icon

Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?

chaarliizee
7. feb 2010

otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

nikita308
26. júl 2011

@preshibana aj ja som mala všetko o.k. čo sa srdiečka týka, ale doktor ma pre istotu poslal aj na to kardio, aby náhodou v pôrodnici nemali námietky, keby ma tam neposlal... manžel už jednu princeznú má doma, tak chcel aj malého princa... 🙂 ale tak ak bude dievčatko, on bude veľký kráľ... 😀 😀 😀

preshibana
27. júl 2011

@nikita308 tak to si pekne napisala, ze bude velky kral...bude mat doma taky mensi babinec... 😉 MOj manzel sa zatial stale uspokojuje, ze druhe babo bude Matej.... si je moc isty 😉

babulena
27. júl 2011

@katuska268 ahoj,ja mam 3 deti,2 som rodila na slovensku a Lili sa narodila v Irsku a ani na slovensku a ani tu v Irsku mi nechceli urobit cisarsky,hoci pri prvom som velmi chcela lebo som sa bala aj porodu aj zachvatu pocas porodu,ale dr. mi povedali ze oni su na take situacie pripraveni a maju vsetko po ruke keby nieco.A tu tiez mi povedali ze nieje dovod na cisarsky,tak som rodila 3krat normalne a aj som rada,lebo cisarsky sa dlhsie hoji.Nase deti su ok.Vsetkym vam drzim palce,ktore cakate babo,nech vam to dobre dopadne a narodia sa vam krasne zdravucke babatecka 😉

nikita308
27. júl 2011

@preshibana no aj môj si bol moc istý... 😀 😀 😀

petruska1212
11. aug 2011

ahojte baby.uziva niekto z vas lieky Vimpat?
predpisala mi ich doktorka pred mesiacom a nemam s tym skusenosti. a pijete epilepticky kavu? kazdy ma na to iny nazor, jeden lekar ze by sa nemalo, na nete, ze to neni zakazane, a rano proste potrebujem take nakopnutie, lebo bez, som taka ospala. ako ste na tom vy s kafe? pijete?
diky

nikita308
11. aug 2011

@petruska1212 ahoj... ja som tiež kvôli epilepsii nepila kedysi kávu, ale potom som začala... mám nízky tlak, tak kvôli tomu... a nemám žiadne problémy... akurát teraz pijem len vo výnimočných prípadoch, keďže som tehotná, ale po pôrode ju budem piť tiež... a lieky, na kt. si sa pýtala, tie nepoznám... 😕

petruska1212
12. aug 2011

@nikita308 tak to ti gratulujem ze si tehu. ake lieky beries ked sa mozem spytat? mavas aj zachvaty?

nikita308
12. aug 2011

@petruska1212 ďakujem... beriem Keppru a Lamotrigin... ale zatiaľ len "detské" dávky, keďže som mala len 45 kg a stačilo mi to... teraz mi to asi bude zvyšovať, keď priberám... a záchvaty momentálne nemávam, naposledy som mala v októbri 2010, ale to som bola po operácii... inak som mávala záchvaty raz za polroka a predtým som bola 5 rokov bez záchvatov...

mery.maja
12. aug 2011

@petruska1212 ja ked som bola tehu som kavu nepila ale inak pijem normalne bezne ,rano vzdy a obcas aj pocas dna.A to som este nepocula zeby sa nemohla.Myslis kvoli tehotenstvu alebo kvoli epi,,,???

petruska1212
13. aug 2011

@mery.maja myslela som kvoli epi nie kvoli tehu.my planujeme babetko za 2 roky. skor to nejde.preto dopredu studujem veci ktore su potrebne
ja som bola asi 10 rokov bez zachvatov,len som bola na tabletkach a potom mi lekar zacal vysadzovat velmi rychlo v priebehu 1 mesiaca lamotrigine a depakine a to som brala rano aj vecer. bol to sok pre organizmus,ale verila som lekarovi,vsak daco uz len vie....ale nebol dobry...pokazil mi to...odvtedy som mala 4 zachvaty, za 3mesiace,co je vela :(
uz chodim k inej doktorke, ale hovorila ze trochu potrva kym sa v krvi vyrovna hladina liekov.dala novy liek Vimpat a zvysuje stale... ach...ten zdravotny stav, je to svina choroba, bojim sa ci bude vsetko ok na dovolenke. vy mate vecer alebo rano zachvaty? je pri vas niekto? mne nastastie vzdy bol pri mne manzel, chvalabohu

petruska1212
13. aug 2011

@nikita308 tak to mas super ja tiez som bola dlho bez zachvatov az kym lekar nezacal vysadzovat nahle. lekar mi hovoril ze kava by sa pri epi nemala pit, ale zas nikdy na nete nenasla som tu info....len to ze alkohol a zivotosprava sa ma dodrziavat.... pijem obcas a slabu, ale dufam ze kava nesposobuje zachvaty

petruska1212
13. aug 2011

Baby otazka, citite nieco predtym ako dostanete zachvat? u mna to je spontannee, vobec nic necitim a prednedavno som sa strasne buchla o komodu ... zaujima ma ako to je u vas.dik

nikita308
13. aug 2011

@petruska1212 no ja mám preštudované o tejto chorobe dosť, hlavne keď som na ňu ochorela a to už bolo dávno, vtedy bol taký názor, že žiaden alkohol, cigarety, káva, sladkosti (hlavne čokoláda), moc korenené a slané jedlá, štiplavé, atď... potom postupne sa teória zmenila, teraz čo chodím k lekárovi do BA, ten mi kávu odporučil kvôli môjmu tlaku, pretože mám hrozne nízky, naposledy som mala na poradni 80/45... 😒 jem aj slané aj sladké aj štiplavé...
no a k tej otázke ohľadom aury... ja teraz už cítim pred záchvatom, že mi nie je dobre, tak si idem ľahnúť alebo si sadnem a po chvíľke mi to prejde a ani záchvat nedostanem... predtým som však mávala také záchvaty, že som necítila nič, len som odpadla... depakine chrono som aj ja užívala, ale keď som chcela otehotnieť, lekár mi ho vymenil za iné lieky... a tiež to netrvalo rok ani polroka, čo sa liečba ustálila a telo si zvyklo na nové lieky... ale menil mi ich postupne, jedny znižoval, druhé zvyšoval a tak... ale keď som bola mladšia a chceli mi zmeniť lieky, tak ma šupli do nemocnice a zo dňa na deň mi vymenili lieky a bola som na infúzkach týždeň... ale to si myslím nie je moc dobré... a záchvaty sa mi dostavujú v období menzesu, buď pred alebo po, takže vtedy sa snažím byť viac v kľude...

zuzana723
20. aug 2011

ahojte. Ja beriem Lamictal 100 mg ráno a 50 večer. Bez záchvatu som už asi 5 rokov. Zistili mi to, ked som mala asi 15 rokov. Záchvaty sa vtedy vyskytovali častejšie, kým doktor nezistil dávku liekov, ktorá je potrebná na to, aby som ten záchvat nedostala. Medzitým mi chcel nasadiť ešte Depakine, ale tie lieky ma uspávali a nebolo mi z nich dobre. Tak mi nechal len ten Lamictal. Počas tých piatich rokov, čo som nemala záchvat mi terajšia doktorka postupne znižovala dávku asi už 4 krát.
asi tak pred rokom som prišla do lekárne a pýtala som si Lamictal. V lekárni mi povedali, že sa to už nevyrába a že miesto toho je Lamotrigin. Tak som teda nemala na výber a musela som si zobrať ten lamotrigin. užívala som ho asi 2 týždne, ked som sa rozhodla ísť k neurologičke, spýtať sa na ten Lamictal. Z lamotriginu som bola večne unavená, nervozna a nevedela som vydržať sama so sebou. Strašné 🙂
Neurologička mi povedala, že sa stále vyrába, len sa tam zvýšili doplatky a pre pacienta je výhodnejšie kupovať si Lamotrigin. Lenže mne nerobil dobre. Tak mi predpísala Lamictal. Je mi jedno, že zaň doplácam viac, kvôli zdraviu nebudem predsa šetriť peniaze.,,

lea1333
29. aug 2011

Ahojte baby tak ako sa mi mate?ja fajn tehu este nie som bohuzial:(depakine stale uzivam a som bez zachvatou musim ist na eeg.a k tej kave ja pijem kavu aj lekarka mi povedala ze to nevadi ale ze alkohol nie!a samozrejme spanok.ani ja som necitila ked dostanem zachvat len som mala poklesnute ocne viecka a do 12g som ho dostala a teraz neviem myslite ze ked dostanem krc tak to je tiez zachvat lebo lekarka sa ma na to pytala ze ci mam krce:o

nikita308
29. aug 2011

@lea1333 ale ona asi myslela, či mávaš kŕče pri záchvatoch.... kŕč sám o sebe nie je záchvat... niekto pri veľkom záchvate kŕče nemáva... lenže človek ak aj má pri záchvate kŕče, tak o tom ani nemusí vedieť, pokiaľ mu to nepovie niekto iný al. nemá potom svalovicu...
Tak ti držím palčeky, aby sa ti čo najskôr podarilo otehotnieť... ja som mala teraz v piatok záchvat po 10-tich mesiacoch, tak sa z toho akosi nemôžem spamätať... a sa bojím, či sa bábu niečo nestalo, spadla som a udrela som si aj bruško ale viac menej úplne dolu pri nohe... ☹

lea1333
29. aug 2011

@nikita308 ja ked som mala uzachvat tak mam krce lebo mam svalovicu po:(a co sa stalo ze si dostala zachvat?to mi je luto a nebola si na gyne nech pozru drobca?ale nestalo sa nic neboj a mala si velky zachvat?ty beries depakine?

nikita308
29. aug 2011

@lea1333 aj ja mávam kŕče... no cez deň som trošku prispala, čo by som vôbec nesmela a prudko som sa zobudila... ono som cítila, že mi nie je dobre, tak som sa postavila, že si idem ľahnúť a už som nedošla do postele... ☹ ale mám to skôr pri nohe udreté, myslím, že drobcovi sa nestalo nič, lebo pohyby mám stále... až moc aktívne... ale zajtra zavolám doktorovi, či by som nemala prísť na kontrol. utz... nie ja neberiem depakine, to som brala kedysi, ale ako som začala chodiť na neurológiu do BA, okamžite mi ho vysadil, že nie je vhodný v tehotenstve... teraz beriem Lamotrigin a Keppru... a na fórume v Zdraví som zasa čítala, že Depakine predpisujú ženám, kt. chcú otehotnieť, tak fakt sa už nevyznám buď v liekoch al. v doktoroch...

lea1333
30. aug 2011

@nikita308 aha ja si tiez niekedy lahnem poobede ale malo kedy a ked sa zobudim tak sa necitim moc fajn tak som to prestala robit.ja ked som dostala posledny zachvat tak to bolo tak ze som zaspala do roboty rychlo som vstala a uz som vedela ze je zle:(no ja beriem depakine 500mg a povedali mi ze v pohode mozem otehotniet ze do 500mg je rovnako skodlivy ako vsetky ostatne lieky aj lekarka z prahy ktora sa venuje tehotenstvu a epilepsi.a kam chodis do ba?ku komu?tak by malo byt vsetko ok ked babetko kope .nenavidim tu to chorobu ja som mala koli nej aj stavy uzkosti teda aj obcas mavam...

nikita308
30. aug 2011

@lea1333 chodím do BA do Ružinovskej nemocnice k doktorovi Lipovskému, ktorý sa tiež špecializuje len na epileptikov... a vlastne začala som tam k nemu chodiť, keď sa mi občas začali tak zvláštne triasť ruky a môj neurológ mi povedal, že čo môžem od tejto choroby očakávať, vôbec ma nevyšetril, EEG mi robil 1-krát za 6 rokov no a chcela som aj otehotnieť druhýkrát... tras rúk som mala z liekov, pretože som ich dlho užívala a nemali už taký účinok a vlastne celé mi to súvisí s menzesom... vtedy si dávam na seba väčší pozor, keď mám pred alebo po... inak som v pohode... a vlastne mi manžel povedal, že som nemala ani kŕče teraz, ani jazyk nemám pokúsaný, že som mala veľmi slabý tlak a len som omdlela...

lea1333
30. aug 2011

@nikita308 a od kial si ked chodis do ruzinova?ja chodim na tehelnu ale pocula som ze v ruzinove su dobry neurologovia len ja sa bojim zmeny liecby aby som nezacala mat zachvaty bola som u jednej lekarky na konzultaci a ta hned ze depakine v ziadnom pripade ze aj s toho som mohla potratit a usudila som sama ze stara skola:(tak chodim stale k tej mojej a ta je v pohode povedala ze mi nechce menit liecbu lebo som dobre nastavena a ze ak by zmenila tak su mozne zachvaty a to ja nechcem a ze ked budem brat kys.listovu tak nic sa nestane tak uvidime;)tak to je dobre ze si nemala silny zachvat!a ked citis ze to na teba ide tak si nedavas(neviem si spomenut na nazov)to je taky utlmovak a dava sa to do zadku.ja beriem aj magne b6.

nika2646
30. aug 2011

Tak sa pridam k teme...ja mam epilepsiu uz vyse 10 rokov a zachvaty som nemavala tak vzdy 3,4 roky potom sa doktorka rozhodla ze zacneme pomaly znizovat lieky a zachvaty sa vratili tak ked sa to opakovalo proste som sa rozhodla ze uz znizovat lieky nechcem....no prisiel cas ked som sa rohodla ze chcem babo a po dohode s doktorkou som vysadila Keppru co som zvladla dobre a bez zachvatou...par mesiacou po tom ako som vysadila Keppru som dostala prvy zachvat a druhy uz bol v tehotenstve no to som nevedela ze som tehotna...Velmi som sa bala ze ak bude zachvatou v tehotenstve vela a ci to neublizi babatku...ostala som hned na PN....No v 8tt som potratila co znasam velmi tazko je to len mesiac co sa to stalo....Bola som aj u doktorky ze mavam zachvaty a pridala mi Lamictal 50mg denne naviac...Ja neviem preco mam takto zachvaty naposledy som mala minuly pondelok kolega ma v praci nasiel lezat na zemi...hruuuza....Kedze mam za sebou prvu menstruaciu ideme sa snazit a dufam ze druhe tehotenstvo bude co najskor a bude uspesne a bez zachvatou...mam s toho velky strach aby som si dako v tehotenstve neublizila ak dostanem zachvat....fuj ako som sa rozkecala..mne tato stranka neuveritelne pomaha...

nikita308
1. sep 2011

@nika2646 ahoj... možno tie tvoje záchvaty súvisia s hormónmi... skús si odsledovať, v akom období máš záchvaty, či nie náhodou v období menzesu... človeku to príde možno také divné, ale ja som došla až po niekoľkých rokoch na to, že keď som mala Danu (antikoncepciu), tak som 5 rokov nemala záchvaty, akonáhle mi ju vybrali, záchvaty začali... ale aj tak ti prajem, aby sa vám čo najskôr bábo podarilo a aby ti to všetko dobre dopadlo, hlavne dávaj na seba veľký pozor...

preshibana
1. sep 2011

Zdravim dievcata, po dlhej dobe som sa dostala na tuto temu...tak si predstavte, ze 12.8. som nadranom dostala zachvat....vstavala som spolu s manzelom, nechcelo sa mi spat, pokecala som s nim a sla som na balkon, lebo bolo horuco...Ja truba.... 😖 a potom som sa prebrala, az ked prisla pohotovost....hned som ich poziadala, aby ma vzali na gyndu na vysetrenie, ci je mala OK, tak tam dopadlo vsetko ozaj OK, potom sme sli za mojim neurologom a vysledky EEG som mala uplne v poriadku...Ze zas z unavy...Ale este mi doktor povedal potesujucu spravu...ze nasu malicku budem moct kojit, napriek tym vsetkym varovaniam na letakoch pri liekoch, lebo ona ich dostava cezo mna uz teraz a potom sa bude ta davka aj tak uz len zmensovat....Dokonca si mam dat male nealko pivko, ked neviem spat, lebo chmel funguje ako uspavadlo...a buduci tyzden idem na dalsiu poradnu, tak verim, ze to bude v poriadku... 🙂

nikita308
1. sep 2011

@preshibana budú ti postupne znižovať dávku??? lebo mne doktor spomínal, že kvôli nočnému vstávaniu mi asi zvýši dávku kvôli záchvatom... a preto asi nebudem môcť ani kojiť... ale ešte neviem, uvidím ako to nakoniec všetko dopadne, lebo naposledy som mala výsledky z EEG veľmi dobré... teraz idem na kontrolu 13.9., tak som zvedavá čo mi povie... 😕

preshibana
1. sep 2011

neviem...hned na zaciatku tehotenstva mi ich znizil na polovicu a odvtedy som bola vlastne az teraz po zachvate u neho... 😒 ale asi sa to potom bude musiet zvysit spat...neviem...uvidime casom....drzim palce na kontrole... 😉

preshibana
1. sep 2011

@nikita308 neviem...hned na zaciatku tehotenstva mi ich znizil na polovicu a odvtedy som bola vlastne az teraz po zachvate u neho... ale asi sa to potom bude musiet zvysit spat...neviem...uvidime casom....drzim palce na kontrole...

nikita308
1. sep 2011

@preshibana no mne povedal, že akonáhle otehotniem, na kontrolu budem chodiť každý mesiac, ale keďže som mala výsledky veľmi dobré, tak som bola zatiaľ 2-krát u neho ako som tehotná... asi odteraz budem chodiť každý mesiac.... lebo sa ma vždy pýta aj na váhu... ja som totiž hrozne chudá a preto nepotrebujem ani také vysoké dávky liekov, ale ako priberám aj preto mi to bude zvyšovať... koľko si doteraz pribrala až sa môžem opýtať? a aké lieky užívaš? ja som pribrala 8 kg a užívam Keppru a Lamotrigin...

preshibana
1. sep 2011

ja som na kontroly nestihala chodit kvoli praci, bohuzial, ale uz som na PN, tak sa venujem len sebe 🙂 Uzivam tiez Lamotrigin a este Zonegran...ten je zatial dost neznamy, tak ale zatial vyzera vsetko OK... Na zaciatku som vazila 73 kg a teraz uz som pribrala 10 kg... aj ked nejem viacej ako predtym a vraj som v tvari este aj schudla...no neviem, neriesim teda vahu..na tu sa ma doktor uz nepyta...myslim, ale, ze na zaciatku ano...

preshibana
1. sep 2011

@nikita308 prepac, vyssie som Ti odpovedala, ale vzdy zabudnem kliknut na "Odopvedat"... 😒