icon

Rizikové tehotenstvo a možnosti pracovného režimu

25. feb 2025

Prosím vás o rady.. plánujeme bábätko avšak mám extrémne fyzicky ale aj psychicky náročnú prácu. Upraviť práca pre tehotné sa nedá nakoľko je tam aj psychický nátlak na zamestnancov a nechcem nič riskovať keďže už mám vyšší vek.. naozaj je jediné riešenie PN pre rizikové tehotenstvo? Neviem si predstaviť tak fungovať 9 mesiacov a každý deň len 2 hodiny vychádzky 😔 samozrejme som ochotná sa prispôsobiť ale to je byť ako vo väzení skoro rok .aj keď náš domov milujem ale chápete ako to myslím A v našej firme to nefunguje tak že tehotné nechajú doma a platia plný plat.

denisa_deniska
25. feb 2025

Čo znamená fyzicky náročná práca? Pracuješ na smeny?

autor
25. feb 2025

@denisa_deniska áno na dve bez nočných.. prenášame veľmi ťažké veci, bez toho sa tá práca vykonávať nedá. Ale aj psychicky náročné. Každý deň v strese keď chodia nadriadení na kontrolu a nikdy nevieš kedy prídu a vždy nájdu niečo negatívne a veľmi to nechajú pocítiť na človeku.

simona1998
25. feb 2025

Ja som od zistenia tehotenstva na PN a budem až do konca 🙂 🩷

denisa_deniska
25. feb 2025

Treba sa dohodnúť so zamestnávateľom potom, ako tehotná NEMÔŽEŠ (samozrejme, keď nechceš) vykonavať takýto typ práce. Lekár ti vie napr. vystaviť odporúčanie len na dennú smenu. Zamestnávateľ ti musí poskytnúť iné prac.miesto, ktoré nie je pre teba a bábo rizikové. Nemusíš ísť hneď na PN.. aj keď verím, že mnoho zamestnaváteľov s tým problém má. Avšak je to v zakonniku práce🙂

tinka_1807
25. feb 2025

Odporučim ti jednoznačne ísť na rizikové ak to je tak, ako píšeš. A prekvapím ťa, vychádzky sú 4 hodiny denne, nie 2. 🙂 ... Zvyčajne si dávajú 2 ráno (napríklad od 9 do 11:00) a dve poobede. Alebo potom 4 poobede.

Ale tehotenstvo si aspoň budeš môcť užiť. Urob si doma program, choď vonku na prechádzky, pripravuj si vecičky. Proste pohoda ;) ... Neboj sa, pracovať budeš ešte veľa 😀

denisa_deniska
25. feb 2025

Ono častokrát ženy idú hneď na PN, absolútne nesúdim, ale treba sa min skúsiť dohodnúť. Síce áno, budeš doma, ale predsa len sa to finančne neoplatí, ale to musíš ty vedieť. Alebo si to nejako rozdeľ, zatiaľ určitá úprava práce, a potom PN 🙂

autor
25. feb 2025

@tinka_1807 jeej ďakujem ako pekne si to napísala 🤍 áno na 90 % to tak spravím.. lebo aj keď ma odbremenia od tej fyzickej tu psychickú záťaž nechcem podstupovať. Už termín to zle znášam neviem si predstaviť že mi majú nakladať veď by mi hrozil potrat na mieste

autor
25. feb 2025

A nevedela som že 4 hodiny to znie oveľa lepšie.

ivik4
25. feb 2025

To nieje ako vo väzeni. Viacere sme 8 mesiacov lezali hore nohami v nemocnici, to je jak basa 😵‍💫. Ale pre dieta kazda vydrzime
Vychadzky 4 hodiny ked si doma

simona1998
25. feb 2025

@tinka_1807 pozor nato , ja som na rizikovom mám 4hodiny denne a aj kamoska je a ta nemá žiadne vychádzky. Vyjadril sa , že na rizikovom ma ležať doma s nohami hore a nie von behať

januska12323
25. feb 2025

Zamestnávateľ je povinný upraviť tvoje pracovné zaradenie alebo ťa nechať doma s náhradou mzdy, to nie je jeho voľba ale povinnosť. Aj keď kvôli psychike by bola pre teba asi lepšia PN. Závisí či ti ju lekár vypíše. Pre bábätko zvládneš aj sedieť doma.

autor
25. feb 2025

@januska12323 on mi ich fyzicky pravdepodobne upraví aj keď viem že kolegyne s tým budú mať problém keďže si to odrobia ony.. ale je to extrémne dôležitá práca a čo i len malinký prešľap je veľký prúser. bola som svedkom ako sa správali k tehotným ženám a oni vôbec neberú ohľad, dokážu tam vynadať a ponížiť človeka to by som ja tehotná nechcela zažiť a riskovať potrat l. A príde mi nefér zostávať na PN a mať nižší plat len preto že oni sa nevedia ľudsky správať k človeku a hlavne k tehotnej žene

taktotedanie
25. feb 2025

PN a neobmedzene vychadzky- za mna to bolo 9 mesiacov totalneho oddychu

autor
25. feb 2025

@taktotedanie ako neobmedzené? Ako sa ti to podarilo tak vybaviť? 🤍

taktotedanie
25. feb 2025

Sam lekar mi to tak vypisal
V kolonke vychadzky som mala napisane neobmedzene

kiki68
25. feb 2025

Ale to je to najmenej, co sa moze stat, hlavne ze nelezis v nemocke. Zase take hrozne to neni s tymi vychadzkami.

kiki68
25. feb 2025

Tak a inspekciu tam niekto volal z tych tehu? Lebo ja by som riesila.

atikab
25. feb 2025

@taktotedanie Tak ale ty sama nie si lekárka? To bolo možno ako lekár lekárovi...

nurse0
25. feb 2025

@tinka_1807 vychádzky su podľa zimného a letného času.
Čiže aktuálne od 10-12 h ,14-16 h

lilope
25. feb 2025

@nurse0 vychádzky sú tak ako určí lekár. Mňa sa napr. opýtal aký čas chcem a mala som 4 hodiny poobede.

taktotedanie
26. feb 2025

@atikab urcite nie kvoli tomu 🙂 svagrina je ucitelka na strednej skole a mala to iste napisane 🙂

krasneleto
3. mar 2025

Môžeš požiadať o preradenie na menej náročnú pozície. Pn počas tehotenstva nie je vôbec väzenie. Vychádzky máš 2 x 2 hodiny a je to dostačujúce na to aby si sa necítila ako v base. Veď priorita je to bábätko či ? Ja som bola na rizikovom do 25tt som musela iba lezat. Ako vylezala som jamu v sedacke o to pokoj,všetky nezmysly v tv pozrela,ale za to dobojovanie do šťastného konca to rozhodne stalo