si dala ju ubija a na co tie katastrofalne scenare?
@niki89 prajem ti vela sil,aby si to secko zvladla,kedze je to uz pokrocile stadium,musis porodit.
@awamys ja som napísala svoj názor všeobecne vôbec som sa neobracala na pisateľku a ty si exaktne dokázala, že názor nerešpektuješ, takže sa fatálne mýliš keď si myslíš, že rešpektuješ. Môj názor ta očividne irituje a poburuje a to nie je prejav tolerancie ako píšeš lebo ešte používaš expresívne slovo fanatizmus. Toleruješ len to čo ti netrhá svedomie, sorry ale to nie je žiadna tolerancia.
@awamys ešte jedna vec pisateľka sa pýtalacitujem ......neviem co presne mi urobia, chcem sa opytat ci niekto to uz zazil, pripadne ak niekto vie ako to chodi na kramaroch. A ty si jej tiež na otázku odpoveď nedala, len si jej napísala, že aj ty by si išla,ale ona sa na to nepýtala. A na jej dotaz ako to prebieha je najkompetentnejší odpovedať lekár a tiež som tu nenašla ŽIADNU ODPOVEĎ ako to chodí na Kramároch. Takže neviem kto tu spamuje.
@sylviasz Ak sa neobracias na autorku v jej teme, naco sem potom pises? 😀 Ak by chcela autorka diskutovat o moralnych aspektoch potratu, asi by to tak sformulovala. Ja tvoj nazor plne respektujem, sama mam kamosky s podobnym presvedcenim, aj s uplne opacnym, aj ja sama som bola na potrate. Ale nerespektujem miesto tvojho vyjadrenia, v tom si totalne mimo. Expresivne slovo fanatizmus je v tvojom pripade uplne na mieste 😉 Absolutne k veci bola prave ta veta, co ta na zaciatku tak poburila a nastartovala 😀 Najradsej mam ludi, ktori moralizuju, ale sami neurobia nic pre zachranu zivota, za ktory tak vehementne broja. Preco si ty neadoptujes postihnute dieta??? Vies, kolkych sa matky po narodeni zbavili a trpia fyzicky aj psychicky odlozene niekde v ustave??? Ako toto mozes dopustit???
@kinna tak to bolo zle napisane
@niki89 teda tazke rozhodnutie,nezavidim ☹ nechaj si este od viacerych lekarov povedat ,ake sance by malo dietatko na prezitie,mozno by sanca predsa bola.Ja by som na prerusenie ist nemohla,dala by som dietatku sancu na zivot.Nech sa rozhodnes akokolvek,drzim palce.Posielam silne objatie!
@awamys Ak si si nevšimla 80 až 90 % odpovedí pri tejto téme je , že sa snažia presvedčiť dotyčnú aby to nerobila a dala dieťaťu šancu a vôbec jej nedávajú odpoveď na jej otázku. Mnohé názory vyjadrujú presne to čo som napísala ja, ale ty si sa obula práve do mňa lebo ťa irituje slovo Boh a ten smajlík 😀 )´ čo si použila ta presne vystihuje. Je to úškrn Zlého a s ním sa nediskutuje, takže FINITO.
@sylviasz @sylviasz Asi mas kratku pamat (alebo ti tak fanatizmus zatemnil mozog), pretoze ja som v tomto fore reagovala len na autorku, tvoje prispevky som ignorovala, nemala som zaujem s tebou diskutovat, kym si sa TY neobula do mna 😀 😀 😀 A este to drzo otocis, no choreeeee. Daj mi uz prosim pokoj a nech si sudny clovek urobi nazor sam 😉
ahoj. ja osobne som nemala takyto problem ale moja teta ked cakala babo tak cele tehu jej hovorili ze bude mat postihnute babo a vsetky vysledky vychadzali zle. samozrejme teta bola z toho hotova, lebo mala predtym dva potraty a dietatko nemohli pocat 5 rokov. bolo to tazke. ale rozhodli sa nechat si malicke nech by bolo co bolo. su totizto veriaci a verili ze Pan Boh im dietatko uzdravy. bolo to zvlastne. vsetci v okoli pozerali na nich divne. ale nechali si to. a mala sa narodila uplne zdrava. nic jej nie je a dnes ma 10 rokov. ja osobne by som na potrat nesla. tie vycitky, ktore budes mat potom ze co ak by bolo zdrave. niekedy aj vsetky pristroje, vysetrenia zlyhavaju... a tie vycitky ti ostanu do konca zivota. ak ma malicke zit tak bude ak nie tak nie ale je rozdiel ked zomrie normalne ako ked mu ty zoberies zivot.... vsetci mame nato rozny nazor. ja by som si to nechala hoc by zomrelo pri porode. moj nazor je ze dietatku dava zivot Boh a On ma pravo dat i vziat.... kazdopadne drzim palce nech to dopadne dobre.
@sylviasz prepac ale ty si ina psychofanaticka...zenske nepodarene, lahko sa vam odsudzuje ked mate doma zdrave deticky, ze????autorka neviem ti poradit, ale velmi drzim palce a nerob si tu nic z tohto slepicinca, niektore zeny by sa mali hanbit
Ahoj zazili sme to v rodine. Daju ti bud lieky, alebo cipky, alebo take palicky do krcka maternice a normalne regulerne ti vyvolaju porod. netrva tak dlho ako klasicky, ani sa nemusi otvorit na 10cm, nedaju ti vsak ziadne utisovaky bolesti, nie preto, ze by boli sadisti, ale preto, ze nema zmysel ti pichat epidural, ked ta potrebuju otvorit na 6 cm napr a ten sa picha az pri 4cm, resp ak by ta potrebovali otvorit este na menej. Daju ti aj injekciu, pri ktorej sa zastavi cinnost srdca plodu, neporodis zive placuce babatko a oni nebudu cakat kym umrie.Rátaj s tym, ze sa ti spusti laktacia, ale na to ti daju lieky a zastavia ju. Viem, pred akym vaznym rozhodnutim stojis, viem, ze si si to nezelala a je to pre teba hrozne priam nepredstavitelne, nikto z nas ta nema prvo sudit, zvlast tie ktore v podobnej situacii neboli, alebo nemuseli riesit podobne diagnozy ( predpokladam, ze sa nebavime o razstepe pery, ale chrbtice, ci brusnej dutiny). Niketo ma silu vynosit take dieta, starat sa o neho, ci cakat kym to priroda zariadi, niekto nie. Ak ti mozem poradit nasledne vela o tom rozpravaj s hocikym, kto bude ochotny pocuvat, kludne si s manzelom zajdite aj na terapiu, lebo zeny a muzi maju tendenciu riesit to inak, dajte si urobit vsetky testy a ak bude vysledok, ze " nahoda". Neboj sa mat dalsie dieta. Jedine, co by sme v nasej rodine zmenili je to, ze by sme tvrdo trvali na podpisani papierov na vydanie tela a pohreb, da sa to len je to papierovacka a maju lekari tendencie dat ti ten papier podpisat po zakroku, co je blbost. Idelane nech to prediskutuje manzel este pred akymkolvek zakrokom a zdoraznujte to. V nasej rodine sa do roka narodilo dalsie zdrave dieta, ked sa na nu divam, vem, ze je tu aj vdaka malemu, lebo keby sa nestalo to, co sa stalo, nikdy by ju v tej dobe nepocali. Velmi vela sily zelam. Keby si potrebovala napis klude IP.

@niki89 neprerušuješ, ukončíš, to je sakramentský rozdiel... a ja by som ho radšej porodila a mala pocit, že som mama a spravila som všetko pre to, aby moje dieťatko žilo a bolo šťastné, že má mamu, ktorá oň bojuje... hold, toto je dnešná móda- utekať od problémov... už ti len držím palce, aby si sa s tým vyrovnala na celý život a nikdy sa nedozvedela, že sa lekári možno mýlili, lebo takých prípadov je viac než dosť....