icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

sandracs
15. feb 2014

@wolfskinka Vieš čo, to si už nepmätám....už je to pár rokov dozadu, ale išlo to tiež postupne. je to pravda, radšej pomali ako záchvat....Ja som sa tiež cítila ako snehuliak, ale tá chuť do jedla bola silnejšia - resp.nekontrolovateľná. Ale uvudíš, za pár mes. tobude dole 🙂 Inak s dvomi malými deťmi, tak to si viem predstaviť tie stresy, ešte ich mám v živej pamäti. Okoliu sa niektoré veci ťažko chápu, hlavne pre tých čo nás nevideli pri záchvate. Ja so sama nechodila ani kočíkovať a ak som bola pár krát, tak vždy strašné nervy, že čo sa stane ak....

wolfskinka
15. feb 2014

@katuska268 ked ti maly nerozprava chod za detskou neurologickou a ona ti ho pozrie a povie ti a popripade ta posle na logopediu, kamoske syn zacal rozpravat az ked mal 5 , dovtedy nic a potom zo dna na den sa mu doslova pustila "huba na spacir" a uz sa nezastavila, aj so synom chodi do skolky chlapcek co nerozprava, je viac takych deti, moj mal 3 roky a nevie pit z pohara a ani sa najest a plienky nemal uz ked mal dva, je to individualne, do 5 rokov to netreba riesit uvidis on sa rozkeca, ale urcite by som s nim isla k detskemu neurologovi a pon ti povie co a ako

wolfskinka
15. feb 2014

@sandracs ja som chodila a aj chodim vsade sama, moj muz nema cas stale je prec a chodieva domov az neskoro v noci a k detom vstavam vylucne ja, takze pomoc ziadne, ale musim zaklopat drzim sa celkom dobre bez zachvatov, mozno nejaky mensi v spanku mam , ja som mala vzdy zachvat len hned po prebudeni alebo v spanku a vacsinou este v posteli, raz som sa tak zobudila spala som smalym v manzelskej posteli a som sa prebrala a maly strasne plakal lebo som mala zachvat a to viem podla toho ze som mala dohryzeny jazyk, niekedy sa rano zobudim s prehryznutym jazykom, ale to moze byt aj nahoda

sandracs
15. feb 2014

@wolfskinka Tak to máš ťažké. Bola som na tom podobne, manžel pracoval v meste asi 50 km. každý deň dochádzal MHD a autobusom alebo vlakom a do toho nočné a vikend skužby :P
Súšasne výdatná "podpora" od okolia. Ono mnohým ľuďom sa niektoré veci čo sa týka nás epilepričiek ťažšie chápu. Veď vyzeráme zdravo, máme ruky, nohy - no žiadny problém. Veĺa krát som sa stretla s postojom aj dobrých ľudí, že veď to je v tvojej hlave, veľa o tom hovoríš, potom sa to stane a pod. Ja navyše necítim auru, takže je to nepredvídateľné. Tiež som bola veľa sama, kúpala som deti málo aj to so stresmi, radšej, ke´d som bola sama som umývala bábo na posteli a hlavne veľa činností som preniesla tam 🙂 Pre väčšinu zdravých ľudí som bola asi šiši 😅 ale ak by sa už raz stalo nešťastie, tak to už nikto nanapraví...

wolfskinka
15. feb 2014

@sandracs ani ja nic necitim, ale napr. dnes som si vsimla prvy krat ked som si lahla nachvilu poobede akokeby mi isli oci z jamiek vyliezt, ale treti den uzivam ten topamax moze to byt aj tym, u nas tiez bol problem s kupanim, ja som volala kamaratov, susedku a kto bol po ruke ked nebol muz doma, ten starsi uz nebol problem ten ma 3,5 roka a teraz ich uz kupem sama spolu,uz sa o neho postara keby nieco, nemala som ani prebalovaci pult preistotu, prebalovala som na posteli, ved vies o com hovorim, co iné vidia ako ebzne veci my to mame tazsie, ale da sa na to zvyknut , akurat su to nejake obmedzenia, mne uz ten starsi dost pomoze ma 3,5 roka a minule mi bolo strasne zle tak som mu povedala ze musi postrazit deniska v izbe ze mi je zle ze si musim lahnut tak som si lahla na sedacku a denisa som dala na zem a vytuhla som na dve hodiny ci som mala zachvat neviem,ale ked som sa prebrala matej sa hral s denisom, ako izba v dezolatnom stave vsade rozhadzane hracky denis pooblievany cajom a jedol tycinky, matej mi povedal, ze bol smadny ze mu dal cajik a ze bol hladny tak mu dal tycinky.... tak byt enzamykam keby nieco bezal by oproti k susede teda aspon dufam, uz som sa viackrat pristihla ze som zaspala alebo mala taky mensi zachvat ze som mala vypadok a boli spolu v izbe a matej dal pozor na deniho

wolfskinka
15. feb 2014

@sandracs inac je sranda lomia sa ako psi , stale su v sebe ale ked nieco tak drzia spolu a matej ochranu denisa, minule denis vylieval caj tak som mu symbolicky hodila po plienke a matej mi vylepil take zaucho, ze co si to dovolujem ho bit, ze on je este malicky ze on nevie co robi, ale minutu na to, uz su v sebe a uz sa biju o nejaku hracku,ked reve hned mu dava cumel a uz mi ho aj nakrmi jogurtom alebo nejakym chlebom a ked bol malicky tak som daladeniho an postel a matejovi flasu do ruky a krmil mi ho on , velka pomoc a to mal 2,5 roka a vsade hovoril, ze on sa o neho stara ze je velky brat a vo vani ho poumyva samponom aj ho nakremuje , zlatý je, pomaha so vsetkym, ale ked nedavam pozor tak sa furt biju

lenuska11
19. feb 2014

Ahojte rada sa do temy pridam, mam epi od 10 rokov a momentalen 4rocnu dcerku 🙂 zdravu a dva roky odkojenu 🙂

akynka2312
5. mar 2014

Ahojte maminky pridam sa aj ja ....epilepsiu mam od roku 2005 cie od 14 rokov sa da povedat...druhy zachvat som mala odvtedy v roku 2009, treti zachat v roku 2010, ...a od vtedy nic musim si poklepat...(od roku 2010 som si zaobstarala psika- mozno koli tomu zachvaty odvtedy nemam....co som rada)....berem depakine chrono 500mg jednu tabletku rano a jednu vecer...pred rokom sa mi narodil syncek 🙂 Chvala Bohu zdravy ....toho som s najviac bala....a lieky mi doktorka nemenila...pocas tehu eeg v poriadku..no po porode sa trosku zhorsilo....ale to bolo koli tym budeniam na kojenie...posledne eeg robene teraz vo februari bolo v riadku musim si poklopat....rodila som prirodzene bez epiduralky...vsetko prebehlo v poriadku....no chceli by sme este baby ale mam strach uz na tieto lieky otehotniet....tak newem co mam dalej robit.. Dakujem za rady a pekny den vsetkym🙂

amali
10. mar 2014

tak a včera večer zas záchvat.......ja som v depke, nezvládam to.....predtým 4 roky nič a po porode už 3....čo sa to deje,neviem sa stým akosi vyrovnať

zuzanka865
14. apr 2014

Ahojte mamičky s epilepsiou 🙂 Som v 32 tt a zatial je všetko v poriadku. Môj neurolog mi odporúča normálny pôrod ale s epiduralkou. Tak dúfam, že to zvladnem aj ja a naša malinká 🙂 Užívam lieky Plexxo 50 mg/ večer. Chcem sa Vás spýtat, či sa môže kojiť , ak beriem tieto lieky. Neurolog povedal ze ano, ale v letaciku na tie lieky piše, že tie latky z liekov idu do mlieka a treba sa poradit s lekarom.... Len chcem vediet ci nemate skusenosti s tymito liekmi a kojenim.... dakujem 🙂

amali
25. apr 2014

@zuzanka865 na všetkých epileptikách píše že sa nesmie, ale berieš dosť nízku dávku aby sa malo niečo stať.....neboj sa všetko bude ok

zuzanka865
25. apr 2014

Aha, takže by som sa nemala báť, že by sa mohlo malej niečo stať, ak by som ju normálne kojila?! joj obavy mám už asi zo všetkého 🙂 ďakujem za reakciu 🙂

ataz
30. apr 2014

@zuzanka865 ja som užívala Lamotrigín a tiež v letáčiku písalo, že sa nesmie( aj moja všeob. lekárka nad tým krútila hlavu..že v tehu áno, ale pri kojení nieee) Moja neurologička povedala, že pokial je prínos pre dieťa väčší než vedlajší možný účinok lieku, tak by to nemal byť problém - ale zas Lamotrigín je asi najslabší liek na trhu...Ale čo sa kojenia týka...záchvat som dostala v šest. pri druhom bábätku..kojila som ho 2mesiace( potom kvoli silnej alergii a astme som musela náhle ukončiť) a malý do týždňa začal mať v noci strašné záchvaty plaču, ktoré trvali až do 1roka - prišlo sa cez eeg na to, že má tzv. silné nočné desy, ktoré mohlo navodiť vysadenie epi liekov - mohlo - upozornujem. ( trvá to do teraz, len už to nie je tak intenzívne - má 6r) Teraz som užívala lieky celé tehu, v nemocnici krútil hlavou aj primár a zástupca, že absolutne STOP kojeniu...a kedže mi moja neurol. povedala, že nie je problém a oni mi chceli laktáciu zastaviť, tak som si dala zavolať neurologičku z neurol. oddelenia a ona potvrdila že u mojich liekov tzv. 3generácie sa môže aj kojiť. Kolko ľudí tolko názorov....lepšie brať lieky ako dostať záchvat - napr, s malinkým na rukách a pod. ☹ ☹ to je to riziko...ak ti to lekárka schválila, tak by teoreticky nemal byť problém. Ale viem podla seba, že obavy tam budú vždy....( moje lieky napr. spôsobujú ráštepy, také čo nemusí odhaliť ani ultrazvuk....takže som panikárčila furt, ale tak podla mna je to normálne. Bolo by skôr divné, ak by si sa nebála. Držím palce

zuzanka865
30. apr 2014

@ataz dakujem za reakciu .... mne tiez neurolog vysvetlil, že ked počas tehotenstva užívam lieky na epilepsiu, tak je dobre v tom pokračovat aj počas kojenia, pretože dietatko tie lieky dostava cele tehotenstvo a zrazu by sa odstavilo ak by som nekojila, ze je to horsie ako ked bude dalej dostavat pri kojeni tu davku a postupne jak budem stracat mlieko, tym padom sa postupne bude znizovat ta davka lieku pre dieta a je to mensi sok ako prestat z hodiny na hodinu .... no uvidime ci vobec budem mat mlieko , snad ano 🙂

ataz
30. apr 2014

@zuzanka865 určite budeš neboj 😉 a áno presne tak, ak odstaviť tak pomalinky. Tak držím palčeky- ešte raz

dilino
2. jún 2014

ja som pred pôrodom dostala ťažky epilepticky zachvat pre nezodpovedneho lekara mala som anemiu neliečil a bolo to v nemocnici v Martine narodila sa mi dcerka ktora ma v sučastnosti 6 rokov je ťažko zdravotne postihnuta, slepa, ochrnuta, a ma dalšie diagnozi tak že nikdy viac

adriana11112
30. jún 2014

Ahojte mamičky 🙂 som tu nová a rada by som sa pridala k vám 🙂 s priateľom túžime po dieťatku a potrebujem od vás takú menšiu radu. Som epileptička epilepsiu mám od troch rokov a teraz mám 20 rokov.Mávam slabučké záchvaty také že nemusím si dať diazepan . Keď dostanem záchvat tak som pri vedomí neodpadavám . Beriem tieto lieky : trund 1000mg, je to niečo ako kepra 1000mg, vimpat 150mg,a diluran .Záchvat som už nemala pol roka 🙂 . Musím si dať aj zmeniť lieky? Čítala som tu o lieku lamotrigin 100mg ale neviem či mi ho doktorka predpiše ☹ Čoby ste mi poradili mamičky? 🙂 Za radu vám budem vďačná 🙂

ataz
1. sep 2014

@adriana11112 asi už dosť neskoro píšem.... My sme plánovali tretie bábo a práve preto som sa najprv poradila s neurologičkou - takže ak pôjdeš najbližšie na kontrolu, spomeň jej, že plánujete a ako ďalej s liekmi 😉 😉 o kepre som počula, že sa nesmie v tehu, ale tu som čítala, že niektoré ju brali aj počas, ale ja nie som odborník...
nech sa darí a nech je všetko v poriadku 🙂 držím palce

adriana11112
2. sep 2014

ataz ďakujem krásne za radu 🙂 dám radu na tvoje slová 🙂 😉 🙂

danka9795
4. dec 2014

aj ja mam epilepsiu ,budeme mat babatko s priatelom,bojim sa aby vsetko dobre dopadlo,bojim sa,ze zomriem ja alebo bejby

bolavyzub
30. mar 2015

žienky, chcem Vás poprosiť o radu. Ak poznáte dobrého odborníka - lekára na epi, prosím dajte mi vedieť. Som už nešťastná, nakoľko liečba sa stále komplikuje. Chodila som k MUDr. Bratskému do KE ešte ako dieťa. V dospelosti som od neho musela odísť, odvtedy nenôžem nájsť lekára, ktorému by som mohla dôverovať. Mám pocit, že epi u dospelých nemá nikto chuť liečiť. EEG urobia raz za rok.. Momentálne riešim to, že sa mi nekontrolovateľne roztriasli ruky, trvá to už týždeň, nikto nerieši. MUDr. mi kázala brať neurol, ktorý však vôbec nezaberá... (tehotná nie som)

katuska268
23. apr 2015

Ahojte. Je tu nejaká mamina ktorá užívala počas tehotenstva liek levetiracetam?

uzanka16
16. máj 2015

@katuska268 ja uzivam a to este k tomu vimpat a lamotrigine.vlastne 3 druhy liekov.

katuska268
25. máj 2015

ahojte mamičky.tak vcera som dostala dalsi zachvat po troch rokoch bezzachvateho obdobia...a najhoršie na tom je že som tehotná..tak sa bojím terazo dietatko...rozbila som si hlavu,a mam dooskieranu tvar...strašne som plakala,kedže som tri roky nemala ani jeden!!!!

uzanka16
25. máj 2015

@katuska268 joj to mi je ľúto, ale neboj hadam bude vsetko v poriadku

rybkalucka
29. júl 2015

@akynka2312 A ako dlho si brala to Depakine 500mg pred porodom? a brala si ho aj pocas tehotenstva???
Ja ho tiez beriem a docitala som sa, ze to by sa vobec nemalo uzivat pocas tehotenstva, ze to ma skodlive ucinky na plod. Ze zeny vo fertilnom veku ( tie zeny, ktore mozu otehotniet) by ho vobec brat nemali!!! Chcem ho akurat vysadit... tak ak mozete niekto nejaku radu ohladne jeho vysadzania... Dakujem 🙂

rybkalucka
29. júl 2015

@wolfskinka Ahoj! Ja mam rovnaky problem ako ty. Po nasadeni Depakine a par inych liekov som pribrala z 57 na 87!!! 30 kil!!! To je obrovsky skok!!! Nevladzem nic, som uplne iny clovek... Priatelovi sa to strasne nepaci, stale ma podpichuje nech zacnem chudnut, ale to nieje jednoduche popri tymto liekom... Vraj ich mam vysadit... No bojim sa toho vysadenia, lebo predsa len telo si na to vsetko zvyklo a co potom bez nich? Tak len chcem vediet... Podarilo sa ti ich vysadit a schudla si nieco??? A ak si ich vysadila, tak ako si ich vysadzovala? Ako dlho to trvalo a aky to malo priebeh?

rybkalucka
29. júl 2015

@sandracs Ahoj! Prosim ta, ty si brala to Depakine aj pred porodom? A narodilo sa ti zdrave dietatko? Ja ho beriem vyse roka a velmi sa bojim, ze sa mi narodi chore dietatko... bojim sa ist do toho tehotenstva...

rybkalucka
29. júl 2015

@lea1333 Ahoj! Tak ty si brala Depakine Chrono 500mg kazdy den? A narodilo sa ti zdrave dieta... To je super spravicka pre mna... Ako dlho si to pred porodom zacala brat? A brala si to aj pocas tehotenstva? Dakujem vopred

rybkalucka
29. júl 2015

@januska1104 Ahoj! Prosim ta, pises, ze tri roky si brala Depakine a mas dietatko... Narodilo sa pred alebo po tom, ako si brala toto Depakine? A je zdravucke? A ako si ho, prosim ta, vysadzala... Nahradili ste ho hned inym liekom? ci vysadili uplne?