Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@vlnka81 ďakujem za povzbudivé slová, už som pochodila polovicu lekárov a všetci potvrdili,že je to absťák. zle je to, že to môže vyvolať záchvat. tak sa tým musím predrieť.
@chaarliizee neboj sa, len mysli pozitivne a hlavne sa nestresuj, to je velmi dolezite. ja mam zachvaty zo stresu a tomu sa clovek tiez nevyhne...ja som mala pocas teho 2x zachvat. raz - to som este nevedela ze som tehotna a druhy x ked som mala mesiac pred terminom a vsetko bolo OK. clovek fakt nevie kedy to na neho pride..☹ ale bude dobre, uvidis. drzim palce!
ahojte mamicky..tak dalsi zachvat za mnou...uz neviem ako dalej...chcem sa spytat je tu nejaka mamicka s epilepsiou Cadce a okolia?
@katuska268 tak to je mi velmi velmi luto ☹ neznasam tie stavy po.... ja som zial velmi velmi daleko od cadce ☹ ale drzim palce nech uz dalsi nie je nikdy!!!
Ahojte mamičky.Strasne tuzim po druhom dietatkku,ale je tu jeden hacik.Nakoľko stále dostávam záchvaty nemozem otehotniet,uz rpri Martinkovi som riskovala,ze sa narodi nejako postihnuty nakolko som mala zachvaty asi 5 pocas tehotenstva..Rozmýslala som o adopcii .Chcem vediet aký mate na to nazor.Či mám ešte vydržat ale začat rozmýšlať o adopcii.ďakujem za názory a rady.
Ahojte mamičky.Mám taku otazku,zakazal vam neurolog si pocas dna lahnut hoci aj na polhodinu?lebo ja dost casto som strasne unavena a najradsej by som si lahla aspon na chvilju kym maly spi lebo ked som poobede uz vycerpana a to robia tie tabletky co uzivam casto sa mi stava ze som vecer nervozna od unavy a maly mi kolko razy o 11 este nespi...a ja uz ledva drzim otvorene oci
@katuska268 Hej, nemala by si zaspať cez deň ani na 10 min., ležať môžeš, ale nie spať... aj nočný spánok by mal byť pravidelný od.... do...., ale to sa striktne dodržať nedá, hlavne pri malých deťoch...
@nikita308 @katuska268
zenicky to som nepochopila -akoze nemali by sme spavat pocas dna?? to som vzivote nepocula. a co potom spanieli co siestuju kazdy den? to fakt?
@katuska268 co s a tyka adopcie - do adopcie clovek musi dorast, dozriet, uvedomit si ze chce milovat cuzdie dietatko tak velmi ako svoje, ze to proste chce celym srdcom a nie len preto ze nemoze mat svoje...o to viac ak jedno svoje uz mas. to nepisem v zlom. nemyslim tym ze clovek je sebec ak to nevie. skor naopak, je lepsie to o sebe vediet ako potom nechcene ublizovat dietatku tym ze sa mu nevieme dat uplne celym srdcom.
ahojte.Je tuu nejaka mamicka z okolia Turzovky ,co hodi k neurologovi Hejčíkovi?
ahojte, chcela by som sa poradit, ci je tu nejaka z vas, ktora riesila niekedy v minulosti popri epilepsii aj HAK - po dvoch zachvatoch v rozpati mesiaca som zacala uzivat lieky, ktore beriem dodnes - su to tri roky, som bez zachvatov, mam skoro 3 rocneho syna, celu dobu uzivam Lamotrigin 50mg raz denne...pocas tehotenstva som nemala ziadne problemy... rozmyslam v sucasnosti nad HAK, chystam sa ku gynekologovi, no chcela som sa predtym poradit, nech mam predstavu, ako velmi sa to vzajomne ovplyvnuje - viem, ze mozu a nemusia sa lieky ovplyvnovat - u kazdej inac, no len pre prehlad by som chcela poznat skusenosti inych. dakujem
a ja beriem depakine a neodporucili mi ziadnu HAK
ahojte holky, citala som ze epilepticky by mali brat zvysenu kys.listovu. 4-5 mg denne. vy kolko mg beriete denne? jednu tabletku ci viac?
ahojte, tak od dnes intenzívne pracujeme na bábatku 🙂
@vlnka81 ahoj, myslim, ze v kojeni a sucasnom uzivani liekov by nemal byt problem, aspon tak som citala na anglickych strankach... dieta si bude musiet po ukonceni kojenia trocha odvykat... ale v podstate aj ked si bola tehotna, tak cast liekov sa dostavalo aj dietatku a podobne je to aj pri kojeni... Myslim, ze skor sa neodporuca kojit, lebo vela epilepticiek mava zachvaty najma po prebudeni. Inak aj ja beriem keppru 250 mg ( teraz 1,5-0-1, pred otehotnenim 1-0-1). A tiez planujem kojit, aspon 6 mesiacov, aj ked mi neurologicka povedala, ze by som mala max. 3 mesiace... Tak vela zdaru!
@boogina ahoj, ja som zacala uzivat kys. listovu asi az v 7.tyzdni a na ultrazvuku a aj genet. testy dopadli OK, takze nestresovala by som sa na tvojom mieste.... ono je to velakrat viac okolnosti dokopy- aj zdrava zena, ktora uzivala kys. listovu moze mat postihnute dieta... niekedy to skratka neovplyvnis... napr. taku genetiku
@inula01 vdaka za info, ja zijem v belgicku a tu mi neurologovia a pediatri hovoria ze je to uuuplne v poriadku - ziadne obavy. lenze Keppra ako taka je na trhu mozno 13 rokov a nevieme ake ma dlhodobe ucinky - ja mam skor pocit ze som len jeden prvok v ich studii - keppra a tehotenstvo/dojcenie ☹ a este mi neurologicka povedala ze najnizsia davak keppry je 500mg 2x denne a ty pises ze ti dali 250mg 2 x denne. nechapem. v belgicku je strasne slabe zdravotnictvo, vela x som sa sklamala - ja hovorim ze ak by nemali take skvele porodnictvo tak by tento narod uz davno vymrel 😀 ak mam nieco vazne tak radsej idem na SK. no a na SK mi neurolog aj pediater povedali ze radsej nie...ale ze aj mozem. take nejasne odpovede. ja by som chcela kojit aspon rok. hlavne aj kvoli tomu odvykaniu. pretoze ak budem 6 mesiacov plne kojit tak najlepsi phasing out su asi prikrmy. tym vlastne bude dostavat menej mliecka a tym aj menej keppry - pekne postupne. co myslis? a ako myslis ze prebieha odvykanie? co by mohol sposobit nahly vypadok keppry? a ty mas dokopy len keppru? a ak ju beries nemas ziadne zachvaty? ako dlho ju beries? a ked uz ta mam "na linke" chcela som sa spyata - v poslednom tyzdni mam caste zavrate, stale sa mi toci hlava. moze to suvisiet nejako s epi? uff tolko otazok 😀 vdaka vopred
@vlnka81 nemyslim, ze na tebe si to skusaju, to by si sa musela zaregistrovat a podrobnejsie by ta sledovali - aspon tak to robia v Amerike, neviem ako je to v EU. Inak to je pravda, s kepprou je malo skusenosti, ale vseobecne plati, ze cim mensia davka a liecba iba 1 liekom znizuje pravdepodobnost poskodenia dietatka. A co sa tyka vysledkov roznych studii, velmi by som sa na to nespoliehala, kedze vela faktov sa rokmi vyvrati (napr. ze rastlinne tuky su zdravsie, ...).No ja mam najnizsiu davku keppry, asi vacsina ma vyssie davky, ale kedze zachvaty nemavam, tak je to davka nevyhnutna na udrzanie stavu. Ja by som bola najradsej, kebyze mozem lieky vysadit, no na eeg mam stale nalez a bojim sa, ze po vysadeni by doslo k zhorseniu. Keppru beriem cca 7 rokov, predtym som 8 rokov brala Timonil, epi mam od 13 rokov a vzdy som mala iba mono liecbu. K tomu zdravotnictvu... ja niekedy pochybujem, ci ma vobec liecia na spravnu chorobu - ci to napr. nemam tetaniu alebo nieco ine. Nemala som nikdy krcove zachvaty, odpadnutie, pena,... ale trpnutie jednej strany tela (ruka, noha, jazyk) a celkova zmatenost, ale pri vedomi...Zachvaty nemavam, mala som ako 13 rocna a potom este 2 male. S tym odvykanim treba urcite postupne, tak ako pises, prikrmy a postupne menej mliecka. Ale nemyslim si, ze dieta by malo nejake silne abstinencne priznaky, do mliecka sa dostane urcite iba minimalne mnozstvo lieku a ani ty nemas vysoku davku ak beries 500 mg 2x denne. Tocenienhlavy, zavrate- to moze byt vselico - nizky tlak, unava, mozno aj predzvest epi zachvatu... neviem posudit. Aky typ zachvatov vlastne mavas? Beries iba keppru alebo aj nieco ine? Inak aspon nas bude mamiciek co uziva keppru viac a dufam, ze vsetko bude v poriadku, hlavne treba pozitivne mysliet a nestresovat sa 🙂
@inula01 ja mam zachvaty grand mal - vsetko co patri do balika - teda okrem pocurania sa 🙂 a v decembri budu tomu 2 roky co som tu hrozu zazila 1.x...odvtedy som mala asi 4x alebo 5x zachvat, uz si ani nepamatam a to vzdy po vysadeni lieku. ja mam vsetky vysledky krasne, este aj eeg je uplne normalne, na CT mam hlavu cistu...nuz neviem...beriem iba keppru...hmmm zial farma firmy neliecia epilepsiu len zastavuju zachvaty ☹ ty zijes v USA? inac pravda, ktovie ake rozne poruchy centralneho nervoveho systemu su a oni to vsetko nazvu epilepsia a daju ti utlmovak mozgu - keppru a tym je vec vyriesena...cakajme kym zachvaty same neodidu ☹ ach ja som skeptik 😀
ja som dostala epi zachvat v 2 tyzdne pred prodom gynekolog ma odmietol hospitalizovat liecim sa na epi od 13 rokov dostala som zachvat a z mojej zdravej dcerky ktora sa mi mala narodit je dcerka slepa, ochrnuta na vsetky 4 koncatiny ma epilepsiu, chore srdce, pluca, cukrovku operovane brucho uz 2 krat pre problemy s crevami no mamicky co vam budem hovorit dcerka ma 4,5 rokov ani nerozprava nechodi vsetko sa o nu treba starat na 24 hodin pocas tehotenstva som nastevovala neurologicku a brala lieky lamictal 100 rano 100 vecer tak o com to teda je 😠 😠
@nikita308 Ahoj, aj ja mavam nizky tlak, zevraj je to typicke pre epi.. a asi som aj meteosenzitivna, no o tych zavratoch pisala vlnka81, ale ako vidim, tak sa vsetky vieme najst v jednej kategorii 🙂. Inak ty si kojila? Ak ano, ako dlho?
@vlnka81 nie nezijem v USA, iba som co to precitala aj na ich strankach. To si dostala prvy zachvat dost neskoro, aspon sa mi teda zda, lebo ako citam, vacsina mala prvy zachvat v 10-13 rokoch. A ano, mas pravdu, farmaceut. firmy na takych ako my "ryzuju", mozno uz davno existuje liek na nasu ako aj ine choroby ( rakovina, cukrovka, ...), ale to by nas uz nemohli liecit cely zivot, cim by prichadzali o pekny zisk...

@chaarliizee tak to ma velmi mrzi ☹ ale drzim palce k odvykaniu. nikdy som nefajcila ale viem ze to musi byt strasne tazke. ked ja si neviem odopriet ani tu trapnu cokoladu nie to este nieco navykove !!! zostan silna a nevzdavaj sa, urcite je to len abstak, vsak prave preto to odvykanie mnoho fajciarov vzda lebo to vobec nie je lahke...drz sa moja amysli na bejbinko ktore urcite pride 🙂