Tehotenstvo s epilepsiou. Sú tu takéto budúce maminy?
otváram novú tému na tehotenstvo s epilepsiou. dúfam, že tu nájdem mamičky alebo budúce mamičky s touto chorobou a vymeníme si navzájom skúsenosti, ako predísť problémom s touto chorobou 🙂 . Teším sa na vás 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@danielka1982 presne tak, lamotrigin je to isté ako lamictal, len lamictal je drahší... ja momentálne užívam lamotrigin a bola som aj na genetike a je to úplne v pohode... akurát mi doktor odporučil cisársky, z čoho veľkú radosť nemám, radšej by som rodila prirodzene... 😕 pri prvom mi to tiež odporúčali, len nestihli, lebo som veľmi rýchlo porodila... 🙂
@boogina tak prajem veľa šťastia, nech sa vám rýchlo zadarí... 🙂
ahojte...niekde som čítala, že telo sa môže "predávkovať" kyselinou listovou...a odporúčaná dávka, ak sa nemýlim je 800 mcg (či aká je tam skratka)...mne doktorka predpísala 10 mg denne popri lamotrigine 50 mg? nie je to veľa?
@wolfskinka ja sa tiež liečim na epi a beriem lieky Depakine. Tieš plánujeme malinké a velmi sa bojím lebo najpr moja neurologička hovorila že nemôžem brať lieky počas tehot.a že až ked budem bez liekov teda bez depakine musím mať rok pauzu bez odpadnutia až potom dieťa. Teraz ked som bola na kontrole zastupoval ju mladý doktor a ten hovoril že ked beriem Večer polovičku tabletky depakine nič mi nehrozí ja to budem musieť brať aj počas tehotenstva a že maličké mu to neublíži a povedal že keby som to nebrala počas tehot. aby som nedaj bože odpadla maličké by mohlo presať dýchať a potom čo. tak neviem uvidíme a tieš sa bojím že ak budeme čakať malé či nedostanem kolaps pri pôrode. a chcem sa opýtať že či epilepsičky musia mať cisársky alebo aj klkasický .. poradte janka
@lucia2431 dobrý deň ja beriem tieš depakine tieš by sme chceli dieťatko no mne doktor hovoril že to neuškodí babetku depakine ... budem musieť zistiť viac
@karolina26 Ahoj... ja som kedysi brala Depakine, doktor mi neodporúčal pri týchto liekoch otehotnieť... neviem koľko sa liečiš na epilepsiu, ani ako často mávaš záchvaty, podľa toho sa aj berú lieky, ale neodporúča sa prestať užívať lieky, či chceš otehotnieť alebo už otehotnieš... to by ti mohlo zhoršiť stav... teraz sú už tie lieky na takom princípe, že sa môžu užívať aj v tehotenstve... a sú všelijaké vyšetrenia, ktorými sa dá zistiť, či je bábätko v poriadku... len sa treba pýtať, pýtať a pýtať... lebo doktori na to častokrát kašľú.. a neurológovia majú na pôrod odlišné názory, niektorí ti povedia, že treba cisárskym, iní že nie... ja som prvýkrát rodila spontánne, aj keď mal byť cisársky, ale sa nestihol urobiť a teraz by som mala rodiť zasa cisárskym, tak uvidím... ale z jedného pohľadu je zasa lepšie, ak sa rodí cisárskym, pretože nechcem si ani predstaviť čo by sa stalo, keby žena rodila spontánne a dostala by pri pôrode záchvat... ☹
@karolina26 ja mam jedno tehotenstvo za sebou a brala som Lamictal(Lamotrigin Sandoz) a nemala som žiadne problémy a ani Matejko ani po narodení, mam kamarátku neurologičku veľmi vychytenú má svoju neurologickú kliniku a chodí po všelijakých kongresoch a povedala mi , že na tehotenstvo je najlepší lamictal, ja som mala tiež depakine, ale mi ho zmenila, lebo vraj depakine moze robit sarapatu a akurat minuly tyzden som sa snou bavila ze chceme druhe dieťa a že mi nechá lamictal, aj ked som po nom dost vela pribrala ale že už je novy liek na trhu ale ze este nie je odskusany v tehotenstve ... Takze mozem ti odporuciť LAMICTAL(Lamotrigin Sandoz)
@karolina26 inac to co ti povedala ta tvoja neuroklogicka ze rok bez zachvatu bez liekov to ta teda totalna hovadina, ja som nemala zachvat už niekolko rokov, ale vysledok z EEG je jasný, že musím brat lamictal, lebo by ma mohlo hodit o zem, na Tvojom mieste by som nevysadzovala lieky a dala si ich zmenit na Lamictal a hlavne vymen neurologa, to co ti povedala, to je totalna kravina, nesmies vysadit lieky a navyse tehotenstvo je zataz a hlavne stale sa bojis aby vsetko bolo ok a je to dost stresujuce vsetky tie vysetrenia a zachvaty sa spustaju v stresovych situaciach a hlavne v tehotenstve musis mat dobre nastavene davky lieku nie prilis vysoke ale ani prilis nizke ...
ahojte kocky tak ako sa vam dari?my stale snazilkujeme a nejde nam to uz sme objednany na spermiogram a uvidime!co sa tyka epi tak stale rovnako depakine a kyselinka su moji kamosi!
@danielka1982 s tym to nazorom ti musim oporovat lebo aj ja beriem depakine a mam velmi dobru lekarku a mozem ostat tehu uplne normalne lebo ziadny liek na espi nie je neskodlivy pre babetko!!!bola som na konzultaci u 3 lekaroch a kazdy mi povedal ze depakine je ok pri davke 500mg denej davky tak isto ako ine lieky na epi!!!a dokonca primarka specializovana na epilepsiu a tehotenstvo mi povedala to iste!!!cize nepotratila si koli depakine!aj ja som potratila ale koli depakine isto nie! 😉
Zdravim dievcata....od piatku som stastnou mamkou, mala Alenka sa narodila planovanou sekciou, mala 2850g a 50cm. Vsetko prebehlo v uplnom poriadku, dojcim uz od druheho dna, napriek tomu, ze beriem lieky, moj terajsi aj byvaly lekar mi to povolili, citim sa trocha unavena, ale to je, myslim, pochopitelne...🙂 Drzim place vsetkym cakatelkam, aby to prebehlo co najlepsie a vsetko dobre uz maminam🙂
@preshibana Ahojki... tak gratulujem a prajem veľa veľa zdravíčka pre maminku aj pre malinkú... 🙂
@nikita308 dakujem🙂 Onedlho budem moct aj ja gratulovat,co?🙂Drzim palce.
@wolfskinka Ahoj..chcem len to povedať volám sa Maťa som už 12 rokou chorá na Epilepsiu čakala som dieťa ale potratila som. Pri druhej kontrole gynekológa mi lekár vravel že moje dieťa je mŕtve. Teraz sama pochybujem otom či môžem mať dieťa aj keď som chorá!! Dávam si otázky či to nebolo v rámci liekou ale nikto mi nato nevie odpovedať. chcela by som to naozaj vedieť. Ďakujem Vám
@karolina26 Ahoj Janka. viem Ti len v jednom poradiť Brala som Depakine neviem ako často máš záchvaty a tak isto neviem ako dlho si tehotná. Viem Ti tiež odpovedať nato že tie ženy ktoré sú tehotné a majú epilepsiu tak budú rodiť cisarským. Mne to tak aspoň vravel môj gynekológ.Inač by som bola vystavená riziku nielen Ja ale aj moje dieťa. Takže asi tak. Bola by som rada ak by ste boli aj na facebook a tam by sme si mohli popisať cez chat bolo by to pre mňa lepšie. Ďakujem Vám Maťka
@slniecko1311 môžeš mať dieťa a uplne bez problemov, a porod cisarskym , ja aby som to prezila tak ako keby som normalne rodila som si dala pri cisarskom pichnut spinal (umrtvili mi dolnu cast a nic som necitila, tsom vlastne vsetko pocula a aj videla a pocula som ho prvy krat zaplakat a aj mi ho hned ukazali ako ho vybrali z bruska,) .. ja mam epilepsiu asi 15 rokov a neobmedzuje ma to viacmenej nijako, iba tak ze musim davat pozor aby som mala doma dostatok liekov, inak robim vsetko lyzujem, korculujem, hram tenis,plavam, soferujem, jazdim na koni, bikujem taktiez turistika a nerobi mi to ziaden problem, mne ked diagnostikovali epilepsiu tak som prvy mesiac bola z toho hotova, ale potom som sa pozbierala a máloktorí zdraví ludia ziju tak akcnym zivotom ako ja ...
@wolfskinka A chcem sa ťa niečo opýtať neviem či to je tak ale mám pocit ako keby moji rodičia nechceli aby som bola šťastná. Mám priateľa 8 mesiacou. bola som tehotná sním ale potratila som. Lenže naši nebolí nadšený báli sa. No mám pocit ako keby ma brali viac choru a nie takú aká som. Nechcem aby ma brali stým že som chorá .chcem aby ma brali za ormálnu a nevnímali to že som chorá. Proste aby ma brali za normálnu ale NIE ONI ma využívajú beru ako za invalida. a To nemám rada to nenavidim. Viac beru moju sestru lebo je zdravá! A JA šťastná nemôžem byť lebo ak som šťastná tak už je to zlé! Dikes Maťka
No aka som ja bola vytesena,ze kojim,co?Lenze z nejakych nevysvetlitelnych pricin nasa pipinecka na prsniku len zaspava,lebo ja uz nemam mlieko,takze frcime na nutrilone anti-colics a mala ma problemy s bruskom aj tak..takze nakoniec ziaden problem s kojenim a liekmi u nas nehrozi...☹
@slniecko1311 ahoj a ty si ostala tehu aj z depakine?lebo vsetci na nho nadavaju aj ja ho beriem a dr mi povedala ze v pohode mozem ostat tehu! 😕
@slniecko1311 inak aj ja som potratila a beriem depakine ale ja si myslim ze to nie je koli liekom!ja som nemala zachvat uz 5rokov!
@wolfskinka ty mas aj soferak?lebo uz aj ja si mozem spravit len mam strach ze co ak odpadnem 😔
@lea1333 mne ho ani nezobrali, ja som dostala prvy epizachvat ked som mala 22 rokov, potom som 2 roky nesoferovala a odvtedy normalne jazdim stale, ja si zivot bez auta nedokazem predstavit
@preshibana ahojky 🙂 gratulujem k dcerenke. chcem sa ta opytat, rodila si sekciou, aku si mala narkozu? mne vcera lekarka velmi neodporucila celkovu, vraj by to bol pre mna a pre babatko velky zasah, najma pre moj mozog uz beztak dost hlupucky. lenze ja sa strasne bojim, ze dostanem zachvat prave z toho stresu kolo spinalky... ja sa totiz strasne bojim injekcii, infuzii, krvi... neviem si predstavit, ze am budu rezat zaživa, aj ed to nebudem citit..ataxci, ze to budem vnimat a ta predstava ma uz teraz desi..a naozaj sa velmi bojim, aby mi nedoslo zle, aby som nedostala zachvat a tak :((((((((((((((((((((((((((((((
inak ja neberiem ziadne lieky... ja hlupa som ich vysadila po dorbych vysledkoch pred par rokmi , az teraz som na kontrolnom eeg zistila, ze to nie je vobec dobre.. :(
@teleranka ahoj.ja som uvazovala o spinalke,ked ju tak vsetci chvalia,ale dala som na radu tety-lekarky a mala celkovu.Radsej som ozelela plac malej,ale nemala som ten divny pocit,ze zaziva sa vo mne vrtaju..aj tak mam vsetko nafotene 🙂 ja som na udrziavacej liecbe,celkova anestaza bola konzultovana s viacerymi neurologmi,boli za.Aj ked je pravda,ze pre babo je asi lepsia spinalka..z tej sa ale davas dokopy dlhsie ako z celkovej...takze vsetko ma za aj proti..
@lea1333 ahoj, ja mám takisto epi a neplánovane som otehotnela pri depakine 500mg. Po celý čas som ho brala rano 1 a večer 0,5 tablety. Dr. takisto ma upokojil že je to bezpečný liek. Po celý čas som, naštastie ,nemala záchvat, rodila som normálne a kojim dodnes. Dcérka má 3 roky, obe sme zdravé, záchvaty nemám a to som vstávala ku nej x-krát. Toť moja skúsenosť. Želám veľa šťastia 🙂 .
@preshibana ahojky, tak ja sa teda skusim poradit s inym neurologom este...mozno lekarka navrhla spinal preto, ze ja sa neliečim...vyslovene povedala, ze cekova je pre mna nevhodna... ale ja naozaj neviem :(((( tvoji neurologovia povedali, ze celkova je vhodnejsia preco? alebo ze je vhodna preto, lebo ty sa liecis? aby som tomu nejako porozumela. nemala si komplikacie po celkovej? mslim nejake male zachvaty alebo tocenie hlavy, atd..

ak sa nemýlim, tak lamotrigin a lamictal je presne to isté...len za lamictal sa teraz veľmi veľa dopláca, tak preto ho nahradili lamotriginom....tiež mám epi od 16 rokov a chystáme sa s priateľom snažilkovať a spomínala som to aj neurologičke a lamotrigin je v poriadku