icon

Svrbenie kože v druhom trimestri. Je to cholestáza?

18. aug 2025

Ahojte. Som 21+1 a dnes ráno ma začala svrbiet koža.. cítim aj brucho, ruky a aj nohy. Môže ísť o tu cholestazu aj takto skoro? Ak áno, je vôbec šanca sa dôjdem aspoň k nejakému 33-34 týždňu? Všade čítam že to mali ženy tesne pred pôrodom :( a nie takto skoro.. nechápem čo to môže byť. Zajtra ráno budem volať na gynekologiu ak to neprejde..

reela
18. aug 2025

@anonym_autor Nemusi nutne. Mna tiez svrbelo, ruky, nohy, ziadna cholestaza sa nepotvrdila a o tyzden a pol to aj same preslo. Podla mna to bolo zo stresov.

autor
18. aug 2025
@reela

@anonym_autor Nemusi nutne. Mna tiez svrbelo, ruky, nohy, ziadna cholestaza sa nepotvrdila a o tyzden a pol to aj same preslo. Podla mna to bolo zo stresov.

@reela ďakujem za odpoved.. volala som na gynekologiu že mám prísť raní na krv a ak by sa to veľmi zhoršilo tak rovno na pohotovosť… mám strašný strach

reela
18. aug 2025

@anonym_autor no vyborne, si sikovna, dokonca si si aj vybavila rano krv. Vysledky budu velmi skoro, takze urcite sa nic nezanedba a cholestaza sa vie medicinsky riesit

autor
18. aug 2025
@reela

@anonym_autor no vyborne, si sikovna, dokonca si si aj vybavila rano krv. Vysledky budu velmi skoro, takze urcite sa nic nezanedba a cholestaza sa vie medicinsky riesit

@reela ďakujem za povzbudenie.. áno čítala som že sú nejaké 2 lieky ktoré predpisujú.. sestrička povedala že poobede budú výsledky tak dufsm že sa to nepotvrdí a bude to len nejaká alergia. Lebo všade čítam že hlavne svrbia dlane a chodila a to mna zas nie. Ja to skôr mám na lýtkach členky stehná.. úplne iné časti no

reela
18. aug 2025

@anonym_autor drzim palce

kiki68
18. aug 2025

Spravia odbery a uvidia.

autor
18. aug 2025
@kiki68

Spravia odbery a uvidia.

@kiki68 áno asi už nič iné neostáva len počkať na výsledky..

autor
19. aug 2025

Tak výsledky pečeňových testov sú vporiadku takze nevieme čo to je.. ale teda žlčové kyseliny mi nerobili.. ale odporucili dermatologicke vyšetrenie

lenkakravcova
19. aug 2025
@anonym_autor

@reela ďakujem za odpoved.. volala som na gynekologiu že mám prísť raní na krv a ak by sa to veľmi zhoršilo tak rovno na pohotovosť… mám strašný strach

@anonym_autor ahoj, ja som to takto mala. A sú to kŕčové žily začínajúce. Mne sa potom o pár týždňov urobili aj viditeľné. Aj na maternici, aj na nohách a ešte na slabinách a vonkajších rodidlach.

Svrbela ma pokožka. Hlavne nohy a brucho. Neskôr aj ruky. A viac večer.

autor
19. aug 2025
@lenkakravcova

@anonym_autor ahoj, ja som to takto mala. A sú to kŕčové žily začínajúce. Mne sa potom o pár týždňov urobili aj viditeľné. Aj na maternici, aj na nohách a ešte na slabinách a vonkajších rodidlach.

Svrbela ma pokožka. Hlavne nohy a brucho. Neskôr aj ruky. A viac večer.

@lenkakravcova ďakujem za odpoved. Áno aj ja som to večer hlavne cítila aspoň včera tak. A prešlo to potom? Pripadne si si na to niečo dala?

lenkakravcova
19. aug 2025
@anonym_autor

@lenkakravcova ďakujem za odpoved. Áno aj ja som to večer hlavne cítila aspoň včera tak. A prešlo to potom? Pripadne si si na to niečo dala?

@anonym_autor predpísala mi dr nejaké lieky s obsahom triesloviny Detralex. Flexios som užívala. To je to isté len lacnejšie. A nezmizli to. Zhoršovalo sa to až do pôrodu. Vtedy mi bolo už na konci od 8.mes tie kŕčové žily aj strašne vidno všade a svrbelo to čím ďalej tým horšie. A po pôrode to zmizlo do konca šestonedelia.

lenkakravcova
19. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vieš čo, ja som si najprv myslela, či to nie je niečo s pečeňou. Robila mi testy, nič. Potom čo nie obličky, tak som bola na vyšetrenie na ultrazvuk a tiež v poriadku. No a potom už sa mi začali robiť tie žily, tak keď to začalo byť vidno, už to bolo jasné.

Pomáhalo mi, keď som pila veľa vody a nohy nore čo najdlhšie počas dňa. Keďže ja som ich mala aj na maternici z tak som sa snažila mať hore od brucha - čiže vyložiť nohy alebo ležať častejšie.

Inak to svrbelo hrozne. Ako keby som mala dostipane nohy komármi, celý povrch kože. Aj na zadku na stehnách 😄

Takže povedz to doktorke, asi ti predpíše tie lieky hneď keď sa ti tie žily zjavia. S môže za to tehotenstvo, ako plod tlačí krv dole tak tie žily povoľujú. Je to blbé ale nič dokopy s tým neurobíš okrem toho že sa snažiť mať nohy hore, možno schladiť zimou vodou. Vidíš ešte toto: žiadne horúce kúpele. Tie to zhoršujú. Vo vani sa osprchovať studenou vodou a von. 😃