Rizikové zamestnanie a tehotenstvo
Ahoj dievčatá, pár dní dozadu som zistila, že som tehotná. Problém je moja práca. Pracujem ako zd. sestra na kovidovom ARE. Samotná robota nieje až tak fyzicky náročná, až na výnimky, kedy sa robí toaleta a pacienti sa polohujú.
Čo mi ale robí veľký problém je nosenie toho overalu, respirátora a na tom ešte rúško...zle sa mi v tom dýchalo aj keď som nebola tehotná, teraz je to oveľahoršie, je v tom strašne horúco, celá mokrá som vždy no čo je ešte horšie a čoho sa obávam sú tie žiariče, a röntgenové vyšetrenia čo sa robia na lôžku. Musím robiť nočné aj denné12 h služby, som tam nová na oddelení, na kolegyne sa spoľahnúť nemôžem...
No k veci, chcem sa spýtať ako ste to mali vy, keď ste pracovali na rizikovom pracovisku...Preradili vás inde? Vypísali vás na marodku? Ak ste boli na maródke museli ste sedieť doma celý čas s výnimkou vychádzok? To by bolo pre mňa veľmi neštátne riešenie...neviem, ako to riešiť, či tajiť v robote, či sa hrať na hrdinku, že všetko zvládam. K lekárovi sa chystám budúci piatok. Ďakujem za rady a tipy
Respirátor by som chápala tak, že máš zvýšenú spotrebu kyslíka keďže dychas za dvoch a v tom respirátore ti to nie je umožnené
@zuzinkka18 Ano, tak je to ok. Bud to posli doporucene s dorucenkou alebo ak das osobne tak maj kopiu kde podpisu prevzatie (datum, podpis, peciatka).
@fokuska asi som iba písala ako tatár 😀
@zuzinkka18 u nas v Rakusku je to dane na ochranu pracujucich tehotnych, ze nesmie byt FFP2 viac ako hodinu ci dve suvisle na tehotnej. Vraj su tam nejake rizika, asi tie mozne nevolnosti u tehotnej. Lebo ked niekde odpadnes v praci a padnes tak sa to musi protokolovat a u tehotnej by to ihned islo na inspekciu. Takze to nejak takto presadili. Rata sa s tym, ze ta tehotna to ma mat ked to je nutne a vyzaduje to situacia v rozumnom casovom limite
@fokuska a prosím ťa musím tam udať aj prečo žiadam o preradenie? Či stačí taká všeobecná žiadosť?
@zuzinkka18 Ako myslis, ze preco? Ved preto, ze si tehotna a ziadas o upravu pracovnych podmienok.
@fokuska myslim to tak, či je potrebné uviesť, že mi je v tom overale a respiratore zle, že po nočnej ledva žijem a podobné
@zuzinkka18 no tak podla mna by si urcite nemala pracovat ako tehotna v prostredi so ziarenim.. cize ak robite rtgcka atd, tak urcite, k lekarovi a co najskor oznamit tehotenstov a o zvysku uz sa dohodni v praci, ci ti vedia dat nieco menej rizikove.
@zuzinkka18 Nie, nic take. Z dovodu tehotenstva.
Ako si to nakoniec vyriesila?
@mich_mich Bola som pri svojom gynekológovi, on mi vystavil lístok, že som tehotná. Ten lístok som odniesla osobne aj e-mailom poslala na personálne...dali mi týždeň dovolenku hneď a od ďalšieho pondelka som nastúpila na novúpozíciu...na 8 h. denné služby 🙂
@zuzinkka18 ja teraz idem riesto preradenku no uvidim co mi na gynde povedia ma mi dat papier
@zuzinkka18 ahoj nemas foto toho listku ze ako sa to vola
@luciamichael ahoj aký lístok myslíš? 🙂
@zuzinkka18 preradenka sa to myslom vola ako si to ty riesila na gyn
@luciamichael jaj to mi lekár iba napísal na ten výmenný lístok, že som tehotná ten a ten týžde a že vzhľadom na to kde pracujem je moja práca nevhodná pre tehotn a ten lístok som poslala mailom aj osobné na personálne s takou tou žiadosťou oficiálnou...to myslíš?
Dobry den prajem chcem sa opytat na urad potrebujem dolozit odpis epnku vie mi to vystavit gynekologycka

@zuzinkka18 prečo nemôžu byť tehotne pri - 5 byť vonku viac ako hodinu 😁toto mam napr ja ako jedno z rizík