Trisomy test - rada
Ahojte, idem si po radu lebo som nešťastná. Práve čakám na výsledky Triple testu, čo sa robí v 16tt tehotenstva. Bez ohľadu na výsledok by som rada podstúpila ešte aj odber plodovej vody (neverím týmto testom , pri prvej dcére mi indikovali veľké riziko že bude mať Downov syndróm, ale dcéra je absolútne zdravá). Už som amnio absolvovala pri prvej dcérke ale teraz mi ju lekár nechce schváliť lebo čakám dvojičky a riziko je vraj nepomerne väčšie. Odporučil mi trisomy test.
Čo vy naňho hovoríte? Našla som si ich stránku a existujú nejaké tri druhy. Základný, potom XY a test+ (také niečo 🙂)
Lenže ten prvý je len na tri ochorenia a ten posledný stojí tuším 600e.
Nie je to len zas nejaké cucanie peňazí z ľudí?
Keď mi lekár zamietol amniocentezu argumentovala som tým, že je to komplexná diagnostika zatiaľ čo trisomy sa zameriava len na pár diagnóz a on mi na to povedal že " na Slovensku ich aj tak viac nie je"..
ďakujem za každú radu 🙏
O
@lucinka9292 dakujem za odpoved, no ja zatial nic taketo nemam a mala si vyhodnotenu aj fetalnu frakciu? Ja uz som z toho jelen, uz len cakam na amnio, mam este tyzden a uz studujem asi vsetko co sa da… ci je vobec sanca, zeby sa sekli…
@nicol13 mala som sa mi zda 9,6%, nie som si ista. A ano je mozne, velmi zriedkavo sa stava, ze je vysledok falosne pozitivny/negativny. Ako vidis, ja zrejme budem ten pripad. Vzadu je na tej ziadanke pisane aj o tom placentarnom mozaicizme ale to ze ho clovek ma dopredu nevie. Tiez som bola v strese a hladala si info vsade mozne aj nemozme, tak to chapem.
@nicol13 napriklad moja gynekologicka prvykrat odoberala na Trisomy Complete a hned takyto vysledok. Predtym vraj mali raz jeden potvrdeny Down inak vsetko negativne.🤷🏼♀️
@nicol13 teraz citam, ze ti ho robili vo Švajčiarsku. Nemohol to byt nejaky obdobny NIPT test? Tych testov na rovnakom principe je viac…u nas viem, ze sa daju spravit aj Nifty, Panorama a este jeden. Pripadne, ci to nebola len nejaka obdoba Tripple testu, pretoze tieto NIPT testy by mali byt len negativne alebo pozitivne. Pozitivny je sice s nejakou pravdepodobnostou - stale je to skriningova metoda a nie diagnosticka, ale tych falosne pozitivnych/negativnych vysledkov by malo byt malo (narozdiel od Tripple testov). Tebe co presne vyslo?
@sofinkina_maminka Ahoj,môžem sa spýtať ako si dopadla ?riešim momentálne toto iste 😪
@lucinka9292 no mne robili nejaky NIPT test a zacalo to vlastne tym, ze na prvom screeningu bolo vsetko ok, kym neprislo k meraniu NT , drobec sa hmiril a otacal a tlacil k placente, tym padom sa im nedarilo merat… az po takmer hodine vyhodnotili zvysene NT s vysledkom 3mm , merali raz 2,1, 2,4 aj 3… na zaklade mojho veku(35) a tohto mi odporucili NIPT test… suhlasila som, nakolko som sa zlakla, zeby mohlo drobcovi nieco byt, mam doma dvoch zdravych chalanov a nikdy som nicomu podobnemu necelila… zobrali krv a bolo, este som sa lekarky pytala, ci si mam dat ten rozsireny, alebo len na down, nakolko povedala, ze vsetko je ok, povedala , ze down bude stacit… ani vo sne by ma nenapadlo , ze moje dieta, by mohlo mat down a vyslo by pozitivne… sme obaja zdraví a v rodinach nemame ziadne poškodenia…
No a zavolali mi, ze bola vyhodnotena existencia pritomnosti T21 ale ziadne pozit. Alebo negativne.. a je odporucena amnio. Pozeral mi to aj lekar tu na Sk a ten mi povedal, ze to je len sprava, informacia a odporuca mi pockat na amnio a podstupit tu. Takze idem na zaklade toho na amnio… ake to cakanie ma zabija, uz cakam 1tyzden a este 1 ma caka… som uz hotova, nedokazem normalne fungovat, stale len rozmyslam, citam … a to som celu dobu bola presvedcena, ze drobatko je v poriadku… kladiem si milion otazok, ako sa to mohlo stat, ci nemozu byt vysledky skreslene , bola som ockovana na covid… ( kym sa niekto do mna pusti, neplanovali sme, nehali sme na nahodu a nevedela som, ze som tehu, lebo som ostala hned na 1x tehu, co by nas ani nenapadlo)
@sofinkina_maminka ja len tolko, ze mne gynekolog ponukal Nifty. Trisomy vraj casto vychadzaju zle a pri Nifty este nemal ani 1 omyl. Trisomy sa robia v labakoch na slovensku, Nifty sa posielaju do hong kongu, kde ich spracuvaju na speci dobrych pristrojoch a maju obrovsku databazu, lebo otestovali uz strasne vela zien. Davaju odskodne, ak by sa nahodou pomylili. na MK takmer vo vsetkych prispevkoch sa zeny pytaju na Trisomy a malokedy na Nifty, tipujem, ze maju lekari z trisomy vacsiu proviziu, inak neviem preco by nedavali vsetci na vyber aj Nifty
@sofinkina_maminka mam dvojičky, a nebola som ani na amnio, ani na trisomy teste.... Ten test sa robí v 20 týždni cca nie? Co ak jedno bude zdravé a druhe postihnuté? Ako budeš postupovať? Dáš si zobrať obe? Pri dvojickach je to ťažké...
@nikoleta1234 trisomy sa robí od 10 tt
@nicol13 ahoj, ja som si týmto prešla nedávno a tiež mi robili NIPT. Ja som mala pravdepodobne na Down syndrome v percentách ( je aj stránka, kde si to môžeš aj sama pozrieť). Doktorka to už brala ako hotovú vec, lebo pri T21 sa tie testy skoro nikdy nemylia. Ja som si prešla všetky internetové stránky, hľadala som všetky falošné pozitívne prípady, ale žiaľ amniocenteza len potvrdila výsledok NIPTu.
Očkovanie s tými výsledkami nič nemá... Jedine čo ich vie ovplyvniť je, ak má žena obezitu, rakovinu, syndróm miznúceho dvojčata. A ešte sa môže stať, že trizomiu má len placenta - ale pri T21 je to veľmi zriedkavé a stáva sa to hlavne u mladších žien (okolo 25 rokov). Píšem ti to, lebo sama viem, aké ťažké chvíle musíš teraz prežívať... Ale žiaľ treba rátať aj s tým, že ti amniocenteza potvrdí výsledok NIPTu.
@elisa_stella som pripravena na to, co ma caka a ratam s tym, ze aj amnio tak vide, zial.. ale stale tomu nechcem verit… niekde v kutiku duse dufam… utesujem sa tym, ze to je len nahoda a te budeme mat este jedno drobatko a hlavne, ze mam dvoch zdravych chalanov doma. Len to cakanie je dlhe…. A kde to najdem, na akej stranke prosim?
@nicol13 rozumiem ti, tiež som do poslednej chvíle dúfala, že ide len o omyl... Koniec koncov pokiaľ nemáš info z amniocentezy, tak nevieš ešte na 100%, ako to dopadne. Dúfam, že to bude lepšie ako u nás...
Ta stránka je tu:
https://www.perinatalquality.org/Vendors/NSGC/N...
Treba ísť na PPV Calculator a zadať tam typ trizomie a vek matky a vyráta ti to percento (% pravdepodobnosti, že ide skutočne o trizomiu, ak vyšiel pozitívny NIPT)
@elisa_stella ja rovnako, aj po NIPTe som dufala, ze budem tych 0,01 - 0,02%.. zial..
@denden77 to určite každá jedna žena v tejto situácii dúfa, že test sa mýli... Ale žiaľ, tých falošne pozitívnych je len mizivé percento.
@elisa_stella
@denden77 myslim, ze kazda z nas svojim sposobom dufa a veri, ze sa to stat nemohlo a bude to mizive percento a vsetko bude ok… aj ked mi je jasne, ze to tak bude,hlavne to chcem mat za sebou, desim sa toho vsetkeho po amnio, nechapem, preco to vsetko tak dlho trva a je to len obycajne triznenie tehotnych zien, jedna vec su hormony, ktore si ribia co chcu, druha vec je drobec v tebe a ty aj tak vies, ze bude koniec a stale musis len cakat a cakat na nejaky termin… uz fakt nevladzem …
@elisa_stella myslíš z ktorých testov? Lebo čo čítam tak tie triple vraj nie sú dobré riešim tiež teraz tieto testy.
@ingrida1127 ja myslím trisomy, niffy alebo NIPT - ktoré analyzujú priamo DNA plodu z placenty.
Ak ti vyšli zle Triple testy, tak tie nie sú veľmi presné, častokrát sa mýlia. Je tu veľa príbehov na MK, ako boli falošne pozitívne. Aké percento ti vyšlo?
@elisa_stella 1:30na DS
@nicol13 áno , rozumiem ti, pre mňa to boli najhoršie dni môjho doterajšieho života. U nás sa to zbehlo rýchlo, po amnio boli tie rýchle výsledky (fish) už po pár dňoch.
Skús sa niečím iným zamestnať, aby ti to rýchlejšie ubehlo (ja pracujem z domu, tak som sa v tom čase "vrhla" na prácu, ináč by som sa asi zbláznila z toho čakania).
@elisa_stella ja sa snazim pretvarovat a venovat chalanom, caka ma aj praca a chceli sme aj na konci prazdnin s deckami na dovolenku, ale tak momentalne sa bojim aj odist, chcem mat uz potom, aj ja budem mat tie zrychlene a mozem sa opytat, ako si sa po fyzickej stranke citila po tom vsetkom, teda po ukonceni, chcela by som synovi spravit oslavu narodenin, nakolko ma narodeniny o tyzden…
@ingrida1127 nemám veľmi skúsenosť s Triple testami, ale určite nie sú také presné ako genetické testy z krvi. A čo ti povedal k tomu dr.? Bola si aj na morfologickom sone? Lebo väčšinou už na sone vidia náznaky nejakého syndrómu.
@nicol13 napíšem ti sukr. správu
@elisa_stella dakujem
@elisa_stella
@elisa_stella ze si mam prist pre vysledky a musím ísť na morfologický ultrazvuk ,že teda ta pravdepodobnosť je 1:30 zajtra mi povedia viac k tomu.
@ingrida1127 pockaj aspon na vysledky z morfologickeho utz. Potom budes mudrejsia 👍
Stale je to len a len statistika.... pokoj a klud ✊🍀
@ingrida1127 zajtra ti urcite podrobnejsie vsetko vysvetlia, tieto triple testy zbytocne stresuju mamicky. Ja nie som dobra v matematike, ale 1:30 je cca 3 % statisticka sanca, ze ma babo ds. To nie je nejako extremne vela. Drzim palce zajtra 🍀
@lienka.7 snažím sa ďakujem vieme každá jedna ako sa cítime ktorá takéto niečo zažila nemusím ani písať ako sa cítim verim že to bude v poriadku každej jednej to zo srdca prajem

Baby, mne robili test vo svajciarsku a nemam vobec ziadne podrobne info, iba informaciu o testovani na down a odporucana amnio, ale ziadne vysledky v % tu na slovensku sa uvadzaju aj nejake percenta v trisomy teste? Rada by som vediet ako to funguje , lebo tam mi toho teda vela nepovedali a momentalne som na slovensku a teda pravdepodobne aj amnio a utz podstupim tu.dakujem za blizsie info