icon

Aké priezvisko bude mať dieťa, keď je matka rozvedena a čaká na právoplatnosť rozsudku o rozvod?

sebastian2009
2. okt 2017

Ahojte maminky prosim Vás ako to funguje som rozvedena ale este cakam pravoplatnost rozsudku o rozvedeni ale som tehotna.Babo sa asi bude musiet volat este menom manzela alebo da sa to nejako vybavit pred narodenim aby sa malé nevolalo menom manžela ale priatela? to znamena ci sa mozem vydat a ci mi tak rychlo an matricnom urade vyhoveju ked som v 25 tyzdny tehotenstva.

janinamojka
3. okt 2017

@babs2017 to je nato hlavu fakt..bude sou riadna😝

janinamojka
3. okt 2017

Ved je to na hlavu..platit za nieco za co ani nemozeme,ved to nie je nas problem ze nam nechcu vydat rodny list tak ako treba..nase stat a jeho ohromne zakony...

11mirka22
3. okt 2017

@babs2017 áno musí, opýtaj sa na matrike kde ti ho budú vystavovať. U nás to bolo tak, že porodnica odovzdala podklady o narodení dieťaťa na matriku aby vystavila rodný list. Tak mi bolo jasné, že ho priateľovi nedajú, keďže v rodnom liste nebol on uvedený. Keď nás prepustili z nemocky, išli sme tam spolu s priateľom vyzdvihnúť rodný list a že mi ho nedajú, kým otec, ktorý je zapísaný v rodnom liste nepríde podpísať súhlas s menom. Skoro ma tam drblo! Veď bez RL nevybavim ani zdravotné poistenie. No tak som volala bývalému, našťastie bol triezvy a kľudný, tak si to dal vysvetliť.

janinamojka
3. okt 2017

To si viem zivo predstavit ako budem ex volat a prosit ho aby prisiel na sud potvrdit ze nie je otcom mojho babatka...😠

11mirka22
3. okt 2017

@janinamojka súd si ho predvola, nemusíš mu volať.

janinamojka
3. okt 2017

@11mirka22 to som.asi len teraz pochopila spravne..to aj na matriku bude musiet ten kreten prist podpisat rodny list akoze otec aby nam ho vobec dali??ja vybavim zdravotku atd atak potom mozem ziadat sud o zaprenie otcovstva??????no koniec..

11mirka22
3. okt 2017

@janinamojka ty keď podáš návrh na zapretie otcovstva, tak on bude odporca, priateľ bude svedok. Predvolanie vám príde všetkým trom.

janinamojka
3. okt 2017

@11mirka22 ale na matriku ho budem musiet poziadat ci bude taky mily a laskavy a pride to podpisat ??''😖

11mirka22
3. okt 2017

@janinamojka dobre si to pochopila. Celé zle.

mm2008
3. okt 2017

@sebastian2009 ahoj, nečítala som príspevky, no poznám podobný prípad, krátko po rozvode a možno aj tesne pred ním... bola dotyčná tehotná so svojim terajším manželom a otcom dieťaťa ... museli to papierovo vybaviť . ex- sa musel úradne "vzdať" otcovstva, dieťa potom dostalo priezvisko po svojom biologickom otcovi ... našťastie ex-nerobil prieky... u nich mal celý tento kolotoč hladký priebeh... držím palce...
a svadbu mali mali cca v polovici jej tehotenstva, čiže niečo obdobné ako si ty teraz.

janinamojka
3. okt 2017

😨😵😠

babs2017
3. okt 2017

@janinamojka no ja som podávala len teraz o rozvod.... Akože viem,že naše zákony sú na hlavu postavené... Keď si vezmes,že ženatý muž môže podpísať detí koľko len chce a dieťa ženy môže mať len jediného otca... Ako chyba v Tom zákone jeden odsek... Bohužiaľ... Som ozaj zvedava,či mi môj ex príde podpísať RL

11mirka22
3. okt 2017

@janinamojka ja som od jedu na matrike aj krik porobila, že čo sú to za jeblé predpisy, ale nepomohlo. Ale keď som sa pýtala, nech mi poradia ako mám prinútiť bývalého tam prísť, veď jemu môže byť moje nemanzelske dieťa sumafuk, tak len opakovali matrikarky že musí prísť. Musí. No fakt neviem čo by sa stalo keby nešiel, kto by ho prinútil, či je aj na to nejaký múdry zákon, neviem.

11mirka22
3. okt 2017

@mm2008 keď mali svadbu v polovici jej tehotenstva tak aké problémy potom riešili,veď bola vydaná a za otca sa vždy považuje manžel. Asi som to nepochopila.

janinamojka
3. okt 2017

@11mirka22 ved toto..sme na noze,komunikujeme len preto ze musime,a ja ho mam volat vtedy a vtedy do ineho mesta vzdialeneho od neho aby bol laskavy a prisiel podpisat rodny list nasmu babatku??!!!No neviem ci ma aj do ....neposle..a potom co dalej,to nie je v zakone ze ako konat v tom pripade?Ach boze..

janinamojka
3. okt 2017

@11mirka22 iba ze by somtie sa este supi sup vydala kym sa baba narodi ale to nie..nie ze by som svojho partnera nelubila,ale na svadbu s nim sa este necitim..

11mirka22
3. okt 2017

@janinamojka chápem ťa, aj my sa ľúbime, tiež som sa nechcela tak krátko po rozvode znova vydávať len kôli dieťaťu, ale úplne rozumiem aj autorke tejto témy, že sa chce vyhnúť týmto všetkým peripetiam jediným romantickým spôsobom. Ver mi že mi bolo neraz doplaču.

11mirka22
3. okt 2017

@janinamojka no nemusíte sa na tej matrike stretnúť. Ja som mu volala, že čo mi tam povedali, a že jednoducho je to tak a nič s tým nemôžem spraviť, je to zo zákona, že je otcom v rodnom liste a že nech tam zájde keď bude mať čas. O pár dní mi len zavolal, že tam bol. Tak som sa mu poďakovala za ochotu a išla som si pre rodný list. Už od dverí mi ho podávali uradnicky, čo si ma pamätali, že hysterka som. Nie som, ale toto ma zaskočilo.

babs2017
3. okt 2017

Tiež si neviem predstaviť akú páku použijú na matrike,aby sa neotecovi uracilo prísť podpísať RL,len preto,lebo zákon ho otcom určil.... Ufffff... Ale tak nejdem sa teraz ešte rozčuľovať... Potom stačí....

sticker
11mirka22
3. okt 2017

@babs2017 nerozculuj sa, nepomôže ti to. Potom sa ešte narozculujes dosť, keď to príde. Ja som bola tiež hrdinka, a po pôrode hormóny so mnou lomcovali, som sa nasmoklila kôli tomu dosť. Ale už to mám za sebou, a ako sa hovorí, čo ťa nezabije to ťa posilní. 😝

vroni
3. okt 2017

@babs2017, nijaku paku nepouziju a on nic nemusi podpisovat. Je otcom zo zakona a hotovo. Do rodneho listu ho zapisu automaticky.

babs2017
3. okt 2017

@vroni zapísaný bude,to mi je jasné,ale vydajú ti RL aj bez jeho podpisu?

vroni
3. okt 2017

@babs2017, ano, vydaju

11mirka22
3. okt 2017

@vroni to je tvoja osobná skúsenosť? Lebo mne nevydali.

janinamojka
3. okt 2017

Ved aj pri dietati ktore sa narodi v manzelstve tak pre rodny list musia ist obaja rodicia,tiez si to pamatam pri detoch ze nesiel len muz..

babs2017
3. okt 2017

Pri mladšej som si išla po RL sama a jej otec nebol ani pri pôrode.

11mirka22
3. okt 2017

Tak ja už fakt neviem, či na každej matrike platia iné pravidlá... No mňa vycvicili riadne v Bánovciach nad Bebravou.

mattkapd
3. okt 2017

@janinamojka ja som rodila tento rok A teda ja som po RL nebola bol po neho manžel ešte pokým som bola V nemocnici

babs2017
3. okt 2017

@11mirka22 no ozaj asi závisí od tetušiek a ich nálady ako ťa cvičiť budú.... Možno aj od toho či im povieš čo je vo veci alebo nie.... Vieš,niektorý ľudia sa tešia z nešťastia iného...

11mirka22
3. okt 2017

@mattkapd no veď práve, manžel musí ísť.