Tehotenstvo a práca počas dlhodobej práceneschopnosti
Ahojte, potrebujem radu. Som 11 mesiacov PN, no zároveň som teraz 11tt a neviem, čo mám spraviť. Plánovala som nástup do práce, no fyzicky je to práca náročná na akejkoľvek pozícii (automobilový priemysel) a teraz sa bojím tam vrátiť. Ale na druhej strane ani bez peňazí nemôžem zostať. Ak by ste mali nejaký nápad, radu, veľmi rada si prečítam, ďakujem.
Keď nemôžeš ostať bez práce a peňazí tak načo si urobila decko? Ja nechápem ci aj vôbec rozmýšľate dopredu. Rok na PN teda asi bude vážna diagnóza a k tomu ešte toto... A si si istá či aj ta nečaká výpoveď pri tak dlhej pn to na Slovensku bezna vec a co ďalej potom? Celé zle
Keď nemôžeš ostať bez práce a peňazí tak načo si urobila decko? Ja nechápem ci aj vôbec rozmýšľate dopredu. Rok na PN teda asi bude vážna diagnóza a k tomu ešte toto... A si si istá či aj ta nečaká výpoveď pri tak dlhej pn to na Slovensku bezna vec a co ďalej potom? Celé zle
@sisa_s jaj ak pre mňa zamestnávateľ nebude mať vhodnú prácu tak budem doma ale bude mi chodiť plat, správne som to pochopila? Áno, tehotenský príspevok som si teraz pozerala, o ten požiadam určite, vďaka za tip
@dianka3 no predstav si, že som mala hormonálnu antikoncepciu a brala som ju poctivo každý deň. A diagnóza síce bola závažnejšia, no už som v stave kedy mimo tehotenstva by som pracovať zvládla, preto som sa už chcela vrátiť. Neboj sa, pre mňa to tiež nebolo bohviečo toľko doma, bez rozptýlenia, takmer bez pohybu. A čo sa výpovede týka, rátam s tým že aj to sa stať môže, no to budem riešiť potom, kvôli tomu by som isto nešla na potrat alebo čo. Keď to dieťa už je tak pre mňa bude na 1. mieste ale zasa uvedomujem si, že aj výbava a teda príprava na život s dieťatkom potrebuje určitú investíciu, preto nechcem zostať úplne bez peňazí. A mimochodom, každý svoj názor môžeš povedať/napísať aj iným spôsobom a nie takýmto ofenzívnym, mysli na to nabudúce 😉 keby som sa nijak nechránila, súhlasila by som s tebou a bola ticho 🤷🏼♀️
Okrem vyssie spominaneho, si mozes najst inu, lahsiu pracu. Ak mas narok na podporu, budes mat aspon to.
@anonym_autor buď ťa preradia alebo dostaneš výpoveď. A zle si pochopila, snáď si nemyslíš, že budeš doma a dostávať plat 🤣🤣 kokšo, to sú myšlienkové pochody 🤦♀️
@sisa_s jaj ak pre mňa zamestnávateľ nebude mať vhodnú prácu tak budem doma ale bude mi chodiť plat, správne som to pochopila? Áno, tehotenský príspevok som si teraz pozerala, o ten požiadam určite, vďaka za tip
@dianka3 no predstav si, že som mala hormonálnu antikoncepciu a brala som ju poctivo každý deň. A diagnóza síce bola závažnejšia, no už som v stave kedy mimo tehotenstva by som pracovať zvládla, preto som sa už chcela vrátiť. Neboj sa, pre mňa to tiež nebolo bohviečo toľko doma, bez rozptýlenia, takmer bez pohybu. A čo sa výpovede týka, rátam s tým že aj to sa stať môže, no to budem riešiť potom, kvôli tomu by som isto nešla na potrat alebo čo. Keď to dieťa už je tak pre mňa bude na 1. mieste ale zasa uvedomujem si, že aj výbava a teda príprava na život s dieťatkom potrebuje určitú investíciu, preto nechcem zostať úplne bez peňazí. A mimochodom, každý svoj názor môžeš povedať/napísať aj iným spôsobom a nie takýmto ofenzívnym, mysli na to nabudúce 😉 keby som sa nijak nechránila, súhlasila by som s tebou a bola ticho 🤷🏼♀️
@anonym_autor Najvyššie zlyhanie HAK je tu na MK. Zaujímavé. Asi si urobila v užívaní závažnú chybu. No už čo teraz. Otec dieťaťa sa bude musieť poriadne obracať.
Obráť sa tu na právnu poradňu alebo napíš do skupiny, kde radia právnici. Tu môžeš a aj dostaneš často nepresné a skreslené či nepracdivé informácie. Tehotenstvo oznám zamestnávateľovi písomne, inak sa na teba nebude vzťahovať ochrana, ktorú poskytuje zákon tehotným - a je potrebné doplniť ďalšie info.
@anonym_autor buď ťa preradia alebo dostaneš výpoveď. A zle si pochopila, snáď si nemyslíš, že budeš doma a dostávať plat 🤣🤣 kokšo, to sú myšlienkové pochody 🤦♀️
@anonym_59bf1d no predstav si, že za určitých okolností to možné je
Významnú ochrannú funkciu tehotenstva zamestnankyne plní ustanovenie Zákonníka práce, podľa ktorého, ak nemožno tehotnú ženu preradiť na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu, zamestnávateľ je povinný poskytnúť jej pracovné voľno s náhradou mzdy.
@anonym_59bf1d ale áno môže ju nechať aj doma s platom ak nemá pre ňu adekvátnu prácu ktorú by ako tehotná mohla vykonávať, keďže je to prekážka na strane zamestnávateľa. Ale tiež ju môže aj kľudne nechať byť 8 hod v práci, len s tým že nebude vykonávať prácu ktorá nie je vhodná pre tehotne
nic proti autorka, ale naozaj zlyhala HAK tak stava sa. ale to vazne ma kazda druha dieta bez toho aby mala daco nasetrene? ano bez penazi mozes ostat aj to sa stava, 11m si doma , nic si nerobila a teraz cakas ze zas budes domka, a nic nerobit? ved stale si mozes najst pracu, aj na par hodin denne, aspon, aby si mala aspon ako taky prijem.
a zamestnavatel ta moze preradit na inu poziciu , ktora by bola pre teba vhpdna alebo nahrada platu. ale mne to toto pride ako vychcacnost.
v automobilke kamoska podobme riesila, preradili ju na inu pracu a nomrealne pracovala. nedvihala takze motory atd atd.
uvidis ako dopadnes ty. ale zakon ta chrani aj ked to znie vychcane
neposes diagnozu ta je dost podstatna, po takek dlhej PN ta posle zamestnavatel na na kontrolnu zdravotnu prehliadku a ak si teda nesposobila vykonavat pracu zo zdravotnych dovodov bude nasledovat ukoncenie pracovneho pomeru
aknsi bola zamestnana aspon dva roky budes mat narok na podporu
Ja odpadnem, dúfam že vy všetky ste mali pred tehotenstvom zariadený život a na účte aspoň 15 000. Ja som otehotnela plánované a nemala som úspory a dieťa je tu, 2,5 ročné a má všetko. A predstavte si, medzi tým aj prerábame dom. Toto snáď ani nieje pravda, čo tu niektoré dokážete vytiahnuť. Autorka tebe k tehotenstvu gratulujem a určite napíš do tej poradne lebo tu sa ti odpovede nedostane. Jediné čo poradím, oznám zamestnávateľovi tehotenstvo písomne (pre istotu)
Ja odpadnem, dúfam že vy všetky ste mali pred tehotenstvom zariadený život a na účte aspoň 15 000. Ja som otehotnela plánované a nemala som úspory a dieťa je tu, 2,5 ročné a má všetko. A predstavte si, medzi tým aj prerábame dom. Toto snáď ani nieje pravda, čo tu niektoré dokážete vytiahnuť. Autorka tebe k tehotenstvu gratulujem a určite napíš do tej poradne lebo tu sa ti odpovede nedostane. Jediné čo poradím, oznám zamestnávateľovi tehotenstvo písomne (pre istotu)
@tim23 ale odpovede dostala pozri vyssie ukoncenie PP z dovodu zdravotnej nesposobilosti moze dostat bez ohladu na tehotenstvo
alebo moze ostat na PN bez financii
tazko radit ak nenapise z akeho dovodu bola na takej dlhej PN , potencionalne ju moze pripadne zamestnavatel preradit na napr upratovanie a pod cinnosti kt tehotne bezne vykonavaju ale primarne nastane scenar vyssie kontrolna prehliadka a ukoncenie PP
@tim23 ano niektore sme mali, si predstav. lebo taky je zivot. lebo viem ze o dieta musi byt postarane. chapem, ze niekto ma deti skoro, ze si naozaj nema z coho nasetrit, no niekto ma deti neskor, a peniaze nasetrene.
@tim23 ale odpovede dostala pozri vyssie ukoncenie PP z dovodu zdravotnej nesposobilosti moze dostat bez ohladu na tehotenstvo
tazko radit ak nenapise z akeho dovodu bola na takej dlhej PN , potencionalne ju moze pripadne zamestnavatel preradit na napr upratovanie a pod cinnosti kt tehotne bezne vykonavaju ale primarne nastane scenar vyssie kontrolna prehliadka a ukoncenie PP
@mamina7070 ano tu znamu dali na upratovanie priestorov. z linky ju zobrali
@mamina7070 áno, ale niektoré odpovede boli zbytočné
@mamina7070 ona už zdravotné sposobila pracovat je. Napísala, že pokiaľ by nebola tehu, už dokáže v pohode pracovať. Tento dôvod teda padá.
Ak ale napr.mala prácu v noci či inú, nevhodnú pre tehu podľa zákona, vtedy bud ju preradiť zamestnávateľ na inú pre tehu vhodnú pozíciu alebo bude prekážka na strane zamestnávateľa. Výpoveď skrz toho, že je tehotná, pokiaľ mu to riadne oznámi, jej dat nemôže.
Autorka precitaj link čo som ti poslala, plus si nájdi zákonník práce a napíš do skupiny právnikov. Tam doplň aj ďalšie údaje. Či ide o TPP na dobu neurčitú a aký typ práce robíš.
@anonym_autor ale ved nemozes byt uplne bez penazi. To dieta mas s muzom alwbo frajerom nie?
Ci budes nan sama?
Ak pre teba nema pracu moze Ti jednoducho povedat .. prides do prace a budes niekde sediet 8 hodin, bez toho, aby sa s tebou niekto bavil alebo sa o teba zaujmal, aby si nezavadzala …. ale do prace chodit budes musiet - v jednej diskusii to tak pani ppopisovala a povazovala to za mòbbing … takze uplne doma sediet a ide plat to nebude
@mamina7070 ona už zdravotné sposobila pracovat je. Napísala, že pokiaľ by nebola tehu, už dokáže v pohode pracovať. Tento dôvod teda padá.
Ak ale napr.mala prácu v noci či inú, nevhodnú pre tehu podľa zákona, vtedy bud ju preradiť zamestnávateľ na inú pre tehu vhodnú pozíciu alebo bude prekážka na strane zamestnávateľa. Výpoveď skrz toho, že je tehotná, pokiaľ mu to riadne oznámi, jej dat nemôže.
Autorka precitaj link čo som ti poslala, plus si nájdi zákonník práce a napíš do skupiny právnikov. Tam doplň aj ďalšie údaje. Či ide o TPP na dobu neurčitú a aký typ práce robíš.
@janage ako to mozes vediet ze je sposobila pracovat ked nenapisala s cim bola 11 mesiacov na PN?
mozno som naivna ale preco by ju lekar nechaval tolko PN len z banalnych dovodov? Pracuje manualne zamestnavatel ma pravo poslat ju na kontrolnu prehliadku ak nenapise viac neda sa adresnejsie poradit
ale 11 mesacna PN nie je bezna (ja som taku nezazila dlhu a to mam ztps a ID a napr aj znama po operacii miechy bola menej na PN ci z rodiny pri rakovine stitky atd
@janage ako to mozes vediet ze je sposobila pracovat ked nenapisala s cim bola 11 mesiacov na PN?
mozno som naivna ale preco by ju lekar nechaval tolko PN len z banalnych dovodov? Pracuje manualne zamestnavatel ma pravo poslat ju na kontrolnu prehliadku ak nenapise viac neda sa adresnejsie poradit
ale 11 mesacna PN nie je bezna (ja som taku nezazila dlhu a to mam ztps a ID a napr aj znama po operacii miechy bola menej na PN ci z rodiny pri rakovine stitky atd
@mamina7070 ano bezne ked clovek je tak dlho na PN je otazne, ci je sposobila na pracu kde robi. ale autorka ako pises, nenapisala s cim je na PN takze nam ostava priestor na fantaziu
@mamina7070 autorka píše, že diagnóza bola zavaznejsia, ale v stave že už by pracovať zvládla a preto už chcela nastúpiť späť do práce. To že to nie je typické, neznamená, že je to nemožné. Mám kolegyne s rôznymi diagnozami. Jedna po roku naplno pracuje, jedna sa už nikdy nevráti, ďalšia bola doma vyše pol roka.
Niekto nastupuje do prace nedoliečený, niekomu stači na doliecenie pár mesiacov, inému to trvá takmer rok. Poznam viacero ludi v podstate s rovnakou diagnozou a kazdy sa liecil inú dobu. Rôzne dlho trvala rekonvalescencia. Jeden sa pozbieral za 4 tyzdne, dalsi za 3 mesiace a niekto mal komplikacie a bol doma takmer rok. Každý organizmus je iný. Autorka isto má lekárske potvrdenia a vie zamestnávateľovi svoj stav doložiť.
Ak píše, že už by nebyť tehotenstva prácu zvládla, vychadzam z toho.
no bez peňazí v každom prípade zostaneš ak do práce nenastúpiš...platená PN je max. 12 mesiacov....takže smola.....môžeš ostať na neplatenej PN...alebo šup do práce a po 4mesiacoch môžeš znova čerpať PN 4 mesiace....
@mamina7070 autorka píše, že diagnóza bola zavaznejsia, ale v stave že už by pracovať zvládla a preto už chcela nastúpiť späť do práce. To že to nie je typické, neznamená, že je to nemožné. Mám kolegyne s rôznymi diagnozami. Jedna po roku naplno pracuje, jedna sa už nikdy nevráti, ďalšia bola doma vyše pol roka.
Niekto nastupuje do prace nedoliečený, niekomu stači na doliecenie pár mesiacov, inému to trvá takmer rok. Poznam viacero ludi v podstate s rovnakou diagnozou a kazdy sa liecil inú dobu. Rôzne dlho trvala rekonvalescencia. Jeden sa pozbieral za 4 tyzdne, dalsi za 3 mesiace a niekto mal komplikacie a bol doma takmer rok. Každý organizmus je iný. Autorka isto má lekárske potvrdenia a vie zamestnávateľovi svoj stav doložiť.
Ak píše, že už by nebyť tehotenstva prácu zvládla, vychadzam z toho.
@janage to ze ci by zvladla pracovat neposudzuje ona ale lekari ak ano tak sa vratit pracovat moze, tehotne bezne pracuju
@janage to ze ci by zvladla pracovat neposudzuje ona ale lekari ak ano tak sa vratit pracovat moze, tehotne bezne pracuju
@mamina7070 no bez konzultácie s lekárom by zrejme autorka o práci neuvažovala a PN nie je povinnosť zamestnanca, ale jeho možnosť. Ak teda sa cíti fit a chce sa vrátiť do prace a ukončiť PN, pokiaľ nejde o speci prípady, kde o tom rozhoduje tzv. závodný lekár, či pre prácu musia byť splnené určite zdravotné kritériá, lekár PN ukončí. Autorka ma podla všetkého síce fyzicky namahavu prácu, nie veľmi vhodnú pre tehotnú ženu, ale nijako špeciálnu.
A nemyslím, že by tu písala ak by lekár s ukončením PN nesúhlasil.
@mamina7070 a áno tehotné bežné pracujú, ale zákonník práce pozná prípady, kedy je tehotná žena chránená a danú prácu, ktorú by inak mohla vykonávať, ako tehu nesmie. Práca jednoducho nesmie ohroziť tehotenstvo.
Zákonník práce ustanovuje, že tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu.
Pochybujem ze tehotna si najdes inu pracu. Docerpaj si rok PN a ostan doma na neplatenej, nech sa postara buduci otecko.
Ja mam nasporenych cez 16 tisic na taketo nepredvidane udalosti, dlhodoba choroba alebo tehotenstvo. Ale kazdy to mame nastavene inak..
@mamina7070 a áno tehotné bežné pracujú, ale zákonník práce pozná prípady, kedy je tehotná žena chránená a danú prácu, ktorú by inak mohla vykonávať, ako tehu nesmie. Práca jednoducho nesmie ohroziť tehotenstvo.
Zákonník práce ustanovuje, že tehotné ženy, matky do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiace ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu.
@janage ved to je v poriadku ak je zdravotne sposobila a robila v automobilke na linke tak ju mozu presunut napr na upratovanie napr.
Pochybujem ze tehotna si najdes inu pracu. Docerpaj si rok PN a ostan doma na neplatenej, nech sa postara buduci otecko.
Ja mam nasporenych cez 16 tisic na taketo nepredvidane udalosti, dlhodoba choroba alebo tehotenstvo. Ale kazdy to mame nastavene inak..
@iv007 preco by nenasli? poznam ze ich davaju napr na upratovanie. ved pracovat moze, stale nevieme co jej vlastne je? necitam vsetko....
a inac , klobuk dole, ze mas tak pekne nasetrene a ano, ludia by mali mysliet aj do buducna prave pre taketo necakane pripady. a nie cakat ze stat je dojna krava...

Poziadat pisomne zamestnavatela o preradenie na vhodnu poziciu, ak tvoja sucasna nejakym sposobom ohrozuje tehotenstvo, podla vyjadrenia sa zariadis..ak ti vyhovie, si doma s plnym platom, ak nie, docerpas pn a budes na neplatenej bohuzial, mas narok aj na tehotenske