Vyvolávanie pôrodu po 39. týždni: Poradiť sa alebo nie?
Ahojte, rada by som sa poradila. Bola som na kontrole v nemocnici, chodim na rizikovu poradnu, mam 43 rokov. Cele tehotenstvo beriem lieky na tlak, brala som Anopyrin. Stale mi robia testy na bielkoviny/kreatinin, v moci bielkoviny nemam, tlak stabilny, ani v tejto horucave neopucham.
Len ma lekarka prekvapila, ze o tyzden kontrola a nasledne prijem a ideme vyvolavat, lebo ze statisticky je zvysene riziko umrtia plodu u zien vo vyssom veku, ked sa prenasa. Ale vsak po 39.tyzdni este nie je prenasanie.
Otvorena uz som na 2 cm, rodila som uz 4x, ale babatko je este vysoko a mensie, ale prietoky ma uplne v poriadku.
Ma niekto s tymto skusenosti?
Ja som totiz 3. a 4. dieta rodila skor, jedno v 39, druhe v 38 tyzdni a mali znaky nedonosenych deti, nevedeli sa prisat, boli spave a mali silnu zltacku, vaha pod 3 kila. Len tam sa na vysoky tlak prislo neskoro a tak ma vystresovali, ze hoci tlak doma bol ok, na poradni vzdy vysoky. Pytala som sa lekara, ako vyzerala placenta, ze uplne v poriadku vsetko bolo...
Tak neviem, ci sa dat znova do toho dotlacit, alebo co robit.
Rada by som si precitala Vase skusenosti s vyvolavanim kvoli veku, ked je vsetko ostatne ok. Dakujem.
@anonym_autor Dieta je donosene uz v 37tt, takze nebudes rodit predcasne. Myslim, ze ti lekari radia rozumne.
Ja zrovna patrím k tým, čo bojovali o každý deň pre dieťa navyše. Prvé som rodila pred 42. narodeninami. Pichala som si fraxi, kontrolovala ma hematologička, dieťa ok. Koncom som už bola slušne opuchnutá, aj tlak mi išiel hore (z nízkeho na vyšší), nikto nič neriešil. No po 40 tt už chceli vyvolávať, lebo riziko. Nakoniec som rodila 41+5 cisárskym, lebo tablety neúspešné, plod vysoko, dieťa sa nechystalo von. Placenta v poriadku, všetko ok. V tom čase som dlhšie riešila, či by to nebolo išlo aj samé prirodzene, keby som chvíľu počkala a nenechala sa dotlačiť do sekcie. Podotýkam, že k dieťaťu som sa dostala po nejakých 26 hodinách, trauma pre dieťa určite.
Ja zrovna patrím k tým, čo bojovali o každý deň pre dieťa navyše. Prvé som rodila pred 42. narodeninami. Pichala som si fraxi, kontrolovala ma hematologička, dieťa ok. Koncom som už bola slušne opuchnutá, aj tlak mi išiel hore (z nízkeho na vyšší), nikto nič neriešil. No po 40 tt už chceli vyvolávať, lebo riziko. Nakoniec som rodila 41+5 cisárskym, lebo tablety neúspešné, plod vysoko, dieťa sa nechystalo von. Placenta v poriadku, všetko ok. V tom čase som dlhšie riešila, či by to nebolo išlo aj samé prirodzene, keby som chvíľu počkala a nenechala sa dotlačiť do sekcie. Podotýkam, že k dieťaťu som sa dostala po nejakých 26 hodinách, trauma pre dieťa určite.
@anonym_da0ac5 no ved prave, ze dieta urcite nie je donosene v 37tt, to je blud. Ono este dozrieva, aj nervova sustava, aj reflexy, nabera tuk. Tak uz je bezpecne, ked sa narodi po tom 38tt., jasne, ja viem, ze to uz nie je predcasne. Ale rada by som si pockala, nech sa to same rozbehne. A moze sa aj zajtra, to neviem, hlavne, ked je to piate dieta. Mne je to jasne.
Dakujem Ti za skusenost, kazdopadne, este mi dala ten tyzden do cca 39 tt. a uvidime.
Dnes na poradni bola zastupujuca sestricka a nic v zlom, mala uz davno byt na dochodku, nevedela ani, co je ACR, lustila vsetko v tych papieroch, zmatky, ledva vedela papier zastrcit do CTG pristroja, lialo tam z nas, klima nefunkcna, dusno, a sa cudovala, ze mam vysoky tlak. Pridem domov, a tlak uplne ukazkovy.
Ja sa nebranim ani vyvolavaniu, uz som to zazila 2x a pred terminom, slo to celkom ok na to vsetko, len sa chcem o tom porozpravat, vyslovene mi do papierov napisala, ze odporuca indukciu porodu kvoli veku.
@anonym_autor Dieta je donosene uz v 37tt, takze nebudes rodit predcasne. Myslim, ze ti lekari radia rozumne.
@oceanahory Dieťa môže byť pripravené kedykoľvek od ukončeného 38. týždňa po ukončený 42. týždeň. Až od 43. týždňa sa prenáša a aj to je v poriadku, len treba chodiť často na kontroly, či je matka aj dieťa v poriadku. Vyvolávať pôrod v 39. týždni je absolútne nezodpovedné, ale na Slovensku bežná prax. Dieťa môže mať rôzne komplikácie, samo vie, kedy je pripravené sa narodiť a kedy ešte potrebuje čas na dozretie.
Udivuje ma, koľko rodičiek si myslí, že vyvolávať dieťa v 37 je ok... akože, rozumiem že rodička nie je lekár ale tie rodičky to očividne majú od nevzdelaných a zastaralých/zadubených lekárov. Hrôza.
@oceanahory Dieťa môže byť pripravené kedykoľvek od ukončeného 38. týždňa po ukončený 42. týždeň. Až od 43. týždňa sa prenáša a aj to je v poriadku, len treba chodiť často na kontroly, či je matka aj dieťa v poriadku. Vyvolávať pôrod v 39. týždni je absolútne nezodpovedné, ale na Slovensku bežná prax. Dieťa môže mať rôzne komplikácie, samo vie, kedy je pripravené sa narodiť a kedy ešte potrebuje čas na dozretie.
@tzatzik Nemas pravdu, odbornici a aj odborne knihy hovoria od ukonceneho 37 tyzdna a nie, nie je to iba na Slovensku 🥴.
Fázy tehotenstva:
Predčasne narodené: Narodené pred ukončeným 37. týždňom (do 36+6 g.t.).
Donosené: Narodené medzi 37. a 42. týždňom (37+0 až 41+6 g.t.).
Prenesené: Narodené po 42. ukončenom týždni (od 42+0 g.t.).
Ak si naozaj clovek mysli, ze vo veku 43 rokov s vysokym krvnym tlakom, je lepsie nepocuvat odbornikov a nechavat to na prirodu, tak nech sa paci. Nie je to moje zdravie...
Ja sa ešte vyjadrím inak. Keby som to nechala na prirodzený čas, mohol by mať uzavreté nejaké veci (nechám pre seba), čo sa mali uzavrieť ešte v maternici, a neuzavreli. Takže ono to nie je úplne o tom, že postrašíme mamičku a dieťa vyberieme čím skôr, lebo čo keby náhodou. To "keby náhodou" má kontrolovať odborník a neindikovať skorší pôrod "pre istotu".
Ahoj, som doktorka a aj (vlastne) porody mam za sebou - jedina dolezita vec je verit odbornikom a nie tymto laickym hypotezam na fore. Toto su prilis vazne veci na filozofovanie pomedzi matky. Ak neveris svojej doktorke, chod si pre nazor k druhemu lekarovi (oboznam ho normalne so situaciou), na kontrolu (a aj rodit) mozes ist do hociktorej nemocnice predsa.
K Tvojej otazke svoj nazor nevyjadrim lebo vobec nie je dolezity kedze nepoznam ani nevidim Teba ani dieta a ani vas aktualny stav, ci uz "tehotensky" ci zdravotny.
Drzim Ti palce.
@tzatzik "Vyvolávať pôrod v 39. týždni je absolútne nezodpovedné"
Nemas pravdu. Vyvolavat porod v 39. tyzdni je maximalne zodpovedne, ak je na to akykolvek mensi ci vacsi dovod. A velmi by som si davala pozor na taketo vyjadrenie, kedze vobec nepozname presny stav napr tejto konkretnej matky ani dietata.
@anonym_autor ja som rodila v 40tt a toto nenavrhli, nastastie som rodila spontanne uz v 38tt. No tie testy na bielkoviny a dalsie hodnoty sa zase bezne nerobia, na mna pozerali ked robili odbery, ale v prvom som mala problemy so zaciatkom preeklampsie od toho 38tt. Cize v deuhom lekar navrhol rozsirene odbery od 34-36tt. Asi tam nieco bude a nikto to nechce povedat nahlas. Ale v 39 tt by som sa vyvolavania nebala.
@tzatzik "Vyvolávať pôrod v 39. týždni je absolútne nezodpovedné"
Nemas pravdu. Vyvolavat porod v 39. tyzdni je maximalne zodpovedne, ak je na to akykolvek mensi ci vacsi dovod. A velmi by som si davala pozor na taketo vyjadrenie, kedze vobec nepozname presny stav napr tejto konkretnej matky ani dietata.
@anonym_110006 Presne tak, keď je na to dôvod. U nás sa ale vyvoláva „len tak pre istotu“, bez vážnejších dôvodov. Pritom by stačilo tehotnú ženu len pozorne sledovať.
Ide aj o to, ze ked som bola na morfo sone, tak ma hned zaradili na rizikovu poradnu, lebo vek a tlak, potom tam bola ina doktorka, ta sa divila, co tam robim, ze mam chodit stale k svojmu gyn., ze tam nepatrim, ved mi nic nie je. Vyradila ma. Moj gyn. mi dokonca povedal, ze Anopyrin nema zmysel brat, ja som sa vtedy radila este s inymi lekarmi a ze teda mam ho brat, tak som uzivala. Tlak mi ostal vyssi uz po 4. porode, takze aj do tehotenstva som sla uz s liekmi, som dlhodobo nastavena na ten Dopegyt a doma mam vlastne normotenziu vdaka liekom, nie je to nahle objavena hypertenzia, ktora by sposobovala nejake soky, ako to bolo pri predchadzajucich tehotenstvach. Dalsiu kontrolu som chcela mat morfo sono u lekarky, ktora robi v nemocnici, to som bola v 31.tyzdni, tak ta sa rozculovala, preco ma z rizikovej vyradili a dala ma naspat a nariadila komplet krvne testy, asi 2x po sebe mi merali hladiny kreatininu a bielkovin a ich pomer z 24h zbieraneho mocu, preeklampsia vylucena, ani teraz nemam naznak cohosi takeho. Ja uz som rodila v 39.tyzdni, aj v 38, po vyvolavacke, tam v tom 38 to bolo take, ze mi robili oxytocinovy test, zvazovali dokonca sekciu, ale na prijme som bola na 3 cm a mala som uz tonizacie. Teraz som na 1 cm a nic, ziadna cinnost, babo vysoko. Kontaktovala som jednu porodnu asistentku, tak mi len radila sa setrit, nie sa snazit to popohnat, kedze babo je vysoko, aby mi nahodou s namahou nepraskla voda a neprepadol pupocnik, ze ak by voda rupla, lahnut a co najmenej chodit a cim rychlejsie do porodnice. Ze to zostupenie babatka by mal riadit porodnik, aby nedoslo k tomuto. Mam jej volat, v ktorukolvek dennu, nocnu hodinu, ze pride, hoci je dochodku, tak ze este chodi obcas vypomahat, a ze mne teda k porodu pride. Ak bude moct, lebo sluzi este na inom oddeleni. Bola velmi zlata.
Vravim, nebranim sa tomu, len zatial nie je dovod vyvolavat, len ma zarazilo, ze z dovodu veku to odporucaju.
@anonym_110006 Presne tak, keď je na to dôvod. U nás sa ale vyvoláva „len tak pre istotu“, bez vážnejších dôvodov. Pritom by stačilo tehotnú ženu len pozorne sledovať.
@tzatzik neviem, pocuvam rocne o xy porodoch "u nas" a aj vyvolavanych (a mali dovod). A ine vyvolavane som zatial nepostrehla. Ale tak zjavne mame iny okruh okolo seba 🙂
Mne chceli druhy porod vyvolavat v 40-tom tyzdni. Nic mi nebolo, 39 rokov, vysledky v poriadku. Odmietla som, pretoze som sa proste bala, ze sa to cele nejako skomplikuje takym umelym vyvolavanim. Citila som sa dobre. Doktor zacal na mna tlacit a ma citovo vydierat, ze dieta moze zomriet a podobne. Je to inak znamy "masiar" tu v meste, proste rad reze, a teda cisarske robi ozaj bravurne, co som pocula (vyvolavat sa malo len v utorky a piatky, zasadne ked mal on sluzbu). Objednala som sa k druhej gynekologicke, ktora mi spravila ultrazvuk a vyjadrila sa, ze za nu este jeden tyzdem mozem pockat. Rozhodnutie bolo na mne. Ja som isla podla vnutorneho pocitu. A prehovarala som dcere do brucha, ze uz bude musiet ist von, lebo na nas tlacia v nemocnici, kde mam rodit :D. Nastastie den na to sa mi spustil porod a vsetko dobre dopadlo.

39.a 38. tt nie je rodenie skôr. Verila by som lekárom a neriskovala nič. Ani svoj život ani život dieťaťa.