Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Ahojte ja som momentálne v 26tt tiež s epilepsiou neurológ mi lieky vysadil orfiril úplne ale ostal mi lamotrigin záchvaty som začala mat aj počas dňa tak mi pridal magne b6 3x do dňa (čo sa nesmie) asi 3x sa ma pýtal či som si istá že to dieťa chcem vkuse ma strašil že sa narodí choré s rastepom atd keď som navštívila inú neurologicku že snáď mi pomôže viac lebo nedá sa žiť a užívať si tehotenstvo keď nemôžete ísť nikam sama a v podstate ani nikam kvôli tomu že hocikedy a hocikde môžte dostať záchvat chvála bohu som mala slabé počas dňa a silné v noci a pani doktorka mi povedala že ona ma nemôže prijať z úcty ku kolegovi že chápe že mam pravo vybrať si iného doktora ale ona by urobila to iste len že nechápe prečo mi predpísal vitamín B6 keďže tehotné tento nesmú tak mi dala iné magneziove tabletky 3x do dňa tie už zabrali lepšie večer beriem o pol 8 lamotrigin a dávku ktorú mam brat o pol 8 ráno beriem o 2 ráno aby som sa mohla kludnejsie vyspať počas noci. chodím spat o 22:00 a vstávam okolo 7 nejem ani čokoládu lebo pani sestrička z neur. Sa ma raz spýtala že či som jedla čokoládu že som dostala záchvat. A že nemusím po každom záchvate chodiť za doktorom. Kvôli zvýšenému cukru som prestala jest všetko sladké až do pôrodu som na rizikovom na PN pôrod mam 31.3.2019 snažím sa obmedziť všetko čo vyvoláva záchvat ale keď je večer fakt sa bojím ísť spat že zase mi bude zle. Ale hlavne je že bábätko je v poriadku kope jedna radosť. 🙂 ale bojím sa pôrodu že sa niečo skomplikuje že mi bude potom. Ešte horšie neur. mi ppovedal že mal prípad Kedy záchvaty úplne ustúpili samé no či ja budem tiež jeden prípad to neviem zatiaľ tomu nič nenasvedčuje :-/
Viem že to je dlhé prosím žiadne nenávistné komentáre chcela som sa s vami len podeliť a dúfam že žiadna nebola v podobnej situácii lebo viem že to je nepríjemne a neprajem to nikomu. Teší ma že bábätko je v poriadku a to je priorita 🙂
@zuzik198 ahoj. Prečo vysadil ten liek? Síce ho nepoznám ale akýkoľvek liek je lepší ako záchvaty. Tehotenstvo si neplanovala? Lebo my sme to s dr. preberali a od mojich 18 rokov ma nastavovala tak, aby liečba bola vhodná aj v tehotenstve. Lamotrigin bol pre mna slabý. Som záchvaty mala veľmi často.
S tou čokoládou nie je mýtus? 😀
No ale ak si dávaš v noci liek, ktorý máš mať ráno, tak to nie je dobré. Ak máš strach, tak šup šup k psychológovi 😉 Možno tie záchvaty vyplývajú zo psychiky a môžeš si ich vyvolať tym napätím. Ja som s tým tiež bojovala, ale u psychiatra.
V každom prípade verím, že všetko dobre dopadne a budete obaja v poriadku 🙂
@llubenka0806 u mňa bol problém od detstva nastaviť liečbu aby sa mi stabilizoval stavbez všelijakých vedľajších účinkov a mne ho vysadzoval dlhšie postupne a keď som sa ho pýtala na tehotenstvo tak vravel že či stačí tak o 2 roky a prešli 2 roky a nič sa nezmenilo asi na to zabudol ale neplánovali sme to a keď som otehotnela vysadil mi ho úplne. Akurát som sa vrátila od gyn. Lebo ma predelili na rizikové a on mi povedal že mam ísť za doktorom že mi môže nasadiť lieky lebo bábätko je vyvinuté a v tomto trimestri sú pre neho nebezpečnejšie moje zzáchvaty ako antiepileptika lebo aj jemu sa pri mojom záchvate odkyslicuje mozog. Ako ja viem že tam veľmi záleží na psychike to veľa robí aj stres a sugescia. A pomohol ti psychiater? Veď to s tou cokoladou mi tiež nešlo do hlavy lebo viem že sa to niekedy tvrdilo ale potom to vyvratili tak som ostala na pochybách keď mi to sestrička povedala dovtedy som čokoládu bežne jedla 🙂 ďakujem aj ja dúfam že bude všetko v poriadku. 🙂
@zuzik198 no ja mam epilepsiu od 13 rokov. Určite trvaj na nejakych liekoch. A gyn. ma pravdu s tym mozgom.
Psychiater mi pomohol liekmi. Ale tie som nechcela brať dlho a musela som sa naučiť myslieť pozitívne, niektoré veci neriesiť, nepozerám Modre z neba a podobne relacie, lebo to človek ide spať s smútkom a zlým pocitom. Pomohla mi aj joga, keď som sa bála otehotnieť 😀 Čiže keby som to mala znova riešiť, tak skúsim najprv psychológa, aby som nepchala do seba antidepresíva.
No veď sme strašne obmedzované a ešte aj čokoládu nam zakážu? 😀 Ani jogu by epileptici nemali cvičiť, ale samotná joginka je epileptička 😉
@lubenka0806 ja mam epilepsiu od 6 rokov akurát čakám u lekára som zvedavá čo mi povie a nebála si sa že tie lieky ti budú znižovať účinnosť antiepileptik? Lebo je veľa liekov ktoré to znižujú keď sa skombinuju ale keď si mala stabilizovaný stav tak asi si sa nebála 🙂 veď to takú chutovku Nám chceli odoprieť a mňa priateľ provokoval vždy si kúpil nejakú čokoládu a zjedol ju sám a ešte ako naschvál do mikulášskeho balíčka som dostala samé čokoládové veci 🙂 a jogu už prečo nesmieme? Nepoviem karate alebo box alebo iný šport ale jogu?
@zuzik198 no veru nebála som sa. Ja som mala v tom čase toľko záchvatov, že si z toho obdobia veľa vecí nepamätám. Potom po čase som už bola bez záchvatov ale mala som úzkosti, tak zase som brala 1 rok antidepresíva a potom ešte raz asi pol roka. Ale teraz by som skusila najprv psychológa 🙂 A mala som také nízke davky. Skôr som.sa bála, že budem na nich závislá, tak som sa snažila čo najskôr sa ich zbaviť 😀
Neviem, prečo sa joga nesmie. Možno preto, lebo je to dosť náročné. Raz sme mali na.hodine chlapov, ktorí posilňovali a jeden to po 20 minútach vzdal 😀 druhý to flakal 😀 Ale keď človek začína so zaciatočníkmi, tak to je v pohode 😉
@zuzik198 Ahoj 🙂 Že ti vysadil orfiril je fajn. Ten sa v tehotenstve nesmie užívať lebo veľmi poškodzuje plod. Ale to ti mohli zmeniť už dávno keďže ešte pol roka ostáva v krvi. Ale nechápem prečo ti ho nenahradil niečím iným. To s čokoládou je blbosť :D A celkovo keby každý s epilepsiou sa má vyhýbať všetkému čo môže vyvolať záchvat tak by sme všetky sedeli celý život doma a pozerali do stropu :D Neboj určite aj pôrod úplne ok, len sa zbytočne nestresuj a oddychuj. Ja inak celý život cvičím jogu, robí mi dobre na ukludnenie, počas tehotenstva to bola super vec 🙂
@klulko ja neviem mam zmiešané pocity z toho neurológa. :( na gynek. Mi lekár povedal že mi neurológ môže nasadiť orfiril naspäť. Aj mi ho nasadil 150mg večer lenže to je stále malo lebo záchvaty mam v noci hoci slabé ale niesu prijemné a pre bábätko tiež niesu bezpečné. Minule som bola neur. Ukázala mu papier že som ležala nemocnici a odtiaľ ma poslali na vyšetrenie k inej neurologicke lebo som mala záchvaty a ona mi zvýšila lamotrigin o 25mg večer a on mi na to povedal že to je hlúposť posielať na konzultáciu k inej doktorke a keď ssom sa ho spýtala či mi zvýši orfiril keď mi je každú noc zle tak mi povedal že mohol by od 36 týždňa ale že ma nechce zaťažovať že mi zníži lamotrigin a zvýši orfiril že počkáme kým porodim. ..a čakanie k nemu od pol 7 rana do 1 poobedia stalo zato :(
V nemocnici som bola lebo som sa otvárala a to bolo veľmi skoro aj som dostávala injekcie aby sa bábätku vyvinuli pľúca keby došlo k pôrodu. A keď som to povedala neurologovi preco som bola v nemocnici tak jeho odpoveď ma zarazila. "A čo tomu predchádzalo veľa chodíte alebo upratujete či pohlavný styk? Keď chcete predčasne rodiť tak kludne na to s priateľom skocte " predchádzalo tomu veľa chodenia a domáce práce keďže nechcem všetko nechávať na babku ktorá tiež už sama nevládze
Ahojte mala niektorá z vás prirodzený pôrod alebo len cisársky ?
@zuzik198 ahoj, ja som isla prirodzene a s vyvolavackou. Ani jeden dr. nemal problem. Bola som 8,5 roka bez zachvatu.
tak to ja mam úplne uzasneho neurologa keď mne povedal ze sa môže dostaviť aj zachvat
Mala som papier ze idem na cisársky celých 8 mesiacov som nastavená ze pôjdem takto ale bez úplného uspatia (moja paranoja ze sa nezobudím) a 4 týždne pred pôrodom mi gynekológ povie ze pôjdem prirodzene až som zabudla si z toho šoku vypýtať papier na matersku
Ja som sa pytala neurologicky a povedala mi, ze sa stretla s velmi malo pripadmi zien ktore museli ist cisarsky len preto ze maju epi....vraj to odporucaju iba vtedy ak ma nejake nalezy na mozgu/ popripade problemy s tlakom
Aj napriek tomu ako nás lekári strašili a aké som mala komplikácie počas tehotenstva a aKe som brala lieky sa nám v stredu narodil krásny a zdravý synček 🙂
Mám epilepsiu a dlho uzivam drpakine petinimid a leveteracitam preve som po pôrode a neviem či môžem kojit alebo nie sestricka jena povie že môžem kojit a príde iná a ta zase že nemôžem že mi mlieko zastavia ako veď to dieťa to ma v sebe už od maleho zrodenia tak prečo robia z tohto vedu ja chcem kojit koľko sa bude dať a nechcem tie umelé výživy kupovať je to drahé a ešte ktomu babetka z toho speka a potom sa nemôžu vykakat a boli ich to a je to aj drahé a financne náročné také drahé mlieko a sama umelina
Ja tým umelé mlieko nemám rada pretože niektoré detičky z toho moc grckaju pretože im nesadlo značka umelého mlieka a epilepsiu tu mám od 5 mesiacov zistenu vlastne od kojenca
Chcela by som povzbudiť mamičky, ktoré užívajú Depakine chrono a plánujú otehotnenie. Moja neurologička mi ho nechala aj v tehotenstve, nakoľko mi iné antiepileptiká nezaberali. Vravela, že mala kopec žien, čo ho užívali v tehotenstve a majú zdravé deti. Tak sme do toho šli a výsledkom je krásna zdravá dcérka, z čoho sa veľmi tešíme ❤ Boli sme aj na ultrazvuku u doktora Grochala v Martine a taktiež mi tvrdil, že nemal žiadne choré dieťa, ktorého matka užívala v tehotenstve Depakine.

@lubenka0806 dakujeeeem vážim si takuto skvelú podporu😘😍😊 dakujem, určite sa vám ozvem.