icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

luculik86
17. nov 2016

Tak to je zaujimave. Ved prave pocas porodu je velke riziko ze mozes dostat zachvat. No mne hned neurolog nakazal resp povedal,ze pojdem cisarskym a to som mala zachvat len raz pred troma rokmi. Ja sa citim zatial fajn. Ziadne problemy. Hadam ziadne problemy po tehu nenastanu

sazumak
17. nov 2016

Aj ja som sa bála a veľmi. Staršiu dcérku som rodila predčasne a asi 31 hod., prirodzene, bez epidurálky. Mladšiu asi 15 minút, dali mi vyvolávačku, našťastie všetko v pohode. Mňa by zaujímalo, či tu máte ženy epileptičky aj viac ako dve deti 🙂

sazumak
17. nov 2016

@luculik86 Držím palce, nech všetko dobre dopadne 🙂

luculik86
17. nov 2016

@sazumak dakujem. My cakame dvojicky ☺

sazumak
17. nov 2016

@luculik86 Jeej, tak to je super 🙂 Tak to by som ani ja prirodzene nerodila 🙂

merri259
7. dec 2016

Dobry den,prosim Vas chcela by som sa opytat ci niekto uzival Levemed pocas tehotenstva. Uzivam aj Plexxo ale na to som citala ze sa moze.dakujem 😉

luculik86
7. dec 2016

@merri259 Najlepsie spytat sa svojho doktora. Ja uzivam len Topimark. A ten sa moze. Vela stastia 😉

vanilka83
19. dec 2016

@luculik86 ahoj nebojis sa ze ked budes rodit cisarskym ze ti ta anestezia bude vyvolavat zachvaty?lebo tak som pocula...inak ani ja nechcem ist moc prirodzene rodit...a kojit chces?lebo ja by som chcela berem timonil 1 tab.vecer 300 mg ale berem este aj rano euthyrox na stitnu zlazu...

luculik86
19. dec 2016

@vanilka83 ahoj. No to s tou anesteziou ma nenapadlo. Spytam sa nato v januari svojho doktora. Tebe povedali,ze to hrozi? Prirodzene urcite nemozem ist, mam este ulceroznu kolitidu. A kojit chcem urcite, ja beriem Topimark 1tbl denne.

vanilka83
19. dec 2016

@luculik86 no mne uz vela doktorov povedalo ze epilepsia nie je indikacia pre cisarsky porod...hlavne kvoli tomu ze pri anesteze hrozi ze bude vyvolavat zachvaty....inak moja svagrina ked rodila lezala na izbe s jednou mamickou epilept.a ta ze mala po tej anesteze stale zachvaty....

vanilka83
19. dec 2016

@luculik86
@luculik86 tiez som citala ze pri prirodzenom porode epi pacientiek hrozi len 1 az 2 % ze dostanu pocas porodu zachvat...tak ja neviem....no neurologovia su skor za cisara ale gyndovia a porodnici sa priklanaju k prirodzenemu.

vanilka83
19. dec 2016

@sazumak ja tiez nemam rizikove a to som po inseminacii teda nie prirodzene otehotnenie zo zaciatku som aj trochu krvacala ale nebola som na rizikovom a to chodim este obcas aj do prace...

luculik86
20. dec 2016

@vanilka83 no tak neviem. Ja ked som prvy krat a vlastne aj posledny mala zachvat na zaciatku roka 2013 mi uz vtedy povedal,ze ak budem niekedy tehotna tak to bude cisarsky. Lebo ze pri tlaceni by som si ten zachvat mohla vyvolat. Na kontrolu pojdem az po novom roku tak sa ho spytam. Ale hned od zaciatku vravel cisarak. Tak hadam vie co hovori😊

vanilka83
20. dec 2016

@luculik86 ved to ze kazdy doktor hovori nieco ine ale aj ja chcem ist radsej cisarskym ale najradsej by som sla spinalom-iba lokalna anesteza kde si pri vedomi.celkove uspatie ma desi.vsak si precitaj prispevky vyssie su tu zeny ktore normalne rodili prirodzene a niektore aj viac krat dokonca bez epiduralu!to je vazne sila!

akynka2312
22. dec 2016

Ahojte dievčatá. UZ SOM dávno nepísala. S Muzim by sme chceli druhe dietatko. Tak som tu V Írsku kedze tu zijeme a na slovensko sa tak skoro nechystam zasla za doktorkou. No tak dnes mi predpisala nove lieky Lamictal kazde dva tyzdne mi pozdvnihne davku zacinam na 25 mg len vecera o dva tyzdne uz aj rano.. ale do toho ešte budem brat Depakine a po nasedeni Lamictalu vysadi depakine. Lebo vraj ma nenahaju tu otehotniet na depakine. Ktora ste ich mala ten lamictal boli alebo ste spokojne? Zachvaty sa neobjavili? Mam kus s toho obavy ale tak snad vsetko bude fajn ako doteraz . Od 2010 som bez zachvatu musim si poklopat. Moj druhy neurolog na svk ze nech otehotniem na depakine a ze je to ok... a bývalá detska neurolog. tiez povedala ze uz nech neotehotniem na depakine. radsej vysadit. i ked ona mi lieky chcela postupne vysadit uplne. Napíšte mi prosim vas nazor na ten lamictal. co a ako ste sa citili? Dakujem. a prajem prijemny vecer a za chvíľku Šťastné a Veselé Vianoce 🙂

sazumak
23. dec 2016

@akynka2312 Ja som mala dve tehotenstvá a vtedy mi vysadili Depakine, ževraj sa nemôže...cítila som sa dobre, takže mi nedali nič. Rodila som prirodzene, máme dve zdravé deti. Teraz ma doktorka nastavovala na tretie tehotenstvo a dávala mi Lamictal, dosť skoro mi kázala vysadiť Depakine a dostala som záchvat po 12tich rokoch. Tak mi moja nová doktorka vysadila Lamictal a dala Levetiracetam plus Depakine 750mg, že pri ňom môžem normálne otehotnieť, že má pacientky, čo ho užívali počas tehotenstva a majú zdravé deti. Tak sama neviem...niektorí lekári Depakine odporúčajú. iní nie. Mne Lamictal nerobil dobre, skúšali mi ho dávať aj niekoľko rokov dozadu, ale poznám kopec žien, čo ho berú a tolerujú úplne v pohode 🙂 Pekné sviatky aj Vám 🙂

luculik86
23. dec 2016

@vanilka83 necitala som vyssie prispevky. No je to sila. Kazdopadne sama sa rozhodovat v tomto nejdem. Uz to necham tak ako sa rozhodlo,ale spytam sa svojho neurologa nato. Zo zvedavosti. Mozno zalezi od pacienta a jeho epi. Fakt neviem. Ja chcem tiez len lokal,chcem to vnimat naokolo. Tak hadam s tym nebude problem 😉

akynka2312
24. dec 2016

@sazumak Dakujem za odpoved. No mam zmiesane pocity.. Bojim ds dako toho menenia.. i ked jeden dr zr menit. byvaly mi vravi ze zmenit. Novy neurolog na svk ze nahat depakine a tu v Írsku mi dr. vrsavi a nasadila lamictal 25mg dva tyzden iba vecer a tak budr postupne zvysokvat a vysadzovat depakine. Ja neviem. vcera som so dala prvu Lamictal tabletku ale aj moj depakine.. Citala som.ze mozu posobit ospanlivo toho sa obavam ach nebiem co mam robit ci jest depakine alebo pokracovat v nasadzovani Lamictalu. . Zaxhvat som tuk tuk tuk nemala od roku 2010 . Tak ja neviem dievcata ze co robit. :/

20061986
24. dec 2016

Ja by som šla asi do toho lamictalu tiež som ho brala po vysadení depakine presne ten istý postup prvý týžden som bola dosť unavená ale potom už ok 🙂

akynka2312
29. dec 2016

@20061986 No od kedy ho beriem - v piatok bude tyzden . tak vecer ked zjem lamictal s hodinovým odstupom po depakine tak mi je tak divne zle na odpadnutie, vecer neviem zaspat musim predychat a potom zaspim. neviem ci to koli tomu ze som aj chora a vycerpana aalebo to je z lamictalu. Mam obavy. Jeden lekar tvrdi ze depakine skodi druhy mi povie ze riskujem a novy liek mi nemusi sadnut tak ja neviem. zajtra idem k dr. a som zvedava co povie na to. Vcera som nezjedla a noc bola v pohode . tak neviem co robit :/

dilino
29. dec 2016

no téma ako pre mňa ja som chora na epilepsiu od 13 rokov bola som tehotná ked som mala 29 rokov a žiaľ výsledok pre nezodpovedneho lekára dcérka slepa, ochrnuta, nehýbe ani rukami ani nohami,nerozpráva, ma peg, nosi plienky a je ako bäbatko hoci už mala 8 rokov ani nežije iba preživa nič nevie brala som lamotrigin jeden druh liekov a potom po ťažkom pôrode musim brať depakine chrono, lamictal, mala som rýchly cisarsky 72 stehov o tri rady ledva ma dali v Martinskej nemocnici dokopy bola som týždeň v bezvedomi na pristrojoch len mi davali nejaké injekcie tak ako tak som sa pozbierala lenže po pôrode sa mi pridružili dalšie choroby výsoky tlak ťažkého stupňa a tetania dcérka prežila ale s ťažkými trvalýmy nasledkámi, na cely život žiaľ NIKDY VIAC ZIADNE DETI raz stačilo a sme momentálne v stave kedy sa čaka už len na to najhoršie to čo preživame tak to neprajem prežiť ani najväčšiemu nepriateľovi môžeš chodiť kde chceš na aké vyšetrenia ked sa raz doktorovy nechce ty neurobiš nič môjmu gynekologovi sa tažilo ma poslať tak radšej teraz bude platiť výsokanske odškodne za trvalé následky nepostrašujem ťa ale všetko s amôže stať veľmi veľmi držim prsty aby všetko štastne dopadlo.

kikus985
3. jan 2017

@akynka2312 ja beriem lamictal celý život a s nim som spokojná... mam to teraz v kombinacii s keprou lebo som brala ešte orfiril a ten sa tiež nemôže počas tehu... za mňa ale určite by som už nesuhlasila aby mi dali späť orfiril alebo depakine ... Najlepšie je brat lieky ktoré su iba na epilepsiu... moja mama berie depakine na depresiu a orfiril sa tiež dáva na psychické poruchy a oboje je neskutočne svinstvo

akynka2312
3. jan 2017

@kikus985 dakujemkrasne ta reakciu na mojproblem. no minuly tyzde n som zacala s lamictalom vecer jednu tabletku plus aj depakine. no mala som taky tras vnochach a nemohla som zaspat a musela som topredychat lebo som sa zlakla ze ide na mna zachvat.no dnes som bolau dr tu v irsku a povedala som jej to.. takich zacnem jest jednu tabletku lamictal rano na dvatyzdne a potom idem zas ku nej ze codalej. Tu v Irsku vraj nerobia tak casto eeg ako na svk. tak musim mysliet pozitivne a snad bude dobry ten lamictal. a zachvaty sa nevratia. ty si teda spokojna s lamictal? Dakujem krasne :*

kikus985
3. jan 2017

@akynka2312 Tak dúfam že to dobre dopadne 🙂 ja som s lamictalom spokojná... ja som úplne bez záchvatov okrem nejakých dvoch rokov čo som bola stále v strese ale od kedy je všetko fajn a poctivo beriem lieky tak sa mi nič nestalo dokonca aj keď som si dala nejaký alkohol tak som bola úplne v pohode 🙂 A hlavne že teraz budem môcť aj kojiť čo neni s každými liekmi možné 🙂

akynka2312
3. jan 2017

@kikus985 Tak si ma kus ukludnila dakujem ti pekne. A nemala si nejake neziaduce ucinky po Lamictale? ZAjtra zacinam brat tak verim ze vsetko bude v poriadku. 🙂 Avidim ze cakas babatko tak gratulujem 🙂

kikus985
3. jan 2017

Tak to som rada 🙂 Ja som z toho bola prvé dva týždne hrozne unavená najradšej by som prespala celé dni ale potom to prešlo inak z lamictalu našťastie nič 🙂 A ďakujem 🙂

mirkie
3. jan 2017

ja beriem tiez lamictal, 100 rano a 100 vecer, 2tehotenstva, 2sekcie, 2zdrave deticky, chvalabohu vsetko ok! drzim palce

akynka2312
3. jan 2017

@kikus985 aha no a z lamictalu si nemala ziadne neziaduce ano? super snad to zvladnem a budem sa snazit mysliet pozitivne, 🙂 ja strasne niekedy stresujem, ach :(

@mirkie dakujem krasne aj tebe moja. 🙂 Si ma aj ty potesila a nemala si aj ty nejake neziaduce ucinky po lamictale prpsim ta? .. dakujem

akynka2312
17. jan 2017

@mirkie
@kikus985 dievcata prerzsila som po dvoch tyzdnoch ten lamictal. strasne zle mi bolo, krutenie hlavy a nevolnost a do toho strach ze ak pride zachvat. tak mi dnes mi dr povedala ze ma obj. k neurologovi. ale ze podla nej aj on mi povie ze mam vysadit depaykine. ach maaam strach :( velky

kikus985
17. jan 2017

@akynka2312 Tak dúfam že tie vedľajšie účinky prejdú čo najskôr. .. depakyne keď chcete dieťa určite vysadia lebo poškodzuje plod ale je veľa ďalších liekov ktoré ho vedia nahradiť a môžu sa brať aj počas tehu ... držím palce nech nájdu Dobrú kombináciu 🙂