Prirodzený pôrod a astma

pavlinaant
16. sep 2020

Ahoj mamičky - astmatičky, zaujímali by ma vaše skúsenosti s prirodzeným pôrodom, keď trpíte astmou. Viem že je to individuálne lebo každý ma iný stupeň ochorenia, ale rada si prečítam vaše pocity, rady, skúsenosti, prípadne priebeh, ako vám pomohli lekári (kyslík a pod). Astmou trpím od narodenia, nieje to nič závažné (záchvaty nemávam), ale robí mi problém väčšia fyzická aktivita alebo aj zvýšené emócie ako napr. dlhší plač, vždy cítim ako sa mi zužujú dýchacie cesty a potrebujem inhalátor alebo chvíľku pauzy na rozdýchanie (fakt len tak 3 minútky si oddýchnema fungujem dalej). Rada by som išla rodiť prirodzeným spôsobom, ale mám obavy či je to vôbec reálne, či sa to dá udýchať. Moja alergologička mi dá vyjadrenie až koncom mesiaca, či doporučuje cisársky alebo prirodzený. Tak zatial zvažujem aj ja čo a ako. Termín mám koncom novembra, a nakolko som aj alergička tak naštastie peľová a prachová sezóna už nebude, tak aspon nádchu nebudem mať :D Ďakujem 🙂

veronikaszabova
16. sep 2020

@pavlinaant som silna astmaticka, mam chochp.
Prvy porod prirodzeny, zvladla som to v pohode.

diewcatqoo
16. sep 2020

@pavlinaant ahoj, som astmaticka. Podla popisu som na tom asi tak, ako ty - nemavam zachvaty, ale obcas mam stazene dychanie. Rodila som prirodzene. Kedze som mala komplikovany porod, ku koncu som uz nevladala dychat, lekari mi dali kyslikovu masku.
Ak by som mala rodit este raz a mala by som moznost vyberu, volila by som asi cisarsky rez. Nie kvoli tomu dychaniu, ale kvoli inym komplikaciam.

pavlinaant
autor
16. sep 2020

Ďakujem za odpovede. Asi je to skôr o samotnom pôrode a jeho priebehu, pokiaľ nenastane komplikácia a pôrod postupuje tak ako má, tak sa to dá zvládnuť.

zuzka341
16. sep 2020

Ahoj, ja mám do pôrodu ešte 2-3 týždne, ale už som musela na poradňu doniesť papier,potvrdenie, že pôrod udýcham. Dr. mi dala urobiť spirometriu, a napísala vyjadrenie, že to dám🙂

lucia147852
16. sep 2020

Rodila som prirodzene. Z ohľadu astmy žiaden problém. Som na tom ako ty. Mala som však iné komplikácie keďže mám vrodenú vadu na srdci to mi robilo problém. Ale ak si ináč v pohode určite astma nebude problém

pavlinaant
autor
16. sep 2020

Super baby, dakujem 🙂 ja idem na spirometriu až koncom mesiaca tak snad nebudu zle vysledky. Citim sa dobre tak nepredpokladam že za tie 2 mesiace sa to nejako rapidne zhorší :D

cecilia29
16. sep 2020

Som astmaticka - zle dycham bud pri velkej namahe vonku, pri alergii ci pri chorobe. A obe porody super, necitila som problem s dychanim. Pri druho som mala kyslik na par sekund - trosku klesali ozvy, lebo babo bolo velke tak to nebola sranda vytlacit.

maris5
16. sep 2020

Ja som nemala problem udychat. Pri prvom mi davali kyslik, som jej ho skoro otrepala o hlavu. Neznasam taky vlhky (ako hnila, plesniva jaskyna) vzduch. Z toho mi je horsie.
Nemohla by si si dat inhalator tesne pred tlacenim? Ak to neuskodi babatku.

pavlinaant
autor
16. sep 2020

@maris5 lekar mi povedal že kyslikova maska bude k dispozicii a mam si aj inhalator zobrat, teraz ho mam zakazany lebo samozrejme on rozširuje svaly, ale že pri porode mi môže ešte vyrazne pomôcť. Tak to skusim prekonzultovať ako často ho môžem použiť, či aj pri kontrakciach alebo len ked bude najhoršie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre