Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Ahojte, prišla som vás povzbudiť 🙂 Epilepsiu mám od svojich 13 rokoch. Posledný zachvat som mala v 2009 a tento rok som porodila zdravú dcérku. Už niekoľko rokov beriem Levetiracetam (generikum Keppry) a Medotrigin. Predtým som mavala aj úzkosti a brala som antidepresiva (niekoľko rokov neberiem). Mala som trošku obavy, že sa úzkosť vráti, ale nič také sa nestalo. Treba sa hlavne pozitívne nastaviť, že bude všetko v poriadku 😉 Buď vyhľadať psychológa, cvičiť jogu a podobne 😉 Niektorým ženám sa stav tehotenstvom zlepší 🙂 A hlavne partneri musia vedieť čo sa očakáva od nich. Ja som mala istotu, oporu a preto som sa nebála. Tehotenstvo bezproblémové, pôrod prirodzený (aj keď vyvolany) a celkom rýchly 🙂 Všetko bez záchvatov. Rodila som prirodzene, pretože stav mi to dovoloval, ale keby som chcela, išla by som sekciou. Ale z cisarskeho som mala strach 😀
Všetkým držím palce, zvládnete to 😉
@kikus985 a nebála si sa že sa zmenou liekov mozu objaviť záchvaty. Ja som dlho bez a najradšej by som bola keby to tak aj už navždy ostalo. Modlim sa za to denne. Poklopeme si radšej .
@lubenka0806 no ja som na tomto podobne. Cca od roku 2010 som bez záchvatov. Celý čas od nasadení liekov beriem depakine. Mám synčeka a vstkot bolo aj po asi tehu aj po pôrode do teraz super. Žiadne záchvaty. Dúfam že.to tak.aj ostane. Len žijem v Írsku a tu mi chcú lieky zmeniť i keď ja moc nechcem. Lebo plánujeme druhé bejby. A na sk doktor vraví že mám zostať na depakine. A ex doktorka vraví že mám zostať na depakine ak sa necítim na zmenu. A že znížiť dávku. Aspoň a to by malo.byt v poriadku. Tak uvidíme neviem. Stále premýšľam.nad tym.. a ďakujeme za.pekne slová. 🙂
@akynka2312 Bála ale radšej som to riskla... mne napr záchvat vyvoláva iba extrémny stres... s bývalým som bola dva roky a mala som záchvat každý druhý týždeň, niekedy aj častejšie, pritom 5 rokov som už bola ok... po rozchode som bola zas v pohode a od nového vzťahu (už manžel) nebolo nič a už je to zas cez 3 roky...
@akynka2312 tak to je už dosť dho bez záchvatov. Čítala som, že si ich mala "iba" 3, ak som sa nepomýlila. Ja som ich mal podstatne viac, čo som si uvedomila pred pôrodom, keď som si čítala lek. správy. Ja si dokonca niektoré udalosti z toho obdobia nepamätám. Užívam 2 druhy liekov a chcela by som prejsť iba na jeden alebo znížiť dávku. Ževraj viac druhov je horšie ako jeden. V každom prípade urob tak, aby si bola psychicky v pohode 😉 Každý lekár povie inak, každá štúdia tiež tvrdí inak. A bohužiaľ aj zdravé páry majú choré detičky a zdravé ženy ťažké tehotenstvo a pôrod. Hlavne sa nebáť a byť v pohode 🙂 Určite sa dobre rozhodneš 🙂
@kikus985 no ja si tiež myslím že u mňa je vyvolávac záchvatu stres . Odkedy žijem v Írsku konečne s partnerom. Tak mám kľud od všetkého. Práve preto rozmýšľam buď lieky znížiť a ísť do druhého tehu. Alebo vysadiť.. ale z vymenia nemám dobrý pocit. A tak ako píšeš ty
@lubenka0806 tak mi niečo hovorí tak že nemám meniť lieky lebo je to pre mňa zas stres panika.. a podobne. A som a malým sama doma väčšinou. Takže nemôžem si dovoliť riskovať . Poklopeme si radšej ( tuk tuk tuk). ;) Len chcem zhodiť pár kíl aby zas prebehlo všetko tak pekne a v pokoji ako s mojím prvým Samkom. Až do teraz a aj pred tehu žiadne komplikácie alebo nedaj Bože záchvaty.
Tak vám krásne ďakujem. Za príjemné slová.. je dobré že sa aspoň tú človek o Tom kus vykeca. Že sa boji a pod.
.ďakujem dievčatá.. ;)
Ahojte baby, prepáčte že odbocim mimo témy, ale chcela by som sa spýtať na eeg, je pravidlom že na tomto vyšetrení musí byť kľud a ticho aby bol pacient v pohodicke? Pretože, beriem lieky Lamotrigin 1x50 ráno a 1x25 večer ..a druhý krát mi na eeg vyskočil nejaky vykyv a doktorka povedala ze to mohlo byt z toho ze niektp zaklopal na dvere alebo nieco ma vyrusilo počas toho. A teraz ked som bola po pol roku znova na vyšetrení ta sestrička si tam mala pustene radio otvorené okno, objednávala sa pritom kadernicke a este vošli dnu aj nejake sestricky a vymeriavali miesto na zasobniky na mydlo. A teraz neviem ake budu výsledky keďže vkuse niečo...alebo to tak ma byť?Pretože beriem lieky v podstate len kvôli tymto vysledkom a zachvat som mala za posledne dva roky 2 krat aj to prvý ked mi zistili epi a druhý zo stresov pred statnicani lebo som vobec nespala. Ďakujem za pomoc
Ahojte dievčatá.. ste tu niektoré ešte? Chcem sa vás opýtať či šie niektorá užívala počas tehotenstva Keppru? A ak áno bolo vaše dieťatko zdravé či bolo všetko v poriadku aj neskôr? Ďakujem a pekný dník vám prajem 😊 😉
@akynka2312 Ja som ju brala a teda stále beriem, obe deti boli a sú v poriadku. Ale stále sa bojím že to po mne zdedia. Ale ani jedného som nechcela kojiť. Aj keď hovorili ako sú tie lieky v pohode aj počas dojcenia. Viem koľko to má vedľajších účinkov, a nechcela som to dávať do detí.
@kikus985 dakujeeeem za rýchlu odpoveď a skúsenosti.. lebo som čítala že aj Keppra by s anemala v tehotenstve tam zato píšem sem.ze sa poradím s vami babulky. ;) Kojit by som chcela tak uvidíme že čo a ako? A ako si znášala Keppru a tehotenstvo a aj po pôrode bolo všetko v poriadku? Ja už mením síce trošku rýchlejsie.. má to svoje odôvodnenie .. ale tak snáď verím 🤞🙏 že všetko bude v poriadku a nepríde záchvat lebo už som 7/8 rokov bez ... A prveho syna som mala počas depakine ( valproat) a kojili sme sa necelé tri mesiace. :/
@akynka2312 Kľudne koj 🙂 Pri mladšej som brala Depakine a kojila som ju 3 roky. Dcérka je zdravá, šikovná, inteligentná a dokonca do 6 rokov ani antibiotiká nebrala 🙂 Držím palce, Keppra by mala byť v pohode pri tehotenstve, nie? Aspoň mne doktorka vravela. Horšie je to s mojím Depakinom :(
@sazumak no aj ja som brala ak si pamätáš s spomínala že s malým som brala Depakine nie pravidelnea tu vravia že to že neskoro čiže teraz začína používať jedno slovné vety, slová tak to je z Depakine. Kojila som krátko čo bola škoda ale teraz to snáď bude lepšie.. priznám sa vám tu súkromné. Že týždeň dozadu som zistila že som tehotná. Tak dr. Mi nasadil zmenu liekov lebo depakine je nebezpečné a tu nechcú riskovať lebo deti majú následky po ňom..tak sa obávam či to nema niečo s tým že môj Samko začína iba teraz v 5 rokov komunikovať. Ale snáď to dobehne 🙏🙏 a snáď aj druhé bejby bude v poriadku a aj celé tehotenstvo a aj pôrod a aj po ňom. Ale priznám.sa pár veci si pripomínam čítam . Čo a ako v tehotenstve 😁 ;) ďakujem ti za podporu
@sazumak 😘😘 vraví tu že je Okey ale spýtať.sa ešte dr. Či je bezpečná. Keďže aj v prívalovým letáku sa píše že sa neodporúča. Tak uvidíme. Tento týždeň beriem Keppru ráno a večer 250mg a depakine 300mg a budúci týždeň už keppru 250mg ráno a večer 500mg. . Tak snáď bude všetko v dobre. . A len či to bude asi v poriadku keď máš vysokú váhu momentálne ,:/
@akynka2312 Ono je to individuálne, ja som napr. pri prvej dcérke pribrala len 6kg, pri druhej 13kg...ale nebrala som lieky. Ja som tehotenstvá veľmi dobre znášala ako epileptička. Ale každopádne, ono sa tieto lieky dávajú aj podľa váhy, tak je možné, že sa môže zvýšiť dávka, ak niekto priberie 30kg. Gratulujem moc k tehotenstvu a prajem, nech je všetko v poriadku a je bábo zdravé, samozrejme aj Ty 🙂 A synček sa rozrozpráva...hlavne, že je ináč zdravý 🙂
@akynka2312 ja som sice nebrala keppru, ale generikum a všetko je v poriadku. Len mne odporučili nekojiť. Bolo to ťažké. Ale z druhej strany je to pre mna lepšie, keďže ja som mala všetky záchvaty po zobudení ☹ Keby sa mam znova rozhodnut, tak neviem ako by som sa rozhodla..
Aj vyjadrenia farmakologicky boli take nejasné..malo to + aj -
@sazumak no lebo teraz mám dosť viac kg.. a ešte keď priberem tak snáď nebudú problémy ( klop.klop.klop radsej poklopem ) ;) a nebrala si žiadne lieky na epilim počas tehotenstva? S malym som pribrala 12kg čo bolo celkom ok ale teraz mám viac o niečo ako keď som šla rodiť malého :( ďakujem moja veľmi pekne. Ešte to nikomu nevravim lebo je moc skoro.. ale tak verím že bude všetko aj so mnou aj s bejby v poriadku. Modlím.sa stále 🙏🙏🙏no a tiež verím že Samko dobehne vo všetkom v čom je pozadu svojich rovesníkov a bude dobre 🙂 nič viac si neželám len zdravie a aby boli. V poriadku. ;) 😘😘
@lubenka0806 ja so. Tiež mala záchvaty po zobudeni... ale viac menej ich vyvolal podľa mňa stres ktorý nastal po prebudení... :/ Snáď sa to už nezopakuje.. odkedy som otehotnela so synom.nemol ani jeden záchvat. A ani teraz nič po pôrode.. tak dúfam že to takto ostane a bude to takto aj s druhým bejby . A to kojenie...zatiaľ mi vraveli že môžem ale ešte sa pýtam tento týždeň na kontrole . Tie lieky čo si mala ty nepoznám .. môžu sa v tehotenstve? To je dobre že všetko bolo aj i teba v poriadku.. no je to ťažké každá žena chce kojit.. ale zas ak lieky nie sú moc dobre to žiaľ nezostáva nič iné len umelé mliečko ;) hlavne že deti sú zdravé.. 🙂
@akynka2312 ja beriem keppru už dlho. Tiež som mala predtým valproát (orfiril). Keď som začala zvažovať dieťa, prešla som na keppru. Tehotenstvo bolo viac menej bez problémov, a aj potom všetko 🙂 Nakoniec som aj tak šla sc ale nebolo to kvôli epi. Len to kojenie som odmietla 🙂
@akynka2312 ja som brala levetiracetam, co je vlastne to iste liečivo ako keppra. Oni pre istotu pisu, že sa to nemoze, lebo to na tehotnych zenach nebolo testovane. Mne nikto nezakazoval kojit, ale ani neodprucal a viac sa prikanali k ukonceniu.
Uz je to 8 mesiacov a neviem sa s tym zmierit
@akynka2312 ale tak zvládli sme to. Presne, hlavne ze su zdrave. A vam prajem nech vsetko dobre dopadne 🙂 hlavne klud a ziadne stresy 😉 A tie výskumy liekov sa stale menia. Pred par rokmi bola keppra nevhodná a teraz aj neurologicka bola spokojna, ze neriem tieto lieky. No a ja mam aj medotrigi k tomu. Ale to je taka mini davka 😀
@kikus985 tak dobre že si znášala Keppru dobré. No mne ju teraz nasadili počas.tehu aby bolo bábo zdravé ale to som.uZ tvrdila.. zatiaľ to zbadám dobré. Az na to že mi rýchlejšie vie niečo pokaziť náladu ale to uZ môže byť aj s tými hormonami. ;)
@lubenka0806 no to isté mám lavetiracetam.. len Keppra je ľahšie napísať 🙂 tak si nekojila?
@lubenka0806 dúfam aj ja že všetko dopadne . Snažím sa nestresivat a mysliet pozitívivne. 🙂 Snáď bude všetko v poriadku a lieky tiež budú ok.. len kus cítim ako keby som mala.viac závodnene nohy (lýtka.. ) i tak mám kus nadváhu..tak snáď to všetko dobré a bez problémov dopadne ;)
@akynka2312 nie nekojila som. Ale pisala som si raz s jednou babou a ona kojit chcela ale neviem ako to nakoniec dopadlo.
Urcite bude vsetko v poriadku 😉 nasej malej tie lieky nijak neublizili a je zdravá a sikovna.
@lubenka0806 a nemali ste oneskorenie v reči? Lebo neviem či nás Samko to.ma.dedicne z mužovej strany lebo jedna mi písala že to môže byť s liekov ( depakine/ valproat) ďakujem krásne za podporu žienky. Aspoň tú sa s vami môže človek o všetkom porozprávať 🙂 ďakujem 😊 😘
@akynka2312 no zatial ma iba 8 mesiacov ale blabotala v tych 3-4 mesiacoch a teraz tiez slabikuje. Zatial ide vsetko ako ma. Co sa pohybu tyka, tak je tiez vsetko ok. Uz od 7,5 mesiaca stvornozkuje, stavia sa pri nabytku a snazi sa kracat.
Syncek sa urcite rozrozprava 😉
@lubenka0806 tak to je potom super, ako aj on si blabotal, aj teraz su zvykne blabotat tou svojou recou ale co to skusa powedat po slovickach. dakujem trosku si ma ukludnila. snad vsetko dobre dopadne. 🙂 a stastne a v zdravi donosim a aj porodim a dufam ze aj potom bude vsetko v najlepsom poriadku 🙂 nas samko tiez zacal v 7 mesiaci stvornozkovat . Pevne verim aj ja ze zacne ropravat a vsetko aj lepsie potom chapat. inak sa snazi co som hrda na neho, 🙂 dakujem ... urcite sa vam sem ozvem este a vas to neotravuje dievcata. nakolko som doobedu doma sama , syncek v skole a muz cele dni v robote. v stvrtok idem k obvoodnemu ze co a ako som so zmenou liekov a ako to znasam..
@akynka2312 Treba veriť, že všetko dobre dopadne a pozitívne myslieť ;) Určite priebežne píš ako sa to s vami vyvýja ;)

@akynka2312 Zatiaľ zo všetkým som najspokojnejšia s kepprou... Aj predtým čo som mala iné tak zaberali v pohode ale kopa vedľajších účinkov, potom vysádzanie kvôli tehotenstvo... oproti orfirilu alebo depakinu mi príde keppra najlepšia