Riziko Downovho syndrómu
Ahojte, zaujimalo by ma ci viete o niekom kto ma dietatko s downovym syndromom a nevedel o tom pocas tehotenstva. Chcela by som vediet, aky je vyskyt takto narodenych deti, aj ked vaetky prenatalne vysetrenia nasvedcovali tomu ze vsetko je v poriadku. Ja mam druhy skrining pozitivny, no negativne nifty, na amniocentezu velmi chut velmi nemam ist. Len mala pochybnost tu stale je. Dakujem velmi pekne za vase skusenosti.
@pupivrca my some nifty robili v 11+2, Cize v 12tt uz boli vysledky . v Rakusku sa tripple nerobi, iba ked si zaplatis combined oscar test sa to robi podobne, ale tam je aj organove sono a pravdepodobnost Preeklampsie v tehu. Mne vysla iba ta preeklampsia ako vysoke riziko a to sa aj potvrdilo, ze by robilo problem. Tym, ze tam bola nasadenia profilaxia sa to drzalo dlho na to, aby sa dalo porodit prakticky bezpecne v termine. Takze za mna super vec.
Dakujem za povzbudenie, neviem preco ti doktori furt vravia ako sa na to neda uplne spolahnut.... dnes mi povedal ze ak si nechcem nechat downa nech idem aj na amnio, ale zase clovek nechce prist ani o zdrave babo, takze....ved ta amnio ma ovela vyssie riziko ako je riziko falosnej negativity nifty. No a hlavne to moje riziko downa je vlastne 1% a uz sa tvaria ze je to strasne vela, pritom riziku potratu pri amnio je rovnake.... hlavne ze na genetike mi povedala ze nifty je na 99%(viem ze je to viac) a ze to je super, ale ze riziko downa je 1:110- co je 1%, cize tak isto na 99% je to ok ako tvrdi aj nofty, ale toto sa im zrazu zda strasne zle..... no nechapem z tych ich vypoctov...
@pupivrca ahoj, ja som mala 1:5 na DS (mala som 29r). Bola som na Trisomy complete, vysli negativne. Genetik mi to povedal tak, ze som sa rozhodla ist "cestou" Trisomy, tak preco sa mam vratit na krizovatku a ist na amnio ☺️Dcerka ma rok a je zdrava🙏🥰
@pupivrca ja som sa nie tak dávno rozprávala s jednou babou, ktorá zaplatila tieto testy ..už neviem či nifty alebo trisomy. Výsledok bol negatívny..1 ku neviem koľkým miliónom …ostatne testy do konca tehotenstva už ani neriešila lebo si bola istá že je všetko ok. Dieťatko sa narodilo s downovym syndrómom.
@henrieta2022 nechapem preco to aj mne tak nepovedali, to by som cakala!
@cici777 to je divne, cize nemala ziadne ultrazvuky? Lebo to by videli na morfo, ze nieco neni ok. No ked to nezistil nifty, tak by to nezistil ani iny test z krvi a nikto by ju len tak na amnio neposlal. Teda neviem kto by chcel dat peniaze za amnio len tak, kedze na vlastnu ziadost to myslim je spoplatnene. Nifty ma databazu 10 milionov zien, cize obrovsku. Ta sanca na omyl je tam mala, co uz sa potvrdilo u par zien aj tu, ze vo nifty vykazalo, tak amnio potvrdilo.
@pupivrca dr. ti dobre povedal, keď si downa nechceš nechať, choď na amnio, jedine v tomto prípade má amnio význam. Ale tiež nechápem celé toto prenatálne šialenstvo okolo Downovho syndrómu. Je x, y ďalších genetických porúch, chorôb... môže sa všeličo pokašľať pri pôrode atď, ale len ten Down je stále omieľaný ako najväčší strašiak.
@pupivrca som rada, ze mi to tak povedal, to je pravda. Isla som este na plateny morfologicky ultrazvuk, na ktorom bolo tiez vsetko v poriadku. Rozhodnutie je uz na tebe. Ale nemas zle vysledky ☺️Ked si to porovnam s mojimi tak ich mas vyborne 😅 Sprav to tak, aby si bola v klude. Mna vystresovali pri tych vyslekdoch 1:5, ale ked som citala to mnozstvo "pribehov" tak som sa ukludnila. Trisomy som si dala urobit este pred tym ako prisli vysledky (chcela som sa vyhnut stresom), ale nemala som dostatok DNA v krvi. Z toho dovodu mi robili Trisomy opakovane, ale uz s vedomim zlych vysledkov. Vysledky trisomy mi prisli v den navstevy genetika☺️
@mayami To sú tie pomýlené informácie a hodnoty. Keď nezapadáš do normy, nesplníš očakávania, si iný než som si ťa predstavovala... tak sa proste nenarodíš. To je tá naša vyspelá civilizácia, kde si každý myslí, že má najvyššie IQ, ale o malé dieťa sa nedokážeme postarať, lebo má menšie IQ ale často vyššie EQ.
@pupivrca to šialenstvo som myslela všeobecne. Nebyť týchto moderných vymožeností, tak si spokojne užívaš tehotenstvo a nestresuješ sa Downovym syndrómom. Keby bol ten skreening 100 percentný, budiš, ale nie je, čiže vždy je tam otázka, či si v skutočnosti neohrozíš pre amnio ,,zdravé dieťa,, , resp.nedáš vziať ,,zdravé,, dieťa.
Chápem, že máš strach, ale fakt mimo Downa môže mať x,y rôznych postihnutí, ktoré ťa môžu prekvapiť, že Down bude úplne ten najmenší problém. Môže mať inú genetickú predispozíciu, môže trpieť autizmom, môže mať problémy so srdiečkom, môže sa narodiť nepočujúce,môže sa pokašľať niečo pri pôrode... Môže, ale nemusí... Možností je veľa. Čo ti môžem poradiť, vykašli sa na tieto testovania a užívaj si tehotenstvo, pod srdcom nosíš svoje jedinečné dieťa.
Pamätám sa, koľko ma ako tehotnú s týmto ,,plašili,, , lebo veľkosť nosovej kosti mimo tabuliek, lebo mám rizikový vek, lebo pravdepodobnosť vyšla ani neviem aká, ponúkali genetiku a pozerali na mňa ako na blázna, keď som ju odmietla a dala im tam jasne najavo, že nie som tá správna na takéto stresovanie. Dcéra sa narodila bez Downovho syndrómu.

@pupivrca my sme mali nifty vraj najlepsie vysledky za posledny rok, pravdepodobnost bola v milionoch doslova. To malo tolko nul na konci, ze az. Nam povedali, ze sa mame tesit. A ze to bude chlapcek. Hej mame zdraveho chlapca, zlaty je a robi nam radost. Zacnite sa tesit 😀 my sme mali po nifty o tyzden ak kombinovany test a ten potvrdil to, ze to vyzera oki. Ale vzhladom na nifty nam povedal, ze tie vysledky kombi testu nie su take podstatne. Tam islo skor o ten organovy screening, ci sa vsetko dobre vyvija. Co tiez dopadlo super a tehu sme oznamili rodine.