icon

Rh faktor a rovnaké krvné skupiny

laravz
11. dec 2025

Zdravím vospolok, potreboval by som radu od mamičiek (príp. budúcich :D). S priateľkou sme už v 3. trimestri, snažím sa jej byť oporou, čiže sa zaujímam o jej priebežne kontroly a čo to o tehotenstve aj študujem. Zatiaľ je všetko super ale priateľka mi medzi rečou zdelila že ešte musí isť na návštevu GYN kde jej pichnú injekciu s RH protilátkami. Na tom by nebolo nič zvláštne ak by sme obidvaja nemali rovnakú negatívnu krvnú skupinu. A podľa mojích amatetských študií nieje možne aby náš potomok mal pozitívné Rh :D Takže moja otázka znie či je podanie tejto vakcíny s protilátkami bežna prax aj v prípade rovnakých krvných skupín alebo sa tu kuje nejaká búda? :D Priateľku som s týmto zatiaľ nekonfrontoval, keďže ju nechcem vystavovať (možno neopodstatnému) stresu 🙂 Ďakujem za prípadne odpovede a rady 🙂

Strana
z2
klip0
12. dec 2025
@laravz

@anonym_ae8405 Ďaľšia zmysluplná reakcia 😀 Ale nejak som s tým počital že to na tejto platforme nepôjde bez uštipačných poznámok 😀 Pri usg vyšetrení kde sa zisťovalo pohlavie som bol osobne a práve táto otázka ohľadom rh tam padla, ešte sám gynekológ poznamenal že celkom rarita že máme obidvaja rh negatív. Čiže všetci zúčastnení vedeli čo je vo veci a o pár týždňov na to sa tu idu pichať protilátky😀 Ja mám postoj si myslím že veľmi dobrý, ako som povedal som jej oporou a predtým než začnem ukazovať prstom som prišiel sem a spýtal sa či to je bežné. Skôr sa zamysli nad svojím postojom, mohla si to ukončiť po prvej vete ale tvoja nevyrovnanosť ťa nepustila čo?? 😂

@laravz a čo si si teda zobral z tejto diskusie ? Vyvrátilo ti to podozrenie?

kiki68
12. dec 2025
@anonym_a5c4b6

Mne pichali injekciu po pôrode , pri oboch pôrodoch , lebo som Rh-, manžel +
Na ambulancii u gynekologa na prehliadke? To som ešte nepočula

@anonym_a5c4b6 mne tiez pichali v tehu u gyn, v 32/33 tt, v AT je to povinne pred porodom

anonym_2d980a
12. dec 2025

Podla mna to je proste rutina, ze lekar nechce riskovat, mozno aj zabudol ze mas minusku.
Podla mna keby priatelka chcela nieco zatajit tak by zatajila prave tuto injekciu ak by mala pocit ze je tam riziko ze to nieje tvoje. 🤦‍♀️

nyphadora
12. dec 2025

@laravz neviem ako to bezne chodi, mne to pichali az po porode oboch deti, ktore maju krvnu skupinu po otcovi, ja som Rh-, manzel netusim, ani to nikto neriesil, lebo sa zistovala krvna skupina dieťaťa a injekciu podali az potom.
Rodila som v CZ.

anna243
13. dec 2025

Boze teba mat za chlapa amen. Načo mate dieta keď jej neveríš. Aj ja aj muž sme Rh negativ. Ja som dokonca 0- a robia to väčšinou automaticky. Tiež budem mat podanu injekciu aj keď viem ze muž je Rh negativ a na miliardy nekonečno percent je bábätko jeho....urob niečo so svojou dôverou lebo vas vzťah nedopadne dobre.

laravz
autor
13. dec 2025
@anna243

Boze teba mat za chlapa amen. Načo mate dieta keď jej neveríš. Aj ja aj muž sme Rh negativ. Ja som dokonca 0- a robia to väčšinou automaticky. Tiež budem mat podanu injekciu aj keď viem ze muž je Rh negativ a na miliardy nekonečno percent je bábätko jeho....urob niečo so svojou dôverou lebo vas vzťah nedopadne dobre.

@anna243 Vyštekaná? Je ti lepšie? 😂 Ďakujem za zmysluplnú časť odpovede 🤗

mirka17
13. dec 2025

@laravz ja som Rh-, partner Rh +. Injekcia sa vola rhega a pichá sa až po pôrode aj to iba v prípade keď dieťa má krvnú skupinu po otcovi, teda Rh +. Inak to nie je potrebné. U takýchto detí sa odoberá po pôrode krv z pupočnika. Rodila som 3x vždy prišli na druhý deň, s vetou. Mamička otočte sa nabok, pichneme injekciu, dieťa má rh+

ingush616
13. dec 2025

@laravz aj u nás je prípad že obaja mame 0 -. Na začiatku tehu pre istotu manželovi zobrali krv (či je istá rovnaká krvná skupina). Nič som nemusela dostať, žiadne protilátky.

Strana
z2