icon

Tehotenstvo a delta variant

ritta86
4. sep 2021

Ahojte, prekonala niektora z vas uz covid 19 v tehotenstve pri delta variante? Zaujimalo by ma ako ste to zvladli. Ci je to naozaj take nebezpecne pre tehotne. Som tehotna a nezaockovana, pred ochorenim aj vakcinou mam velky respekt. Preto hy som rada vedela, ako zvladaju tehotne zeny ochorenie. Prosim nepiste mi co ste citali, rada by som si precitala priamu skusenost, zien co covid prekonali v tehotentsve. Dakujem

Strana
z2
ritta86
autor
8. sep 2021

@cecilia29 Cecilia, neviem najst tu skupinu, co si pisala, vies presny nazov ? Ja sa moc neorientujem na MK, som tu hlavne kvoli bazaru, az tak casto sa nezapajam do diskusii, takze sa tu velmi nevyznam. Nasla som zoznam skupin, ale ked dam vyhladavat, nic mi nenajde, ci je to v ramci skupiny o dobrovolnom ockovani ? Diiiiiik

cecilia29
8. sep 2021

@ritta86 to je FB

cecilia29
8. sep 2021

@ritta86 https://assets.researchsquare.com/files/rs-6152... tu je štúdia ohľadom oči , link mam z toho príspevku na FB , po pravde som ju nečítala lebo skôr boli pre mňa dôležité informácie kojenie verzus kovid a ockovanie

ibrunova
8. sep 2021

@ritta86 Kamoškina dcéra chytila covid v 29. týždni, do týždňa porodila. Bolo to tento rok v apríli, neviem, aký tu bol vtedy variant.

ritta86
autor
8. sep 2021

@cecilia29 Hej prave som si precitala a presne som si aj myslela, ze bola zena nakazena v prvom trimestri, vtedy je nebezpecny hociaky virus, ostatne zeny nakazene v prvom trimestri zo studie porodili zdrave deti. Mne sa narodil syn s rozstepom, cely cas som bola zdrava, dcera mala v prvom trimestri kiahne, vsade mi povedali, ze to moze a nemusi byt z toho. Rovnako aj malformacia ocka mohla a nemusela byt z toho. Pri takychto vyvojovych vadach zohrava ulohu vzdy viacero faktorov a nie len jeden. Viem o tom vela vela vela, ver mi. Moj syn ma taky rozstep tvare, aky je len jediny na SVK, takze mam nastudovane zhora zdola. Odbornici mi povedali, ze aj chripka moze zavazit, aj ine virusove ochorenie. Takze v tomto pripade ta studia opat nic nedokazuje, z jednej zeny sa nic neda brat ako fakt.

In addition, the son of a woman with early gestation COVID-19 has an eye malformation similar to those observed after maternal rubella in the first trimester of pregnancy, an issue to be put up for discussion in the scientific community.

Cize malformacia podobna aku moze sposobit aj rubeola, alebo ine virusove ochorenie. NO v provom trimestri byt chory je vzdy riziko. A presne sa dalej pise v studii, ze tam vzdy posobi viac ako jeden faktor. Takze suvis medzi covid a malformaciou oka vobec nie je isty, to by sa muselo opakovane stat niekolko krat. Zatial to mozu byt take dohady, ako ze moj syn ma rozstep sposobeny kiahnami, ktore mala dcera. Takze taky vzdusny zamok - moznost, ktoru ti pri tom konkretnom dietati uz nikto ani nepotrvdi ani nevyvrati.

A presne o tomto hovorim, laik si precita vedecky clanok a vyberie si z toho tuto jednu cast a siri to dalej. Pritom to z tej studie vobec nevyplyva, a covid mohol byt len jeden z tych slabsich faktorov, ktory k malformacii prispel. Ak by bol jedinym malo by poskodene oko aj tych zvysnych 8 deti, ktorych matky boli infikovane do 12tt. Treba citat pozorne a nevytrhavat z kontextu. (teraz nehovorim, ze ty vytrhavas, ale napisala si v predoslej komunikacii ako fakt, a ta stdudia v podstate vobec nepotvrdila, len o tom pisu, ze sa to bude dalej skumat)
Necitala som dokonca musim bezat pre syna, ale urcite si docitam, zaujimava studia, dakujem za sharing a presmerovanie na skupinu.

ritta86
autor
8. sep 2021

@ibrunova ano o to tomto viem, ze covid moze sposobit predcasny porod. Tiez to nie je pravidlo ale riziko tam je. Snad sa im dari dobre.

ibrunova
8. sep 2021

@ritta86 trochu sa potrápili, aj nejaké zákroky boli nutné, ale už je to našťastie všetko v poriadku , Ale ty sa tým zbytočne netráp, všetko bude v poriadku.

cecilia29
8. sep 2021

@ritta86 ja som napísala že som to nečítala a len som preposlala link. Osobne by som zrejme na očkovanie v tehu nešla ale z kovidu by som mala riadne bobky keďže má celkom vystrašil -3 mesiace po prekonaní som rovnako ako aj moj otec dostali žilovu trombozu . Ja len povrchovejsia žila, otec hlbokozilovu . Ostali mi bolesti kĺbov a dlhodobá strata čuchu. Plánujeme ešte deti tak som sa dala teraz v lete zaočkovať.Ano súhlasím že každý vírus môže v 1. Trimestri byť nebezpečný. Preto je určite lepšie byť zaočkovany ešte pred pôrodom.

ritta86
autor
8. sep 2021

@cecilia29 ano viem, neboj, vobec na teba nijako neutocim. 🙂 Ono cez ten text to moze vyzniet vselijak 🙂 ale ja mam rada mierumilovnu racionalnu diskusiu. Je to zaujimava studia, ale aj celkom pozitivna lebo sa v nej spomina, ze nejake komplikacie alebo nasledky prekonania covidu v tehu su velmi zriedkave. Spomina sa tam tento defekt a prenos infekcie na dieta v tretom trimestri. Pravdaze v prvom trimestri mat covid je riziko. Hocico tazsie virusove, a teda clovek ma niekedy aj smolu. Ono veci su tak ako maju byt, ja to tak beriem 🙂

Ja ta uplne chapem, mas zlu skusnost, ja by som sa tiez dala zaockovat nebyt tehu. Verim, ze sa vam s otcom polepsi a drzim velmi palce na dalsie tehotenstvo 🙂 kiezby ta korona postupne nejako vypadla z nasich zivotov. Uvidime co prinesie buducnost.Zatial ti prajem vela zdravia 🙂

ritta86
autor
8. sep 2021

@ibrunova No ja som teraz 25 tt tak dufam, ze ma to nechyti 🙏 niekde. Deti mam v skole, skolke, uz je to v Bozich rukach. Ak to oni nedonesu tak ja si davam megapozor, a manzel robi z domu. Drzime si palce damy, vsetkym vela zdravia!

ibrunova
8. sep 2021

@ritta86 💕💕💕

schnauzee
25. okt 2021

@ritta86 Ahoj, zaujimalo by ma, ci si sa dozvedela nejake novinky. Som tiez tehotna a neockovana, lebo ockovanie mi nebolo doporucene skrz moje mnohe reakcie aj na liekya prisady v nich a plus pre nejake dalsie drobnosti. No pred covidom mam respekt a snazim sa chranit ako sa da. Teraz mam vsak doma syna, ktorý bol najprv v karantene zo skoly pre pozitivneho spoluziaka a vcera mu vysiel aj pozitivny domaci ag test. Velmi som sa chcela tomuto scenaru vyhnut :/ snazim sa mysliet pozitivne, ale clovek ma predsa len aj obavy. Tak si zistujem co najviac info. Aj co mozem pre seba urobit este navyse..

ritta86
autor
25. okt 2021

@schnauzee Ahoj Urcite si okamzite hned nasad respirator a snaz sa od syna izolovat. Ak mas moznost sa niekam odstahovat a byt v karantene, tak ja by som to tak urobila. Ak je bezpriznakovy, tak ta vobec nemusel ani nemusi nakazit. Ak nemas kam ist, tak treba aj doma co najviac sa izolovat nosit respirator,vetrat. Viem o vela ludoch co sa doma nenakazili, hlavne ked nakazeny bol bezpriznakovy. Urcite si daj dvojnasobne davky vitaminu D C aj Zinok. Ako vela vela hladam informacie. Vela zien prekona deltu ako lahku nadchu alebo aj bezpriznakovo, ale su aj zeny co maju tazsi priebeh, je to naozaj loteria. Takze viac ti neviem povedat. Nam sa to nejakym zazrakom este stale vyhyba, ale moze to prist kazdy den. Drzim velmi palce, kludne daj vediet ako to u vas doma prebieha. A hlavne ziaden stres, vacsina ludi to naozaj prekona s lahkym priebehom a aj vacsina tehotnych aj ked media strasia, to percento je nizke aj ked vyssie ako pre netehotne zeny, ale stale relativne nizke. Tak treba verit v co najlepsi priebeh, resp. ze sa vobec nenakazis. Drzim velmi palce, pozitivne myslenie, preventivne vela oddychovat, nenamahat sa, a ak fakt mas kam, tak chod prec z domu, nech je s nim manzel, vobec si sa nemusela este nakazit.

verahanko
1. nov 2021

@schnauzee Ahoj, ako si na tom? Ja momentalne hľadám info, narazila som na túto diskusiu. Dcera doniesla zo školy covid, ostala pozitivna, môj pcr test bol negativny, ale včera som si urobila ag test, lebo až od včera sa cítim zle, chripkovito, a bol pozitivny. Som v 23.tyzdni, očkovaná a teda reálne si neviem predstaviť, že nie som. Negativny pcr som mala na 6ty den od dcerinych prvych priznakov a pozitivny ag na 11ty deň od jej 1.priznakov a na 5ty deň, od kedy začala kychat.

schnauzee
1. nov 2021

@verahanko ahoj, no zaujimave veci pises.. a okrem dcery si nebola s nikym v kontakte? Lebo toto potom nesedi presne s tym, ze na 5. den ak je test negativny, tak je vsetko ok :/
U nas je to zatial fajn, minulu nedelu mal syn prve priznaky, a to bolest hlavy, kedze bol v karantene kvoli pozitivnemu spoluziakovi, spravila som mu opat ag test a bol pozitivny (doma bol od stredy, robila som test aj vtedy a bol negativny). V pondelok rano som test zopakovala, bol opat pozitivny, testovacia carka nabehla hned za par sekund. Hlava ho sice uz nebolela, ale oci a za ocami. Hladala som tiez vtedy info a tak, lebo som tehotna, 18tt a proste clovek ma obavy. Aj tu @ritta86 aj dalsi, s ktorymi som sa bavila, mi odporucili snazit sa co najviac izolovat. Podarilo sa mi dohodnut sa exmanzelom, jeho otcom, ze ho vezme k sebe, tak,e ten pondelok poobede siel k nemu, po praci. Dovtedy som sa pri nom snazila mat respirator, ked sme boli v jednej miestnosti, inak bol hlavne v detskej izbe, jednak mal aj distancne vyucovanie, jednak sa tam potom aj pohral a tak.. ale neviem si predstavit, ze by sme takto fungovali.. som rada, ze mohol ist k otcovi. On je ockovany a mensie riziko, ako pri tehotnej. Vsade som furt vetrala vtedy a ked odisiel, tak som vydezinfikovala klucky, wc a tak. No a len sme cakali, co bude. Na 6. den som dostala termin na pcr, to bola sobota, vcera mi dosiel vysledok - negativny. Terajsi manzel to iste. Tak sme sa tesili, ze nas to predsa len minulo. Syn v ten pondelok mal potom aj zvysenu teplotu, to iste aj na dalsi den, aj tie oci, ale postupne preslo a uz je asi 5ty den bez priznakov, podla toho, co mi referuju. Karantena (10 dni od prvych priznakov) mu konci ale az 3.11. Zajtra by uz mal prist ku mne, ex ma ist do prace uz a kedze syn je bez priznakov uz dlhsie, dufam, ze je to uz bezpecne. Teraz si mi vsak dala mensieho chrobaka do hlavy, hm..

vanda323
1. nov 2021

@ritta86 Ahoj, ja som nedávno prekonala Covid. Som v 23 tt tehotenstva. A keď.pusem nedávno tak týždeň do zadu. Bola som aj v nemocnici kvôli zvracaniu. Proste lekárka mi vysvetlila že niekomu Covid udrie na hlavu, niekomu na srdce, niekomu na pľúca a niekomu na tráviaci trakt. Mne na trávenie udrelo. Hnačky, zvracanie....v nemocke.ma.dali do kopy. Čo ale bolo asi najhoršie bola psych. Proste som si už namyslala asi úplne všetko. A ešte mala som dosť vysoký pulz. Potom to vďaka Bohu 🙏 proste prestalo, teraz je už normálny. Držím ti palce, moja rada znie zachovaj kľud. A ak sa ti niečo nezdá smer covid oddelenie vo vašom meste

ritta86
autor
1. nov 2021

@vanda323 ahoj, ano viem sledovala som ze mas, a uz si v pohode ? No ja sa zacinam bat, ja som 32 tt a stale nas to obchadza zazracne, len cim neskor tym horsie :( rozmyslam ze zacnem doma nosit respirator😀 a decka co vas nakazili mali priznaky ? Ci boli bezpriznakove ? Len sa nato prislo testom ? Lebo zatial co porozujem tak sa ten covid naozaj prenasa vylozene kontaktom s clovekom co ma priznaky aspon sopel kychanie a pod…

ritta86
autor
1. nov 2021

@schnauzee super tesim sa, ze sa ti podarilo tomu vyhnut. Moja mama chytila covid od kolegyne obe plne zaockovane, a otec sa od nej potom izoloval nosil respirator ( mala symptomaticky priebeh) a nenakazil sa. Osobne si myslim, ze take super infecne ako to prezentuju to nie je, aj v skole sa vacsinou nakazi jeden dvaja od pozitivneho a nie 10 dalsich ludi. Aspon co vidim u nas v skole. Ja dufam, ze to nejako doklepeme 🙏. Ale mam strach. Situacia je hrozna momentalne :( tak drzime si palce, vela zdravia prajem 🙂

vanda323
1. nov 2021

@ritta86 Ahoj, áno už som vďaka Bohu 🙏 ok.
Dcérka mala príznaky 40- tka teplota kašeľ. Syn sa nenakazil, ani manžel a ten spal somnou v postelí. Vôbec sa odomna neťahal alebo tak....Ja ani neviem čo ti poradiť, akože na mňa to malo skôr zlý psych. Dopad . Veľa spravia aj médiá a to čo čítaš na internete. Ja odporúčam necitat nič. Mňa to položilo

verahanko
2. nov 2021

@schnauzee ďakujem krásne za odpoveď, podľa mňa si to super zvládla. Mne to s tým respirstorom nenapadlo. Ale to už je jedno. U nas už bol syn predtym doma s kašľom zo škôlky , ktorý má už tretí týždeň, a ten mal tiež pcr negativny. Muž je zatiaľ ok, a to sme tu spolu, izolovať sa už nemá zmysel. Tak naďalej pevné zdravie prajem. Určite môj chrobák nemá zmysel, ak je syn bez príznakov. Ja mam pocit, že najhoršie je kychanie, vtedy vypali velku naloz. Predtým som bola s dcerou, keď mala dva dni horucky a pcr bol negativny. Je to individualne a zavisle od mnohych faktorov, ale davat si pozor a byt ohladuplny je najviac. Pevne zdravie prajem. Držte sa.

ritta86
autor
2. nov 2021

@vanda323 To som rada, ze si to zvladla, ano media beriem s rezervou,tam radi hovoria len o tych najhorsich veciach, strach je niekedy horsi ako samotne ochorenie. Takze na toto som celkom psychicky pripravena, ze ak to pride, tak si budem hovorit, ze to hlavne bude ok. Len som chcela vediet, ci ste sa nakazili od bezpriznakoveho cloveka, zatial naozaj co vidim, ze sa ludia nakazili tak vzdy mal ten chory clovek aspon nejake priznaky - aj ked slabe ako kasel, sopel, kychanie. To je podla mna dost klucovy faktor. Takze som skor tak nastavena, ze akonahle mi decko doma zacne taketo symptomy vykazovat, tak sa asi zacnem izolovat a pojdeme vzdy pre istotu na test. Zatial su chvalabohu zdravi, snad im to vydrzi 🙂 prajem vela zdravia, ale mozes byt spokojna na jednej strane, teraz bude mat aj tvoje dieta protilatky aj ty. Tak sa aspon potom nemusite stresovat, ze len tak ochoriete. Je to divna ta choroba, ze niekto to chyti niekto nie. Ja si len prajem, nech som z tych, na ktorych sa to nelepi :D

vanda323
2. nov 2021

@ritta86 Tak ale napríklad naša Laurinka, najmenšia minule vysoká teplota zrazu v noci. A nakoniec to bolo hrdielko...takže zas nie všetko je covid aj keď treba byť opatrná.
A prajem ti veľa.zdravicka lásky a Božieho požehnania ❤️ nech ta ta hnusoba z ďaleká obchádza

ritta86
autor
2. nov 2021

@vanda323 Pravdaze vsetko nie je covid, decka uz boli chore, a nemali covid. Len ja som radsej opatrna, radsej sa budem pri kazdej chorobe trosku chranit, kym si neoverim co maju. Tak celkovo byt chora a tehotna nie je nic moc 🙂 A predsalen uz som pomaly v poslednom stadiu a v tomto najvyssom je to uz naozaj nebezpecnejsie, takze mam velky respekt. Dam urcite vediet ako dopadnem 🙂

vanda323
2. nov 2021

@ritta86 Áno máš pravdu, treba sa chrániť....
Daj vedieť prosiiim som zvedavá veľmi ti prajem aby to bolo všetko oka

fenakova
5. jan 2022

Ahojte je tú niekto ktoré prekonal covid v prvom trimestri som 10+3 týždeň a dnes mi vyšiel pozitívny test zatiaľ mám len bolesti hrdla bojím sa aby to neohrozilo bábätko budem rada ak sa mi ozve niekto kto si tým prešiel a je všetko v poriadku

ritta86
autor
6. jan 2022

@vanda323 ahoj, tak my sme to dotiahli do uspesneho konca a pred vianocami sa nam narodila dcerka. Takze aj ked neuveritelne, ale nenakazila som sa az do porodu, aj ked som mala deti v skole / skolke. Takze som velmi vdacna Bohu, ze to tak zariadil. Drzim pqlce vsetkym. V nemocnici som stretla vela tehotnych co mali covid, vsetky lahky priebeh a deti v poriadku. Tak pevne verim, ze tie komplikacie su zvacsa vynimky.

vanda323
6. jan 2022

@ritta86 Ahoj. Prajem Vám veľa zdravíčka, šťastíčka a Božieho požehnania ❤️

Strana
z2