Prerušenie tehotenstva v 24. týždni a jeho riziká
Zdravim vas. Mozno ma niektore budete odcudzovat, ale dufam, ze sa tu najde aj niekto kto ma pochopi.Bola som na amnio a ukazalo sa, ze babo ma cast 18.chromozomu navyse. Musim sa rozhodnut ci pojdem na UPT alebo si necham dieta, ktore bude mat vyvinove vady alebo mentalny postih. Pravdupovediac, neviem si rady. Idem dnes na 4D ultrazvuk, a s priatelom sme sa zatial dohodli, ze ak sa tam nic nenajde a ze bude vsetko ok, tak si babatko nechame. ale ja sa bojim toho, ze co ak to tam bude vsetko dobre ale predsa len sa nam narodi babo s mentalnym postihnutim. Bojim sa, ze by som si to dokonca zivota vycitala. Zvazujem rizika ked si nechame dietatko, ale aj rizika ked pojdem na potrat. a o tych nemam vela informacii ale viem, ze je tam riziko, ze uz mozno nebudem moct mat deti a ani len netusim ako sa takyto potrat vykonava. Ak ma niektora z vas skusenost s takymto potratom, tak mi prosim napiste. Dakujem ☹
Podla mna pri tejto poruche trpi cela rodina vratane dietata.to nie je mentalny postih ako u downa alebo fyzicky ako u spominaneho nicka...je to kombinovane viacnesobne postihnutie... Nechapem preco sem pridavate videa a fotky atd. "Stastnych" postihnutych ludi. Ukazte mi stastneho pubertaka s Edwardsom.
Lucia potrebuje hlavne moralnu oporu a nie moralizovanie.
Ja sama som po 2 potratoch (nedobrovolnych)-sice v prvom trimestri. Boli to jak slak,na dieta nikdy nezabudne...,ale ak sa jej ta prognoza potvrdi je na nej ako sa rozhodne a ja si myslim ze ak aj pojde na upt neurobi nic zle,len usetri dalsieho trapenia seba aj dieta.
@karolinasustekova napisala si to pekne. tiez mam taky nazor. Ja ked som potratila tak mi doktor povedal "asi by to bolo poskodene, zrejme tam bola vyvojova chyba" a priroda si to zariadila po svojom. a lucy218 ked aj ti to potvrdili a predsa to babenko mas v sebe a vies ho donosit asi pre nieco sa to deje. skus mu dat sancu!
😔 😔
@mima4 ach jaj a toto je čo zase za koment. ☹
ty si v živote asi dokonale šťastná, žiadne problémy, starosti, nič.. v dobrom závidím..
ja si stojím za všetkým čo som napísala.. ale pomôcť jej budem môcť maximálne tým, že sa za ňu pomodlím..
každý máme vlastne starosti, vlastné kríže.. človeka by rád pomohol cudzím ľuďom niesť tie ich, ale nie je to možné.. najprv je tu jeho rodina, jeho nabližší.. o tých sa musím starať ja.. nevieš, ani nemôžeš mať tušenia, čo prežívam dennodenne ja - my..
iste by bolo najlepšie, keby na svete nebolo žiadne zlo a žiadne utrpenie.. ale je.. Boh vedel prečo a ako stvoril svet a prečo s anám dejú také veci aké sa nám dejú.. každý máme svoj na nás presne ušitý kríž ktorý musíme niesť. tým že sa ho vzdáme, nič nevyriešime, len si ešte viacej uškodíme..
tak ako Lucy do ničoho nenútíme ale jej ukazujeme rôzne možnosti, tak nemôžeme za ňu ani prebrať zodpovednosť..
@lucy218 ahojky popisalo sa tu toho uz dost a priznam sa necitala som prispevky. vobec ta neodsudzujem. prezivali sme pred 4 rokmi nieco podobne so sestranicou. tiez vsetky testy zle. vychadzalo jej mentalny postih+ dawnov syndrom + srdiecko..... proste tazke vacnasobne postihnutie ale po velmi dlhych uvahach sa rozhodla dietatko donosit s tym, ze ona nie je ta co ma pravo rozhodovat o osude dietata a ak to bude v jej silach a moci bude sa o neho starat prijali to dietatko este v brusku take ake bude ci viac ci menej postihnute a predstav si NARODIL SA IM ZDRAVY CHLAPEC. dnes je z neho uzasny skolkar a vsetci su stastny ze si ho nedala vziat. ale zato kamoska si dala vziat 2 deticky a ked sa teraz pozrie do oci hociakemu dietatu tak v nich vzdy vidi tie svoje a ked ma slabu chvilku tak si to vycita, ze uz mohla mat krasnu rodinku.... a je uz tomu viac ako 20 rokov ☹ zvaz si co je dobre nie len pre teba ale ej pre dietatko za ktore si zodpovedna. ja hovorim, ze raz sa nam to moze obratit. ak sa nam nieco stane poslu nas nase deti na eutanaziu aby mali od nas "pokoj" 😔 😔 😔 a to ty vies co z neho vyrastie, mozno bude zdravy a vynajde liek na parkinsona, HIV, ci rakovinu.... ja by som nikdy nepodstupila to riziko 🤐 🤐 a viem co je to vychovavat "ine" dieta (neznasam slovo postihnute) (ja sama som invalid) ale vsetko sa da zvladnut ked clovek chce
vies, to je pekne ze sa pomodlis, modlitba ma silu, ale pokial clovek neprida k nej ruku a ochotu pomoct, tak je to taky alibizmus a pokrytectvo. Je jednoduche poslat cloveka na zivot plny trapenia (aj ked ten clovek moze realne urobit nieco preto, aby to nenastalo) a povedat mu "ja sa za teba pomodlim" ... Takych tu mame mrte v tomto state... to je ako s nasim statom 😖 rodina prve miesto, deticky prve miesto... ale pritom mlade rodiny su najviac ohrozene chudobou, najviac diskriminovane, denodenne im stat dava polena pod nohy...
Tu netreba len slova, ale tie slova sa musia menit na skutky!
Pred tym ako som otehotnela, pracovala som ako dobrovolnicka 4 roky v hospici a naucila som sa, ze najvyssou hodnotou nie je zdravie ani zivot, ale laska. Aj v tom dokumente Nejtezsi volba, na ktory som sem davala link, jedna z mamiciek hovori, ze smrt nie je to najhorsie, najhorsia je nelaska.
Bola tu spominana aj kvalita zivota postihnutych ludi a mnohe z vas pisali, ze by to svojmu dietatu nemohli spravit, aby sa narodilo postihnute a cely zivot trpelo. Nemysliim si, ze ktorakolvek matka si dobrovolne zvoli, ze jej dieta bude postihnute. Ale tu si treba uvedomit, ze to dieta tu uz je, je nejakym sposobom postihnute a ide o to, ci ja ho prijmem take ake je a budem ho milovat take ake je alebo ho neprijmem. Ak ho prijmem, to neznamena, ze ja som sposobila jeho postihnutie, ale ze spravim vsetko pre to, aby napriek postihnutiu mohlo prezit krasny zivot. Nemyslim si, ze postihnute deti cely zivot trpia. Ak si pozriem blog Julianky Sladkowskej http://juliankas.blog.cz/ , ked uz sa mame bavit konkretne o Edwardsovom syndrome, nemam pocit, ze by Julianka alebo jej rodicia trpeli. Prave z hospicu viem, ze v sucasnej medicine sa da bolest zvladnut, takze nikto nemusi zomriet ani zit v neustalej bolesti. Co sa tyka utrpenia v tom zmysle, ze to dieta nebude nikdy chodit, rozpravat a pod. to vnimame ako utrpenie iba my zdravi, to dieta nie. A je prave na rodicoch, ako sa k postihnutiu svojho dietata postavia a ci aj napriek tomu postihnutiu najdu zmysel zivota. Azda nechcem tvrdit, ze hodnotny zivot je len zivot toho, kto je zdravy, uspesny, dokaze sa sam o seba postarat, zarobit si na seba a podobne. Verte mi, ludia na smrtelnej posteli hodnotu svojho preziteho zivota vnimaju uplne inak.
@mima4 ano, ak by to bolo potrebne som ochotna @lucy218 pomoct aj osobne v realnom zivote, ci uz financne alebo starostlivostou o babatko, kontakt cez IP 🙂
@mima4 ako to má človek fyzicky stihnúť? vlastné deti, manžel, rodičia, starí rodičia, kamaráti..
a potom ešte dávať neviem aké prísľuby každému kto má v niečom problém? teda valstne úplne každému - keďže každý ma v niečom problém..
@lucy218, Lucka poradit ti nedokazem, lebo keby som bola na tvojom mieste, nedokazem sa rozhodnut. Mame zdravu dceru, no je velmi narocna, takze mam pocit, ze by som postihnute dieta nezvladla. No vzhladom k tomu, ze uz som matka, predpokladam, ze by som ani potrat nezvladla. Drzim ti palce, aby si sa rozhodla spravne.
@gianna krasne si to napisala, presne tak to citim aj ja. dietatko tu uz je a nie je v mojej moci rozhodovat o jeho zivote. neviem si predsavit, ze by som zabila svoje dieta len preto ze je INE a zijeme svoj zivot tak ako si ho "utkame" mozno nemaju moje deti znackove veci more kazdy rok ale maju mna a to kazdy den az kym budem vladat (@lucy218)
@lucy218 http://www.pluska.sk/showdoc.do?docid=29791&sho... aj pre iné mamičky...........
potrebujete mať silu......vnútornú pokoru........a nekonečnú lásku.........ja si pamätám tento jej príbeh ako o tomto najťažšom uvažovala.....aj som si poplakala...........preto neodsudzujte.......nezľahčujte........nepohoršujte sa.......
jedno je isté tiež že bábatko môže byť úplne zdravé......a taktiež je veľa prípadov kde testy ktoré sa robia v tehu sú ideálne no narodí sa choré dieťatko........
@ewellina
ale ja nikomu neodobrujem ani neodporucam potrat!! Myslim si, ze pre kazdu zenu, ktora prijme toto rozhodnutie kvoli tazkemu zdravotnemu postihnutiu v zivote, je to jedno z najtazsich zivotnych rozhodnuti. Ale tvrdim, ze ma pravo clovek na volbu a nema byt za to odsudzovany. Neviem ci @lucy218 pôjde alebo nepojde na potrat, ale ak pojde, potrebuje lasku, potrebuje to, aby ju ludia podrzali a boli v jej blizkosti, aby citila a prezivala od nich lasku a povzbudenie.
@karolinasustekova mozes si napisat nazor, ale ty nebudes na jej mieste, len jej pekne oznamis, ze ty mas svoje starosti a ona nech si uz riesi...
@mima4 Okrem jednej (ktorá si zrejme poriadne všetko neprečítala) tu nikto neodsúdil mamičku, čo založila tému. A ja netvrdím, že ty odobruješ alebo odporúčaš potrat.
Avšak s tým, že človek má právo voliť medzi životom alebo smrťou iného človeka, nemôžem súhlasiť. Inak súhlasím so všetkým, čo si teraz 17.04 napísala. Hlavne s tým, že potrebuje lásku, podržanie a tak... 😉
@mima4 to sa dá povedať aj "protistrane" - ak tá už teraz nešťastná mamička podstúpi potrat, lebo na základe takýchto príspevkov sa rozhodne, že je to asi "ľahšia cesta", ktorá z vás jej potom ponúkne konkrétnu pomoc a útechu, keď na ňu prídu depresie, úzkosť, výčitky svedomia a pocity, že v živote zlyhala? Počítate s touto možnosťou, ako veľmi môže trpieť aj v prípade, že sa dieťatka teraz vzdá? Preto, lebo...všetky tie hrozné situácie, ktoré ste jej vykreslili. Nič nie je v živote ľahké, ale xkrát som počula vetu, že trpieť duševne je horšie ako trpieť fyzicky. A k tomuto utrpeniu príde, v podstate sa už začalo. Netvárme sa, že potrat je to lepšie, môže to byť len zdanie a ak sa volajú k zodpovednosti ženy, ktoré tu radia zaťať zuby a ísť do toho, tak treba volať na zodpovednosť aj ženy, ktoré tvrdia, že život bude mať po potrate jednoduchší. Lebo to vôbec nie je isté!
@mima4 napísala som to narovinu tak ako to je.. radšej byť úprimný ako slubovať hory doly a potom sa na to vykašlať..
samozrejme, že človek sa snaží pomôcť, čo je v jeho silách a keby si ma poznala, tak by si vedela, že vôebc nie som taká ignorantka ako to možno z mojej reakcii vyplynulo, ale.. viem že ja mám zodpovednosť (a riadnu a zaväzujúcu) za najbližšiu rodinu, ktorá má vážne problémy a nemôžem slubovať (a zaväzovať sa) časovo alebo finančne niekomu inému..
@maja22
ale ja nikomu neodporucam ani jednu z tych moznosti, ale pisala som, ze ma moznost volby podla svojho svedomia, a ze nech sa rozodne akokolvek (ci si dietatko necha alebo nie), nikto ju nema pravo sudit, znevazovat... Nepisem, ktora volba je lahsia, tazka, to je prilis individualne a do toho nevidime. Taktiez nemame pravo sudit, lebo takou mierou ako my sudime, budeme aj my sudeni...
@lucy218 Ahoj je to velmi tazke rozhodnutie , ale mam v rodine dva pripady ked im bolo diagnostikovane postihnutie babatka , nakoniec sa narodilo zdrave , bolo to v oboch pripadoch , nechcem ti davat nadeje , len aby si vedela ze mozne je vsetko , drzim ti velmi silno palce aby si sa spravne rozhodla , je to velmi nespravodlive , hlavne ci sa budes vediet do buducnosti vediet vyrovnat s tym ak by si isla na potrat , nikto nema pravo ta odcudzovat , je to len tvoje rozhodnutie a je na tebe ci zvladnes dalej s tym zit ako kolvek sa rozhodnes
Ja nemozem citat ani tie komentare lebo 100 ludi 100 nazorov musis sa rozhodnut Ty nie pocuvat rady zien ktore niesu v tvojej situacii nikdy ta nepochopia budem vyzerat ako zla matka mam maleho synceka som stastna ze sme zdravy....ale keby som mala na ramenach rozhodnutie ako ty asi by som neriskovala ...neradim len pisem co by som robila ja .Neviem si predstavit ze by som sa mala pozerat na dieta sice svoje ale ja by som na to nemala srdce jasne ze su take deti vynimocne ale treba mysliet na buducnost toho dietata co bude mat stoho zivota aj sam svet je zly a preco umyselne podstupovat to aby tvoje dieta trpelo a ak nahodou sa nieco stane...kto sa o neho postara???vycitky budes mat tak ci tak je jedno ako sa rozhodnes ale radsej mat vycitky ako priviest na svet cloveka s vedomim ze bude cely zivot trpiet a vy snim....moj nazor takze prosim nekomentovat pokial somnou nesuhlasite dakujem
@ewellina ten chlap bez ruk a noh, nie je to ten co sa povodne chcel zabit? nekukala som video, ale viem, ze je jeden taky, ktory chodi po roznych akciach kde ludom hovori svoj zivotny pribeh...a bolo tam niekde aj to, ze sa chcel pre to zabit.. cize nie kazdy sa dokaze vyrovnat so svojim handicapom...a nie je to stale lahke...
@sendy182 ja len, ze je dolezite rozoznavat, ktore testz su spolahlive a ktore nie. nehadzme tripple testy do jedneho vreca s amniocentezou a genetickym vysetrenim. tripple testy su velmi nespolahlive, amniocenteza sa myli malokedy, aj ked nevravim ze je 100tna. ja by som bola len rada, keby amniocenteza v tomto pripade zlyhala... 😒
@karolinasustekova suhlasim.ale kazdy sme rozny, niekto nezvladne starostlivost o seba, niekto zvladne starostlivost o 3 postihnute deti bez manzela.
@ewellina tym chcelo byt len povedane, ze aj tento chlap si presiel peklom, ktore sa nastastie obratilo na nieco uzasne. kiezby to takto dokazal kazdy.
lucy sa proste musi s partnerom poroypravat a najst tu najvhodnejsiu alternativu pre nich aj pre babatko. aj ked si myslim, ze ona uz rozhodnuta je, len sa boji.ci to zvladne, ako to bude dalej.ja verim ze ano
nepomozem ti, ale verim, ze ten ultrazvuk dobre dopadne a babo sa narodi zdravucke - podstup vsetky vysetrenia, ktore sa daju, aby si mala istotu, co sa s babom deje ... drzim vam palce!

@lucy218
ahoj je mi luto, co prezivas, verim, ze to pre teba musi byt tazke a velmi bolestive, no nech sa rozhodnes akokolvek, mas na to plne pravo, pretoze je to tvoj zivot a sudit ta bude Boh, nie zeny z MK. Prajem ti aby si toto tazke obdobie zvladla za pomoci manzela, nech sa rozhodnes akokolvek. Dnes cestou autom som myslela na to co si tu pisala a co som tu citala..a bolo mi velmi tazko 😔 Drzim palce!
A pre vsetky mamicky co tvrdia ake je uzasne mat tazko zdravotne postihnute babatko vyhlasujem TOTO:
mile mamicky, dajte @lucy218 svoje osobne udaje a vyhlasenie, ze v pripade, ze dietatko si necha, ze budete jej pomahat sa on starat, budete ho varovat, krmit, striedat sa pri nom ako pomocne opatrovnicky, budete nan financne prispievat, budete mu vybavovat zdravotne a rehabilitacne veci...
dajte verejny prislub a vsetky tu sme zvedavne ako budete pri Lucke stat - NIEEE V PISMENKACH NA MK, ale v REALNOM KAZDODENOM ZIVOTE A STAROSTLIVOSTI O DIETATKO.