icon

Tehotenstvo v prvých týždňoch a piata choroba - skúsenosti

mimi3706
17. mar 2017

Chcem sa opytať, či ma niektora z vas skusenost s tym, že sa stretla v prvých týždňoch s piatou chorobou a ake z toho boli realne nasledky. Ja som bola niekolko dni v kontakte s dietatom, co malo vyrazky, a mysleli sme, že ma ekzem, nakoniec to bola piata choroba. Ja som presne vtedy zistila, že som tehotna (5. tyzden), boli sme u nich na navsteve 4 dni...Teraz sa trasiem, co bude, dnes idem k kekarke. Bola som tam s dvoma mojimi detmi, mladsia zatial ma sopel a mala teplotu asi na 6. den od kontaktu s nimi, vysev zatial nie je, mozno len stresujem, ale chcem realne vediet, ci sa niektora z vas s touto chorobu stretla v tehotenstve na zaciatku a ci sa babo narodilo zdrave...Mna dnes v noci (9. deň od kontaktu) začalo bolieť hrdlo a kolena a citim zvysenu teplotu...Cela sa trasiem od strachu čo bude...

Strana
z2
gdenka
25. apr 2024

@ikina30 ahoj. Chcela by som sa opýtať ake si mala príznaky ? A ake prognózy lekári hovorili? Si viacej sledovaná a je všetko v poriadku? Ja som to tiež v detstve neprekonala a teraz pri každej začínajúcej chorobe mám obavy keďže je to dosť rozšírené a mám malú dcéru 😒

ikina30
26. apr 2024

@gdenka Vopred prepáč za rozsiahlu odpoveď. Ak ti mám pravdu povedať, strašne ma boleli kosti na rukách, nohách, kĺby a chrbtica, strašne silné migrény, vysoké teploty 39°-39,5°C pretrvávajúce cca 4 dni, silné závraty, nechutenstvo. K tomu sa mi pridala ešte aj bakteriálna infekcia horných dýchacích ciest a gynekologické ťažkosti. Najhoršie na tom bolo, že som bola tak vysilená, že som deťom nedokázala dať ani pohár vody. Proste ma to zmohlo a ešte teraz mám pocit, že nie som úplne fitt. Ale vyčítala som si same sebe, že som si za to mohla aj sama, pretože som ochorela z vyčerpanosti. Deti boli 2 týždne stále choré a keďže som bola celé noci hore, a cez deň som si nenašla ani 5 minút na oddych, oslabila sa mi imunita. Nebol nikto, kto by mi vtedy pomohol. Muž chcel byť vyspatý do práce, takže som musela fungovať sama na 120%. Takže oddych robí naozaj veľa.
Zrovna teraz vo štvrtok som bola na vyšetrení, kde mi zisťovali, či u bábätka nenastala fatálna deštrukcia krvotvorby, ale našťastie mu nenašli vodu ani na pľúcach, obličkách a ani na mozgu. Momentálne som častejšie sledovaná, pretože ak sa infekcia dostala cez placentu, môžu nastať rôzne scenáre, keďže bábo nemá vybudovanú žiadnu imunitu. Infekcia sa môže s dieťaťom vyvíjať aj postupne a aj ho napádať postupne , tzn, že môže nastať zlý vývoj orgánov, opuch mozgu, môže mať vplyv na mentálny vývoj dieťaťa, ako som už vyššie spomínala, môže nastať fatálna deštrukcia krvotvorby a ešte aj to najhoršie, čo mám problém napísať aj nahlas vysloviť. Proste des. Najhoršia je tá nevedomosť, že mi nikto nevie povadať, či ho moje telo dokázalo pred tým uchrániť a ak nie, ako veľmi mohlo byť dieťa zasiahnuté. Povedali mi, že sa mal vykonať odber plodovej vody krátlo po prekonaní infekcie, ale keďže nebol vykonaný, momentálne by nemuseli byť výsledky správne, pretože za ten čas sa s tým moje telo mohlo same vysporiadať a napriek tomu, že infekcia v plodovej vode bola, momentálne tam byť nemusí. Na infekcie si treba dávať naozaj bacha.
Máme prípad v rodine, kde teta prekonala nevedomky infekciu v tehu a malý ma nejaké zrasty na hlave. Momentálne má 3 roky a je stále pod dohľadom neurológov.
Prioritne je nutné naozaj veľa oddychovať. Verím, že ťa to obíde a budeš patriť k tej šťastnej väčšine ❤️

dher
26. apr 2024

@ikina30 veľmi držím palce nech všetko dobre dopadne 🤞

dher
26. apr 2024

@ikina30 veľmi ti držím palce. V BA v Ružinovskej nemoc. Sú na prípady prichystaní a až by sa potvrdila anémia, dajú transúziu plodu. Tiež keď som čakala na výsledky, internet som prelustrovala z každej strany.
Držím palce 🤞🤞

moneequa
26. apr 2024

@ikina30 drzim palce, aspon, ze mas stastie na lekara, ktory to riesi a kontroluje ta, nie ako vacsina skusenosti v komentaroch.

gdenka
26. apr 2024

@ikina30 bože, ťažko na toto hľadať slová, v prvom rade by som ti chcela zaželať veľa zdravia tebe aj bábätku aby všetko dobre dopadlo a aby ste to dotiahli do úspešného konca 🙏🏻 aby si už nedostala žiadnu pliagu v tomto tehotenstve 🙏🏻 muselo to byt hrozne aj to čo si prežívala počas ochorenia aj tie prognózy od lekárov, neviem a popravde ani nechcem si to predstaviť lebo už teraz mi je z toho celého smutno. Ak sa ešte môžem opýtať. Ty si to dostala od deti? Oni mali tu 5 chorobu? Ja sa toho veľmi bojím už od začiatku tehotenstva a práve teraz keď je to najviac rozšírené mám veľký strach, už som dokonca bola 2 krát v kontakte s deťmi ktoré to mali ale už mali len vyrážky a nič namna neprešlo našťastie 🙏🏻 lebo hovorí sa že keď už sú vyrážky už nie je človek infekčný. Ale dobre že to tvoji doktori zobrali takto vážne a kontrolujú ta, pretože ja keď som to povedala svojmu gynekológovi tak pozeral namna že o čom hovorím že mám si nasadiť len vitamín C a nestresovat alebo pre svoj klud zavolať na infekčné že on nemá s tým skúsenosti, odmietol mi zobrať krv na protilátky tak isto aj obvodná ma odpinkala tak som ako samoplatca išla do druhého mesta tam kde robili odber a vyšlo mi že nemám žiadne protilátky čiže som to nikdy neprekonala a teraz som v strede ešte viac, momentálne som chorá, teda mala mala nádchu pár dni dozadu a mňa začalo bolieť hrdlo mám zapálene ale teploty som nemala nič okrem hrdla, tak sa veľmi bojím stále o tom čítam dookola a už mi z toho hrabe, veľmi veľa ľudí to podceňuje že si nič z toho nemám robiť ale pochopiť ma dokáže naozaj len asi tehotná žena a taká ktorá si tým aj prešla 😒 každopádne ďakujem ti za tvoju skúsenost a že si mi to všetko opisala a prajem ešte raz veľa zdravia 🍀

paulafabry
28. apr 2024

@ikina30 ahoj, ako dlho ti trvali tieto príznaky?

mivena
28. apr 2024

@ikina30 Držím ti palce, ja som nakoniec piatu chorobu nedostala, ani dcéra, ale veľa som o Tom čítala, že ju veľa žien v tehotenstve prekonalo a všetko bolo v poriadku. Dúfam, že to bude aj v tvojom prípade. Daj vedieť ako si dopadla.

jajinka6526
10. máj 2024

@ikina30 pisala som ti spravu ❤️

xawerlin
22. máj 2024

@gdenka ako ste si prosim dávali robiť tie protilatky? Da sa to niekde na priamo cez laboratorium?

xawerlin
22. máj 2024

@viki258258 ako si si prosím davala robit testy? Dá sa objednat priamo cez unilabs laboratorium?

jajinka6526
22. máj 2024

@xawerlin idealne ist na infektologiu alebo do unilabs. Dobre je mat aj PCR z krvi, to zas robi Medirex. Ten PCR je asi najdolezitejsi, lebo vies ci si to naozaj chytila.

Strana
z2