Som 0 negatív, muž 0 pozitív. Je to riziko?

zuzu0608
1. dec 2023

Ahojte dievčatá, po 12 rokoch je toto moje 3 tehotenstvo (2x som potratila). Teraz som v 8 týždni. Lekár ma však znečistil lebo mám KS 0- a muž 0+. Ak bude mat dieťatko inú KS (pozitívnu) začnem vytvárať protilátky a vraj to nemusí dopadnúť dobre. Dostala som pri dvoch neúspešných tehotenstvách injekciu,aby sa krvné skupiny “nebili”. Moja otázka je… je tu niektorá s takouto skúsenosťou a narodilo sa jej zdravie dieťatko?
Ďakujem krásne

andreakotesova
1. dec 2023

Moji rodičia - mama 0-, otec 0+. So sestrou sme 0+, to mama nemala problém. Až pri bratovi jej niečo pichali, lebo ten bol 0-. Ale teda brácho je už 38 rokov živý a zdravý 🙂

mudracucoriedka
1. dec 2023

áno, je tam riziko Rh inkompatibility no podaním profylaktickej injekcie by všetko malo byť v poriadku

@andreakotesova je to preto, že pri prvom tehotenstve kedy matka Rh- a otec Rh+ majú spolu Rh+ dieťa, pri pôrode môže dôjsť k zmiešaniu materskej a detskej krvi, vtedy matka začne tvoriť protilátky proti Rh+. Problém nastáva až pri druhom tehotenstve, ak by mal plod Rh+ a matkine protilátky začnú “atakovať” plod. Preto sa pri opakovanom tehostenstve podáva anti-D profyktická injekcia.

zuzu0608
autor
1. dec 2023

@andreakotesova moji rodičia sú tak isto 0- a 0 + a obaja sme sa narodili zdraví . Len teraz narobia myslím väcsiu paniku+ Internet a hneď sú tu obavy.

medda_beda
1. dec 2023

Ja som tiež dieťa takého páru.

gab1sol
1. dec 2023

@zuzu0608 ja som 0neg. Celé tehotenstvo ma sledovali kvôli možnej tvorbe protilátok. Po pôrode som dostala niečo do krvi (neviem presne, čo to bolo, bola som rada, že je malá už na svete, neriešila som). Pri druhom tehotenstve opäť len sledovali hladinu protilátok. Obe dcéry sú v absolútnom poriadku. 😉

trgypadl
1. dec 2023

@zuzu0608 vzdy sa beru protilatky, 3x pocas tehu, takze obavy budú na mieste ak budu pozitivne, pokial budu negat tak sa zbytocne nestresuj, drzim palce

riamia91
1. dec 2023

Ja s mužom tak máme, 2x tehotná, 2x bezproblémove tehotenstvo, 2 zdravé baby. Po pôrode som dostala vždy Rhegu, obe baby majú po mužovi +. Budú ti brať 2-3x počas tehotenstva tie protilátky, ak budú ok neriešia, ak nie budú pichať injekcie.

cookie29
1. dec 2023

Nie je to nic zriedkave. Len treba lekarovi pripominat, ze to nie je Tvoje prve tehotenstvo.

jaskolka
1. dec 2023

@andreakotesova je to naopak, ak je dieťa RH +, vtedy sa pichá injekcia na zastavenie tvorby protilátok.

jaskolka
1. dec 2023

Ja som RH negatívna a manžel RH pozitívny. Po prvom potrate mi pichli tú injekciu, aj po synovi keďže ten zdedil mužovu skupinu a RH faktor. Dcéra už má moju, tam mi už nepichali nič.

kiki68
1. dec 2023

@zuzu0608 tiez som negativ a muz pozitiv, mala som tiez par tehu predtym s mojim byvalym partnerom, nikdy to nedopadlo. V tehu mi boli od 9tt kontrolovane protilatky, pocas tehu myslim 3x preventivne aplikacia rhophylac. Bud ho plati poistovna, alebo zaplatis 90 eur. Pri akomkolvek krvacani a napr invazivnom vysetreni ( amniocenteza) sa picha tiez profylaxia. V tehu boli protilatky vysetrene cca kazde dva mesiace. Po porode sme cakali na vysledok krvi dietata. Tiez je mozne ked uz je zle dat vo vyssom tyzdni dietatu priamo transfuziu cez pupocnik a po porode tiez ihned transfuziu. Ale to uz sa deje velmi raritne. Takze to treba skor dost checkovat a inak sa tesit z tehu.

andreakotesova
1. dec 2023

@jaskolka tak som to doplietla 🙈

13uzivatelka11
1. dec 2023

Ja som a- a muž je a+ a syn je a-

jablkovastrudla
1. dec 2023

Ja som 0 negative, pri prvom synovi bolo vsetko ok a moje telo netvorilo ziadne protilatky lebo maly ma moju krvnu skupinu. Teraz som tehotna a zacali sa mi tvorit protilatky lebo maly ma rh+ a akurat som vcera bola na anti D injekciu. Pri akejkovlek nehode a krvacani mi podaju dalsiu davku.

jaga18
1. dec 2023

My sme tak isto ako vy. Zo 4 tehotenstiev máme 3 zdravé deti. U nás bolo všetko v poriadku, max novorodenecka žltačka, s ktorou sme boli 8 dní v nemocnici. Sestrin, tiež ona neg a muž +, má už 2 mesiace a stále nemá v poriadku bilirubin. Je to práve z toho, se majú rozdielny rh faktor.

marhulka13
1. dec 2023

@zuzu0608 jasne, mam dve deti

terka224
1. dec 2023

@zuzu0608 áno, mám 2 zdravé deti takto. Ale ona razy keď som prišla do pôrodnice, to bola prvá vec na čo som ich upozornila. Oni potom po pôrode dávajú nejaku inekciu

lenkakoc444
1. dec 2023

@zuzu0608 ja som to tak mala pichli mi rhegu pocas tehu a aj po porode lebo mali bol +. Ak ti uz dali rhegu nemali by sa uz nic stat. Taktiez ak ti este budu robit test na pritilatky tak po injekcii bude pozitivny a tak to ma byt.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre