icon

Tehotenstvo po sekcii

sofia1000
5. apr 2025

Dobrý večer prajem, mám veľký strach som po druhej sekcii ale žiaľ už tretiu mu už lekár zakázal lebo mam oslabenú maternicu a aj tenkú jazvu. Pôjdem na kyret? Je tu taká, ktorá mala podobný problém?

Strana
z2
really8
6. apr 2025

@lenocka335 no a?

simona20201309
6. apr 2025

Dievčatá, pozrite si jej témy. Škoda reči. X krát jej bolo vysvetlene že jej lekar neodporúča tretie tehotenstvo.

@sofia1000 rob si co chceš, tvoj život. Nie si prvá ani posledná ktorá svojou blbostou riskovala života. Len dúfam ze to dieťa necakas s tým alkoholikom a ze socialka naozaj nechodila k vám ale ,,ku znamej"

kiki68
6. apr 2025

@colsami tak zomrie, niekto musi robit statistiky, je to jej volba. Chce riskovat, tak bude. Moze stretnut aj porodnika ako napr ma kamoska, co je Hebamme v Nemecku, co ani cisarak nespravi a povie „ skusime najprv prirodzene „, niektori uz totiz nevidia toto ako nejaky problem.Kto chce silou mocou dalsie dieta, tak toho nepresvedcis.

rubi007
16. apr 2025

@sofia1000 sestra mala po prvej sekcii tenucku tu stenu maternice a druhe tehotenstvo mala dvojicky, lekar jej hovoril, ze to je ako loteria... ak jej to praskne moze vykrvacat. Nastastie vydrzala do 38tt. Vy cakate jedno babatko, tak snad to tiez zvladnete ale musite dodrziavat kludovy rezim a co najmenej sa zatazovat. Drzim vam prsty

rae1
23. sep 2025

Ja som zažila ruptúru maternice a odtrhnutie placenty v januári tento rok pri pôrode. Bola som v 41t+5. Nemala som žiadnu jazvu na maternici, nikdy žiadnu operáciu, ani čistenie. Stáva sa to 1 tehotnej žene z 10000. Keď rodia vaginálne po cisárskom, tam sa to môže stať 1 tehotnej z 5000.
U mňa to spôsobila vyvolávačka prostaglandin pretože mi to dali hoci CTG už ukazovalo prirodzené kontrakcie. Ale keďže som v ten deň bola objednaná na vyvolávačku, pôrodná asistentka to chcela asi urýchliť. Nikto ma neupozornil na riziká vyvolávačky, brali ma ako nerizikovú pacientku, hoci druhý pôrod po vyvolávačke bol rýchly, porodila som skoro na chodbe.
Stratila som 3l krvi, môj synček zomrel. Mal 4200g a 58cm, bol úplne zdravé bábätko do poslednej chvíle.
Bol to môj tretí pôrod, vybrali ho zvonom. Takže hoci som nikdy nerodila cisárskym, moja maternica vyzerá horšie ako maternica mojej sesternice, ktorá mala 7 sekcií.
Lekári pravdaže neodporúčajú ďalšie tehotenstvo, ale vysvetlili mi, že aj keď praskne maternica v mieste jazvy po predchádzajúcom cisárskom, stále tie ženy majú väčšiu šancu na ďalšie bábätko pretože je to v dolnom segmente a vpredu. Najhoršie je, keď je jazva na vrchu maternice (fundus) odkiaľ idú kontrakcie. Moja jazva ide od vrchu po krčok, ale nie je vpredu, ale vzadu. Čiže keby som aj bola tehotná, jazvu by nevedeli veľmi kontrolovať lebo by tam bolo bábätko. Jedine cez MRI. A veľa záleží, ako sa tá jazva zhojí. Mne MRI 4 mesiace po rupture ukázala, že mám zjazvene tkanivo. Čiže lekárka mi ani nehovorila o tom, že by mi to mohlo znova prasknúť, ale pravdepodobne by som potratila v 1. trimestri.
Našla som skupinu, kde sú ženy po ruptúre maternice z celého sveta. Sú tam neskutočné príbehy. Sú tam ženy, ktoré mali takú jazvu ako ja, alebo cez celý vrch maternice a pár z nich sa rozhodli pre ďalšie tehotenstvo a dopadlo to úspešne, iné sa zmierili s tým, že už ďalšie bábätko nebude alebo skúšajú surogatne. A sú tam aj ženy, ktorým jazva praskla dvakrát. A ano, je to riadna záťaž hlavne na psychiku tej ženy ísť do ďalšieho tehotenstva.
Ja verím názorom lekárov (Mne sa to stalo v Londýne, takže mám výčitky, že keby som rodila na Slovensku asi by sa to nestalo. Minimálne by mi nedali prostaglandin na vyvolanie pôrodu alebo by malého hneď vybrali a prežil by to. V tom prípade by mi ani nevadilo, keby mi vybrali maternicu). Ale určite je dobre sa spýtať na názor viacerých lekárov, spraviť vyšetrenia, v akom stave tá jazva je.

Strana
z2