Žiadne lieky v tehotenstve. To mám umrieť?
Odkedy som tehotná, som skoro v jednom kuse chorá. Najhoršie sú tie hnusné sopliská, nemôžem v noci spávať kvôli plným dutinám, dýcham ústami, stale mam sucho, som smädná. V uchu mám hrozne zaľahnuté. Pritom si dávam pozor, chodím dobre oblečená, každý deň jeme s mužom aj malým synom kopu ovocia a zeleniny, berieme aj vitamíny. Lenže malý donesie nejaký detský bacil a sme jasní. V lekárni, keď zbadajú moje brucho mi nechcú nič predať, ani len kvapky do nosa vraj nemôžem. Len takú tú morskú sol a to vôbec nezaberá. Ja eda nie som padavka, ale toto je už veľa. To mám zdochnúť alebo čo?
ja som si dávala pri fakt silnej nádche detské kvapky do nosa, tuším Olynth 2-6 rokov. alebo je ešte Nasivin pre bábätká. kúp si rakytníkovú šťavu, to máš mega- vit. C
@extempore chapem ta. Niektori ludia znacne prehanaju. Kolegyna prednedavnom skoro skoncila s trombozou, pretoze mala problem s krcovymi zilami a v lekarni jej nechceli predat ani Mobivenal. Nakoniec aj tak skoncila na Flexiparine.
Chod normalne k lekarke a predpise ti lieky, ktore su ucinne a zaroven nemaju kontraindikacie s tehotenstvom. Vzdy sa da najst nejaky kompromis.
Inak nemas tehotensku nadchu?
Skus pouzivat rusko na usta...ked na maleho nieco lezie skus si dat a uvidis ci pomoze....aspon mne pomohlo...v poslednych mesiacoch tehotenstva mi nosil maly domov chripku, anginu, sople a ked som dala rusko tak som sa vklude mohla okolo neho krutit a nic sa na mna nenalepilo....ja som mala skor problemy s alergiou takze bez kvapiek som nemohla existovat...hlavne olynth ten mi najviac pomahal....pytala som sa aj doktora ci mozem uzivat a povedal ze od 16tt mozem tie kvapky aj vypit...😀
Tak zájdi k lekárovi a ten Ti predpíše jednoznačne liek, ktorý môžeš.... a na predpis Ti v lekárni dajú....
Ja posledný trimester som bola na Olynth ha 0.1....Nič neskodilo všetko v pohode a z liekov môžeš Paralen úplne v kľude....Ja som na Paralen alergická tak som Ibalgin si dala už keď nič iné... A na dutiny a uvoľnenie odporúčam sinupret sirup a od kašľa skorocelovy sirup.... Toto v kľude môžeš... Ak tebe nechcú predať pošli muža do lekárne alebo cez net objednaj....
Chod doktorke tá najlepšie zhodnotí čo ti je a čo máš brať v tehotenstve. Keď treba predpíše ti aj antibiotiká. A s lekárňou to je hlúposť ja som tehotná kupovala všetko možné a nikdy nič nepovedali veď kde je písané že to kupujem sebe. Som brala lieky chlapovy a malému. A základ ako je paralen môžeš bez problémov. A tak isto keď som mala sople mi doktorka nakazala sinupret to je na dýchacie cesty dáva sa aj malým deťom je to bylinné. Ale určite je najlepšie ísť dr tá najlepšie poradí. A choroba neprospieva dieťati takže je hlúposť aby si trpela a bola chorá.
Však si daj čo chceš. Lekárničkam ani lekárom tým určite neublížiš. Ono problém je v tom, že drvivá väčšina liekov nebola testovaná na tehotných a teda nepoznajú účinky a teda nikto neriskne doporučiť ti to.
Však a prečo nejdeš lekárke, lekárovi? Ja ako tehotná som mala totálnu chrípku aj celá rodina , všetci mali ATB iba ja nie. Ale paralen, bioparox mi dala, tak to išlo, ale zle mi bolo teda riadne.
@extempore Ahoj, neboj na nadchu nezomries ci uz s liekami alebo bez 🙂. Ked sa ti choroby stale vracaju skus sa dat vysetrit u lekarky, ci za tym nieje nejaky bacil, ktory ta nenecha napokoji, nech ti urobi vyteri.
na zapchaty nos je najlepsia pomocka takzvana nosna spracha. odporucila mi ju kolegyna ked som mala niekolko tyzdnov upchate nosne dutiny a pomohlo to uz po 1-2 dnoch. (najdes napriklad tuto -http://www.zelenejablko.sk/jala-neti-kupel-nosa/). Funguje to na solnej baze a mozes to urcite pouzit aj pocas tehotestva.
to, ze casto ochories nieje zial prekvapive nakolko nato, aby sa ti obnovila imunita po jednom ochoreni treba byt zhruba 3 mesiace bez prestavky zdrava.. to sa ti zatial nedari, takze skus sa poinformovat o pripravkoch na zvysenie imunity. zname su napriklad zazvor, echinacea alebo rakytnik.. skus sa popytat v lekarni, ktore ti pocas tehotenstva odporucaju.
Takisto je uzivanie paracetamolu pocas tehotestva povolene. Je to vzdy lepsie ako mat vysoke teploty, tym trpis nielen ty ale aj babatko. S antibiotik sa moze brat penicilin (nakolko je to jedine prirodne antibiotikum), to vsak tvoja lekarka vie a tiez ti to predpise len ked to bude akutne nutne.
prajem skore vyzdravenie!🤒
@extempore ja so normálne pri nádchach užívala Olynt pre dospelých , normálne som pila kávu ..toto všetko som mala odkonzultované so starším gynekológom .
Pre tretej dcérke som dostala boreliózu , týždeň mi pichali penicilín a ďalší mesiac som brala Penbene, bola som v 25 týždni tehotenstva. Potom kontrolné odbery a ďalšie antibiotika.
Dcéra má dnes 7 rokov , chorá je ako priemerné deti , dobre sa učí , je výtvarne nadaná .
@extempore no na dutiny ti aj tak ziadny sprej nepomoze.to len vylezat alebo si daj na celo teplu utierku..a tak ber probiotika.a bit c kazdy den..ale tie lroniotika su fakt dobre na imumitu.co uz len vydrzat.moja sestra sla rodit s upchatym nksom a dutinami a zbladla to.zvladnes aj ty.
@lucinka511 aj moja švagrina išla rodiť s upchatým nosom..a porodnik poslal jej muza do lekarne kupit kvapky do nosa aby mohla dychat nosom a ulavilo sa jej.
Netreba sa panicky bát liekov, myslím všeobecne. Fakt to uz zeny prehanaju s tým strachom z Paralenu a nejakych kvapiek..
detsky nasivin urcite mozes, ved tehotne beru aj ATB, tak detske kvapky do nosa mozes urcite.
@extempore Tak my sa snazime liecit hlavne bylinkami a prirodne ako sa len da ale niekedy to nejde. Ja som bola v podobnej situacii cca 2 mesiace pred porodom -mesiac som sa liecila bylinkami,zazvorom,morskou solou a bolo mi to na prd-dosla som akurat k zapalu priedusiek a zapchatym dutinam. Lekarka mi dala ATB a do 10dni som bola ok. Suhlasim so
@sardinka336 . To,ze je niekto hlupi a trpi ak aj nemusi neznamena,ze musis aj ty.😉
@sardinka336 ale paralen sa moze.ten nieje zakazany.len na uochate dutiny nezaberie. na uochaty nos kvapky ok ale na dutiny ani tie kvapky nezaberumto len ozaj prelezat.pretrpiet....a atb sa tiez mozu niektore.len tiez na virusove och je blbost davat atb.
....boooze,tie fony....trpy, hlupy,....pardon.😉🙏
Ak by si este niekde zohnala, mozes si dat Pinosol. Ten sa moze aj v tehotenstve.Zial,pred rokom ho prestali vyrabat a nahrada ziadna☹.Mne zaberal dobre, i ked pri druhom tehotenstve.som skoncila 2 krat na antibiotikach☹ Najskor zapal priedusiek a potom zapal pluc ako komplikacia chripky.
Ak je to vaznejsie, treba ist k lekarovi.
@lucinka511 aaale kvapky do nosa zaberu vzdy...vobec nemusi trpiet. Tak ale kto chce, nech trpi.
@extempore ja som bola tiez chora pri tretom tehotenstve, pinosol, caje, caje, caje, dr, mi spravila odbery jednoznacne chripka, takze som bojovala kym sa dalo, na vysoke teploty paralen, nastastie som nemala, takze som vydrzala, vzhladom k tomu, ze moje prve dieta sa narodilo s hydrocephalom a bolo potvrdene, ze v tom nie je genetika, ale pravdepodobne lieky, kedze vsetky testy boli az do 35 tyzdna ok, brala som atb koncom stvrteho a zaciatkom piateho mesiaca, na prve atb som chytila alergiu, takze som mala dvoje, ja b som urcite radsej vydrzala ako riskovala, rasej zapchaty nos a vyschnute usta, ako potom nejake problemy, nikto nijako samozrejme nic nepotvrdil, ale....
@maciatkolulu kludne to mohla byt ta chripka...resp. virus chripky poškodil dieta...
Známa prekonala tiez nejaky infekt a dieta je hluche - pripisuju to tomu infektu, ktory prekonala matka.
Ja mám od začiatku tehotenstva tehotenskú nádchu, čiže bez Nasivinu by som neprežila, nemôžem vôbec dýchať. Doktorka povedala, že vôbec nevadí, že ho používam denne aj počas tehotenstva, radšej vraj s kvapkami ako by malo mať bábätko zlý prísun kyslíka. Morskú vodu som skúšala tiež a vôbec nepomohla, Nasivin do 30 sekúnd zaberie a netrápim sa zbytočne. A existuje aj detská verzia, ktorá je jemnejšia. Čo sa týka iných liekov, tak som mala raz tri dni migrénu, trápila som sa bez liekov, ale nakoniec mi v lekárni dali Panadol, dala som si jednu tabletku a do 5 minút zabrala, po troch dňoch strašnej bolesti konečne úľava. Momentálne som v siedmom mesiaci a bábätko je v poriadku 🙂
mne moja dr. povedala, že je lepšie sa raz v tehu preliečiť, ako byť vkuse chorá niekoľko týždňov, sú lieky ktoré sa krátkodobo môžu užívať aj v tehu. Zájdi za svojou dr. nech ti niečo predpíše, lebo skúšať z lekárne pokus omyl, tiež nie je bohviečo
@sardinka336 ved to, nevie sa, mohla a nemusela, mohli to byt lieky a nemuseli.... takze ja som uz pri dalsich dvoch teh.neriskovala nic, vydrzala som, dalo sa. Ale to som ja a moj pripad...
@danniellka nasivin by sa nemal pouzivat viac ako 5-7 dni a toboz nie u tehotnej, ale dobre, to je na par dni a koniec.... Dokonca mas v pribalovom letaku, ze je potrebne sa vyhnut dlhodobemu uzivaniu
Asi ťa nepoteším, ale keď budeš kojiť, tak ťa budú brať znova ako tehotnú - teda už kojacu a znova nijaké lieky 😀 presne viem, o čom píšeš...ja "reťazové" pôrody a teda od r.2013 každú chorobu pretrpím max. s paralenom a občas, keď už nemôžem vydržať, tak ibalgin 🙄

@extempore ale prosím ťa nejanči....tak pošli muža do lekarne alebo si objednaj online. V lekarni sa zichruju lebo tehotným nechcu davat. Ja som si normalne dala Paralen ked ma bolela hlava, a ked som mala anginu tak som mala atb...a kludne som si dala aj kvapky do nosa - kratkodobo.