icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

petrusska
8. aug 2012

@nikita308 ďakujeeem za radu 🙂

amali
10. aug 2012

Ahojte baby, tak už znižujeme lieky 😉 musím vysadiť orfiril tak sa ho postupne zbavujem 😀 , zostane mi len lamictal 50mg ráno a večer. Dúfam že bude všetko ok a nič sa nestane i ked mám strach ☹

nikita308
10. aug 2012

@amali Držím palce, hlavne dávaj na seba pozor... upravovanie dávok alebo zmeny liekov nemám ani ja rada... ale neboj, všetko bude dobré... 🙂

januska1104
12. aug 2012

Ahojte chcela by som sa spýtať rada by som otehotnela postupne mi doktor dava preč depakine chrono a prechádzam na lamotrigín a rada by som vedela po koľkých mesiacoch môžem po vysadení otehotnieť aby som mala zdravé dieťatko?

javi234
12. aug 2012

Ahojte baby ja mam epi od 14 rokov. Brala som depakine dlhe roky, ale ked som doktorke pred 6timi rokmi povedala, ze by som chcela babatko hned ma dala na Lamictal 50mg. Vraj Depakine skodi plodu a neodporuca sa. Kazdopadne som sa potesila lebo Lamictal mi naozej veeelmi prospieva som 7 rokov bez zachvatu klop klop klop. Teraz som v 7tt som na rizikovom nakolko mam pospankovu epilepsiu a zachvaty ma chytali vzdy rano po zobudeni. Chcela by som sa spytat ako ste riesili vstavanie k babatku lebo toho sa najviac bojim a rodila tu nejaka s epilepsiou aj prirodzene alebo iba cisarskym??

saska145
12. aug 2012

Ahojte. Ja sice epi nemam no ma ju moja mamina. Od 16mesiacov. Rodila prirodzene, pretoze doktory boli nevsimavy. Neviem ako to mala s liekmi ale viem ze v noci ku mne bez priblemov vstavala. Dnes uz mam 20 a cakam vlastne babo. Nikdy som nemala ani najmensie problemi co tyka epi. Ak budete cokolvek chciet vediet staci napisat. Opytam sa a rada odpoviem; -)

javi234
12. aug 2012

@saska145 jeeeej tak to si ma potesila... Dufam, ze aj u mna vsetko dobre dopadne... Ja som sa trosku vydesila lebo som niekde citala, ze u zien co beru lamictal je zvysene riziko, ze deticky budu mat razstep pery a rozne vrodene chyby, ale uz radsej nebudem nic take na nete hladat lebo by som sa zblaznila... a dakujem za info 😉

saska145
12. aug 2012

@javi234 zamalicko rada som pomohla...a je to veru pravda netreba si absolutne nic pozerat na nete pretoze to vydesi este viac...najlepsie pytat sa doktora...prajem vela stastia 😉

endzi1
13. aug 2012

ahojte babenky!neviem ci tu niekoho najdem s mojim problemom,pred nedavnom v 17 tyzdni tehotanstva som mala zachvat,dochtor mi zvysil davku liekov teraz som v 21 tyzdni a zas ma zacala strasne pobolievat hlava v hornej casti na pravej strane a to som mala predtym zachvatom,tak sa zas bojim aby som nedostala zachvat,bojim sa len strasne o nasho drobceka,tu v Anglicku su dochtori no nemam slov,povedal mi daj si paralen 3krat denne a uvidime,tak to je pomoc od dochtora,uz neviem co mam robit,ak ste niektora z vas mala podobny problem,bola by som rada,keby ste sa ozvali 😉

petrusska
14. aug 2012

@javi234 ahoj aj ja beriem Lamictal a som tehotná, včera som bola u neurologičky a ubezpečovala ma, že Lamictal nepoškodzuje dieťaťko a hlavne treba doplniť kyselinu listovú...ja beriem calibrum a povedala, že dobre, to stačí a nie je potrebné doplniť to samostatnou kyselinou listovou, aby nedošlo k predávkovaniu. Hoci ja mám poúrazovú epi, bez záchvatov iný problém ako píšeš za seba, ale pri Lamictale ani nie je problém s kojením. Taktiež mi povedala za pôrod, že nie je nevyhnutné rodiť len cisárskym, ale veľa závisí od zdravotného stavu maminky, priebehu tehotenstva...
Držím palčeky, aby všetko vyšlo najsamlepšie! 😵

javi234
14. aug 2012

@petrusska Jeeej tak to som rada lebo mna tiez ubezpecovala pred otehotnenim neurologicka, ze Lamictal je uplne bezpecny ja som brala uz tri mesiace pred otehotnenim kyselinu listovu alebo teda tabletky Femibion tak snad bude vsetko ok... V poslednej dobe ma bolieva trosku hlava, ale tak myslim, ze je to preto, ze si telo zvyka na tehotenstvo... tak drzim palce aj ja tebe drzte sa 😉

petrusska
14. aug 2012

určite si telo zvyká, ja mávam bolesti bruška hlavne večer, ale že to tiež si telo zvyká na veľké zmeny 🙂 hlava ma nebolievala, ale teraz niekedy pocítim a u mňa je keď málo pijem...začala som Lucku jemne perlivú a niekedy si dám 100% džús a potom to prejde 🙂 Femibion tiež baby radia, iné zasa Calibrum každé má svoje výhody 🙂
ďakujemee 😵

petrusska
14. aug 2012

@javi234 určite bude všetko ok, pevne verím a musíme veriť, máme to ťažšie kvôli našej diagnóze ale zvládneme to! 😵
ja idem na kontrou gynekológovi budúci týždeň tak tiež trošku bojím, ale verím, že všetko bude ok 😵

amali
20. aug 2012

Ahoj baby. Tak pichanie hormónov zahájené, znižovanie liekov tiež tak len dúfam že bude všetko ok. A od septembra do práce zas toho bude veľa ale zvládnem to 😉

endzi1
26. aug 2012

@amali jasne ze bude vsetko ok,len klud a nestresovat sa a vsetko bude supro 😉

amali
27. aug 2012

😉 tak a od dnes pichanie puregonu a v pondelok kontrola

petruska1212
30. aug 2012

ahojte baby, pridavam sa k vam, do tejto temy, ja beriem vimpat, a tiez mi doktorka znizuje pomaly davku a necha ma len na lamictale. trochu mam obavy ci zachvat nebude, lebo raz mi tak radikalne znizili depakine, a to som zacala zachvatovat a predtym vobec 8 rokov nebol zachvat. chceme babo, ale trochu mam obavy ci telo zvladne tehotenstvo,predsa je to zataz .
a k tomu mi este magneticka rezonancia ukaza ze mam na hlave cysty, na bud.tyzden idem k doktorke, uvidime co povie, strasia ma ze bude operacia... achhhh ☹

chaarliizee
autor
30. aug 2012

@petruska1212 to mi je ľúto ☹ ale treba chcieť a veriť že to bude dobre.

chaarliizee
autor
30. aug 2012

ahojte baby, bola som na kontrole u neurologičky s prosbou,že plánujeme bábatko. urobila mi eeg a mala som dobré výsledky. asi 6 rokov bez záchvatu. tak mi chcela vysadiť celkom lieky - depakine, vraj ich už nepotrebujem. nesúhlasila som, kvôli našim plánom s bábatkom. tak mi ich vymenila na iné. pomaly sme vysadzovali depakine a nahrádzala mi ich s Plexxo. nikdy som o týchto tabletkách ani nepočula. poznáte ich niekto, alebo nejaké skúsenosti? v poslednom čase sa cítim oveľa horšie ako to bolo s depakine. asi mi nejako nesadli. neviem.

schelli
2. sep 2012

@amali na základe čoho ti diagnostikovali,keď EEG,CT aj MR si mala bez nálezu? Mala si záchvat?

amali
2. sep 2012

@schelli oni povedali že vraj áno a doteraz to nemám potvrdené a je tomu už 12 rokov

amali
2. sep 2012

@schelli ale halvné je že jem lieky, to je všetko OK ☹

schelli
2. sep 2012

@amali aj ti povedali,aký druh záchvatu si mala,ako prebiehal? Je to divné,nepýtala si sa,ako je to možné,že máš epi,ak si bez nálezu? Aj mávaš záchvaty? Ak nie,nie je zbytočné,aby do teba pchali lieky? Nechceli ti ich vysadiť? Ja som bez liekov už 16 rokov,vysadil mi ich doktor postupne po tom,ako som mala negatívne EEG vyšetrenia.

boogina
14. sep 2012

Ahojte...takže takto...minulý rok v takomto čase som bola rozhodnutá mať malé baby, ale potom s to pošramotilo s priateľom, tak som šla späť na HAK....teraz sme zas spolu, je nám krásne, ale malého človiečika chceme nechať na náhodu :D...minulý rok, keď som sa rozhodla, že je čas na bábo, som začala poctivo brať kyselinu listovú, len som si s ňou nejako nesadla :( mala som pocit akoby som sa strašne zavodnila a opuchla....a dostávam sa k pointe :D...epileptičky, ktoré ste nebrali na začiatku tehotenstva kyselinu listovú stalo sa, že ste mali bábo s rázštepom?....tehotenstvo neplánujem, ale nebránim sa mu....akonáhle zistíme, že tehotná som, kyselinou sa napchávať začnem, ale teraz mi v tabletkovej forme ozaj nechýba...radšej spapám niečo, čo ju obsahuje....hádam ste ma pochopili :D....ďakujem

vlnka81
18. sep 2012

@boogina ahoj, jasom prve 3 mesiace nebrala kys.listovu - lebo prve dva mesiace som nevedela ze som tehotna a ked som na to prisla a oznamila to mojej uzasnej neurologicke tak mi povedala ze nemusim nic brat ze vsetko v pohode. az v tretom mesiaci ked som sa konecne dostala 1.x ku gyn, tak i ta naordinovala 4mg kys. listovej s hrozou v ociach ze som ju doteraz nebrala...a to iste na ultrazvuku - ta co ho robila ani nedychala, 20min sledovala ci je vsetko OK. a bolo 🙂 uz mam 3 mesacneho krasneho chlapceka a je uplne zdravy 😀 beriem keppru 2x500mg. povedala ze je to zazrak a ze som musela asi mat velke zasoby kys. litovej v tele. Pred tehotenstvom som naozaj papala vela zeleniny a vela vela bananov 🙂 takze ak neberies kys. tak aspon papaj vela bananov a vela zeleniny kt to obsahuje...ale ak budes brat preventivne 0,4mg denne alebo aspon obden tak by ti to urcite neuskodilo.

vlnka81
18. sep 2012

@schelli
@amali
ahojte, ja som mala prvy zachvat asi pred rokom a pol, odvtedy dalsie asi 4 grand mal zachvaty ☹ EEG/MR/CT - vsetko mam tiez OK, ziaden nalez - a zachvaty mavam ak neberiem lieky ☹ vobec nechapem ☹ ☹

vlnka81
18. sep 2012

@chaarliizee ahoj, ja by som dala neviem co za to ak by sa mi rozhodli vysadit lieky, ziaden Dr sa na to este neodvazil. tak som si ich sama vysadila ja a to takym sposobom ze som 5 mesiacov v tehotenstve vracala a tak nemalo cenu zidne lieky brat lebo aj tak skoncili v lavore 😀 zial dostala som mesiac pred porodom zachvat - ale bejby je OK, uz mame 3 mesiace 🙂 drzim palce, dufam ze vy ste na najlepsej ceste a bejbinko uz kopka v brusku 🙂

vlnka81
18. sep 2012

zenicky moje drahe napisem vam coskoro moj pribeh, aby ste vedeli "na com som" , len sa chcem spytat - je tu niekto kto koji a zaroven berie lieky? ja som 2x denne na keppre 500mg a kojim...na SK su Dr zhrozeni, v Bruseli kde zijem v tom nevidia ziaden problem....a kedze to kojenie je tak krasne tak zatial kojim...ale modlim sa pred kazdym kojenim...bojim sa ci si len doktori nerobia na mne nejaky vyskum ci to moje bejbinko nebude poskodzovat...

boogina
18. sep 2012

@vlnka81
ďakujem veľmi pekne...veď papám zdravo, pozerám, že čo kyselinu listovú obsahuje....len ja nemám takú vysokú dávku antiepileptík (1x50mg denne), tak to hádam nejako vykryjem, keby sme dačo zamiešali a chvíľku o tom nevedeli :D...ale ďakujem za odpoveď :D

chaarliizee
autor
19. sep 2012

Ahojte dievčence. zlá správa pre mňa. naše snaženie o bábätko musíme odložiť s manželom. Pred mesiacom som sa rozhodla, že prestanem s fajčením skôr než otehotniem, a teraz to moje telo veľmi zle znáša. máte s tým niekto skúsenosti? v noci nespávam, mám vysoký tlak, búšenie srdca a v tele cítim stále zvláštne napätie, občas aj myknutia - akoby auru. Ale žiadny záchvat neprichádza, ani nič. Moja doktorka mi povedala, aby som nechodila, lebo mi zle nebolo, tak načo by som išla na kontrolu. že to môže byť absťák. Ale ja sa bojím, lebo neviem čo mi naozaj je, a už sme boli plne rozhodnutí že začneme pracovať na mimi. Dala som si vybaviť CT hlavy, teraz čakám na termín a potom si nájdem novú lekárku, lebo táto moja to je čistá katastrofa, v piatok idem na krv, na kardio atď. Tak mi držte palce, nech je to radšej absťák ako niečo vážnejšie. Asi by som nepredýchala, kebyže dostanem záchvat po 6 rokoch.