Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@tatiana258 Hneď by som ju vymenila!!! Vyložila si nohy a oddychovala 🙂
som aj chcela ale u nas neni vela neurologiciek a ostatne ma nechceli zobrat ze maju vela pacientou :-/
Ahojte .... Takže včera som bola na kontrole u neurológa ... Okrem toho že ma vybavil až o 13:30 mi nakoniec aj zmenil lieky ... Čakala som že ma odbije s nesúhlasom, keďže môj stav je dobrý a myslela som že nepristúpi na zmenu liekov ... Vysvetlila som mu že proste s tých liekov zabúdam (brala som Levetiracetam) ... No napokon mi zmenil lieky z levetiracetamu na trund ... O tom lieku počujem prvý krát ... Aj mi znížil dávku brala som jednu tabletku ráno jednu večer... Teraz beriem polku ráno, polku večer.... A lekár vidí do budúcna aj možnosť úpleho vysadenia ... Samozrejme nie hneď ale všetko chce trpezlivosť ... Tak dúfam že žiadne komplikácie nebudú baby držte mi palce nech je všetko ok 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@nicolenicki drzim palce nech nove lieky sadnu. ..🙂
@evita7063 ďakujem moc 🙂 aj ja dúfam... Zatiaľ sa to dá ďalej uvidíme 😉
Dobry den som epilepticka od svojich 13 rokoch a s frajerom rozmyslame ze by sme sa chcely pokusit spolu o babatko a berem depakine a levitericetam ze ci tam nahodou pri tom nebude nejaky problem prosim vas poradte mi ze co mam robit a ako
@nikuska12091996 Ahoj, no je to rôzne, každá mamička to má inak, ja som cez tehotenstvo nemala záchvat ani jeden, cítila som sa skvele, mala som 21 rokov a aj som to super znášala, malá mi spala celú noc. Tehotenstvo bez záchvatov. Najlepšie sa poradiť s neurologom aj s gynekologom a zladiť to. Určite nič nerobiť neplánovane a na vlastnú päsť. Tieto lieky nepoznám. Ja som užívala dlhodobo lamotrigin lebo mi dlho nemohli nájsť vhodné lieky. Čo sa užíva aj v tehotenstve. Užívam ich aj teraz súčasne s Topiramat. Držím palce.
@nicolenicki ja beriem trumd už nejake 3 roky a v pohode som otehotnela a mam zdravu dcerku. Ja som brala lamotrigin a vtedy som sa necitila velmi obre tiež som zabudala alebo ma častejšie chytali migreny po trunde je mi omnoho lepšie 🙂
@nikuska12091996 Ja som brala depakine v kombinácii s lamotriginom alebo lamixalom a pri planovaní babatka mi lekar nasadil iba trund. Vraj sa depakine nemôže počas tehu 🙂
Ahojte, užívali ste pred otehotnenim Kyselinu listovú? Ak áno v akej dávke? Počula som, že epilepticky by jej mali užívať oveľa viac (aj 5mg) 2 mesiace pred plynovým tehotenstvom. Mate skúseností?? Ďakujem
@nikuska12091996 Ahoj ja som donedávna brala levetiracetam ale vysadil mi ho lekár lebo som strašne zabúdala ... Aj vo vzťahu mi to robilo problém ...tak teraz beriem nové lieky a musím si zaklopať že všetko je ok 🙂 Bábatko síce ešte neplánujeme ale keď mám pravdu povedať aj sa toho bojím hlavne kvôli epi 🙂 🙂 🙂 😖
@20061986 Ja ho beriem zatiaľ 2 mesiace a je to fajn nesťažujem si .. uvidíme ďalej 🙂 Aj ty berieš len jeden druh liekov ??? Ja sa pravdupovediac do tohoto vôbec nevzynám, pretože v každej poradni do ktorej vstúpim mi nevedeli nikdy pomôcť keďže každý, kto mi odpovedal bral 2 a poprípadne viac druhov liekov... Fakt nevedela som nájsť človeka, ktorý bral len jeden ... 😀 😀 Ja som našťastie skoro 5 rokov bez záchvatu a tajne dúfam že raz lieky vysadím 😵 😵
Ano ja beriem iba jeden druh Trund 500mg
AHOJ baby. Tak ak pamätáte ja som brala pred.tehu aj počas viac menej a aj teraz depakine chrono. Mame synčeka ma 3,5 roka zatial vsetko je v poriadku a zdravy akurat sa ucime rozpravat. No toto leto som bola u noveho dr. A ten mi povedal ze ak planujem druhe tehitenstvo ze je riziko na rychlo menit lieky. A ze podla jeho nazoru ani nemam eoi ale tetaniu. Ze ma najblizsie ked budem na SVk posle na testy na tetaniu. Ze je riziko menit lieky za ine... ze co ak nesadnu a potom je tazko to zas menit spat lebo nemsi mi uz sandnut depakine chrono. ZE aj davku ktorú mi neurologicka detska zacala znizovat on powedal ze mam brat tak ako predtým celu tabl. Rano a celu vecer. Popravde vam poviem lieky berem tak ako sa citim. Okolo 4 rokov som nemala zachvat musim si oklopat ( klop.klop.klop). No planujeme druhe babo a ja sa straaaasne bojim. Lebo on povedal ze kľudne mozem otehotnieť. Ale mam obavy... ci brat depakine alebo nie... nakolko zijem v irsku a asi by som aj tu rodila nakokolko mam prácu. Aj pri synovi som tabletky rsnne vyzvracala a vecerne jedla ako kedy. Tak neviem . Povedzte mi vas nazor . Ďakujem vam.
Mne môj neurolog povedal že depakine sa vraj počas tehu nemá užívať. Ked som prišla k n emu na kontrolu pred svadbou tak sa pýtal či chceme deti. Ja som povedala že ano a v tom momente začal s výmenou liekov.
Ahoj, som tu nova. Mam uz 14 mesacneho syna, ale toho som mala este pred urazom pri ktorom som dostala epilepticky zachvat. Boli mi predpisane leky trund 500 mg rano a vecer a vypada to tak, ze minimalne rok dva sa ich nezbavim. Chceli by sme s manzelom este jedno dieta... Nemam odvahu to este povedat neurologovi, ale pozeram, ze ste tu aj take co mate deticky a su zdrave. Ja som doteraz s nicim takym nikdy nebojovala, takze sa bojim. V predoslom tehotenstve som nezobral ani paralen. :( takze chcem len vediet ci sa nemusim bat otehotniet casom? A asi sa nebude znizovat davka. A ako je to s porodom? Dava sa sanca na prirodzeny? Ja som mala zachvat len raz a uz sa neopakoval... Ale eeg nie je zatial uplne ok.
Ja som brala počas tehotenstva trund ráno a večer a mala je zdravá. Mala som síce sekciu ale pohravali sa aj s myšlienkou prir. porodu
No ja síce dieťa ešte nemám ale ak raz budem mať tak budem len dúfať aby mi spravili sekciu.. Prirodzeného sa už teraz desím keďže mám známu ktorá je epi a rodila prirodzene a počas pôrodu dostala záchvat a skoro tým ublížila aj bábätku.. Takže u mňa prir. pôrod nie...
Ja som syna rodila o tyzden skor ako bol termin a prirodzene... Bolo to rychle (do 4 hod.) a pre mna na prekvapenie v pohode a hlavne i potom. Myslim, ze so sekciou by to zotavovanie trvalo o dost dlhsie. Ale samozrejme uvidim, az to nastane. A chcem sa spytat @20061986 mohla si kojit? Ci aj tam je nejake obmedzenie? Dakujem a veeeelmi si ma ukludnila.
na pôrodnici tvrdili že ano ale môj neurolog mi povedal nech nekojim že malej stačilo liekov počas tehotenstva. Ale aj ak by som mohla tak mne sa mlieko nespustilo my to máme asi rodove alebo čo malo ktorá žena z rodiny mala mlieko 🙂
Dakujem velmi za odpoved. Aj som si to myslela... No co uz, musim sa popasovat s osudom.
ahojte, som rada ze som nasla dake forum tehu s epi. Ja mam epi od 2013 kedy som vraj mala jeden zachvat a odpadla som a podla eeg to tam stale je. ale odvtedz som ziaden nemala. Momentalne som v 24tt s dvojickami. Lieky beriem Topimark jednu rano. Mala by som aj vecer jednu a este dake lieky vecer. ale uz asi rok beriem len tuto jednu. Mam este ulceroznu kolitidu, cize aj tam beriem lieky. predpokladam ze moj doktor sa tych liekov zbavit dako nechce lebo mi tvrdi, ze vdaka nim tie zachvaty nemam. A co sa tyka porodu, aj keby chcem prirodzeny, tak to bude cisarsky. Nahodou pri tom dostanem zachvat i ked dlhe roky nebol. to fakt nepotrebujem riskovat. O kojeni my este nehovorili ze by som nemala, skusim sa nto nabuduce spytat.
@luculik86 Neboj tých liekov sa tak skoro nezbavíš. Ja som bez záchvatu 5 rokov a stále ich beriem aj keď mám výsledky dobré ale pri epi si musí lekár 5 krát premyslieť ako nastaviť liečbu a čo sa týka vysadenia to už je trošku vážnejšie a pochybujem že ti lekár vysadí lieky keď si tehotná. Najma tehotné ženy majú najvačšie riziko toho že počas tehotenstva dostanú záchvat. Poznám to mám kamošku ktorá bola 11 rokov bez záchvatu a pri tehu. dostala asi 5 záchvatov. Úprimne ja sa teším keď pôjdem rodiť lebo viem že bude cisársky. Prirodzeného sa desím :/
@nicolenicki ahoj 🙂 popravde mi nevadi ta jedna tabletka co si dam denne. Ale viac ich jest nechcem. A som rada,ze tehu prebieha bez problemov. Dr mi vravel aj pribehy tehotnych s epi a neboli moc prijemne. Co sa tyka porodu, nebranila by som sa ani prirodzenemu,ale preto aby to dopadlo vsetko v poriadku tak jasne ze zvolim cisarak 🙂
Ženy prečo väčšina z vás rodí cisárskym? Ja som prirodzene a nikto sa ma nepýtal kedy som mala naposledy zachovať..a bol klop klop minuly rok vo februári.. zatiaľ nie a rodila som prirodzene..
#zachvat
Aj ja som rodila obe deti prirodzene a všetko dopadlo dobre, aj keď boli obe predčasne, ale to z iných dôvodov. Nad cisárskym ani neuvažovali.
Neviem preco hned cisarak. Mne to povedal moj neurolog este pred 3 rokmi ked som prvy krat odpadla. Neviem asi si nechce zobrat nieco na triko,ak by sa nahodou nieco stalo. Moze sa stat aj nemusi.
Ja mávam aj veľké, aj malé záchvaty...a fakt nikto mi cisársky nenavrhol. Ale ja som sa v tehotenstve práve cítila super po tejto stránke, záchvat som nemala, tehotenstvá mi prospievali. Len po pôrodoch sa to zhoršilo, tak som musela ísť hneď na lieky, pri ktorých som aj normálne dojčila, dokonca veľmi dlhú dobu 🙂

@sazumak mne povedala neurologicka ze to neni potrebne robit taketo stresy 😒 ja by som radsej tiez bola na rizikovom ked mavam silnejsie zachvaty