Stŕpnuté ruky a nehybné prsty - karpálny tunel
Ahojte, som v 34.tom tyzdni s dvojickami a z nicoho nic mi cela lava ruka od ramena strpla tak, ze si necitim prsty na ruke, alebo len neprijemne mravcenie. Prava ruka je na tom podobne... volala som neurologovi, vraj je to syndrom karpalneho tunela a v tehotenstve sa s tym nic neda. Skusila som vsetko, co mi radil - ladove obklady, octan hlinity, cvicit s rukami, ale absolutne to nepomaha. Mam pocit, ze sa do konca tehu zblaznim... uz neudrzim v ruke ani knizku...poradte prosim ak viete!!! 😝
@amelia17 no ja som to mala uz pred tehu, cez tehu sa to len rapidne zhorsilo. Ja by som si to asi tiez nenechala v tehu operovat,ale ak to neprejde a je to indikovane ako SKT, tak potom nie je o com. Je to jednoduchy zakrok, bez narkozy, umrtvi sa len ruka v zapasti. Aj teraz mi sem tam strpnu ruky, ale to je z tehu., z mojej obezity 12 stupna, obrovskeho brucha, a hlavne je to len strpnutie, nie neznesitelna bolest. Drzim Ti palce, ked porodis, zlepsi sa to, to je jasne 😉
@mima77 uz ich mam...ale v lekarni bol manzel...povedal ,ze som tehotna,ale nevravel kvoli comu to potrebujem...davkovanie mi napisali na krabicku 1x1...myslis,ze to staci???lebo v letaciku je 4x1...ale asi na tie zavaznejsie liecby...
tolkoto tem tu je ohladom trpnutia....
https://www.modrykonik.sk/forum/2-trimester/trpnutie-ruk-v-tehotenstve-je-to-bezne/
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/trpnutie-ruk-a-noh-cim-to-moze-byt-sposobene/
https://www.modrykonik.sk/forum/3-trimester/trpnutie-ruk-a-bolest-v-nich-v-poslednom-trimestri/
https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/trpnutie-ruk-mali-ste-niektora-taketo-problemy/
/https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/strpnute-prsty-a-bolesti-v-zapasti-mate-skusenosti/
https://www.modrykonik.sk/forum/choroby-a-komplikacie/je-normalna-bolest-na-hrudi-a-trpnutie-ruky-v-tehu/
ale co by sme nezakladali nove....naco hladat
@elviska666 - mne zabralo už aj jedna denne - tak skús najprv tak a keď nepomôže, potom daj 2x denne - to uškodiť nemôže - sú to len vitamíny... a teraz mi to pomáha znova.... tak nech sa zadarí! 🙂 veď ty to máš už za pár ako pozerám - budúci týždeň rodíš! tak veľa šťastia a všetko dobré! 🙂
@mima77 no ja si davam 2tablety denne...zatial teda nepomohli... 😒
@amelia17 Porodom tie bolesti mi nezmizli, dokonca sa znasobili a boli vacsie....az pokym som nedokojila...bohuzial po 8. mesiacoch. 😒
Ahoj, mozno si ma pamatas, este na zaciatku som ti pisala o mojich bolestiach ruk v predchadzajucom tehotenstve. No a uz sa ma to opet bude cochvila tykat 😵
Tak kočky radte, ako sa da tomu zabranit pocas tehu, kojenia....lebo na operaciu sa mi veru nebude chciet ist... ☹ Este mam cas len citat 🙂
no dievčatá... nemám dobrú správu... ☹ už mi na tie otrasné bolesti nezaberá absolútne nič...! ani Milgama, ani šumivé Magnézium, ešte chcem skúsiť Kalcium, ale je to stále horšie a horšie...! v noci sa budím na ukrutné bolesti rúk, prstov a ich klbov, ráno potom nie a nie rozhýbať, cez deň strašne trpnu a bolia - nech si dám na to hocičo...! čo je ale zaujímavé - nepuchnú mi vôbec...! tak neberte tú moju radu s Milgamou vôbec vázne.. zabralo to iba na 4 dni úspešne, potom to išlo dole vodou...! tak viac šťastia vám prajem a keď niekto na niečo dobré príde, rýchlo to sem vycapte, nech mi dačo zaberie, lebo inak sa idem zblázniť od neustálej bolesti...! a ešte mám najmenej 7tt do pôrodu vydrzať!!! ☹ 😝 🙄
ahojte, ja som po porode 7 dni... som v nemocnici a strasne trpim, nase krasne dvojicky su uz na svete, ale moje ruky su uplne nulove,, nic necitim, ani toto co pisem....
neviem co bude s nami, nic nam tu nevedia poradit ani neurologovia...
drzte sa a drzte aj nam palce, nech sa nezblaznime
@amelia17 V prvom rade gratulujem k narodeniu dvojiciek . 😵 😵 😵 😵 😵 😵
No a v druhom rade je mi velmi, velmi luto, ze trpis - viem, ako trpis.....tiez som si poplakala uz v nemocnici, fakt sa neda s tym nic robit??? Ani neurologovia ti tam nevedia rady? 😕 Ved to su strasne bolesti, a potom ako si mas uzivat krasne babenka? 😢 😢 😢 😢
ahojte, chcem tu dopovedat moj pribeh so strpnutymi prstami na oboch rukach: vsetci gynekologovia ma pred porodom ubezpecovali, ze to trpnutie hned po porode do 2 dni prejde, lebo ho sposobuju opuchy. Avsak som uz mesiac po porode a trpnutie je stale horsie a horsie. Nakoniec som skoncila u neurologa na vysetreni EMG, kde mi potvrdil, ze ide o tazky stupen syndromu karpalneho tunela... vraj je to zrele na operaciu. Ja mam avsak mesacne dvojciatka a neviem si predstavit ako by som to s nimi zvladala 3 mesiace bez pouzivania jednej rukky. Tak vas chcem poprosit - tie, ktore ste absolvovali operaciu, aby ste napisali ake to bolo - ci sa to da operovat v lokalnej anesteze a ako dlho trva rekonvalescenia. Je tu niekdo komu pomohli masaze, magnetoterapia, rehabilitacia, alebo len obycajne cvicenie? Ja stale verim, ze sa stane zazrak a trpnutie prejde... mozno ide iba o zacviknuty nerv kdesi v chrbtici... diky za pomoc 😝
ahojte spolutrpitelky... som teraz už 4 tyždne po porode a ruky sa mi úspešne vracajú do normálu, hoci mi tiež počas tehotenstva EMG vyšetrenie ukázalo výrazné poškodenie nervov - syndrom karpalneho tunela a hrozilo, že keď po porode neprejde, tak operacia.... no ale sledujem sama na sebe, že to bolo fakt opuchom a hromadením vody v tele, lebo keď som teraz začala piť 1 kávu denne - čo vlastne odvodňuje telo, tak sa mi to zo dňa na den zlepšovalo a teraz mám lavú ruku už uplne v normale a pravú skoro dobre!! tak chcem vás všetky povzbudiť, že samozrejme nie vždy to tak je, ale po porode, ked sa zmenia hormony v tele a ustúpi zavodnenie organizmu aj toto sa výrazne zlepší - nestrácajte nádej! bude to dobré - musí!!! 😀 😅
@amelia17 ahoj neviem či je to ešte aktuálne mne operovali ruku na karpálny a po dvoch týždnoch jak mi vybrali stehy som už mohla robit skoro všetko s rukou robili mi to v marci a teraz už nemám žiadne problémy , tak si idem dať operovať aj druhú ruku
@katula1234 ahojky, ano, je to aktualne... mozes napisat viac o tej operacii? kde ti to operovali, ci v lokalnej anesteze a podobne... ja som uz 3,5 mesiaca po porode, mam stale silny karpalny tunel na oboch rukach a neradia mi zatial operaciu, kedze kojim a potrebujem sa starat naraz o dve deticky... dikes za rady!!!
@amelia17 operovali mi to v lokálnej anesteze trvalo to asi 20 min. a hned nato som mohla ísť domov dostala som lieky od bolesti ale dala som si len 2 krát nebola to žiadna hrozná bolesť mna operovali v Leviciach mám štyri stehy kamošku operovali tiež tu len iny lekár a má 7 stehov takže to asi nerobia všade rovnako, ja som max. spokojná lebo som mala dosť velké bolesťi a aj to trpnutie bolo velmi nepríjemné tak dufam že aj druhá ruka dopadne dobre obednana som 3.5. ja mám tiež dve deti ale už vačšie mne pomáhal aj manžel ten prvy tyžden po operácii bol najťažší nevladala som dvíhať tou rukov ťažke ale inak v pohode
@katula1234 ahoj, dikes za infosky!!! ja budem musiet pockat kym budu deti vacsie, dve malinke babatka by som neobsluzila... mne tvrdila doktorka, ze sa nesmie ruka zatazovat 2 mesiace, takze toho sa hrozim... drzim palce na tu druhu operaciu, nech ti to dobre dopadne!!! potom napis ako bolo... dikes moc... 😀
@amelia17 vďaka🙂 mne moj lekár povedal že tou rukou možem robiť všetko pokym to vládzem no zo začiatku som ťažké nevládala zdvihnuť ale po týždni som už vela vecí zvládla a po dvoch tyždnoch som robila všetko to čo predtym aj detičky si sem tam zdvihnem hoci maju už 4 a 8 rokov, no už ledva čakám operáciu druhej ruky , dnes som mala bez prestania strpnutu ruku a strašne ma bolela teraz je to troška lepšie no nič moc :(
Tak pridávam aj ja svoju skúsenosť, možno to niekomu pomôže: Mne najprv začali tŕpnuť prsty na ruke, hlavne na ľavej. Doktorka tvrdila, že to nič. Ale poslala ma na reumatológiu, kde mi nič nezistili, len to, že mám hypermobilné lakte, takže si mám dávať pozor, ruky nevykrúcať - sánky neťahať, nenosiť ťažké tašky. Potom mi začalo tŕpnuť aj predlaktie a pulzovať mi v lakti. Napríklad keď som šoférovala, tak sa mi zle ohýbali prsty okolo volantu, mala som pocit, že si ich moc necítim. Kamarát neurológ mi vybavil vyšetrenie, asi EEG (?) a zistili mi začínajúci karpál. Ale skúšala som si dávať pozor, nerobila som toľko na počítači, neohýbala som tie lakte a potom to prešlo.
Ale minulý rok mi z ničoho nič začala tŕpnuť celá ruka - rameno od hora až dole a v prstoch som cítila mravčenie. Vyzerá to akože nič, ale vy, čo ste to zažili, tak viete, aké je to nepríjemné. Nemohla som spať, lebo ruka mi vždy stŕpla tak nepríjemne, že som sa zobudila. Postupne mi začala vystreľovať do ruky taká pálivéá bolesť. Tak som šla k lekárke, tá ma poslala na RTG: krčná chrbtica. A odtiaľ ma poslali na rehabiltácie. Tie mi pomohli - mala som UZV, elektriku do lakťa, potom masáže krčnej chrbtice a hlavne mi ukázali správne držanie tela a cviky na uvoľnenie krčnej chrbtice. Väčšina žien má totiž tendenciu predsúvať hlavu dopredu a byť celkovo zhrbená - taká tá úľavová poloha. To je celkom nanič, lebo potom sa vysunie celé ťažisko a vznikajú tie deformácie chrbtice a stavce postupne stláčajú nervy, ak to zostáva v takejto polohe. Všimnite si chlapov, ako chodia vzpriamene. A všimnite si ženy, ako predsúvajú hlavu dopredu. Toto mi po 2 mesiacoch pomohlo, a snažím sa dávať si pozor a cvičiť tie cviky. A napríklad ma prestala aj bolievať hlava, zrejme to bolo tiež z toho. Vraj to má tendenciu sa vracať, ak poloha zostáva nesprávna, ale ja už nechcem!
Ja som obišla neurológa, vraj to nebolo potrebné, ale možno by vám pomohlo aj vyšetrenie u neurológa. Každopádne ai najdôležitejšie je to správne držanie tela. A to je celkom iné, ako si predstavujeme.
@amelia17 ano kojim ako žeravá! 😀 strašného hladoša mám... 🙂 inak už mi to prešlo úplne - aj tá pravá ruka... už som sa dočkala dňa, kedy som si vychutnávala aké to je, keď ruky vôbec nebolia a netrpnu - teda mám v nich úplne normálnu citlivosť...! teraz pre zmenu aby nuda nebola - na lavom zápesti mi navrela taká hrča a hrozne bolí - ale rátam že z presilenia... tak si zvykám zasa na to! ale to je nič v porovnaní s tou hroznou bolesťou rúk čo som mala...!! 😅
Babule, podľa mňa, ak by vás to tŕpnutie a bolesť stále trápilo, tak keď dokojíte, tak si dajte predpísať tie rehabiltácie. NIekedy nestačí len doma cvičiť, ale treba najprv najprv ultrazvuk a elektrinu - ono to očividne uvoľní chrbticu a stuhnuté oblasti. A potom masáže, to tiež robia na rehabiltáciach a prepláca to poisťovňa, a až potom cvičte, keď je to vlastne pouvoľnované. Celé to trvalo asi 2 mesiace, dalo sa aj predĺžiť, a netreba sa ponáhľať, ten efekt príde často až po niekoľkých týždňoch. Ja som mala základné rehabiltácie 3 týždne, potom mi navrhli pokračovať s masážami a ešte s takým akýmsi červeným svetlom, niečo ako Bioptron, ale nebolo to ono. Tak som pokračovala ešte 3 týždne a dobre som urobila. Je to síce náročné na organizáciu, či už popri práci alebo ak máte doma malinké, ale fakt to stojí za to. Ten pocit úľavy, keď som si po troch mesiacoch uvedomila, že sa v noci vyspím aj bez veralu a už ma rameno nebolí ani netŕpne, to bolo fakt úžasné.
Mne na rehabiltáciach doktorka povedala, že vraj každý pacient má na rehabiltácie nárok každých 6 mesiacov, vraj to poisťovňa prepláca.
ja som už po operácii aj druhej ruky, štvrtok ma operovali trošku ma to pobolieva no nie je to nič oproti tomu aké to bolo pred operáciou 🙂
Ak sa s tým v tehotenstve nedá nič robiť, ako povedal pán dr., možno by aspoň na noc pomohlo, keby lekár predpísal dlahy, ktoré sa robia na mieru a znehybnia ruky v určitej polohe. Aspoň mne to v noci dosť pomáhalo. Ja som ovšem mala tento syndróm už niekoľko rokov, 3x mi robili obstrek, ktorý pomohol asi na 1 rok a nakoniec som musela ísť s oboma rukami na operáciu. Ale, ak to po pôrode pominiem, zatiaľ by možno pomohli tie dlahy, aby ste sa aspoň v noci vyspali.
@tessinka
tu nehovoríme o krčnej chrbtici, ale o syndróme karpálneho tunelu, to je tunel okolo nervu na zápästí a syndróm karpálneho tunelu znamená, že tento tunel okolo nervu sa pomaly ale iste upcháva a tlačí na nerv. Čo znamená, že nerv nevyživuje danú oblasť (v tomto prípade prsty na rukách) a z toho je to neustále a čím ďalej, tým viac sa zhoršujúce tŕpnutie a pálenie. Na to žiadne rehabilitácie nepomôžu.
Mne potvrdili asi pred siedmimi rokmi na neurológii začínajúci karpál, a vtedy som ešte problémy s krčnou chrbticou nemala. Vtedy som veľa robila s počítačom. Ale do ramena mi to začalo vystreľovať pred 2 rokmi, a vtedy mi už na RTG zistili problémy s krčnou chrbticou. Možno ide o dve rôzne veci - ja nie som lekár, neviem to posúdiť. Mne každopádne tie rehabilitácie pomohli, a to značne, dosť sa mi uľavilo nielen v ramene, ale aj pokiaľ ide o prsty na ruke.
@tessinka mozem sa spytat ake cviky si cvicila? chodila si len na rehabilitaciu alebo si aj doma cvicila? mne sa zacali priznaky asi pred mesiacom a zacina sa mi to zhorsovat - tiez teraz vela robim v zahrade tak si ruky neoddychnu.
brala si tiez nejake vitaminy - B6 a horcik?
vdaka
Dobre ranko maminky. Hadam niekomu pomozem. Z ebay som si objednala specialny obvaz s dlahou urceny na syndrome karpalneho tunela a mozem povedat, ze som okrem pravidelnej dochadzky na WC🙂 spala skoro celu noc bez bolesti ruk. Prsty sice trpli, ale nerusilo to spanok tak, ako predtym neskutocna lamava bolest vychadzajuca az po ramena. Na ebay sa to vola WRIST SUPPORT BRACE SPLINT FOR CARPAL TUNNEL. Dufam, ze takto niekomu pomozem. Sice som s tym spala len prvu noc, ale rozdiel v kvalite spanku je viditelny. Tak drzim prsteky. S pozdravom

@elviska666 ano, je to možné brať aj počas tehotenstva a aj počas kojenia... to sú vlastne len vitamíny a v dávke, ktorá nemôže uškodiť... dnes v noci ma ruky začali zasa trochu viac pobolievať, tak neviem čím to bude - ale asi aj počasie urobí svoje - celý deň mi blbli, ale bolo to ovela lepšie než bez tých vitamínov... 🙂 tak sa len modlím nech sa to nezhorší...! držte sa dievčatá - táto bolesť rúk je riadne bolavá...!