Som v 7. týždni a mám myóm
dnes mi lekár oznámil že som v 7 týždni tehotenstva a zároveň že mám 4 cm.myom,odporúča prerušenie tehu.
je to 50 na 50, buď alebo s tehotenstvom, ak to nemá byť, si myslím, že do 12tt sa to zariadi aj samo, len ide o to, že myom v tehu rastie dosť rýchlo
Dakujem baby,prerušenie je odporučené z dôvodu že myom je uložený na zlom mieste a aj moj vek,hrozí tu že by som to nevynosila,myom môže zapríčiniť krvácanie a potrat.Najhoršie je ozaj to že on veľmi rýchlo rastie a zabranuje rastu plodu,vraj môže.Je to veľmi ťažké rozhodnúť sa čo bude lepšie a hlavne ked som sa na to malé tešila.
zabudla som dokončiť vetu:Vraj môže narásť tak že zaplní veľkú časť maternice.Určite to ešte budem konzultovať s primárom a možno pôjdem aj do iného mesta.
Nechcem byť múdrejšia ako lekári, ale aj moje myómy mi rástli v tehotenstve veľmi rýchlo, krvácala som do 13. tt, od 22. tt sa mi skracoval krčok a hrozil predčasný pôrod. Nakoniec som vydržala do 36 + 5, ono je to fakt individuálne. Je pravda aj to, že tesne po pôrode u mňa nastalo veľmi silné krvácanie a hrozilo, že mi hneď budú brať maternicu, ale nakoniec lekári zvládli aj to. Tak ak si trúfaš zabojovať, skús. Príroda a tvoje telo samé rozhodnú, či sa bábo narodí, alebo oň prídeš. Ja by som asi na potrat nešla. Rozhodnutie je na tebe. Držím palce, daj vedieť, ako sa držíš....
PS: myómy sa mi už po pôrode nezmenšili, ale nerobia mi žiadne problémy, chodím na kontroly a lekár mi ich iba sleduje.
kamaratka mala tiez myom, bola cele tehu na pn. Rastol rychlejsie nez plod, bol uz velky ako pomaranc, a zrazu na dalsich USG tam nebol, tiez krvacala trosku 1trimester.
Ahoj, viem si predstavit v akom si šoku, mna moj doktor tiez takto " potesil" v 6 tt, ale vsetko dobre dopadlo, porod cisarskym v 38tt kvoli odtecenej vode. Myom mi narastol na 16 cm ! Do 16 tt, potom prestal rast. Po 2 rokoch kojenia mi ho Laparoskopicky specialnym pristrojom vyoperoval mnou za to velmi vázeny MUDr. Bielik v Banskej Bystrici. A pooperácii mám este dalsie deti. V mojom pripade je to velké stastie, netvrdim, ze kazdemu sa to takto podari. Ale želám každej, aby to bolo bez problémov.
ahoj. Mne tiez doktorka povedala, ze mam myom az ked som bola tusim v 7tt. Velky cez celu maternicu, dokonca mi tlacil na plodovy vak a ten deformoval. Este mi to na uzv ukazovala. Tiez som bola v strese, ale o preruseni tehu nepadlo zo strany dr. ani slovo. Cca 13.tt som skoncila v nemocnici (bolesti, nevolnosti ....) a ked som dr. hovorila, ze moja dokyna tam nasla myom, tato na to, nehnevajte sa, ale ja tam nic nevidim. Na morfologii v 20.tt, na 3D v 26tt. som ho tiez spomenula - odpoved: aj keby som chcela/chcel, nic tam nevidim. Ale tusim, co tam mohla vasa doktorka vidiet, niekedy stena maternice vie zhrubnut, alebo prekrvenie bla bla bla - nie vzdy to musi byt myom. Ze by sa stratil, alebo doktorka hned na zaciatku pochybila to neviem. Ale tiez som to na tom uzv videla. Takze hlavu hore, s myomom sa da prezit tehu a mozno aj u teba to nakoniec nemusi byt myom ako u mna. V kazdom pripade sa daj vysetrit aj u ineho doktora, aj hned a potom este o par tyzdnov neskor.
@atelra co?ukoncit??skus este ineho lekara.zavisi od toho,kde sa uchyti vajicko, ak blizsko myomu, to moze byt problem..ale , si lekari,ktori vedia menezovat aj take tehotnetvo..treba viac kontrol, sono ...ale osobne poznam mamicku co mala vyoperovany myom, naratli jej opat 2 a po IVF otehotnela s tym,ze tie myomy tam uz boli znovu..strasili ju, ze bude mat predcastny porod, vydrzala do 38 tt ,vtedy uz to nechceli riskovat ale kvoli tomu,ze mala zle prietoky, kvoli iba 2 zvazkom ciev v pupocniku normalne su 3...a maly bol foslova obkoleseny tymi 2 myomami..a samozrejme ze mala sekci, hoci jedn mlada lekarka ju presviedcala,ze myom nie je dovod na sekciu..ale vela lekarov povedalo, jednoznacne sekciu, ak by sa myomy odtrhli, mohla by vykrvacat .a bola inac na rizikovom...
Ahoj ;) Ja som mala o 2 cm väčší a mám nádherné dieťa!!! ;) Boli síce všetci v strese a narodila sa o dva týždne skôr, ale takéto odporúčanie mi nikto nenavrhol... jediné odporúčanie som dostala bol výber maternice už od troch lekárov, lebo ho mám na zlom mieste, takže to teraz riešim a preto som šťastná, že ma nikto nestresoval a v nevedomosti, že by to mohlo byť nebezpečné som si to tehu užila (aj keď skoro celé v nemocke) a maternicu si už môžu nechať ;) Hlavne by som išla za iným lekárom... a ako hovorí ten môj: Čo sa má stať, to sa stane, netreba sa do toho vŕtať a určite sa nič nestane ;) Držím palce, hlavu hore ;)
Dakujem Vám žienky že ma svojimi príspevkami povzbudzujete a že viem že nie som sama ktorá má alebo mala takéto tehu.Určite to idem ešte konzultovať s inými lekármi.Ten myom tam je videla som na sone a aj uloženie dieťatka,je to veľmi blízko.Je predomnou tažké obdobie a rozhodovanie,mám totiž známu ktorá mala takýto istý problém,porodila síce zdravého chlapčeka ale v časti kde sa mu vyvíjali nôžky tlačil myom a chlapček nemá na nôžke pršteky a krivká na tú nôžku.
ja som pocula,ze ked je myom,tak by sa to malo nechat, neprerusovat to,vraj si priroda sama zariadi,ci je silnejsi ten novy zivot alebo myom do toho 12tt. Vacsinou ten novy zivot je silnejsi, tak to u priroda zariadila 😉
sestra to tak mala,tiež 4 cm,len potom bohužial myom rástol rýchlejšie ako drobec a skončilo to spont. potratom v 4mes.byť na tvojom mieste tak to nechám na prírodu a nemám celý život výčitky,čo by bolo ak by som to nechala byť....
Uz mam dohodnutu konzultaciu v Martine,potom uvidim ako dalej. 😢
@renuska23 lekárka v 18 tt. zistila, že mám myom, povedala mi, že v tehotenstve je to bežné nech nemám strach, pýtala som sa jej či to neako môže ovplyvniť vývoj bábätka vravela, že nie, neposlala ma na žiadne vyšetrania a vravela, že bude myom monitorovať, aby vedela akým spôsobom budem rodiť, rodila by som cisárakom a počas neho by ten myom odstránili, teraz v na začiatku 22tt. som bola na poradni a vravela, že myom nenarástol. Existuje môžnosť, že by sa mohol sám od seba vstrebať???
@55alexandra55 na to ti veru neviem odpovedať, mne sa tie moje nevstrebali, v tehotenstve sa zväčšili a po pôrode sa veľmi už nezmenšili.... ale ako pred tehotenstvom, tak ani teraz ani neviem že ich mám - menzes ako hodinky, žiadne bolesti, silné krvácanie - tak dr. mi povedal, že sa to bude iba sledovať a nijako to ďalej neriešil.... a malú mám tiež zdravú, aj keď v tehotenstve som dosť krvácala, ale mohlo to mať úplne inú príčinu ako myóm....
@renuska23 ale po pôrode ti tie myomy nevyberali??? Ja tiež nemam žiadne problemy, nič ma nebolí, ani nekrvácam, klop klop.
@55alexandra55 ak ti nespôsobujú žiadne problémy, tak pravdepodobne ani tebe s tým nič neurobia.... oni totižto u žien, ktoré už majú deti berú radšej celú maternicu, samotné myómy vyberajú iba ženám, čo ešte chcú mať deti - pokiaľ sú tak uložené, že to ide.... ja už deti mať nebudem, ale kým nemám problémy, tak maternicu mi brať nebudú....
v 12 tt to skončilo potratom ☹
Baby a boli ste s tými myómami počas tehotenstva na PN?
ahojte baby a spôsoboval vám ten myom na začiatku tehotenstva nejaké problémy? napr. dlhodobejšie špinenie?
ja som začala krvacať v 7tt. , dr dala nejaké lieky neprešlo, šla som na pohotovosť, našli mi myom 4x4, ležala som týždeň, lekári mi povedali, že ženy medzi 30-40 rokov majú myomi bežne a viac menej bez problémov donosia aj dvojčatá, teraz som v 12 tt. zatiaľ bez problémov, som bez práce takže nie som na PN, odporúčaný kľudový režim bez sexu, nad ukončením som nerozmýšľala

@atelra prečo ti odporúča prerušenie? Aj ja som sa dozvedela o myóme až keď som prišla s tým, že som tehotná. Nakoniec nebol jeden, ale tri. Najväčší mal 3,5 cm, v tehotenstve narástol na 7 cm. Síce som si to skoro na komplet odležela na striedačku v nemocnici a doma, ale dnes mám ročnú dcéru. Skús ísť ešte za iným lekárom a poraď sa aj s ním.