icon

Aké sú normálne NT hodnoty v tehotenstve?

avion
30. mar 2007

kto vie ake su normalne NT hodnoty (meranie hrubky sije ultrazvukom) v 13 - 14?

bettlie
14. dec 2016

Ahoj holky,
rozhodla jsem se vam napsat svoji zkusenost, jako dalsi pripad, jak muze vse dopadnout. Vasi diskuzi jsem po nocich cekani na vysledky cetla porad dokola a doufala, ze budeme mezi temi, u kterych vysoke nt nic neznamenalo. Ale bohuzel. V prvotrimestralnim screeningu nam namerili nt+ 4,8. Krev byla v poradku, riziko na Downa ale 1:25. Hned nas odeslali na genetiku, tam jsme se dohodli, ze pujdu na CVS - odbery choriovych klku. Byla jsem ve 13tt. Cekala jsem 5 dni, meli plno, nervy desne. Odbery probehly ok, je to sice neprijemnych 5 minut, ale da se to prezit. Naslednych 24 hodin cekani na vysledky prisernych. Vysledky byly nakonec uplne v poradku, trisomie vyloucena. Strasne jsme se oddechli a rikali jsme si, ze se to sijove projasneni urcite vylepsi a miminko se bude vyvijet spravne. A v tom jsme se porad utvrzovali. Jenze za 3 tydny telefon z genetiky - prijdte s partnerem na odbery krve, potrebujeme k vasim finalnim vysledkum jeste vase karyotypy. A zaclo dalsi psycho. Na odberech nam rekli, ze v laborce zjistili, ze ma mimi na 6. chromosomu kus nalepeny navic. Coz by znamenalo, ze je vsechno spatne, byla by to nebalancovana vada, tudiz zrejme vrozena vyvojova vada neslucitelna se zivotem. Jen pokud bychom partner nebo ja meli stejny karyotyp, coz ale u podobne vady je temer vyloucene, protoze jsme oba zdravi, mohla by byt malinka nadeje. Za dva dny dalsi telefon z genetiky, ze prisly finalni vysledky z array, vse spatne, chybi kus 4. chromosomu a strasne velky kus je nalepeny na 6. chromosomu. Nebalancovana aberace. To byl patek, konzultace k dalsimu prubehu tehotenstvi az v utery. Cely vikend probreceny, s partnerem jsme samozrejme nastudovali, co vse podobna chromosomalni vada znamena. Hruza vsech hruz, nadeje na zdrave mimi nulova, nadeje vubec na preziti mimi mala. V utery na genetice jasne stanovisko uzasneho, velmi empatickeho a profesionalniho pana primare Kotlase, vada je opravdu tak zasadni, ze se nase uz tak malicke nadeje rozplynuly uplne. Vrozena vyvojova vada neslucitelna se zivotem. Tecka. Bylo s podivem, ze se mimi vubec udrzelo az tak dlouho, byla uz jsem 16+2tt, a ze jsem spontanne nepotratila uz v 1. trimestru. Hned nasledujici den nas vzali na umele preruseni, bohuzel v tomto stadiu uz musel byt vyvolan porod. Byl to nejhorsi zazitek v mym zivote, bohudik za uzasny personal u Apolinare a za to, ze mohl byt partner celou dobu se mnou. I kdyz nas vsichni ujistovali a nadale ujistuji, ze to bylo spravne rozhodnuti, jsem z toho strasne nestastna a boli to strasne. Mame ale nastesti doma 2 zdrave holcicky, ktere nam moc pomahaji vse prekonat. Holky, MOC vam vsem preju, aby vase zvysene hodnoty nt NIC neznamenaly, abyste se nemusely zbytecne nervovat a narodila se vam zdrava miminka. I pres nasi hruznou zkusenost stejne verim, ze je to mozne!!! Tak se drzte...

lessiie
14. dec 2016

@bettlie je mi to velmi luto :( drzte sa

veru_veru
19. dec 2016

@bettlie Držte se. :(

baxovci
20. dec 2016

@bettlie posielam Vám pozitívnu energiu, je to strašné toto všetko, ja mam doteraz nočné mory z toho ako to mohlo dopadnút, konečný scenár by bol rovnaký ako u teba 😞 Držte sa!

dadaa1234
28. jan 2017

Dobrý deň dievčatá. Môžem sa spýtať koľko cca stojí NT screening v 11-13tt

nivea777
28. jan 2017

@dadaa1234 mala by si ho mat zadarmo..

dadaa1234
28. jan 2017

@nivea777 naozaj? Myslela som, že je to nadštamdard.

nivea777
28. jan 2017

@dadaa1234 mne to napr doktor nerobil-neviem preco,ked som chcela tak som mohla ist k niekomu inemu ako nadstandard ale co pisali baby zo terminoviek tak im to robili lekari.. 90% lekarov to robi.moj mi povedal ze ked sa mu nieco nebude pozdavat z krvi tak ma posle potom na genetiku...

dadaa1234
28. jan 2017

@nivea777 ach tak, ďakujem 🙂

xarona
23. feb 2017

ahojte cakam dvojicky som na zaciatku 12 tt a vraj jedno babatko ma na zatylku viac tekutiny ako by malo mat, vraj je to zatial hranicna hodnota (neviem vsak kolko, nepovedali mi) a buduci tyzden sa vysetrenie zopakuje a uvidi sa ci sa jedna o nejaku vadu. mam velky strach to cakanie bude hrozne, mali ste to niektora?

lessiie
23. feb 2017

@xarona ano mala som to ja 😊 bud v klude...ja som mala aj pozitivny skrening aj vysoku hodnotu NT na zaciatku a moja krasna Laurinka je zdrava..nestresuj sa vazne lebo to budes lutovat ..ja uz lutujem lebo mala je z tych stresov strasne pajedna :( uskodili jej tie stresy veru :(

xarona
23. feb 2017

@lessiie dakujem za podporu uvidim co bude o tyzden ale pevne verim ze vsetko v poriadku

lessiie
23. feb 2017

@xarona urcite je to ok neboj...v ktorom tyzdi presne ti to merali? Mne merali v 10+6 a nepovedali hodnotu len ze je tam viac a v 11+3 uz bola hodnota krasna...ale na zaciatku tiez nas vystrasili...a krv som mala 1:220 triplle

xarona
23. feb 2017

Pridávam ešte fotku , čo si o tom myslíte? Žiaľ hodnotu NT nepoznám, až o týžden...

xarona
23. feb 2017

@lessiie dnes som 11+2 a najbližšie idem na kontrolu keď budem 12+6

lessiie
23. feb 2017

@xarona pozri nasa Laura 10+3 som sa zmylila...druha foto je uz 12+3,upravilo sa jej to...neboj podla mna sa to upravi...a dalsia vec ak nevies hodnotu nic neries aj tak... do 3,5 mm je norma...

xarona
23. feb 2017

@lessiie ok dakujem za mile slova budem sa snazit na to mysliet nasledujuci tyzden co najmenej aj ked to bude tazke a verit ze to bude dobre.... dam ti potom vediet

baxovci
23. feb 2017

@xarona a nemala si v období vyšetrenia prekonanú hoc aj nádchu a pod.? aj to ti môže ukázať výkyv niektorej hodnoty 😉 užívaj tehu 🙂

cammille
23. feb 2017

@lessiie to na prvom obrazku - tu bublinku za zatylkom a chrbatikom - to si myslela ze je NT? ...ale to vibec nie je NT, to je proste len blana, v ktorej je babo obalene😊 To NT je aj na prvej foto uplne ok😊 Mna takto vystrasili tiez, presne takto isto som to mala aj ja, hned mi teda spravil kontrolne sono na kvalitnejsim ultrazvuku a skonstatoval, ze to je len blana, ale na menej kvslitnom uzv to moze vyzerat ako NT a potom vznikaju zbytocne stresy...😊

anako
23. feb 2017

@xarona ja som mala 4.5 mm a po tyzdni 4.09 mm.vysoke cisla.mam syna 1,5 rocny,nic mu nie je,je zdravy.prajem aj tebe nech to dobre dopadne

lessiie
23. feb 2017

@cammille presne toto...a vidis ako ma vystrasili??dokonca toto je robene na 4D utz atam lekarkou ktora je najlepsia v okrese...a take nieco mi povedala :( ja som si tiez myslela ze to bude patrit k vyvoju babatka ale stres uz bol dokonca tehu :(

lessiie
23. feb 2017

@cammille teraz ked pozeram fotky tak vidim to NT aj? Na prvej foto ze je malinke...

cammille
23. feb 2017

@lessiie ano je tam vidno a je uplne malinke😊
Ja som to mala uplne tak isto😊

lessiie
23. feb 2017

@cammille no ale stresy malu kazdopadne poznacili :(

xarona
23. feb 2017

@cammille a co si myslis o tom mojom utz? snad to bude dobre verim v to....

xarona
23. feb 2017

Ešte pridávam čo mám napísané v knižke, nevie to niekto ,,rozluštit,,??

cammille
23. feb 2017

@xarona verim ze to bude v poriadku😊 ...popravde, z tvojho obrazku si netrufam povedat, ci to je len blana ci NT, matie ma to, ze je tam ten "kopcek", ale kludne to moze byt aj ta blana😊

Tu su 2 obrazky z netu - na oboch vidno aj tu blanu aj NT...niektori dr vsak mylne povazuju za NT prave tu blanu...verim ze to bude aj tvoj pripad😊

@lessiie joj to ma mrzi😕... ja som preto uz teraz pri piatom odmietla NT ultrazvuk, aj tripple testy, a mam o par stresov menej😊 Niekedy je toto prehnane sledovanie ozaj viac na skodu nez na osoh...

lessiie
23. feb 2017

@cammille obdivujem ta 😊 u nas je toto posledne dietatko kedze si neviem predstavit znova nieco take prezit :(

baxovci
23. feb 2017

@xarona údaje z tvojej knižky znamenajú dĺžku bábätiek ak si dobre pamätám (CRL)

vevemamina24
4. mar 2017

Ahoj dievčatá, potrebovala by som radu. v 13tt+6 nám namerali NT 3,7. lekárka nás upozornila, že to môže byť príznak DS. podstúpili sme teda TRISOMY test, ktorý ukázal že naše dieťatko netrpí DS, PS ani ES, navyše sme sa dozvedeli že čakáme dievčatko. Boli sme s manželom veľmi štastný a veľmi nás to upokojilo. Pri kontrolnom screeningu v 16 tt nám však lekárka povedala že naše dievčatko má disproporciu medzi pravou a ľavou predsieňou srdiečka a taktiež opuch na priehlavkoch na nožičkách. naozaj nevieme čo môže tento nález znamenať. Máte s takýmto niečím skúsenosť?