Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@cloe15 Ahoj, chcem vediet ako som uz spominala v par prispevkoch pred tymto... ci si teda potom otehotnela a ako je na tom dietatko... brala si aj pocas tehotenstva to Depakine?
@lucia2431 Ahoj. Chcem len vediet ako to bolo s tym Depakine a tvojim tehotenstvom.. Pieses, ze ti ich zmenila na Lamotrigin... Ako dlho si Depakine brala pred tehotenstvom? A po porode si sa k Depakine znovu vratila?
@rybkalucka ahoj, depakine mi postupne vysadila ale tehu bolo plánované takže keď som ho mala vysadený tak v tedy som otehotnela. Po tehu mi ho nedala, zatiaľ netreba 😉
@lucia2431 Dakujem za rychlu odpoved. 🙂 Tak to som rada, ze sa drzis... Takze si na tom Lamotrigine teraz? A este tu otazocku - ze ako dlho pred porodom si brala to Depakine?
@rybkalucka ahoj ja ho berem od roku 2005 ale posledny rok cca 2 -3 roky ho berem striedavo. (Pokopem si) to znamena ze som depakine brala pred tehu a aj pocas tehu. Ale prve 4mes som rannu tabletku vzdy vyzvracala takze som uz rannu nejdela. A vecernu som jedla sem-tam. Cele tehotenstvo prebehlo Chvala Bohu bezproblemov. Aj vysetrenie EEG boli dobre pocas tehu. Narodil sa mi Chvala Bohu zdravy velky chlapcek Samko. Moje vsetko. Pak som 3mes kojila a pak uz dokrokrmovala. Nemala som nejak extra vela mlieka a mok maly bol hlados veelky 🙂.
Ja po porode celkom ok vysledky. A nedavno som bola na Sk na komtrolu a moja dr. Ma pptesila nakolko bolo dobre EEG znizila mi rannu davku. A pak si mam zas po cca pol roku znizit ak sa budem citit dobre.
Ale vela zalezi ake a ako casto mavas zachvaty. Ja som mala od r 2005-2015 3x zachvat. Aj to si mysl a viem zr to bolo sposobene stresom.
Uz si tehotna? Ak ano tak asi uz nestihnes zmenit lieky. Ale ak planujees tal skus sa poradit s neurologickou o zmene lieku. A ohladom priberania. Ja som pocas tehu pribrala krasnych 12 kg a po pprode vaha klesla a potom zas stupla co aj mna strasne znervoznuje. A snazim sa zasa zhodit. Snad sa mi to podari. A tebe dufam tiez 🙂
Ak mas este otazky tak kludne napis 🙂
@katuska268 to ma mrzi. Hadam bude vsetko v poriadku. A drzime palceky.
@akynka2312 Fuuuha, To je 10 rokov Depakine! Hmmm... Ja ho mam presne rok a vela som o tom citala, ze to ma nepriaznive ucinky na plod... Povedala mi o tom aj moja lekarka a chcela odo mna podpis na taky papier, aby sa chranila pred tym, ze by som ju niekedy dala na sud za to, ze mi tento liek predpisala... Nepodpisala som ten papier, tak si predstav, ze mi ich vysadila teda zo dna na den... Ze ked nechcem toto podpisat, tak mi ich vysadzuje a ziadne ine mi nedala.. proste nic!!! Som na nu strasne nahnevana, aj ona na mna... ale proste to som podpisat nechcela... Mala som vsak este 3x30 tabliet, tak tie som si tak sama prepocitala a vysadzujem to pomaly bez jej vedomia o tom... Ona si mysli, ze som to zo dna na den vysadila... ja som to brala mesiac po polke a teraz chcem 3 mesiace po stvrtke... Myslis, ze to je dobry postup? Alebo jej mam o tych mojich zvysnych liekoch povedat a proste ju poprosit o ten Lamictal alebo Lamotrigin? Alebo vymenit dokotrku? :D No, to je jedna vec - tie nepriaznive ucinky na plod... druha vec je aj ta, ze odkedy sa liecim (5 rokov), tak som pribrala 30 kil!!! Urcite chcem tie lieky vysadit... len sa bojim, ze to moje telo je uz totalny zavislak na nich a nepojde to bez nich... Co povies?
@akynka2312 A tehotna este niesom... Bojim sa toho... Bojim sa, ze by sa mi narodilo nejak postihnute dietatko a bolo by to fakt tazke... Tak som vo faze, ze sa rozhodujem, ci teda skusit to vlastne dietatko, alebo si jednoducho nejake dve deticky adoptovat z domova a neskusat svoje vlastne... ☹
@rybkalucka epi má len absolútne minimálnu genetickú patológiu...
ja som mala Lamotrigin (t.j.Lamictal, the same). Z antiepileptík má najmenší teratogénny potenciál, ale aj ten má. všetky majú.
@rybkalucka Ahoj 🙂 Ja som pred porodom uzivala Timonil a Lamotrigin. Depakine až neskór prechodne.
@rybkalucka ako casto mavas zschvaty? No 10rokov ale posledne tri si dam tabletku podla toho ako sa citim. Lebo som mavala zachvaty zo stresu. Odvtedy som bez. Klop.klop.klop.
podla mna vymen dr. .lebo by si mala byt pod dohladom amat aj kontroly. Ano depakine neni vhodne ked si tehu. Ale ja som nemala na vyber. A aj prrto som obmedzovala davku lieku koli babetku. Ale ak by som chcela druhe mimi tak urcite vymenim lieky. A ta tvoja dr. Je riadne odveci. Najdi si urcite inu.a ano aj ja som pribrala nieco bude na tych liekoch. Cize neziaduci ucinok. A ja by som sa nevzdavala tuzby mat vlastne babetko. Takze sup sup . Zmen dr. A povrdz jej za lieky a uvidis co ti povedia. A daj nam vediet co a ako. 🙂
Ahojte som 22tt a kazdy mesiac mam epi zachvat za mesiac aj niekolko krat a bojim sa ci tym neubizujem babatku uzivam lamotrigin 2x denne .20tt som bola na sone a gynekolog mi povedal ze nevidi nic potesilo ma to lenze sa bojjim lebo do porodu mam este 4 mesiace......zachvaty ma nicia som slaba cely den mam bolesti hlavy a vsetko co zjem mi ide hore .......velmi sa bojim o babo som stoho v strese
@rybkalucka Ahoj. Ja som pocas tehotenstva aj predtým brala Lamictal a narodili sami zdravé dvojičky. Konzultuj to s neurologickou. Ja som brala rano a večer 50mg lamictalu co je nízka dávka, ale lamictal sa počas tehotenstva može. No jasné že sa niečo vylučuje ale to je pri všetkých liekoch. Neboj, všetko bude OK. Držím palce.
@rybkalucka ahojkaj mám úplne zdravučké obidve dcérky.Pri prvom tehotenstve som len odpadávala nevedela som že mám epilepsiu po pôrode prvej dcérky mi zistili epilepsiu pri druhej dcérke som pred tehotenstve som brala depakine chrono potom mi neurolog postupne vysadzoval depakine a nasadil mi medotrigín vraj je najbezpečnejší pre ženy čo chcú otehotnieť.nesmieš to vysadiť sama od seba musí to povedať neurolog ako presne napríklad ja som brala 1tabletku 500mg ráno a 1 tabletka 500mg večer tak najprv mi to znížil večer na polku a tak a potom asi po niekoľkých mesiacoch som prešla na medotrigín.len nemusí medotrigín každému robiť dobre ja som našťastie len prechádzala na lieky ale dostala som raz pri medotrigine záchvat.ale moje dve krásne dcérky stoja za to.počas tehotenstva okrem medotrigínu som brala acidum folicum čiže kyselinu listovu celé tehotenstvo.a rodila som cisarskym lebo pri epilepsii gynekologovia neodporúčajú normálny pôrod.ale potom po druhej dcérke som bola ešte niejaký čas na medotrigíne ale mala som také stavy ako pred záchvatom.depakine chrono sa v tehotenstve nemôže brať lebo veľmi poškodzuje plod ale poviem ti mne povedali stačí keď prejdeš na iný liek ktorý sa môže v tehotenstve ja som pre istotu počkala pár mesiacov nech sa to vyplaví z tela a potom som otehotnela a nebol žiaden problém mám krásne dve detičky aj napriek mojej epilepsii a poviem ti veľmi tužíme ešte po treťom ale bojím sa len z gynekologického hľadiska že maternica nezvládne tretí cisarsky.
po druhej dcérke mi neurolog nasadil depakine chrono robí mi lepšie len chodím na kontrolu krvi pečeňové testy a hodnotu valproatu
Mamicky su tu take co uzivali v tehu levemed? Lebo ked som sa pytala neurologicky ci to mimi neuskodi tak ma odbila ze nevie.. Ach.. Dakujem...
Ahojte baby, ja som tiež EPI pacientka, vyskúšala som veľmi veľa liekov a až kombinácie Epiletanu 1000 (ráno - večer) a Timonilu (ráno - večer) stabilizovala na toľko že 4 mesiace som bez záchvatu. Chceme s manželom bábo, žiaľ aj tam sú problémy t.j. iba formou umelého, moje neurologička mi povedala že čo sa týka tehu lieky nie sú škodlivé ale že je to všetko na moje rizike. Viete mi poradiť????
@januska1104 ja mam epilepsiu a rodila som dvakrat a vzdy prirodzene ani neurolog ani gynekolog nevidel problem :P akoze obavy som mala ako zvladnem ten napor ale v pohode
Po dlhych rokoch to vyslo.budeme mat mimino. Som sedem rokov bez zachvatov a momentalne aj bez liekov. Dufam ze sa to nezmeni a bude vsetko ok.
Ahojte.zazili ste tu niektora epilepticky zachvat pocas spanku v tehotenstve.pri zaspavani proste nepride spanok ale cosi ine.silne hucanie.citim ze tazko dycham alebo mozno vobec.je to ako desivy sen az na to ze viem ze to na mna prichadza.chcem sa hned zobudit ale nejde to.neovladam svoje telo a som nehybna.pripada mi to dlho ale neviem kolko to trva.preto to vsetko pisem sem lebo uz som myslela na to ci to nemoze byt lahky epilepticky zachvat.ja neviem co mam lekarovi povedat.nikto nechape o com hovorim.bojim sa o malu
ahojte ja som brala depakine 4roky potom sme chceli mať druhé bábätko a tak mi gynekolog povedal aj neurolog že musím prejsť na iné lieky lebo depakine obsahuje valproat a poškodzuje plod tak mi dla neurolog lamotrigin a to som brala celé tehotenstvo aj druhú dcérku mám zdravučku krásnu a je to náš malý smejko.no trvalo to dcérka dva mesiace veľmi zle spinkala celý čas bola hore a za noc spala len 2hodiny dostala som záchvat a pritom som brala ten lamotrigín a tak som išla potom za neurologom ci by mi mohol zmeniť naspäť ten lamotrigín na depakine lebo pri depakine som nedostala žiaden záchvat.tak teraz som zase dva roky na depakine chceli by sme ešte tretie babätko.no len to zase musím prejsť na medotrigín a to chvílku bude trvat no a trošku mám už rešpekt aj pred cisarskym ale co už ja môžem rodit len cisarskym.len babätko nechceme moc odkladať lebo mám 32rokov.
Ahojte kočky. Otehotnela som som epilepticka Berem lamictal. Mala som už 3 krát zachvat som V 4 mesiaci. Veľmi sa bojím o bábo. Chcem aby bolo zdravucke. ...Veľmi sa bojim
Ja som epi pacient a dva zdrave deti s 15 mes rozdielom
@petruska1212 veľmi sa teším že máš zdravé deti. Drzkajte sa boztek posielam
@januska1104 lamotrigin je jeden z najslabsich liekov na epi. Su vhodne pre tehulky neooskodzuje plod. Mne osobne nestacil. Mala som zachvaty pteto skombinovali s kepprou a bolo lepsie. Ked som vynechala 1 tabletku rano bol zachvat. Doktorka mi stale hovorila ze je bezpecnejsie brat hoc aj silnejsie tabletky. Viac moze babetku uskodit zachvat ako lieky. Pri zachvate mozes zle spadnut,par sekund nedychas
@petruska1212 ja ked som mala nasadený nazačiatku ten lamotrigín tak som mala najprv nízku dávku potom som dostala záchvat na železničnej stanici neviem ci dôležité je to dat si aj v rovnakom čase lebo som na to zabudla a dala som si to o niekoľko hodín neskor no našťastie som to dostala ešte včase keď som tehotná nebola.ale tým teraz by sme chceli tretie bábätkopo pôrode som mala depakine chrono je pre mňa lepší doktor povedal že ale teraz ked bude zase na lamotrigíne teda on mi to zmení kvôli tehotenstvu ale že môže sa stať že dostanem záchvat.no aj sa bojím lebo manžel robí na smeny.mám totiž detičky staršia dcérka má 5rokov a mladšia má 2roky.
@petruska1212 ja cítim kedy ide na mňa záchvat mne doktor povedal pokial to nie je prvé tri mesiace že vtedy by sa to nemalo dávat ale potom od 4mesiaca keby isiel na mna záchvat môžem si dať kľudne záchvat.ja som skôr mala záchvaty keď som porodila lebo som mala aj spala tak preto sa mi aj zmenil po pôrode ten lamotrigín na depakine chrono lepšie mi vyhovuje.keď beriem depakine chrono tak som nemala záchvat teraz už 2roky
@januska1104 depakine som tiez brala a bola som dlho bez zachvatov,dobry liek len som od neho riadne pribrala,fuuu co pozeram fotky spat,katastrifa ja som bola furt hladna
Brala som este ked som bola skolacka

@1sabca7 Ahoj! Tak co, otehotnela si? Pisala si naposledy v marci 2013, ze beries Depakine a chcete otehotniet... Velmi ma zaujima, ci sa narodilo dietatko zdrave a ci si teda to Depakine brala aj pocas tehotenstva, a beries ho aj teraz?