Tehotenstvo a antidepresíva
Ahojte mamičky.Potrebovala by som radu ohľadne tehotenstva a antidepresív..som liečená tretí rok,beriem cipralex,coaxil a lexaurin..Zistila som,že som tehotná,až keď som už v treťom mesiaci (normálne som mala menzes)..bolo to veľké prekvapenie a jediné šťastie je v tom,že som už predtým začala pomaly vyraďovať lieky,resp.znižovať si dávky,lebo som sa cítila dobre..Takže vlastne v období,keď som už bola tehotná,nebrala som vôbec coaxil.Lenže brala som cipralex 10mg-jednu tabletu každé ráno,plus pol tbl.lexaurinu ráno a niekedy aj večer.Mojej gynekologičke som povedala o cipralexe,ten mi dokonca schválila-aj keď ho už beriem len ob deň,v tom strese som ale zabudla povedať o lexaurine a ešte som asi tri krát za tie tri mesiace zobrala aj ibalgin-robili mi zuby..Samozrejme to lekárke všetko poviem,ale aj tak mám strach a do najbližšej kontroly mám tri týždne,tak sa chcem opýtať,či má s tým niekto skúsenosť,alebo niekoho takého pozná,lebo mám strach,či je dieťa ok..Doktorka povedala,že je vitálne a pekné na svoj "vek",ale predsa,nemôže byť poškodené z toho lex??? ďakujem za odpovede!!!
@bibinkaja ahoj, ako to ide?
pocuvaj, mozes dostat epiduralku aj ked uzivas nejake lieky? nezistovala si to este? ci nechces epiduralku ?
ja zvazujem tiez nasadenie liekov znovu, bojim sa aby to neprepuklo teraz na konci vo svojej plnej krase🙂 len sa obavam, aby tam neboli nejake kontraindikacie pri porode.
@kiki75 Ahoj.. k tomu som sa ešte nedopracovala..ale hádam s tým nebude žiadny problém.. ak budem rodiť prirodzene tak určite chcem epidurál.. musím si aj na nete pozrieť, či sa o tom niečo nepíše.. a potom sa poradiť s doktorom.. no ja som si myslela, že to vydržím bez liekov...ale práve vtedy keď som sa mala najviac tešiť.. že malinký je aktívny..kopká si v brušku..je som prežívala hrozné dni..a teraz?? nedá sa to porovnať.. ak máš takýto problém.. a nebudeš si s tým dokázať pomôcť sama..tak sa určite obráť na svojho lekára a poraď sa s ním.. mne aj gynekologička povedala..že ak mám takéto problémy..tak si mám dať nasadiť lieky.. lebo netrpím len ja ..ale aj malinký.. včera sme boli na vyšetreniach aj 3D ultrazvuku..malinký je v poriadku.. všetky vyšetrenia dopadli dobre.. takže sa teším..a dúfam, že tie posledné týždne rýchlo ubehnú..nech ho už máme doma a tešíme sa z neho 🙂 ..držím ti prsty 🙂
@bibinkaja dakujem, neviem co je lepsie, ale ja by som chcela aj dojcit. takze preto som sa snazila vysadit lieky, aby po porode aspon s tymto som nemala problemy a rovno aby som mohla dojcit. to viem ze pri tehotenstve to az tak nevadi, ale pri dojceni mi lekarka dala take vyjadrenie na papieri, ze neodporuca sa dojcit.......
k epiduralke to inac naozaj nevadi, prave som bola v nemocnici na anesteziologii pre papier k EPI. a tam som tiez uviedla, ze uzivam take lieky (aj ked nie, ale pre istotu, bohvie co bude dovtedy) a lekar mi to v pohode podpisal, ze nie su kontraindikacie. 🙂
@kiki75 no .. ja sa ešte len chystám k anestezilógovi..tak si ma potešila, že s týmto nebude žiadny problém.. a čo sa týka dojčenia...tak presne kvôli tomu..som sa dlhú dobu snažila nejak ten môj problém zvládnuť sama.. pretože som veľmi chcela dojčiť.. no nedalo sa to.. a museli sme pristúpiť k takémuto riešeniu.. veľmi ma to trápilo..ale čo som si pozerala na nete..tak je možnosť ako dojčiť.. vraj sú lieky, ktoré neprechádzajú do mlieka..ale tomu sa mi veľmi nechce veriť.. a tiež jedna mamička písala o tom, že brala AD .. a vždy predtým ako ich užila..nakojila bábo ..potom si mlieko odsala a vzala tabletku.. tak neviem.. každopádne každá rada od mamičky s AD by pomohla 🙂
neviem, neviem, lebo psychiatricka dala take vyjadrenie, ze "mame skusenosti uz aj pri laktacii, ale osobne sa priklanam k skupine ktora pri uzivani Ad nedojci" takze ona neodporuca....ale vraj v )Amerike je to bezne.....
tiez moja gynekologicka povedala, ze pri nizkych davkach sa bezne dojci,,,,,🙂 tak teraz bud mudra z toho.....🙂
no tak to je dilema 🙂 ja beriem len polovičné dávky AD.. takže neviem.. no aj moja psychiatrička mi povedala, že mala pacientky, ktoré kojili..gynekologička.. že by som kojiť nemala.. takže ani tak..ani tak..každopádne budem čakať na vyjadrenie doktorov..keď to už na mňa príde.. už mám poradňu každý týždeň..tak hádam budem múdrejšia... 🙂
@camilla_1 Ahoj Camillka, rada by som sa spýtala, aké AD si brala / berieš. Ja mám Alventu 37,5mg/1xdenne, plánumeme bábo a rada by som vedela, čo Ti na AD hovoril gynekológ, či to nemalo vplyv na dieťatko, či si nebola rozhodená z liekov a zároveň z hormónov, ktoré v tehu nastupujú "do úradu". 🙂
Ak môžeš, napíš mi prosím, ďakujem.
Zuzana.
ahojte baby! precitala som si vase komentare a trosku sa mi ulavilo 🙂 Ja uz som matkou dvoch synov( 15 a 12 r.) a velmi tuzime s muzom po dcerke aj ked viem ze by to mohol byt aj treti chlapec .Ale uz asi 7 rokov uzivam Arketis -paroxetin mam z niecoho strach a bojim sa ze by to mohol byt problem v tehotenstve . Bala by som sa ho vysadit (uz som to skusila aj na 3 mesiace) ale vzdy som ho musela znova zacat uzivat . Poradte mi prosim mam sa ist porozpravat zo svojim psychiatrom a aj s gynekologom ?? ak ma volaktora skusenosti s tymto liekom napiste mi prosim !!! dakujem 🙂
Som velmi rada,ze som na vas narazila. Uz asi 10 rokov beriem AD. Bolo obdobie ked som AD nemusela brat vobec.Ale dnes som v situacii ked beriem 150 mg Alventu a 0,5mg neurolu. A chcem babatko..ale neviem si predstavit,ze by som bola pocas tehotenstva bez AD. Snazim sa zo vsetkych sil.Mam mnozstvo aktivit..ale svoje "stavy" aj tak nemam pod kontrolou.Pridu. Mavam aj PMS.Cize velmi reagujem na hormonalnu zmenu. O mojich problemoch nik nevie. Len ja a moj lekar. Partner obmedzene...mam strach,ze by to nepochopil.
@anchesamun ahoj, aj ja beriem Alventu, 75 mg, 2x denne, cize sme na tom rovnako. S manzelom sa snazime otehotniet, zatial nic. Doktor vravel, ze tu Alventu by stacilo znizit na polovicu, ze to potom bude nizka davka, ktora by nemala babatku uskodit. Ale prve tri mesiace vraj treba vydrzat bez AD. Co sa tyka kojenia, to neviem. O tom som sa s nim este nebavila.
No neviem, ci to zvladnem. To znizenie, myslim ze ano, ale bojim sa tych prvych mesiacov. Teraz som psychicky v pohode, odhodlana, kludna, no nechcem aby si mi potom po vysadeni tie stavy opat vratili....
Tiez mavam PMS a dokonca na sebe vnimam prudke zmeny pocasia. my citlive osobky to mame v zivote asi tazsie.... No verim, ze tehotenstvo zvladneme, urcite existuje kopa mamiciek, ktore boli na tom horsie ako my a zvladli to. Tak si drzme palce :o)
@anchesamun A este co sa tyka toho, ze tvoj partner o tom velmi nevie... Myslim, ze sa nemusis obavat, depresiu ma v dnesnej dobe takmer kazdy 3 clovek, je to dan dnesnej uponahlanej doby, my za to nemozeme. Verim, ze ta pochopi a bude ta drzat nad vodou. Ja som to svojmu manzelovi povedala uz po roku od nasho zoznamenia. Mnoho krat je mi oporou, nikdy mi nic, co sa tyka tychto veci nevycital, tak sa neboj, povedz mu to a urcite sa ti uľaví :o)
Ahojte potrebujem radu chcem otehotniet ale beriem antidepresiva rad denne aliceu,neviem si predstavit ze ich vysadim nechcem mat tie stavy zase mam panicku poruchu:( viete mi dat radu ako to zvladnem v tehotenstve ,neuskodim babätku ? Dakujem
Ahojky,chcem sa opytat,je bezpecne ak zena chce otehotniet a partner berie antidepresiva,aj ked len v malych davkach?
baby pls odpiste mi ako ste to poriesili tie lieky pocas tehu a ci je vsetko ok? ja sa liecim na nespavost dva roky a uzkosti z toho a strasne tuzim po druhom babetku dakujeemmmm
@silvika99 Silvi, ja som skoro rok nemohla otehotniet, vsemozne sme sa snazili. Potom som v septembri ochorela na panicku poruchu a beriem ad. Prestali sme sa s muzom snazit, davali sme aj pozor, no zda sa, ze sa nam presne na Stedry den podarilo splodit babatko. Som sice vystrasena, bojim sa vysadit lieky, lebo mi je teraz super. Cize asi sa rozhodnem pre ad aj pocas tehu, odporucila mi to aj gyn., psychiatricka suhlasila, skusime znizit davku a v poslednom trimestri vysadit. Ale bojim sa, no...
Baby poraďte. Som tehotná, no zistila som to po prvom mesiaci. Lieky ako rispen, elicea a rupafin na alergiu som hneď vysadila. TedaAD cka postupne ako doktorka povedala, že menej uskodim pomalým vysadenim. No lenže môj stav je hrozný, som podráždená, ospala všetko má z nervózni a ešte do toho nevoľnosť. Ja sa asi bez ad zbláznim, čo ste vy robili?
@camilla_1 ahoj. Odkiaľ si ? A ku komu si chofila ? 🙂
@nikolca Ahoj máš skúsenosť s AD počas tehotenstva ? Skadiaľ prosím si ?
@anchesamun Ak sem ešte chodíš len sa chcem spýtať ako si tieto stavy zvládla ... Brala si neurol počas tehotenstva? A v akých dávkach
@camilla_1 ahoj co je to ten AD
@semancikova antidepresíva

@bibinkaja no supeeer, vela vela stasticka prajem. Vsetko bude dobre, slubujem)))). Papapa